19/8/09

Πήραμε το «πάνω χέρι» στο Αιγαίο

Ανατροπή των στρατηγικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου επιφέρει η ουσιαστική επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας στη χρήση, αν ποτέ βεβαίως απαιτηθεί, του γαλλικής προελεύσεως στρατηγικού βλήματος πλεύσης (cruise), τύπου SCALP-NG, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων. Μια επιχειρησιακή ετοιμότητα που επετεύχθη την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παραδοσιακής και διαχρονικής προστάτιδος των ελληνικών όπλων.
Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Α», την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου το προσωπικό της 331 Μοίρας Παντός Καιρού «Θησέας», που επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000-5 Mk.2 από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, κατέστησαν τη Μοίρα τους πλήρως επιχειρησιακή στο νέο απόκτημα του οπλοστασίου της Π.Α., το βλήμα κρουζ SCALP-NG της γαλλικής MBDA (ή «Storm Shandow» η αγγλική του έκδοση) . Πλέον, τόσο οι ιπτάμενοι όσο και οι τεχνικοί της Μοίρας πέρασαν με απόλυτη επιτυχία το συμβατικό επίπεδο εκπαιδεύσεως «sec.52» και τώρα είναι ετοιμοπόλεμοι (combat ready).
Ο νέος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γιάννης Πατσαντάρας, με τον οποίο επικοινώνησε η «Α», αφού μας επιβεβαίωσε την πληροφορία, απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, επισήμανε: «Η διαρκής προσπάθεια του προσωπικού, η διαρκής αναβάθμιση των συστημάτων και των μέσων και η καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή τους αξιοποίηση αποτελούν την κύρια και βασική αποστολή όχι μόνο των μονάδων του ΑΤΑ, αλλά όλης της Πολεμικής Αεροπορίας».
Το τι πραγματικά σημαίνει στην ισορροπία του Αιγαίου η απόκτηση από την Ελλάδα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με το λυσσώδη αγώνα των Τούρκων, από το 2000, οπότε η χώρα μας ανακοίνωσε την απόκτησή του, να μην το αποκτήσουμε. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να υποστηρίξουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα, που είναι ένα τακτικό βλήμα, συμπεριλαμβάνεται στους όρους της σύμβασης «μη διάδοσης των… πυρηνικών όπλων», επειδή –τάχα– είχε εμβέλεια μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων. Βεβαίως, δεν πέτυχαν τίποτα με τις όποιες οιμωγές τους και τελικά το SCALP-NG εντάχθηκε κανονικά στο οπλοστάσιο της Π.Α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το SCALP-NG, που φέρεται και βάλλεται μόνο από τα αεροσκάφη Μιράζ 2000-5 Mk.2, που διαθέτει η ΠΑ (αλλά όχι και οι Τούρκοι), καθώς και τα ιπτάμενα ραντάρ της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, για τα οποία σας ενημερώσαμε σχετικώς την προηγούμενη βδομάδα, η Π.Α. αποκτά ένα τρομερό δίδυμο πολλαπλασιαστών ισχύων για το Αιγαίο, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή μας, που απομένει πλέον μέσω της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως του προσωπικού να το αξιοποιήσει πλήρως, μαθαίνοντας όλα τα «μυστικά» τους. Και βεβαίως, θεωρητικά τουλάχιστον, κανένας στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής λόγω απόστασης.
Τέλος, η συγκεκριμένη επιτυχία της ελληνικής Π.Α. αποκαλύπτεται λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή, από πλευράς του πανίσχυρου τουρκικού υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, της σύμβασης για την αναβάθμιση 165 συνολικά παλαιότερων F-16 block.30/40 της τουρκικής Π.Α. σε επίπεδο F-16 block.50, όπως είναι και τα σύγχρονα αεροσκάφη τους, αποκτώντας έτσι έναν τρομερά ομοιογενή στόλο 300 περίπου F-16 block.50. Η σχετική σύμβαση είναι συνολικού ύψους 240 εκατ. δολαρίων και, εκτός της αναβάθμισης των μαχητικών, περιλαμβάνει και την απόκτηση τεσσάρων επιπλέον εξομοιωτών πτήσης για την εκπαίδευση του προσωπικού. Το πιο ενδιαφέρον βεβαίως είναι ότι τόσο η αναβάθμιση των αεροσκαφών όσο και η κατασκευή των εξομοιωτών θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, στο 1ο Κέντρο Εφοδιασμού και Συντήρησης στην αεροπορική βάση του Εσκί Σεχίρ το πρώτο και από την εταιρεία Χαβελσάν το δεύτερο. Οι τέσσερις εξομοιωτές, όταν κατασκευαστούν, θα εγκατασταθούν στις αεροπορικές βάσεις του Ακιντσί, του Μπαλικεσίρ, της Μπαντιρμά και του Ντιγιαρμπακίρ.

Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

24 σχόλια:

  1. Πάντα είχαμε το πάνω χέρι....πολιτικούς να αξιοποιήσουν το χέρι δεν έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Koυφάλες (τούρκοι) στα κρεβάτια σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στην ΠΑ και στον λαό που τα πληρώνει.


    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλω την άποψη Δρούγου σε αυτό..
    Γιατί έχουμε γίνει όλοι αναλυτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tο όπλο που διαφοροποιεί τη φρεγάτα FREMM
    είναι
    η ναυτική έκδοση του βλήματος μακράς εμβέλειας SCALP - με ικανότητα προσβολής χερσαίων στόχων σε βεληνεκές 1.000 km

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως τα παραλέει η "Α"; Με ένα βλήμα πήραμε το πάνω χέρι; 300 είχαμε μέχρι σήμερα στην Βουλή και ήμασταν συνεχώς από κάτω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 19 Αύγουστος 2009 7:05 μμ

    χαααχχααχχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπερβολές σε σημείο παρεξήγησης. Η ΠΑ θα πάρει το πάνω χέρι όταν τα αεροσκάφη της είναι πραγματικά σύγχρονα, με όλον τον σύγχρονο εξοπλισμό & όχι με συμβιβασμούς, με τα κατάλληλα όπλα, με αυξημένες διαθεσιμότητες και πάνω από όλα με συνεχή εκπαίδευση.

    Η αγορά του SCALP-EG ήταν αποτέλεσμα της άρνησης των ΗΠΑ για αποδέσμευση συγκεκριμένων οπλών για τα F-16. Το αν κάνει για τις ανάγκες της ΠΑ είναι αμφίβολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Θέλω την άποψη Δρούγου σε αυτό..
    Γιατί έχουμε γίνει όλοι αναλυτές..."


    Θεωρείς ειδήμονα αυτόν τον αρχιπράκτορα;Τότε θα πρεπει να λαμβάνεις πολύ σοβαρα υπ'όψιν σου και τις απόψεις του Τάκη Μίχα και του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, εφόσον όλοι τους ειναι μέλη του ιδίου club.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Μήπως τα παραλέει η "Α"; Με ένα βλήμα πήραμε το πάνω χέρι; 300 είχαμε μέχρι σήμερα στην Βουλή και ήμασταν συνεχώς από κάτω! :)"


    Σαφώς και τα παραλέει η "Α".Μην ξεχνάς οτι αυτήν την στιγμή ειναι η πιο φιλοκυβερνητική εφημερίδα που κυκλοφορει.Με δεδομένο το γεγονός οτι οσονούπω οδεύομεν προς εκλογάς, επόμενο ειναι να θέλει να τονώσει το φρόνημα των ψηφοφόρων της ΝΟΥ-ΔΟΥ(και όχι μόνο), το οποίο το τελευταίο διάστημα εχει γίνει σμπαράλια απο την αλλοπρόσαλη(για να μην πω ανύπαρκτη)εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.Καλό το άρθρο, δεν λέω, αλλα μακάρι να ανταποκρινοταν και στην πραγματικότητα.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάτι έχουν πάρει εκεί στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Που τα είδαν τα 300 F-16 τα τούρκικα. Έχουν λιγότερα από 210 και από του χρόνου θα παραλάβουν άλλα 30.
    Τώρα κατά πόσο οι ΣΚΑΛΠ είναι για να ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο..... καταλαβαίνω ότι το άρθρο γράφτηκε για εντυπωσιασμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και με σφεντόνες θα είχαμε το πάνω χέρι στο Αιγαίο αν είχαμε θέληση αντίστασης.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι Scalp EG (και όχι NG) είναι μεγάλης ακτίνας δράσης πύραυλοι κρούσης. Θεωρούνται υποστρατηγικά όπλα. ΔΕΝ είναι αέρος-αέρος ή αντιαεροπορικοί, και δεν ανατρέπουν καμία ισορροπία στο Αιγαίο, αφού προορίζονται για κρούση υψηλής αξίας χερσαίων στόχων.
    Με αυτά τα όπλα (που φέρονται και από Typhoon και Rafale, και τα δύο υποψήφια μαχητικά για την ΠΑ) οι Τούρκοι πρέπει να αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς. Αν και το επίσημο βεληνεκές των Scalp EG είναι γύρω στα 250 km, υπό συγκεκριμένες συνθήκες φτάνει τα 650 Km!
    Προσωπικά σε ότι αφορά θέματα άμυνας, εξοπλισμών, κτλ δεν εμπιστεύομαι τα ΜΜΕ αλλά μόνο ειδικευμένα περιοδικά και ιστοσελίδες ελληνικές και ξένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Περισσότερες πληροφορίες για το SCALP EG στο: http://en.wikipedia.org/wiki/SCALP_EG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Zulu μήπως ότι καθοδηγείται μέσω GPS αποτελεί αχίλλειο πτέρνα διότι μπορεί ο "provider του σήματος" να αλλοιώσει την ποιότητα του στίγματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι σκαλπ θεωρούνται στρατηγικό όπλο και επηρεάζουν σοβαρά την ισορροπία στο Αιγαίο.
    Για παράδειγμα, αν σε κρίσιμο χρόνο βληθούν με σκαλπ στρατηγικοί στόχοι στο εσωτερικό της Τουρκίας, χωρίς τα ελληνικά αεροσκάφοι να εκτεθούν σε κίνδυνο, τότε μπορεί να καταστραφεί σημαντικό μέρος των υποδομών, αλλά και του μηχανισμού πάνω στον οποίο στηρίζεται μια διακλαδική πολεμική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στο Αιγαίο και την Κύπρο.
    Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να κάνουν πόλεμο.
    Δεν λέμε ότι λύσαμε στρατιωτικά το πρόβλημα Τουρκία, όμως έγινε ένα σημαντικό βήμα.
    Να κάνουμε κριτική σε κυβερνήσεις και καταστάσεις, η κριτική μας όμως να είναι επί τη βάσει της λογικής και των δεδομένων που υπάρχουν για κάθε θέμα.
    Εάν είμαστε ισοπεδωτικοί και άστοχοι, απλά αποδεικνύουμε τί ακριβώς μας αξίζει στους συγκεκριμένους τομείς πο ασκούμε την κριτική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι SCALP EG με επίσημη εμβέλεια 250 km μπορούν να χτυπήσουν χερσαίους σταθερούς στόχους στο 1/6 της επιφάνειας της Τουρκίας. Αν αποδεχτούμε το "πραγματικό" μέγιστο βεληνεκές των 650 km υπό προϋποθέσεις τότε οι Scalp μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο 1/3 με 1/2 της επιφάνειας της Τουρκίας, ακόμα και μέσα στην Άγκυρα.
    Οι Scalp φέρονται σε Mirage-2000-5 με μέγιστο δύο πυραύλους ανά αεροσκάφος. Επίσης έχουν και χαρακτηριστικά stealth λόγω σχήματος.

    Αρκετό καιρό πριν είχε γίνει "συζήτηση" για αγορά ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους Iskander-E και αναπτύχθηκε σαν αντικαταστάτης των πολύ γνωστών Scud.
    Κατά την κρούση παράγεται και ηλεκτρομαγνητικός παλμός.
    Η εμβέλεια τους είναι ~280 km.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρωτού τοποθετηθώ να παρακαλέσεω τον Zulu να διευκρινίσει τί εννοεί με αυτό που λέει: (19 Αύγουστος 2009 11:40 μμ Zulu είπε) "...Οι Scalp EG (και όχι NG) είναι ..."

    Δηλαδή, υπάρχουν Scalp-NG και Scalp-EG; Εμείς τελικά ποιά πήραμε; Και αν πήραμε τα EG (στα οποία αναφέρθηκες) έχει κάνει λάθος η εφημερίδα; Διότι η δική σου παρουσίαση έχει ουσιαστικές διαφορές από αυτήν της εφημερίδας. Τελικά τι ισχύει;

    --

    Σαν σχόλιο τώρα, καλό είναι που εξοπλιζόμαστε αρκεί να υπάρχει διάθεση, θέληση και κυρίως επιχειρησιακή γνώση του αντικειμένου, ώστε ΑΝ χρειαστεί, τα υπέρογκα οπλικά έξοδα να πιάσουν τόπο. Π.χ. και τους S-300 που πήραμε αλλα τελικά μετά από όλο εκείνο το μπάχαλο, έχει καταλάβει κανείς που βρισκόμαστε; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, όποιος γνωρίζει ας με/μας διαφωτίσει.

    Σε γενικές γραμμές πάντως με εκφράζει απόλυτα η τοποθέτηση του skal. Το τελευταίο που χρειάζεται, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι η ισοπέδωση των πάντων και η αστοχία στην κριτική μας.

    Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν έχω δει πουθενά να αναφέρονται στους Scalp σαν Scalp NG παρά σαν Scalp EG. Για αυτό είχε βάλει και το σύνδεσμο προς τη wikipedia.
    Πιστεύω ότι κάναν λάθος στην εφημερίδα. Παρ' όλα αυτά θα το ψάξω περισσότερο.

    Ο "provider του σήματος" του GPS μπορεί να πειράξει το σύστημα ώστε να δίνει λάθος συντεταγμένες (όταν λέμε λάθος δεν εννοούμε να αλλάζουν για χιλιόμετρα, αλλά για μέτρα). Η αλλαγή δεν επιρεάζει μόνο συγκεκριμένες χώρες, όπλα, κτλ, αλλά τις περιοχές στις οποίες στέλνει σήμα ο κάθε πειραγμένος δορυφόρος GPS.
    Πιστέυω ότι αν και οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό, δεν θα το κάνουν διότι αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και επίσης μία τέτοια αλλοίωση θα επηρεάσει όλη τη Βαλκανική και όχι μόνο οπλικά συστήματα αλλά και ότι χρησιμοποιεί το GPS.
    Δείτε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Gps
    Όπως θα διαβάσετε (προς το τέλος του άρθρου) η 3η έκδοση δορυφόρων GPS δεν έχουν τη δυνατότητα αλλοίωσης (νόμιμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έγινε! Zulu, ευχαριστώ για την απάντηση.

    Τελικά μάλλον λίγο "στο πόδι" -απ' ότι φαίνεται- πρέπει να γράφτηκε αυτό το άρθρο, προφανώς για "γλυκάνει" τ' αυτιά των ΝεοΔημοκρατών και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα μικροπολιτικο-κοματικά (σίγουρα όχι Εθνικά) συμφέροντα.

    Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συνήθως τα ΜΜΕ κάνουν τέτοιου είδους λάθη. Για παράδειγμα το ρεπορτάζ λέει για F-16 και δείχνουν εικόνες από Α-7.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ θετική εξέλιξη.
    Εύχομαι η κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί αυτό το πλεονέκτημά ώστε να βάλει ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο.

    Γεώργιος Παπασημάκης
    Αντιπρόεδρος ΜΚΟ ΕΡ.Κ.ΕΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλώς με πίσω, από τις διακοπές.
    SCALP-EG είναι και όχι NG. Λάθος έκανε η παλιοφυλλάδα ως συνήθως και οι άσχετοι δημοσιογραφίσκοι που το Α το κάνουν από Α έως Ζ (Αγγλικό) κατά το δοκούν. Για τις FREMM ο αντίστοιχος είναι SCALP-NAVAL.
    Και επίσης συμφωνώ με την άποψη του Σάββα ότι είναι ένα στρατηγικό όπλο, αρκετά σημαντικό στη φαρέτρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. [quote]
    Ανώνυμος είπε...
    Θέλω την άποψη Δρούγου σε αυτό..
    Γιατί έχουμε γίνει όλοι αναλυτές...
    [/quote]

    Τί να ακούσεις από αυτόν το καραγκιόζη το παπαγαλάκι των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ ?

    1)Τα Mirage 2000-5Mk2 μπορούν να φέρουν έναν μόνο SCALP EG στον κοιλιακό φορέα.

    2)Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση καμαρώνει για τους SCALP EG αλλά σημειώστε πώς παραγγέλθηκαν το 2000 επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.