30/8/09

Το φάντασμα Μπασάγιεφ

Πρόκληση και απειλή για τη Μόσχα αποτελεί το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων, απαγωγών και δολοφονιών που πλήττουν τον ρωσικό Βόρειο Καύκασο, δημιουργώντας όρους νέας αποσταθεροποίησης σε μια περιοχή που γνώρισε αιματηρούς αποσχιστικούς πολέμους και βρίθει αυτονομιστικών και ισλαμιστικών ένοπλων κινημάτων.

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΖΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πρόκληση και απειλή για τη Μόσχα αποτελεί το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων, απαγωγών και δολοφονιών που πλήττουν τον ρωσικό Βόρειο Καύκασο, δημιουργώντας όρους νέας αποσταθεροποίησης σε μια περιοχή που γνώρισε αιματηρούς αποσχιστικούς πολέμους και βρίθει αυτονομιστικών και ισλαμιστικών ένοπλων κινημάτων.
Η επίθεση αυτοκτονίας κατά του αρχηγείου της αστυνομίας στη Ναζράν της Ινγκουσετίας, που στοίχισε τη ζωή σε 25 άτομα (η φονικότερη από τον Ιούνιο του 2004, όταν επιθέσεις ανταρτών στοίχισαν τη ζωή σε 90 ανθρώπους) ήταν η κορύφωση σειράς επιθέσεων των ισλαμιστών ανταρτών που συνεχίζονται από τον περασμένο Ιούνιο.

Νέα... μαρτυρία

Τότε τραυμάτισαν σοβαρά τον πρόεδρο Γιούνους Μπεκ Γεβκούροφ και δολοφόνησαν την αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ στα μέσα του Αυγούστου «άγνωστοι» σκότωσαν τον υπουργό Κατασκευών Ρουσλάν Αμερχάνοφ.

Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Τάγμα Μαρτύρων Ριαντούς Σαλίχινε», του τσετσένου αυτονομιστή αντάρτη Μπασάγιεφ που υπήρξε ο περισσότερο καταζητούμενος τρομοκράτης της Ρωσίας και σκοτώθηκε πριν από τρία χρόνια. Είναι η ίδια οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη και για το τραγικό συμβάν στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Σιβηρίας που στοίχισε τη ζωή σε 75 άτομα ενώ απείλησε με μαζικές επιθέσεις κατά στρατηγικών στόχων σε ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι ρωσικές αρχές απέρριψαν αρχικά το ενδεχόμενο το «δυστύχημα» να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, αλλά τις επόμενες ημέρες Ινγκουσετία, Νταγκεστάν και Τσετσενία γνώρισαν βομβιστικές ενέργειες και επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ανάγκασαν, τότε, τον πρόεδρο Μεντβέντεφ να αναγνωρίσει πως τα γεγονότα διαψεύδουν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί «βελτίωσης της κατάστασης» στον Καύκασο και «επιστροφής στη σταθερότητα».

Στην Ινγκουσετία, όπου αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον μεταφέρεται ο πόλεμος του Καυκάσου, συνοριακές διαφορές με τη Βόρεια Οσετία και με την Τσετσενία τροφοδοτούν αναταραχές, οι ένοπλοι ισλαμιστές κερδίζουν έδαφος και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τη μαζική άφιξη προσφύγων από την Τσετσενία. Ανάμεσά τους είναι και αυτονομιστές αντάρτες, που διέφυγαν από τις φονικές επιχειρήσεις του τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ.

Στην πολυεθνική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, όπου τρομοκρατική επίθεση στοίχισε τη ζωή του υπουργού Εσωτερικών στις αρχές Ιουνίου, οι συγκρούσεις ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα με την Τσετσενία είναι καθημερινές.

Και στην Τσετσενία, όπου μετά από 15 χρόνια μαχών ανάμεσα στις ομοσπονδιακές δυνάμεις και τους αυτονομιστές, ο Μεντβέντεφ τον περασμένο Απρίλιο έδωσε τέλος στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», η επιστροφή στην ομαλότητα επιβάλλεται με σιδερένια γροθιά από τον εκλεκτό της Μόσχας Καντίροφ απέναντι σε κάθε επικριτή του, χωρίς ωστόσο να έχει αποτρέψει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Πούτιν επισκέφθηκε επίσημα την Τσετσενία, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του στον Καντίροφ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το δεξί χέρι του Καντίροφ Αντάμ Ντελιμχάνοφ παρομοίασε τα μέλη των οργανώσεων της «κοινωνίας των πολιτών» με «μαχητές» που πρέπει να εξολοθρευτούν.

Αρχισαν εκκαθαρίσεις

Οι απαγωγές και οι δολοφονίες, όπως της ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάλια Εστεμίροβα και της διευθύντριας μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης Ζαρέμα Σαντουλάεβα μαζί με τον σύζυγό της, δεν είναι προνόμιο της Τσετσενίας.

Στις αρχές Αυγούστου ένας ακόμη δημοσιογράφος, ο Μαλίκ Αχμεντίλοφ, δολοφονήθηκε στο Νταγκεστάν, ενώ έκθεση της οργάνωσης Memorial αποκάλυψε πως μόνο τον Ιούλιο 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινγκουσετία.

Και οι τρεις ρωσικές Δημοκρατίες, που γνωρίζουν τεράστια φτώχεια, ανεργία και εγκληματικότητα, εξαρτούν την επιβίωσή τους από τις χρηματικές «ενέσεις» της Μόσχας, που όμως «εξαφανίζονται» στα δαιδαλώδη δίκτυα της διαφθοράς. Η δε ωμή καταστολή που ασκούν οι ηγέτες τους έχει στρέψει τον πληθυσμό εναντίον των εγκάθετων του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποτροπή της επέκτασης των επιθέσεων εκτός Καυκάσου κλείνει τα μάτια της στις καταχρήσεις τους, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες, τροφοδοτώντας έτσι τη βία ως απάντηση στη βία.


5 σχόλια:

  1. Τὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα θέλουν μεγάλη προσοχή, διότι γίνονται ὅπλο στὰ χέρια αὐτοῦ ποὺ τὰ ἑρμηνεύει.
    Ὅταν λοιπὸν ἀκοῦμε ἀκτιβιστὲς καὶ ἀνθρωπιστικὲς ὀργανώσεις καλὸ θὰ εἶναι νὰ γνωρίζουμε ἀπὸ ποῦ καὶ πὼς χρηματοδοτοῦνται.
    Τὸ λέω, εἰδικῶς γιὰ τὴν δράση ἀνθρωπιστῶν καὶ λοιπῶν στὴν Δ. Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι εξαιρετικα διαφωτιστικο να διαβασετε στον παρακατω ιστοτοπο για το αμεριστο ενδιαφερον των Αμερικανων για ειρηνική επιλυση των διαφορων στον καύακασο: 1. http://en.wikipedia.org/wiki/American_Committee_for_Peace_in_Chechnya, καθως και στον 2. http://www.peaceinthecaucasus.org/

    Καλά, οι Αμερικανοί δεν πολεμάνε κατά του Ισλαμ στο ΙΡΑΚ και το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ? Γιατι η πρεμούρα να διαφαλιστούν τα "δικαιωματα" των ισλαμιστών στις παρυφες της Ρωσίας?

    ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ. Δεν προεκειται να εχουν καλη κατάληξη....


    ΖΕΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο ιράκ οι αμερικανοι πολεμάνε για τα πετρέλαια και στο αφγανσιτάν για το φυσικό αέριο,το οπιο και τον στραγγαλισμό της κίνας και Ρωσίας.Για τους παλαβούς ταλιμπάν και λοιπούς μαχητές του θεού και τα πιστεύω τους,δεν δίνουν δεκάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με γεια η συνεργσαία σου με τον νέο σου στρατηγικό εταίρο Πούτιν. Ξαναπήγαινε τώρα στην Τουρκία να γλείψεις να πουν κανα δυο καλά λόγια στους Καυκασότουρκους και στους πράκτορές τους να μη σε δέρνουν πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ ΤΗΝ ΠΕΡΝΑΕΙ.....ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ???ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΝΕΤΕ??ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΤΣΑΚΙΑ ΜΑΖΙ??ΧΑΛΑΡΩΣΑΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ Η΄ ΜΗΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ??ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΣΟΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ,ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΠΟΥ ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ.....ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ Η΄ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?ΑΑΑ....ΞΕΧΑΣΑ...ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ....ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ" ΣΟΤΣΙ.ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.