21/8/09

Financial Times: Ευάλωτη η ελληνική οικονομία


Σύμφωνα με τους FT, η ελληνική οικονομία έχει αποφύγειτην ύφεση μόνο σε τεχνικό επίπεδο

Το υψηλό χρέος και το ογκώδες έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών καθιστούν ευάλωτη την ελληνική οικονομία, εκτιμούν οι Financial Times σε χθεσινό τους δημοσίευμα και υποστηρίζουν πως ασφαλέστερα συμπεράσματα για την ελληνική οικονομία θα εξαχθούν με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, στα οποία θα έχουν ενσωματωθεί στο σύνολό τους οι επιδόσεις του τουρισμού.

Σε άρθρο τους για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης, αναφερόμενοι στην Ελλάδα οι FT, σημειώνουν πως έως τώρα η Ελλάδα έχει αποφύγει την ύφεση, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, καθώς δεν έχει συμπληρώσει δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι το υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και το ογκώδες έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών που η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 12% του ΑΕΠ, καθιστούν ευάλωτη την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα τονίζουν τη σημασία των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς σε αυτά θα έχει ενσωματωθεί στο σύνολο η επίπτωση της κρίσης στον ελληνικό τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε αισθητά στο +0,3%, από 2,9% πέρσι, στο δεύτερο τρίμηνο πέρασε σε αρνητικό έδαφος (-0,2%), ενώ στο σύνολο τους οι επιμέρους δείκτες που ανακοινώνει η ΕΣΥΕ προμηνύουν είσοδο της οικονομίας σε ύφεση φέτος.

Αιτία της μεγάλης επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι η κάθετη πτώση των επενδύσεων, με αιχμή την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η καθίζηση της κατανάλωσης αφού τα νοικοκυριά υπό τον φόβο της μείωσης των θέσεων εργασίας λόγω της κρίσης μειώνουν δραστικά τις δαπάνες τους αλλά και η μείωση των εξαγωγών εξαιτίας του παγώματος της ζήτησης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τουρισμός φέτος, αν και παρουσιάζει σχετικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις ιδιαίτερα δυσοίωνες αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφει μεγάλη πτώση.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ σε μέσα επίπεδα φέτος το τουριστικό συνάλλαγμα θα μειωθεί περίπου 15%. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν 14,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ μόνο τον Ιούνιο η πτώση ήταν 10,4% σε ετήσια βάση.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φοβούνται ιδιαίτερα για ένα πολύ δύσκολο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φέτος, ενώ ανεπισήμως πλέον θεωρούν πιθανότερο ότι σε μέσα επίπεδα θα έχουμε αρνητικό ρυθμό μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ το 2009. Για ύφεση φέτος κάνουν λόγο και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρώντας το πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο.

Πηγή imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.