19/8/09

Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου μεταξύ Πάφου - Ρόδου

Oι τελευταίες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην υποθαλάσσια περιοχή τους αποκάλυψαν την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ανατολικές ακτές της Πάφου.Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι: Αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται κυρίως στη ζώνη αποκλειστικής ευθύνης της Λευκωσίας, αλλά προεκτείνονται δυτικότερα στην ελληνική περιοχή, μέχρι το Καστελόριζο.

Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου μεταξύ Πάφου - Ρόδου

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
18/08/2009

Oι τελευταίες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην υποθαλάσσια περιοχή τους αποκάλυψαν την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ανατολικές ακτές της Πάφου, σύμφωνα με πληροφορίες της αθηναϊκής εφημερίδας «Παρόν».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αυτές είναι οι δεύτερες έρευνες (με σκοπό την επιβεβαίωση προηγούμενων ενδείξεων) για τις οποίες υπάρχουν σχετικές εκθέσεις εμπειρογνωμόνων νορβηγικής εταιρείας και αμερικανικού κολοσσού που ασχολείται με τα ενεργειακά.

Οι εκθέσεις είναι μεν απόρρητες, αλλά πρέπει να λεχθεί ότι: Και η Άγκυρα έχει τις δικές της έρευνες, τα στοιχεία των οποίων δεν απέχουν, όπως φαίνεται, από τις προαναφερθείσες.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι: Αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται κυρίως στη ζώνη αποκλειστικής ευθύνης της Λευκωσίας, αλλά προεκτείνονται δυτικότερα στην ελληνική περιοχή, μέχρι το Καστελόριζο.

Μέρος δε νοτίως της ελλαδικής ζώνης αποκλειστικής εκμεταλλεύσεως ανήκει στη Λιβύη και άλλο, ανατολικότερα, εφάπτεται προς αιγυπτιακά σύνορα.Οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και των δύο αυτών χωρών (Λιβύης και Αιγύπτου) είναι απολύτως ενήμερες για το θέμα και αποφασισμένες να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που είναι από τα μεγαλύτερα γνωστά στην περιοχή.

Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τη νέα κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή Καστελορίζου μέχρι και την Πάφο, έξω από την οποία εμφανίζονται συνεχώς τουρκικά πολεμικά, που διακινούνται μέχρι τις παρυφές της Ρόδου, προκαλώντας συνεχώς σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της περασμένης Τρίτης, οπότε και απειλήθηκε, εξαιτίας πολύ επικίνδυνων ελιγμών, κρουαζιερόπλοιο που κατευθυνόταν στο Καστελόριζο.

Η Λευκωσία δεν αποκρύπτει μεν τις ανησυχίες της, δείχνει ωστόσο αποφασιστικότητα όσον αφορά τη διαχείριση των συμφερόντων της στις περιοχές όπου με βάση το διεθνές δίκαιο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου. Βρίσκεται δε, σε επαφή και προωθεί συμφωνίες με γνωστές διεθνείς εταιρείες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Κάτι που φαίνεται ότι ενδιαφέρει και τις Βρυξέλλες ιδιαίτερα, πέραν άλλων.

2 σχόλια:

  1. Καταλάβατε τώρα γιατί ο "παγκόσμιος χωροφύλακας" έβαλε τον Τούρκο να μας "δείξει τα μπροστινά του" στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου;Το ίδιο είχε συμβεί και με την κρίση των Ιμίων, όταν Αμερικάνικος δορυφόρος εντόπισε ανοιχτά της Καλύμνου ενα τεράστιο κοιτασμα πετρελαίου σχήματος "S",η ακρη του οποίου κατέληγε στην Γαύδο.Η ειδηση αυτή υπάρχει δημοσιευμένη σε ενα τευχος του περιοδικού "Νέμεσις" το οποίο διαθέτω στο αρχείο μου.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωχ, κατάλαβα τώρα πόσο σοβαρό θα είναι αυτό το άρθρο......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.