18/8/09

Toυρκία: Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου...


Αποκλεισμός της Finansbank από τραπεζικές εργασίες
Το τουρκικό επιτελείο απέκλεισε τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία από τη χρηματοδότηση στεγαστικού δανείου για την αγορά παραθαλάσσιου θερέτρου στον Βόσπορο. Η κίνηση των στρατηγών έρχεται σε ένα κομβικό σημείο, τη στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις πυκνώνουν και η τουρκική Αγροτική Τράπεζα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Θράκη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, την εβδομάδα που κύλησε αποκαλύφθηκε ότι η ηγεσία του τουρκικού Στρατού αρνήθηκε πρόσφατα να εγκρίνει δάνειο της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, της Finansbank, προς τούρκο επιχειρηματία για την αγορά εκ μέρους του ακινήτου στον Βόσπορο. Η αρνητική γνωμάτευση του τουρκικού επιτελείου στηρίχτηκε στο γεγονός ότι, αφενός το θέρετρο βρίσκεται σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας και, αφετέρου, η τράπεζα που παραχωρούσε το στεγαστικό δάνειο ήταν ξένων (ελληνικών) συμφερόντων.
Ο επιχειρηματίας Οσμάν Ορ, ο οποίος επιθυμούσε να αγοράσει παραθαλάσσιο θέρετρο σε κεντρικό σημείο της ευρωπαϊκής ακτής του Βοσπόρου, που ανήκε στην οικογένεια Ερτζάν, συμφώνησε με υπευθύνους της Finansbank, πριν από ένα διάστημα, για την παραχώρηση στεγαστικού δανείου ύψους 17,5 εκατ. δολαρίων, με σκοπό να επεκτείνει την αλυσίδα εστιατορίων του ομίλου του. Ως αποτέλεσμα της άρνησης των στρατηγών να ανάψουν το πράσινο φως στη δανειοδότηση από τη Finansbank, ο Ορ προσανατολίστηκε προς άλλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, ένας εκ των οποίων ήταν και η τουρκική Αγροτική Τράπεζα, που τελικά παραχώρησε το αναγκαίο δάνειο για την αγορά του ακινήτου. Ωστόσο, το δάνειο της Αγροτικής Τράπεζας, όπως ομολογεί ο τούρκος επιχειρηματίας, παραχωρήθηκε με βαρύτερους όρους απʼ ό,τι είχε συμφωνήσει με τη Finansbank και το κόλλημα που προέκυψε θα του κοστίσει περίπου 300.000 ευρώ περισσότερα («ΑΚΣΑΜ», 13/8/2009).

Η εξήγηση της αρνητικής γνωμάτευσης, που εξεδόθη από τον Στρατό, κρύβεται φυσικά στο πνεύμα που διέπει την ισχύουσα τουρκική νομοθεσία. Ο τουρκικός νόμος περί ιδιοκτησίας ως πρόσφατα ήταν περιοριστικός για την ξένη ιδιοκτησία στη γείτονα. Έτυχε, όμως, κάποιας μικρής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρώπη, κυρίως έπειτα από έντονες ευρωπαϊκές πιέσεις, που εκφράστηκαν στις αρχές της νέας χιλιετίας. Με νόμο που ψηφίστηκε το 2008 τροποποιήθηκαν τα επίμαχα σημεία του νόμου και εδώ και λίγο διάστημα διευρύνεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας με ευνοϊκότερους όρους και σε υπηκόους ξένων χωρών. Ο νέος νόμος προβλέπει, βέβαια, μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία για την έγκριση στεγαστικών δανείων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ξένων συμφερόντων. Για την αγορά ακινήτων σε περιοχές στρατηγικής σημασίας ή εθνικής ασφάλειας, που εξαιρούνται, βέβαια, ελάχιστες μόνο περιοχές της επικράτειας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου ή της νομαρχίας, ανάλογα με την περίπτωση. Η εν λόγω διαδικασία ισχύει με παραλλαγές και σε άλλες χώρες και συνεπώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι τουρκική πρωτοτυπία. Εντούτοις, η μοναδικότητα της τουρκικής περίπτωσης έγκειται στο ξενοφοβικό σύνδρομο που διέπει την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας και το οποίο τροφοδοτείται από τις μνήμες που ξυπνούν η Συνθήκη των Σεβρών και τα σενάρια διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο απέρριψε τη σχετική αίτηση δανειοδότησης του τούρκου επιχειρηματία γιατί αυτός είχε απευθυνθεί σε τραπεζικό όμιλο συγκεκριμένων ευρωπαϊκών συμφερόντων. Οι στρατηγοί έκριναν σκόπιμο να αποτραπεί η έγκριση του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως και υποθήκευση του ακινήτου για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκούσε το δάνειο, γεγονός που ενείχε τον κίνδυνο –σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου– να περιέλθει το εν λόγω θέρετρο κάποια στιγμή στον Όμιλο της Εθνικής Τραπέζης!
Το ότι μια χώρα όπως η Τουρκία, που «επιδιώκει» να ενταχθεί στην ΕΕ, κάνει διακρίσεις μεταξύ χρηματοπιστωτικών ομίλων –θαρρείς και αρνήθηκε ποτέ το «ισλαμικό κεφάλαιο» που εισρέει άφθονο στη χώρα– δεν μπορεί παρά να προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό, τόσο για την τύχη των επενδύσεων της Εθνικής Τραπέζης, που τελεί υπό καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού σε αυτήν τη χώρα, όσο και για τους όρους λειτουργίας της τουρκικής Αγροτικής Τράπεζας στην Αθήνα και στην Κομοτηνή, που ως γνωστόν προσφέρει τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες με τη Finansbank!

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
Το Παρόν της Κυριακής - 16/8/2009

8 σχόλια:

  1. ενω η ελληνική αστυνομία και η ΕΘΕΛ αγοράζουν τουρκικα λεωφορεία την στιγμή που η ελληνικη βιομηχανια ψυχομαχαει και τα παιδια μας αντι να γινουν μηχανικοι γινονται πακεταδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αύτὰ ἔπρεπε νὰ τὰ γνωρίζη πολὺ καιρὸ πρὶν ἡ Ἐθνική Τράπεζα. Ἦταν ἡλίου φαεινότερον ὅτι οἱ τοῦρκοι θὰ τὴν κυνηγούσαν.
    Προφανῶς ἡ Ἑθνικὴ ἦθελε νὰ τὸ παίξει πονηρή.
    Νὰ δῶ τώρα πόσο θὰ πάη ἡ μετοχή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι οι Τούρκοι προβληματίζονται από την παρουσία της Εθνικής στην Τουρκία και προσπαθούν να πάρουν κάποια μέτρα για να περιορίσουν την επέκτασή της στα ακίνητα, αυτό σημαίνει ότι ήταν λάθος η επιλογή της εισόδου της Εθνικής στην τουρκική αγορά;
    Το να ανησυχούν οι Τούρκοι, το καταλαβαίνω, το να ανησυχούν οι Έλληνες επενδυτές, επίσης, το να ισοπεδώνουμε όμως τα πράγματα το βρίσκω υπερβολικό και ζημιογόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και το ΕΚΑΒ νομίζω είχε αγοράσει αεροσκάφη της Piaggio Aero που είναι τουρκικών συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σάββα ένα μόνο θα σου πω :
    "Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα."

    Θυμάμαι ότι υπερθεμάτιζες για την εισδοχή της Ε.Τ.Ε στην αγορά της Τουρκίας, όταν εγώ ήμουν τελείως αρνητικός και αντίθετος σε τέτοια προοπτική.
    Σου υπενθυμίζω τα επιχειρήματά μου για να τα επαναφέρεις στην μνήμη σου.
    Α) Η "νόμιμη" τοκογλυφία της Ε.Τ.Ε στη χώρα δημιούργησε υπερκέρδη, τα οποία αντί να τα επενδύσει στην πατρίδα μας τα επένδυσε σε επισφαλή χώρα και με υπερκοστολογημένο το αντίτιμο εξαγοράς !
    Β) Πολλά χρήματα της Ε.Τ.Ε προέρχονται απο τα κλεμμένα της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων Ποντίων και Μικρασιατών.
    Όταν ανέλαβε να διαχειριστεί τα εκκατομύρια δολλάρια της εποχής εκείνης, παρέδωσε στους ξυπόλυτους πρόσφυγες ομόλογα ...χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα !
    Γ) Σου είπα τότε ότι έχουμε δείγμα γραφής απο τις επενδύσεις στα Σκόπια, που αντί να διευκολύνουν τις σχέσεις των δυο χωρών δεν ωφέλησαν το παραμικρό σε πολιτικό επίπεδο.

    Τέλος θα ήθελα να προσθέσω το εξής : Μήπως η θυγατρική της Ε.Τ.Ε στην Τουρκία συμπαρασύρει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις και καταρρεύσει την ατμομηχανή των Ελλαδικών Τραπεζών οδηγώντας την τελικά και σε πτώχευση ;

    Φίλε Σάββα αυτά προς το παρόν και πάντα έτοιμος για αντίλογο.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σάββα,

    Και βέβαια λάθος ήταν, αν έγινε με τέτοιους όρους. Η εκεί ΕΤΕ είναι προφανώς τουρκική εταιρεία, διέπεται από τους τουρκικούς νόμους, συνεπώς δικαιούται ό,τι όλες οι τουρκικές τράπεζες. Δεν νοείται να λαμβάνονται μέτρα που αναστέλλουν τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.
    Δεν ισοπεδώνουμε τίποτε.

    Επίσης, συμφωνώ με τον Αγρικέραυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν σε μία χώρα οι στρατηγοί αποφασίζουν για τα δάνεια, η χώρα αυτή δεν έχει θέση στην ΕΕ. Τελεία και παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To διατραπεζικό σύστημα αποτελείται και ακολουθεί διεθνής κανόνες συναλλαγών οι οποίοι δεν είναι κατώτεροι του κράτους στο οποίο βρίσκεται η Τράπεζα.Αν οι κανόνες αυτή παρακάμπτονται τότε όλο το σύστημα υπόκειται σε παράνομες συναλλαγές...Αυτό ισχύει και περισσότερο θα έλεγα (με την έννοια πιο αυτηρό) όταν οι συναλλαγές δεν είναι σε χώρες μέλη της ΕΟΚ.Αν η τράπεζα δεν φρόντισε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των επενδυτών βάση των οποίων μπόρεσε να αναπτυχθεί και να κάνει τέτοια ανοίγματα αυτό αφορά εμάς (ως Ελληνες) και μόνο.Οι Τούρκοι ως γνωστόν ποτέ δεν κάνουν κάτι αν δεν έχουν το μέγιστο ίδιον όφελος.

    Οσο για την ΕΤΕ και όλες τις Ελληνικές τράπεζες θα σας θυμίσω ότι στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως που διάγουμε εν έτη 2008 βγήκε με υπερκερδοφορία , ανεξάρτητα αν δεν ήταν στο ποσοστό το οποίο θα ήθελε να έχει και παρά το γεγονός αυτό δέχτηκε την κρατική βοήθεια''μέ λίγο σπρώξιμο'' αλλά δεν βοήθησε όσο θα έπρεπε τους πελάτες της.Αυτό το παράδειγμα από μόνο του δείχνει την νοοτροπία της εν λόγω τράπεζας που ποσώς δεν διαφέρει και απο τα άλλα ευαγή λυστρικά καταστήματα όπως ALPHA ΕΜΠΟΡΙΚΗ κλπ.Ταυτόχρονα γνωρίζετε καλά πως παρά το γεγονός ότι το διατραπεζικό επιτόκιο έχει πέσει σστην ΕΛλάδα συνεχίζει να είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα στον δανεισμό ενώ στις καταθέσεις είναι στο χαμηλότερο που θα μπορούσε να βρίσκετε.Τέλος κλείνοντας θα πω και για τα επιτόκια των πιστωτικών βάση των οποίων όλες οι Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στα Ευρωπαικά δικαστήρια.
    Συμπερασματικά λοιπόν πιστεύω ότι η νοοτροπία όχι μόνο της ΕΤΕ αλλά και των άλλων λυστρικών ιδρυμάτων είναι απλά να λειτουργούν για ίδιον και μόνο συμφέρον , ούτε καν για το κράτος το οποίο τελούν τις εργασίες τους...Τι περιμέναμε λοιπόν να γίνει όταν έγινε το άνοιγμα στην Τουρκία...
    Εάν πάλι δεν είναι έτσι τότε είναι αφελής και επομένος επικίνδυνη..

    Απλά θα επισημάνω ότι το ίδιο και χειρότερα για εμάς θα είναι όταν η Αλβανική τράπεζα (Αμερικανικών βοηθειών και συμφερόντων) ή γνωστή που βρίσκετε στο κέντρο της Αθήνα θα προβεί σε αναλόγου είδους ενέργειες αλλά με όφελος τα Αλβανικά συμφέροντα, εκεί θα δούμε το μεγαλείο της επικίνδυνης ανυπαρξίας των πολιτικών μας όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των 300...


    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.