17/7/16

«Συμφωνία της Μαδρίτης» Ιούλιος 1997.

Του Στάθη (από την «Ελευθεροτυπία»)

Συμφωνία της Μαδρίτης
Στις 8 Ιούλη 1997, λοιπόν, άρχισε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Στο περιθώριο της Συνόδου και με την επίβλεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, περιστοιχιζόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και Τζεμ, υπογράφουν συμφωνία με σκοπό «τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες». Η συμφωνία έμεινε στην ιστορία ως «Συμφωνία της Μαδρίτης».

Στη συμφωνία αναφέρεται ότι:


«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε:
Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

* Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.

* Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

* Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.

* Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, και

* δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».

Είναι ακριβώς η τρίτη παράγραφος εκείνης της συμφωνίας, την οποία επικαλείται σήμερα η Τουρκία, για να «νομιμοποιήσει» τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
*Η Λήθη είναι Αρετή η Μνήμη Χρέος

10 σχόλια:

  1. Κάτι άσχετο.
    Πριν κάποιες μέρες χαρακτήρισα έναν
    πολιτικό (ή υποψήφιο) οτι είναι συνεργάτης νεοναζί. Το ξανασκέφτηκα και επειδή δεν τον γνωρίζω ζητάω συγνώμη.
    Προς αναμονή και ελπίδα καλύτερου πολιτικού κ.λ.π. λόγου.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή ήταν η δεύτερη προδοσία του Σημίτη μετά τα Ίμια. Εάν θελήσει κανείς να θεωρήσει την νίλα των Ιμίων σαν μία ανθρώπινη αποτυχία, απειρία στην διαχείριση κρίσεων, αιφνιδιασμό κ.λπ., η μετέπειτα ακολουθείσασα Μαδρίτη δεν αφήνει απολύτως καμμία αμφιβολία ότι ο άνθρωπος αυτός, ο Σημίτης και οι συνεργάτες του, υπό κανονικές συνθήκες και σε άλλες εποχές, θα είχαν καθαιρεθεί, παραπεμφθεί σε δίκη και καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία.

    Η Μαδρίτη ήταν το δεύτερο βήμα ενός οργανωμένου σχεδίου κατά των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και αυτό φαίνεται από την μετέπειτα πολιτική τόσο του Σημίτη, όσο και του ΓΑΠ, ο οποίος φιλοδοξεί να κυβερνήσει την Ελλάδα.

    Αυτός ο ανθρωπάκος, ο Σημίτης ο ολίγιστος, εξακολουθεί να πολιτεύεται και μάλιστα να έχει απαιτήσεις για αξιώματα.

    Κύριος υπεύθυνος για την κατάντια αυτή είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι όλα αυτά όχι γιατί χρηματίσθηκε,
    αλλά για να μείνει και να απολαύσει την πρωθυπουργία που τόσο πολύ ήθελε.
    Χαλίφης στη θέση του χαλίφη ακόμα και με εσχάτη προδοσία .
    Φυσικά δεν φταίει αυτός αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου διότι τον είχε τρελάνει στη σφαλιάρα και του είχαν δημιουργηθεί ψυχολογικά αποθημένα.
    Ετσι λοιπόν λέγοντας ναι σε όλα
    έμεινε πρωθυπουργός η μαιμού, η χώρα μας πήγε πίσω κάτι δεκαετείες η Τουρκία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα και οι ΗΠΑ αγόρασαν το πετρέλαιο στο Αιγαίο.
    Οσο για εμάς καλά να πάθουμε γιατί
    όχι μόνο δεν βάλαμε μυαλό απο τότε
    αλλά συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε φελούς αντί για πολιτικούς και το χειρότερο μας αρέσει κιόλας.
    καλό χειμώνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. nativist είπε...

    Ωραία, και ποιόν να ψηφίσουμε στις ερχόμενες εκλογές ;

    Ετοιμαστήτε φίλοι μου για νέες "τακτοποιήσεις" του Γιωργάκη, στο Αιγαίο στην Κύπρο, στο πια περιβόητο ... Μακεδονικό, στην Θράκη μας, σε όλα τα αποκαλούμενα εθνικά θέματα !

    Ο nativist αναφέρεται στον Σημίτη και τον Πάγκαλο. Ο Πάγκαλος δεν έπρεπε να έχει εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή μετά τα κατορθώματά του στα Ίμια και την υπόθεση Öcalan ;

    Να δίνει συνέντευξη στο MEGA και να γίνονται τα Ίμια ;

    Και βεβαίως πρόκειται για έγκλημα εσχάτης προδοσίας η "τακτοποίηση' των Ιμίων από τον Σημίτη !

    Τώρα να δούμε τι μας επιφυλάσσεται από τον Γιωργάκη "μας" !

    Ο Θεός να βάλει το χέρι του !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...καί ο Στρατός τίς αρβύλες,αλλά καί εμείς μυαλό φίλε Ευμένη... όσο γιά τίς όποιες συμφωνίες αδιαφορώ. άν έρθουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ στά πράγματα στήν Ελλάδα θά δούμε τί συμφωνίες καί μέ ποιούς θά γίνουν. περαστικά σέ όσους θεωρούν 'αδύναμη' καί 'αμελητέα' ποσότητα τόν ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΝ.
    Περικλής(Π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Sapphire καλα τα λες,μονο που ειπες την μια οψη αλλα οπως ξερεις το νομισμα εχει 2 πλευρες-οψεις.Γυρισε το λοιπον και δες Καραμανλη πλαισιωμενο απο ντορα[εθνικα θεματα ξεπουλημενα],Βατοπαιδινους,δομημενους ομολογων,κουμπαρους,βουλγαροοφσοριτες,ζαχοπουλαιους,αναψυκτηριουχους,δωροβιλιτσοσουφλιαδες,μπασιαδοδουκες,ρεπουσογιαννακενες,ζημενσοκυριακους και λοιπες εκλεκτες' δημοκρατικες δυναμεις'.Ηλπιζα στον προτερο εντιμο βιο του κωστακη και στις παρακαταθηκες τουλαχιστον σε καποιες του θειου του [Μακεδονια και λογω καταγωγης] αλλα και στις υποσχεσεις για τουλαχιστον πολεμο εναντιον της διαφθορας,εστω και προσπαθειας.Φυσικα δεν εισεπραξα τιποτα απο τα προσδοκωμενα,απεναντιας ολα εγιναν πολυ χειροτερα σε ολους τους τομεις.Ειμαι απογοητευμενος και προβληματισμενος.
    Υ.Γ. Για τις υπολοιπες 'δημοκρατικες' δυναμεις του κοινοβουλιου,εχω γραψει την γνωμη μου σε αλλο σχολιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Ντόρα θα μας φαίνεται δροσερή όαση μπροστά στον ΓΑΠ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε sapphire,τα λαθη γινονται και ειναι ανθρωπινα και μαλιστα απο τολμουντες αλλα καταντουν εγκληματα αν επαναλαμβανονται συνεχως.Προβληματα μη αντιμετωπισημα δεν υπαρχουν διοτι η φυση απεχθανεται τα κενα,ποσω μαλλον η πολιτικη.Οταν αναλαμβανεις την ηγεσια,γνωριζεις οτι θα υπαρξουν προβληματα,δυσκολιες,πεπονοφλουδες και μερικες φορες 'τοιχος'.Αν εισαι λοιπον ικανος καπετανιος θα καταφερεις να περασεις ασφαλως το σκαφος απο τους υφαλους.Η διψα του λαου για διαφανεια,εφερε τον κωστακη στο τιμονι της χωρας σαν ελπιδα για κατι καλλιτερο μαλιστα δικες του ηταν οι υποσχεσεις για πολεμο των νταβατζηδων.Δεν ψαχναμε για αλλαγη νταβατζηδων αλλα για εξοντωση τους.Τι πιο εντιμο και αντρικιο,οταν εβλεπε αξεπεραστες δυσκολιες και βρωμικα παιγνιδια,να επαιρνε κεφαλια και παραλληλα να εβγαινε στον Ελληνικο λαο που τον τιμησε και να ελεγε την αληθεια.Να εισαι βεβαιος οτι οχι 158 βουλευτες θα ειχε αλλα 185 κανοντας εκλογες και λεγοντας αληθειες.Αντ'αυτου εφτασε σε ενα μιζερο 151 και δεσμιος του καθε τομαριου της παραταξης.Η αρχη δειχνει τον αντρα,λεγανε οι προγονοι μας.Τωρα ο γιωργακης το πρωτο που πρεπει να κανει,ειναι να βαλει μια τεραστια φωτο στο γραφειο του για να θυμαται ποιος τον εκανε πρωθυπουργο.Φιλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.