3/9/09

3 Σεπτέμβρη 1843 Ημέρα Ορόσημο


Γη παιδεμένη με σίδερο και με φωτιά,
για κοίτα ποιον σου φέρανε καημένη
να σ' αφεντεύει από ψηλά, τα κρίματά σου είναι πολλά,
γη που το σίδερο παιδέψαν κι η φωτιά.
Καίει το φυτίλι, ξεθηκαρώνουν τα σπαθιά,
κάνουν βουλή συντακτική και γράφουν
το θέλημά τους στα χαρτιά κι η κοσμοθάλασσα πλατιά,
κάνουν βουλή, ξεθηκαρώνουν τα σπαθιά.


3 Σεπτέμβρη 1843 Ημέρα ορόσημο
03/09/2008 07:58

Με τον όρο επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου περιγράφουμε τα γεγονότα του 1843, τα οποία κατέληξαν στην παραχώρηση συντάγματος απο τον Όθωνα και στην μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας απο την απόλυτη μοναρχία στην συνταγματική μοναρχία.

Οκτώ χρόνια μετά την ενηλικίωση του Όθωνα και η κατάσταση στον Ελλαδικό χώρο ήταν δραματική. Μεγάλα προβλήματα όπως η αγροτική γή, οι εθνικές γαίες, εκπαίδευση κ.α. συνέχισαν να ταλανίζουν την χώρα με αποτέλεσμα την δικαιολογημένη δυσφορία του λαού. Ο απολυταρχικός τρόπος άσκησης της εξουσίας του παλατιού πολλές φορές οδηγούσε σε μικροεξεγέρσεις, οι οποίες βέβαία καταστέλονταν αμέσως απο τον κυβερνητικό στρατό. Το παλάτι συγκέντρωνε το γενικό μίσος και αποτελούσε τον στόχο της πολιτική πάλης.

Το 1840 ο Μακρυγιάννης ίδρυσε μια παράνομη οργάνωση με σκοπό την επιβολή συντάγματος. Στην οργάνωση σύντομα μυήθηκαν οπλαρχηγοί και αγωνιστές του 21΄ που είχαν παραγκωνηθεί απο τους Βαυαρούς. Τα μέλη της οργάνωσης δεσμεύονταν με όρκο στην πατρίδα και στην Ορθοδοξία. Μερικοί απο τους οπλαρχηγούς που μυήθηκαν ήταν οι Θεόδωρος Γρίβας, Μήτρος Δεληγιώργης, Κριεζιώτης κ.α. Στη συνέχεια ο Μακρυγιάννης έστρεψε την προσοχή του στους πολιτικούς και κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια έτσι ωστε να μυήσει έμπιστα άτομα. Προσέγγισε και μύησε τον αρχηγό του Ρωσικού κόμματος, τον Ανδρέα Μεταξά, σημαντική προσωπικότητα της εποχής ενώ στη συνέχεια προσχώρησε στο κίνημα και ο αρχηγός του Αγγλικού κόμματος, Ανδρέας Λόντος. Αυτοί οι δύο κατόρθωσαν να μυήσουν τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής όπως τους: Ρήγα Παλαμήδη, Κωνσταντίνο Κανάρη, Χρύσανθο Σισίνη, Κωνσταντίνο Ζωγράφο κ.α. Για να επιτύχει όμως το κίνημα χρειαζόταν και η συνεργασία του στρατού. Για τον λόγο αυτό μύησαν τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη. Για να επιτύχουν τους σκοπούς του φρόντισαν να τον μεταθέσουν απο το Άργος στην Αθήνα και να τον διορίσουν στρατιωτικό διοικητή της Αθήνας. Ο Καλλέργης κατάφερε να φέρει σε επαφή τους κινηματίες και με άλλους στρατιωτικούς, όπως τον Σπυρομήλιο, και να τους πείσει να προσχωρήσουν στην οργάνωση. Λίγο πρίν το ξέσπασμα του κινήματος σχηματίστηκε τριμελή επιτροπή που σχηματίστηκε απο τους Ανδρέα Μεταξα, Μακρυγιάννη και Δημήτριο Καλλέργη. Ο καθένας αντιπροσώπευε έναν διαφορετικό κόσμο. Ο Μεταξάς τον πολιτικό, ο Μακρυγιάννης τον λαϊκό και ο Καλλέργης τον στρατιωτικό.

H αρχική ημερομηνία εκδήλωσης του κινήματος είχε ορισθεί να είναι η 25η Μαρτίου 1844, για να συμπίπτει με τον εορτασμό της επανάστασης. Ο ενθουσιώδης όμως Μακρυγιάννης διέδωσε το μυστικό σε πολλούς με αποτέλεσμα να επισπευθεί η εκδήλωση του κινήματος. Το κίνημα, είχε αποφασισθεί, να ξεσπάσει στους στρατώνες έτσι ωστε να ακινητοποιηθούν άμεσα τα στελέχη του Οθωνικού καθεστώτος. Έτσι την νύχτα της 2ης προς 3ης Σεπτεμβρίου πολλά σημαίνοντα στελέχη του κινήματος κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του Μακρυγιάννη για να δώσουν το τελικό σύνθημα. Η χωροφυλακή παρατήρησε τις ύποπτες κινήσεις γύρω απο την οικεία του και την περικύκλωσαν. Ο Καλλέργης συνειδοτοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης κατέφθασε στους στρατώνες και ξεσήκωσε τους αξιωματικούς με το σύνθημα Ζήτω το Σύνταγμα. Αμέσως διέταξε έναν λόχο να διαλύσει την πολιορκία του οίκου του Μακρυγιάννη και άλλον ένα να ανοίξει τις φυλακές του Μεντρεσέ ενώ αυτός παράλληλα κατευθυνόταν με 2.000 στρατιώτες στα ανάκτορα. Επιπλέον είχε στείλει στρατιωτικά αποσπάσματα να καταλάβουν το νομισματοκοπείο, την Εθνική τράπεζα, το δημόσιο ταμείο και τα διάφορα υπουργεία. Η άφιξη του στρατού με ζητωκραυγές και συνθήματα συντέλεσε ωστε να σπεύσουν προς τα ανάκτορα και οι κάτοικοι της Αθήνας και να ενωθούν με τον στρατό. Ο Βασιλιάς έστειλε τον υπασπιστή του Γρίβα Γαρδικιώτη και τον υπουργό στρατιωτικών Κωνσταντίνο Βλαχόπουλο να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση και να προσπαθήσουν να μεταπείσουν τους στρατιώτες. Κατα διαταγή όμως του Καλλέργη συνελλήφθησαν αμέσως. Ο Όθωνας φοβούμενος για τα χειρότερα έστειλε τον Στάινστορφ, τον διαγγελέα του, στον Σχινά για να φέρει τα πυροβόλα. Ο τελευταίος όμως προτίμησε να συνταχθεί με τους επαναστάτες.

Στις 3 τα ξημερώματα προσήλθαν όλοι οι σύμβουλοι επικρατείας για να επικυρώσουν τις επαναστατικές πράξεις. Το συμβούλιο αναγνώρισε το κίνημα, καθόρισε την σύγκληση εθνοσυνέλευσης και διόρισε επιτροπή υπο τους Γεώργιο Κουντουριώτη, Λ. Μαυρομιχάλη, Γ. Λινιάνα, Γ. Ψύλλα, Ανδρέα Λόντο και Κ. Προβελέγγιο, η οποία θα παρουσίαζε τις αποφάσεις του στον Βασιλιά. Το νέο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν στελέχη και απο τα τρία μεγάλα κόμματα είχε ως εξής: Πρόεδρος και υπουργός εξωτερικών Ανδρέας Μεταξας, υπουργός στρατιωτικών ο Ανδρέας Λόντος, υπουργός Ναυτικών ο Κωνσταντίνος Κανάρης, υπουργός Δικαιοσύνης ο Λέων Μελάς, υπουργός εκκλησιαστικών & παιδείας ο Μιχαήλ Σχινάς, υπουργός Οικονομικών ο Δρόσος Μανσόλας και υπουργός Εσωτερικών ο Ρήγας Παλαμήδης. Ο λαός και ο στρατός διαλύθηκαν στις 3 το μεσημέρι αφού πληροφορήθηκαν οτι όλα τα αιτήματα έγινα αποδεκτά. Τέλος με βασιλικά διατάγματα η 3η Σεπτεμβρίου ανακηρυσσόταν σε μέρα εθνικής γιορτής ενώ ο Δημήτριος Καλλέργης παρασημοφορούνταν, ως αρχηγός του επαναστατικού κινήματος.

Η πρώτη περίοδος της βασιλείας του Όθωνα τερματίστηκε με την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, που υποχρέωσε το μονάρχη να παραχωρήσει Σύνταγμα και να αποδεχτεί τη θεσμοθέτηση κοινοβουλευτικών θεσμών. Το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα, παρ' όλες τις αδυναμίες του, αποτέλεσε μεγάλη εθνική και λαϊκή κατάκτηση. Η νέα περίοδος συνοδεύτηκε από αρκετές πολιτικές αλλαγές, με σημαντικότερη ίσως την απαλλαγή της χώρας από τους Βαυαρούς. Ο Όθωνας εξακολούθησε να συμπεριφέρεται ως απόλυτος μονάρχης, περιφρονώντας τις συνταγματικές αρχές και παραβιάζοντας τις υποσχέσεις του της 3ης Σεπτεμβρίου. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Φίλοι κι αδέλφια, μανάδες, γέροι και παιδιά
στα παραθύρια βγείτε και θωρείτε
ποιοι περπατούν στα σκοτεινά και σεργιανούνε στα στενά
φίλοι κι αδέλφια, μανάδες, γέροι και παιδιά.
Γράφουν σημάδια, μηνύματα στο βασιλιά
σα δε φωνάξεις έβγα να το γράψεις
να μην σ' ακούσουν τα σκυλιά βγάλε φωνή χωρίς μιλιά
σημάδια και μηνύματα στο βασιλιά.

Ήταν στρατιώτες, καπεταναίοι και λαϊκοί,
όρκο σταυρώσαν πάνω στο σπαθί τους
η λευτεριά να μην χαθεί, όρκο σταυρώσαν στο σπαθί
καπεταναίοι, στρατιώτες, λαϊκοί.
Κι όπου φοβάται φωνή ν' ακούει απ' το λαό
σ' έρημο τόπο ζει και βασιλεύει,
κάστρο φυλάει ερημικό, έχει το φόβο φυλαχτό
όπου φωνή φοβάται ν' ακούει απ' το λαό.

Γη παιδεμένη με σίδερο και με φωτιά,
για κοίτα ποιον σου φέρανε καημένη
να σ' αφεντεύει από ψηλά, τα κρίματά σου είναι πολλά,
γη που το σίδερο παιδέψαν κι η φωτιά.
Καίει το φυτίλι, ξεθηκαρώνουν τα σπαθιά,
κάνουν βουλή συντακτική και γράφουν
το θέλημά τους στα χαρτιά κι η κοσμοθάλασσα πλατιά,
κάνουν βουλή, ξεθηκαρώνουν τα σπαθιά.

Τρεις του Σεπτέμβρη μανάδες, γέροι και παιδιά
στα παραθύρια βγείτε και θωρείτε
ποιοι περπατούν στα σκοτεινά και σεργιανούνε στα στενά,
τρεις του Σεπτέμβρη μάνες, γέροι και παιδιά.

Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης (1794 - 1864) ήταν πολεμιστής, έμπορος, πολιτικός, στρατηγός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Ένα από τα μέγιστα πατριωτικά του προτερήματα, ήταν επίσης ότι όσες φορές του προτάθηκε από τις προσωρινές κυβερνήσεις(κατά τη διάρκεια της επανάστασης )η παραχώρηση περιουσίας(μεγάλης ή μικρής), αυτός τις απαρνιόταν στο όνομα της ελευθερίας της πατρίδας και της ανιδιοτέλειας. Ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης και αναγνώρισης είχε χτίσει με τους περισσότερους Αθηναίους και Υδραίους, λόγω αυτής του της ανιδιοτέλειας.Πρωτοστάτησε στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Το 1852 καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία ότι σχεδίαζε την δολοφονία του Όθωνα, αλλά το 1854 αφέθηκε ελεύθερος. Το 1864 ονομάστηκε αντιστράτηγος, και πέθανε λίγο μετά.

Ένας Έλληνας - ο Μακρυγιάννης

Γιώργος Σεφέρης
Πηγή: Γιώργου Σεφέρη, «Δοκιμές», εκδ. Ίκαρος, Αθήναι 1981 (4).(antibaro.gr)

«Πατρίς, να μακαρίζεις γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν για σένα, να σ’αναστήσουνε, να ξαναειπωθείς άλλη μια φορά ελεύθερη πατρίδα, που ήσουνα χαμένη και σβησμένη από τον κατάλογο των εθνών. Όλους αυτούς να τους μακαρίζεις. Όμως να θυμάσαι και να λαμπρύνεις εκείνους που πρωτοθυσιάστηκαν στην Αλαμάνα, πολεμώντας με τόση δύναμη Τούρκων· κι εκείνους που αποφασίστηκαν και κλείστηκαν σε μια μαντρούλα με πλίθες, αδύνατη, στο Χάνι της Γραβιάς· κι εκείνους που λιώσανε τόση Τουρκιά και πασάδες στα Βασιλικά· κι εκείνους που αγωνίστηκαν σα λιοντάρια στη Λαγκάδα του Μακρυνόρου, όπου πολεμήθηκαν συνχρόνως σ’αυτές τις δυο θέσες πού’ναι τα κλειδιά σου -ένα η Πόρτα του Μακρυνόρου, και τ’άλλο των Θερμοπύλων. Κι αφού πήγανε κι από τα δυο μέρη ν’ανοίξουνε δρόμο οι Τούρκοι, εκείνοι οι αθάνατοι, τόσοι λίγοι, ογδόντα ένας στη Λαγκάδα, γιόμωσαν τον τόπο κόκαλα εκεί. Και τους καταδιάλυσαν, εκείνοι οι ολίγοι, στ’άλλο μέρος των Θερμοπύλων κι άλλού. Αυτήνοι σε ανάστησαν και δεν μπήκε δύναμη και ζαϊρέδες και πολεμοφόδια. Αυτήνοι ψύχωσαν εκείνους που πολιορκούσαν τους ντόπιους Τούρκους και φρουρές· και νηστικούς κι αδύνατους τους περιλάβαν και τους σφάξαν σαν τραγιά. Και τέλος πάντων, πατρίδα, αυτήνοι κατατρέχονται από τους Εκλαμπρότατους, τους Εξοχώτατους, από τον Κυβερνήτη σου κι αδελφούς του. O Αγουστίνος κι ο Βιάρος αυτήνων των σκοτωμένων τις γυναίκες και κορίτσια κυνηγούν. Αυτούς τους αγωνιστάς κατατρέχουν και τους λένε να πάνε να διακονέψουν: «Ποιος σας είπε» τους λένε «να σηκώσετε άρματα να δυστυχίσετε;» (Β΄ 67-68).

3 ΣΕΠΤΈΜΒΡΗ 1843
Απο τις μεγαλειωδης στιγμές της φυλής μας και της Ιστοριας μας. Πολλοί προσπαθησαν να τη προσεταιριστούν αλλοι να την οικοποιειθούν και αλλοι να την χρησιμοποιησουν.Μα παραμενει φωτεινό και μοναδικό. Οροσημο της προσπαθειας για εθνική ανεξαρτησία και λαική κυριαρχία.Οροσημο της λαικής αντιδρασης σε καθε απολυταρχική εξουσία. Σε τουτο τον τοπο γεννηθηκε και γαλουχηθηκε η ιδεα της δημοκρατίας. Αυτή η ιδεα δεν εσβησε ποτέ και δεν θα σβήσει ποτέ γιατί όταν πάψει ο κόσμος θα πάψει και ο Ελληνισμός οσο κιαν ματαια παλευουν πολλοί μεσα και εξω.Αυτη η ιδέα πυρπολει τα ονειρα, παρασερνει καθε εμποδιο και πάντα βρισκει την εκφραση της.

19 σχόλια:

  1. ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ

    ο κοσμος (λαος , πολιτικοι, στρατιωτικοι) απαιτησαν
    και τα καταφεραν

    η δυναμικη απαιτηση δεν καταληγει υποχρεωτικα σε αιματοχυσια

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγράμματοι νεανίαι, ούτε πώς γράφεται ο Σεπτέμβρης δεν ξέρετε; Διορθώστε το ανελλήνιστοι (που τάχα νοιάζεστε για την Ελλάδα) γιατί τόχετε μία ολόκληρη ώρα στον τίτλο και γελάει όλη η Ελλάδα μαζί σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποσο πιο επικαιρο θα μπορουσε να ηταν.Ολα τριγυρω αλλαζουνε και ολα τα ιδια μενουν.Γρηγορειτε.Ολοι επι ποδος.
    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ημερομηνία στεναχωρεί.Αλλα΄δεν πειράζει αν είναι για ένα μ να γελάει ας γελάσει.Συγνωμη Ελληνικέ Λαέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σύνταγμα=κουρελόχαρτον.καί άν θέλετε τό συζητάμε.υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία τής Πατρίδος.κανένα σύνταγμα,καμμιά δημοκρατία,βασιλεία,κτλ.καί ποιός προκάλεσε τά γεγονότα τής 3ης Σεπτεμβρίου-κι όχι Σεπτέμβρη...-αγαπητοί συνέλληνες;τίς οφελούταν;τί έφερε τό σύνταγμα αυτό; αμάν μέ τά παραμύθια της συμβατικής Ιστορίας.
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Αρχηγός του Ρωσικού κόμματος", ο "αρχηγός του Αγγλικού κόμματος", υπήρχε ποτέ εποχη σε αυτο που ονομάζουμαι "ελληνική δημοκρατία" κάποιο πραγματικά ελληνικό κόμμα?

    Απο τη γένεση αυτού του κράτους μέχρι σήμερα με τους ξένους ήταν πάντα τα κόμματα?

    Έρημοι πολεμιστές τσάμπα θυσιαστήκατε...
    Επρεπε να τους καθαριζατε ολλους τοτε με την επανασταση οποτε να ειχαν μπει άλλα θεμελια στη χωρα..

    Άκομα οι Κωλετιδες κυβερνουν..

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία ακόμη διόρθωση στον τίτλο: Σεπτεμβρίου και όχι Σεπτέμβρη.
    Έτσι έχει περάσει στην Ιστορία, έτσι αναφέρεται παντού. Και η φερώνυμος οδός στην Αθήνα Γ' ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ λέγεται.
    Σε 25 ημέρες την 28η ...Οκτώβρη θα γιορτάσουμε; Έλεος! Κάνετε χρήση της δημοτικής, αλλά σεβαστείτε γλώσσα και Ιστορία!

    Την "3η του Σεπτέμβρη" (1974) είχαμε άλλη μεγάλη ... Επανάσταση. Αυτήν που έμελλε να διαλύσει την χώρα!!
    Θα επανέλθω, όμως, σε άλλο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα ποιος επικοινωνιακός σύμβουλος έβαλε τον Καραμανλή να παραιτηθεί χθες(*) (σήμερα πήγε στον ΠτΔ) και να αρχίσει σήμερα την προεκλογική περίοδο; Δώρο στο ΠΑΣΟΚ για τα γενέθλιά του τού τις έκανε; Σημειολογία δεν ξέρετε κ. Λούλη;

    ____________________________________

    Ουσιαστικά, ο Καραμανλής χθες ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ενώπιον του ελληνικού λαού. Πρωτοφανές! Πού να τον έβλεπε ο μπάρμπας του. Αυτά συμβαίνουν όταν ανίκανοι κυβερνούν ελέω ονόματος.

    ___________________________________

    Συμφωνώ με τον Π. 3:55 μμ και ως προς την εκδημοτίκιση του Σ/μβρίου για την περίπτωση.

    Ποιος προκάλεσε τα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου; Έλα βρε μεγάλε, κάνεις πως δεν ξέρεις. Οι Εβραίοι βέβαια, ποιος άλλος; Ρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έλεος! Κάνετε χρήση της δημοτικής, αλλά σεβαστείτε γλώσσα και Ιστορία!

    Την σέβομαι και την τιμώ ο τίτλος δεν αλλάζει.Για τον απλό λαό 3 Σεπτέμβρη η 3 Σεπτεμβρίου είναι το ίδιο, εκείνο το 1843 μην εμπερδέψεις λόγιε με άλλη ημερομηνία ώς το έκανες γιατί σύ θα είσαι ο άτιμος ώς πρός το τόπο και την Ιστορία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ sub92

    Μην αλλάξεις τον τίτλο, αφού δεν καταλαβαίνεις τι σου γράφω. Και τώρα βλέπω ότι δεν είμαι ο μόνος που το παρατηρεί.

    >εκείνο το 1843 μην εμπερδέψεις λόγιε με άλλη ημερομηνία<

    Ως "λόγιος", οφείλω να παρατηρήσω ότι το 1843 είναι ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ και όχι ημερομηνία (πρόσεξε τα ελληνικά σου).
    Ναι, βλέπω τι εννοείς με το μπέρδεμα κι έχεις δίκιο. Μπέρδεψα τον μήνα που διανύουμε με τον Οκτώβριο.

    Όμως δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το "γιατί σύ θα είσαι ο άτιμος ώς πρός το τόπο και την Ιστορία του".

    Στα ελληνικά, τα οποία φαίνεται ότι δεν είναι η μητρική σου γλώσσα, η λέξη "άτιμος" είναι βαριά. Τι εννοείς; Εγώ δεν έγραψα για καμμία ατιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το παραμακακισαμε το θεμα.Αυτη ειναι ουσια του αρθρου ?.Ελεος,αν ειναι δηλαδη Σεπτεμβριος η Σεπτεμβρης τι αλλαζει?.Αυτα μας μαρανανε.Οταν θα μας πηδ....νε οι τουρκοι,να κανουμε συμποσιο για το αν ονομαζονται τουρκοι η οθωμανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 8:30 Δεν θα παίξω το παιχνίδι σου

    σεβαστείτε γλώσσα και Ιστορία!
    οποιος δεν σέβεται τι είναι;

    Τίποτα άλλο 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1843 Γή παιδεμένη με σίδερο και με φωτιά για κοιτα ποιόν σου φέρανε καημένη

    Εγω καταλαβαίνω τι γράφεις εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι ιστορία του τόπου λόγιε Ρεπούσιας σχολής απόφοιτε

    Εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ'αρματα βαρούν οι γύφτοι τα νταούλια.

    Οσο για μητρική γλώσσα σου απαντώ στα ίσια είμαι Ελληνας πατριώτης και όχι διανοούμενος ιδεολογικός δωσίλογος και ξενοδουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια αναφορα μονο, οχι για την σημασια της ημερας συμβολικα, αλλα για την πραγματικη ιστορια ...

    Οπως αναφερεται στα απομνημονευματα των πρωταγωνιστων (κριεζωτου κα) οτι συνεβει τη νυχτα εκεινη εγινε χαρη στον Καλλεργη κ μονον!

    Καθοτι ηταν ο μονος οποιος πιστεψε στην "σταση" κ οταν επισκεφτηκε τον Μακρυγιαννη στην οικια του τον βρηκε με τις πιτζαμες !!!

    Γιατι ουδεις εκ των πρωταγωνιστων δεν πιστευε στην επιτυχια του εγχειρηματος.

    Πεισμωμενος ο Καλλεργης ανοιξε τις φυλακες, μαζεψε οτι ταλαιπωρο βρηκε στο διαβα του κ εκανε την επανασταση του την ωρα που ολοι οι Αθηναιοι κοιμοντουσαν βαθια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. sub...στις αναρτησεις σου εσυ...
    και σε οποιον δεν αρεσουν αντε γεια..ενα κλικ ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπαμπάκο...Μπαμπάκο!!!
    Λέγε παιδί μου Κολλητήρι...!
    Μπαμπάκο...τι είναι Σύνταγμα;
    Σύνταγμα παιδί μου για μας τους φτωχούς είναι ένας Πλούσιος Κύριος που μονολογεί συνεχώς..."Με λένε Ρίζο...κι όπως θέλω τα γυρίζω!".
    Μπαμπάκο όπως διαβάζω στο άλθλο ο Όθων ήταν πολύ κακός άνθλωπος...και οι καλοί συμπατλιώτες μας "Αρχηγοί" του ΡΩΣΙΚΟΥ και ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ δεν ήθελαν να τον βλέπουν...
    Ναι παιδί μου Κολλητήρι ήταν παλιάνθρωπος όπως ο Παυσανίας,ο Μιλτιάδης, ο Θεμιστοκλής,Ο Φίλιππος, ο Μέγας Αλέξανδρος,ο Λέων ο Ίσαυρος, ο Ιουλιανός, ο Ανδρούτσος,ο Ψαρός, ο Δελμούζος,ο Διαμαντής, ο Άρης,ο Βενιζέλος, ο Διγενής...
    Μα μπαμπά όλοι αυτοί που είπες ήταν ΗΛΩΕΣ!
    Σκασμός Κολλητήρι!..έχουμε σήμερα Σύνταγμα...δηλαδή με λένε Ρίζο και ...όπως θέλω τα γυρίζω!
    Μπαμπάκο μου μήπως μπορείς να λωτήσεις τον Sub92, άν ο Όθων που πέθανε φορώντας φουστανέλλα γιατί οι σημερινοί Έλληνες δεν τον αποκατέστησαν;
    Γιατί παιδί μου με αυτή τη φουστανέλλα που φορούσε στις τελαυταίες του στιγμές...κάτι δεν πήγαινε καλά...ήταν ολόλευκη...δηλαδή...Αρβανίτικη!"

    Sub92 είσαι σε καλό δρόμο...αλλά πατάς σε σάπιο σανίδι.
    Ο ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κάποτε ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος μίλησε καί απείλησε γιά 'γκοβέρνο μιλιτάρε'(=στρατιωτική κυβέρνησιν) άν οι πολιτικάντηδες τής εποχής δέν τά βρίσκαν γιά τό καλόν τού τόπου.Γνωρίζουμε όλοι τό τέλος εκείνου τού Μεγάλου ΑΝΔΡΟΣ;πέθανε τυφλός,σακάτης,ζητιανεύοντας,όπως καί άλλοι 15.000 ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καί ΗΡΩΕΣ αυτού τού τόπου.χάρι στούς πολιτικάντηδες(δούλους τών αλλοφύλων)καί τήν αδιαφορία τού μέσου Έλληνος πού διατηρούσε-δυστυχώς τήν διατηρεί καί είναι φανερόν από διάφορες κοινωνικές του συμπεριφορές,μέ αποκορύφωμα τό ποιούς ανέχεται γιά ηγέτες του καί σέ ποιά πολιτεία ανέχεται νά ζεί-τήν νοοτροπία τού ραγιά καί τού κουτοπόνηρου βολεψάκια.καλά τά λέγανε οι Διαφωτιστές:πρώτα ΜΟΡΦΩΣΙΣ καί έπειτα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ.περαστικά σου κατακαημένη Πατρίδα.
    Περικλής(Π.)
    Υ.Γ.δέν ξέρω άν ο φίλος πού σχολίασε τό σχόλιό μου ειρωνεύεται ή όχι.άν πάντως ειρωνεύεται στό περί εβραίων-άν καί δέν ανεφέρθην σέ αυτούς-άς τό ψάξει καλλίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. AΠΕΛΠΙΣΜΕΝΕ να τα παρούμε τα πράγματα απο την αρχή.Σύνταγμα δεν σημαίνει με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω, μην το συγχέεις με την λειτουργεία της Κυβέρνησης και το νομοθετικό της έργο.

    Δεύτερον απο ότι είδες υπάρχουν μια σειρά παρατηρησεων σχετικά με την Μοναρχία του Οθωνα απάντηση δεν είναι σε αυτά αν φορούσε φουστανέλλα ή αν ήταν καλός η αν έμαθε να μιλάει Ελληνικά.

    Τρίτον ποιός ήταν ο Οθωνας και πως βρέθηκε Μονάρχης στην Ελλάδα και μην μου πείς τα περί γαλαζοαίματων και μακρινής συγγένειας με τον Κωνσταντινο Παλαιολόγο

    Τέταρτον καυτηριάζεις και πολύ σωστά την ξενοδουλεία, μα οι Ξένες Δυνάμεις δεν τον εγκαταστέστησαν ως τοποτηρητή άραγε γιατί;

    Πέμπτο Γιατί οι Ξένες Δυνάμεις άφησαν το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος με τόση μικρή γεωγραφική έκταση κάτι που δεν του επέτρεπε να είναι βιώσιμο , για να μην πάμε στον Δανεισμό και στο εξωτερικό χρέος;

    ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ
    ο κοσμος (λαος , πολιτικοι, στρατιωτικοι) απαιτησαν και τα καταφεραν η δυναμικη απαιτηση δεν καταληγει υποχρεωτικα σε αιματοχυσια
    h

    Αυτο το σχόλιο του αγαπητού αναγνώστη h τα λέει όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. sub92,

    όταν αναφέρεσαι σε μένα, καλό είναι να διαβάζεις ότι έχω όνομα και δεν είμαι απλπώς ο 8:30

    Δεν ξέρω ποιο είναι το "παιχνίδι μου" που δεν θα παίξεις, αυτό που ξέρω είναι ότι άφησες πίσω, ως συνήθως, ένα σωρό ύβρεις, στις οποίες απαξιώ να απαντήσω.

    Ούτε σε ξέρω, ούτε με ξέρεις, γι αυτό καλύτερα θα ήταν να μαζέψεις την γλωσσάρα σου, που θα πεις εμένα ξενόδουλο και οπαδό της Ρεπούση. Με τι στοιχεία τα γράφεις αυτά, ρε χαβαλέ;

    Έκανα μία παρατήρηση, όπως και άλλοι.
    Αν τελικά θέλεις να πεις ότι ο τίτλος του άρθρου είναι 'ετσι, διότι τον παίρνεις από το ποίημα, μπορείς να το πεις χωρίς να βρίζεις.

    Είναι εύκολο σε άτομα σαν και του λόγου σου να βρίζουν, όταν έχουν το πλεονέκτημα της λογοκρισίας και δημοσιεύουν ό,τι θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Πέμπτο Γιατί οι Ξένες Δυνάμεις άφησαν το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος με τόση μικρή γεωγραφική έκταση κάτι που δεν του επέτρεπε να είναι βιώσιμο , για να μην πάμε στον Δανεισμό και στο εξωτερικό χρέος;"


    Χωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο της μοναρχίας(τουναντίον μάλιστα, καθότι ως Κρής προέρχομαι απο οικογένεια "πάππου προς πάππον" αντιμοναρχική),οφείλω να σας πληροφορήσω οτι ο Όθων(εξελληνισμένος τύπος του Γερμανικού ονόματος Otto)υπήρξε ο ηγέτης που αμφισβήτησε ευθέως τον τρόπο με τον οποίο συνήφθησαν τα λεγόμενα "δάνεια του αγώνα"(ή αλλως πως "τα εθνικά δάνεια") και ως εκ τούτου ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ!Κατα ορισμένους ιστορικούς, αυτή υπήρξε και η κύρια αιτία της πτώσεως του αργότερα.Και όντως, η τελευταία του επιθυμία ήταν να τον θάψουν φορώντας του την ηρωίκή φουστανέλλα.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.