21/9/09

Η μυστική αποστολή 37 βατραχανθρώπων

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ 37 βατραχανθρώπων φθάνει κρυφά στην Κύπρο τις ημέρες της εισβολής. Επιφέρουν βαρύτατα πλήγματα στον εχθρό, με μεγαλύτερο, τη βύθιση του αντιτορπιλικού Αμίτ Πασά. Μόνο τρεις από την ομάδα τους όμως θα μείνουν ζωντανοί. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, ο 55χρονος Μανώλης, ξετυλίγει το κουβάρι της μνήμης και μιλά με πόνο για εκείνες τις μέρες. Η μόνη αναγνώριση που έτυχε για τις ηρωικές πράξεις, μια πλακέτα που του έδωσε ο Μακάριος, όταν νοσηλευόταν τραυματίας στο νοσοκομείο. Έκτοτε δεν ξαναήλθε στο νησί που αγαπά. Θέλει να έρθει, αλλά μόνο για προσκυνήσει στο μνήμα του Εθνάρχη, όπως μας λέει ο πολύτεκνος και φτωχός οικογενειάρχης που ζει στη Σαντορίνη.


Η μυστική αποστολή των «Βατράχων»

Από τους 37 που έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα, επέζησαν οι τρεις
ΦΡΙΞΟΣ ΔΑΛΙΤΗΣ

«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ευχαριστεί τον έφεδρο επικελευστή του πολεμικού ναυτικού της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών Δαρζέντα Εμμανουήλ του Γεωργίου εκ Πύργου Θήρας Καλλίστης νομού Κυκλάδων διά την δράση του στη Μεγαλόνησο ενάντια στους Τούρκους και του απονέμει το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας της πόλεως της Λευκωσίας». Κύπρος 27/10/1974 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

ΟΙ ΛΙΓΕΣαυτές γραμμές, είναι η μοναδική αναγνώριση για την προσφορά του στις μάχες κατά των Τούρκων εισβολέων το 1974. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε, οι μνήμες φορτίζουν συγκινησιακά τον Μανώλη. Τα όσα πέρασε εκείνες τις μέρες στην Κύπρο, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην ψυχή του. Ένα κομμάτι του εαυτού του, μένει πάντα εδώ. Στα χώματα της Κύπρου που πότισε με το αίμα του και άφησε σε αυτό άλλους 34 συντρόφους της ομάδας του. Η φωνή τρεμάμενη, βουρκώνουν τα μάτια, σαν ιστορία ξετυλίγεται και ξαναζωντανεύει μέσα από τις αφηγήσεις. Είναι ακόμα τόσα ζωντανά και δυνατά τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις μέρες. Ο Μανώλης είναι ο ένας εκ των τριών βατραχανθρώπων, της ομάδας των υποβρύχιων καταστροφών από την Ελλάδα, που έφτασαν κρυφά στην Κύπρο ως Ειδική Δύναμη της ΕΔΥΚ για ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, που επέζησε, αν και τραυματίστηκε βαριά σε αμφίβια μάχη, από τους 37 στο σύνολο. Σήμερα είναι 55χρόνων και ζει στο νησί της Σαντορίνης.

Από τότε, δεν επέστρεψε ξανά στην Κύπρο. Δεν μπορεί. Αυτό το νησί που τόσο αγαπά, ακόμα τον πληγώνει. Μονάχα το μνήμα του Μακαρίου, θέλει να προσκυνήσει κάποια στιγμή, όπως λέει. Του μοναδικού εκπρόσωπου της Πολιτείας σε Κύπρο και Ελλάδα που τους ευχαρίστησε. Αυτή η τιμητική πλακέτα είναι και η μοναδική αναγνώριση των ηρωικών πράξεών τους. Η ελληνική Πολιτεία ποτέ δεν αναγνώρισε τη συμμετοχή τους στην εισβολή, καθώς είχαν σταλεί κρυφά στην Κύπρο. Κανένα επίδομα, καμία αναγνώριση.

«Εμείς ήρθαμε στην Κύπρο περίπου τρεις μήνες πριν από την εισβολή. Ήρθαμε κρυφά σαν ειδική δύναμη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Δεν είμαστε δικαιολογημένοι. Ήρθαμε σαν μια ενίσχυση της Εθνοφρουράς και της ΕΛΔΥΚ. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος τότε, με την αναταραχή που υπήρχε στην Κύπρο, τις απόπειρες κατά του προέδρου Μακαρίου», αναφέρει ο κ. Μανώλης Δαρζέντας. «Εμείς σαν ειδική Ελληνική Δύναμη, βατραχάνθρωποι ήμασταν, συμμετείχαμε σε αποστολές δολιοφθοράς τους εχθρού. Ανατινάξαμε αποθήκες καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών, ίλες αρμάτων, τουρκικά ραντάρ, αλλά η μεγαλύτερή μας επιτυχία ήταν με την ανατίναξη του τουρκικού αντιτορπιλικού Αμίτ Πασά, το οποίο έβαζε κατά των θέσεών μας. Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι το βύθισαν αυτοί κατά λάθος διότι το πήραν για ελληνικό, αλλά η αλήθεια είναι άλλη και γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη», προσθέτει με καμάρι.

«Ήμασταν 37 άτομα βατραχάνθρωποι και γλυτώσαμε τρεις. Οι υπόλοιποι 34 είναι απώλειες. Χάθηκαν σε διάφορες αποστολές. Εγώ τραυματίστηκα σε μία αμφίβια μάχη. Ανατινάξαμε ένα ραντάρ τουρκικό στην Κερύνεια. Ήμασταν εφτά άτομα στην ομάδα εκείνη τη μέρα και γλυτώσαμε μόνο οι δύο. Έγινε μάχη αμφίβια, στην οποία τραυματίστηκα και εγώ με καμάκι. Νοσηλεύτηκα έξι μήνες στο Νοσοκομείο στη Λευκωσία και άλλους έξι μήνες στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για αποθεραπεία. Με μετέφεραν μετά με Νοράτλας», αφηγείται ο κ. Μανώλης.

Έφτασαν με υποβρύχιο

«Με είχαν για αγνοούμενο οι δικοί μου» Η ΑΠΟΣΤΟΛΗτης ομάδας στην Κύπρο έγινε με πάσα μυστικότητα. Η παρουσία τους δεν έπρεπε να γίνει σε καμία περίπτωση γνωστή. Γι’ αυτό τους απαγορευόταν ακόμα και να έχουν αλληλογραφία με τις οικογένειές τους. «Για δύο χρόνια περίπου με είχαν για αγνοούμενο οι δικοί μου», αναφέρει. «Τότε όταν είχαμε έρθει στην Κύπρο, επειδή είχαμε φτάσει μυστικά και δεν έπρεπε να ξέρει κανείς για την παρουσία μας στο νησί, για να μην μας εντοπίσουν, απαγορευόταν ακόμη και η αλληλογραφία. Τηλέφωνα δεν υπήρχαν. Η κάθε επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους, είχε διακοπεί. Μετά τραυματίστηκα. Έξι μήνες στο Νοσοκομείο Λευκωσίας για διαμπερές τραύμα από καμάκι, μετά έξι μήνες στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Όλο αυτό το διάστημα, από την ημέρα δηλαδή που ήρθαμε στην Κύπρο, οι δικοί μου δεν ήξεραν πού βρίσκομαι, ούτε αν ζω ή αν είχα πεθάνει. Είχα μόνο προλάβει να κάνω ένα τηλεφώνημα πριν μας βάλουν στο υποβρύχιο για να μας φέρουν στην Κύπρο στην αδελφή μου και της είπα ότι πάμε Κύπρο, αλλά δεν κατάλαβε ακριβώς περί τίνος επρόκειτο», αναφέρει. Στην Ελλάδα επέστρεψε αρχές του 1975, μετά την νοσηλεία του για έξι μήνες στο Νοσοκομείο της Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του πήρε και την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Προέδρου Μακαρίου. «Εδώ στην Ελλάδα κανείς δεν μάς αναγνώρισε. Κανείς από εμάς δεν πήρε μία σύνταξη, ένα επίδομα.
Ούτε από εμάς που ζήσαμε, ούτε από τους συγγενείς αυτών που σκοτώθηκαν. Δεν αναγνωρίζουν τη συμμετοχή μας στον πόλεμο. Δεν το κάναμε μόνο από καθήκον. Το κάναμε από αγάπη για την πατρίδα μας», αναφέρει με παράπονο. Πρόσφατα, το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Πύργου Καλλίστης, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπο του Μανώλη Δαρζέντα, αποφάσισε ομόφωνα να αναρτηθεί στα Γραφεία του Δημοτικού τους Διαμερίσματος το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας της πόλεως της Λευκωσίας, ως ελάχιστος φόρος τιμής.
Σήμερα ο Μανώλης είναι 55 χρονών. Από τότε δεν ήρθε ξανά στην Κύπρο. «Την αγαπάω την Κύπρο. Ξέρετε έχασα τριάντα τέσσερις άνδρες εκεί. Δεν θα περάσω καλά. Με επηρεάζει. Μόνο στο μνήμα του Μακαρίου ήθελα να έρθω να προσκυνήσω. Δεν έχω ούτε την οικονομική δυνατότητα. Ένας φτωχός οικογενειάρχης με πέντε παιδιά είμαι», αναφέρει.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

40 σχόλια:

  1. Οσο θα υπαρχουν ανθρωποι εδω με τη ψυχη αυτων των 37 να μην φοβαστε τιποτα.Τιμη και δοξα σε ολους.Το μεγαλυτερο μεταλλιο σας το δινει ο λαος,αρκει και αυτος να ενημερωνεται για τετοια γεγονοτα καλη ωρα οπως αυτο και να μην τα κρυβουν οι τουρκοπροσκυνημενοι.
    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή είναι η μεταπολίτευση στην Ελλάδα.Δίνοντας συντάξεις σε αυτούς που δήθεν αγωνίστηκαν την χούντα και όχι σε αυτούς που δώσανε το αίμα τους .Δυστυχώς, μας κυβερνάνε προδότες που μόνο μέλημα τους είναι η εξουσία και πετώντας κανα κόκαλο στους ψηφοφόρους τους για ένα διορίσμό στη κάλυτερη ή μια υπόσχεση.Προδότες, αυτο είναι οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης.Αφήσαν την Κύπρο στα χέρια το Τούρκου και τώρα συζητάνε αν θα δώσουν ότι απέμεινε στην Κύπρο και να μοιράσουν το Αιγαίο.Κρίμα για αυτος που δώσανε το αίμα τους για την Πατρίδα , η θυσία τους τείνει να γίνει μάταιη μιας και οι συμερίνοι ''ηγέτες'' μας θα τα δώσουν αμαχητη!

    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΑΔΕΡΦΕ . ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... Κύπρος 27/10/1974 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
    Κατα την ημερομηνια αυτη ο Μακαριος ηταν εκτος Κυπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. sub92 Που το ξετρύπωσες αυτό;
    Δεν είχα ακούσει ποτε για τέτοια αποστολή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να καταλάβω: ΕΦΤΑΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε ρε κουράγιο που παίρνουμε και εμείς οι νεώτεροι οταν διαβάζουμε τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είμαστε πολλοί αυτοί που διψάμε να μάθουμε τα κατορθώματα αντρών σαν εσένα Μανώλη Δαρζέντα.
    Σας αγαπάμε και σας τιμάμε όλους εσάς που δώσατε την ψυχή σας για την πατρίδα κάτω από προδοτικές συνθήκες στον πόλεμο της Κύπρου το 1974.
    Εσείς που πολεμήσατε εκεί είστε τα παλικάρια που φοβούνται μέχρι σήμερα οι τούρκοι.
    Μακάρι να γινόταν μια πρωτοβουλία από κάποιους επιφανείς η και μη επιφανείς Έλληνες να δημιουργηθεί ένα ταμείο για εσάς τους επιζήσαντες της Κύπρου.
    Δεν είμαι πλούσιος Μανώλη Δαρζέντα, είμαι οικογενειάρχης με τρία παιδιά, παλεύω αλλά θα πρόσφερα και εγώ ότι μπορούσα.
    Έχω ακόμα και την διάθεση να τρέξω να συγκεντρώσω χρήματα για εσάς όλους τους ήρωες της Κύπρου.
    Ας κάνει κάποιος την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νὰ ποιοὶ εἶναι οἱ πραγματικοὶ ἥρωες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ότι και να πούμε είναι λίγο. Στη σκέψη μου έρχονται λίγα λόγια από το ποίημα του Σεφέρη "Τελευταίος σταθμός"....

    "Να μιλήσω για ήρωες να μιλήσω για ήρωες: ο Μιχάλης
    που έφυγε μ’ ανοιχτές πληγές απ’ το νοσοκομείο
    ίσως μιλούσε για ήρωες όταν, τη νύχτα εκείνη
    που έσερνε το ποδάρι του μες στη συσκοτισμένη πολιτεία,
    ούρλιαζε ψηλαφώντας τον πόνο μας
    “Στα σκοτεινά πηγαίνουμε στα σκοτεινά προχωρούμε...”
    Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά.

    Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσουν."

    Γιώργος, 20 χρονών, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρώτη φορά ακούω για αυτή την ιστορία

    Τα περιστατικά που αναφέρονται (ανατινάξεις ραντάρ, αποθηκων πυρομαχικών, μέχρι και πλοίου το οποίο αναφέρεται με το όνομα του), κάτι από όλα αυτά θα έπρεπε να είχε αναφερθεί στα 35 χρόνια που πέρασαν.

    Ειδικά για το αντιτορπιλικό "Αμίτ Πασα", δεν πρέπει να έχει ξανακουστεί.

    Και όλη αυτή η ιστορία μου φαίνεται περίεργη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχόλια ;;;;;; Τι σχόλια ;;;; Παιδιά σαν τον Δαρζέντα σώζουν την΅Ελλάδα,για να έχουν οι λούγκρες να την ξεπουλάνε.Μπράβο στον Δαρζέντα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ιστοριες φαντασιας του δημοσιογραφου.
    ολα ψεματα δωστε μου ενα εμαιλ να σας πω τι εκαναν οι ουκ το 74.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. .. Ο/Η manos141 είπε...
    Κύπρος 27/10/1974 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
    Κατα την ημερομηνια αυτη ο Μακαριος ηταν εκτος Κυπρου.

    .. 22 Σεπτέμβριος 2009 6:07 πμ
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Ιστοριες φαντασιας του δημοσιογραφου.
    ολα ψεματα δωστε μου ενα εμαιλ να σας πω τι εκαναν οι ουκ το 74.

    ..sub92 Που το ξετρύπωσες αυτό;
    Δεν είχα ακούσει ποτε για τέτοια αποστολή... 21 Σεπτέμβριος 2009 10:11 μμ

    Κύριοι αναφέρεται Πηγή, Δημοσιογράφος, Μάρτυρας, όποιος έχει να αναφέρει κάτι άλλο και θέλει ας το κάνει. 10:11 Εχεις δίκιο πουθενά δεν αναφέρετε , ουτε καν στις ιστοσελίδες των ΟΥΚ ή ΜΥΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ανώνυμο 22 Σεπ 2009 01:29πμ

    Δεν ξέρω αν ειναι αλήθεια ή ψέματα. Ας είναι ότι θέλει. Ξέρω όμως όπως και πολλοί άλλοι εδώ στην Κρήτη ότι οι πραγματικοί αγωνιστές συντάξεις δεν πήραν. Ούτε όλοι οι πραγματικοί αντιστασιακοί πήραν συντάξεις και αναγνωρίστηκαν. Κάτι λαμόγια αναγνωρίστηκαν, διεπλεκόμενοι, που σε πολλές περιπτώσεις έβλαψαν και τον αγώνα ενώ μετά την απελευθέρωση επωφελήθηκαν με λαμογιές και από την Αμερικανική βοήθεια και τα χρήματα (ακόμα και τα υλικά όπως ξύλα για σκεπές) του Σχ. Μάρσαλ.

    Ρωτήστε κανενα παππού στην Κρήτη να δείτε ποιοί είμαστε και ποιοί μας διαφεντεύουν.

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπορεί κάποιος αναγνώστης από την πόλη του να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του ανθρώπου;
    Στη φωτογραφία ποιός φαίνεται και σε τί ηλικία;
    Η στολή είναι παλα στολή των πεζοναυτών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολλά έγιναν στην Κύπρο, πάρα πολλά που δεν τα γνωρίζουμε.
    Μέχρι σήμερα οι τουρκιά δεν έχει αναφέρει ακριβή αριθμό των απωλειών της. Ένας από τους λόγους που φέρθηκαν σαν σωστοί τούρκοι (βάρβαροι, σφαγείς, κτήνη, αλήτες, βιαστές)στους άμαχους και στους αιχμαλώτους πολέμου, είναι ο τεράστιος αριθμός (πολύ πέραν του υπολογισμένου)αριθμού απωλειών που είχαν.
    Είναι βέβαιο ότι δεν πήραν μέρος στον πόλεμο της Κύπρου το πολεμικό μας ναυτικό η αεροπορία μας αλλά ούτε και ο στρατός μας.
    Πήραν μέρος από Ελληνικής πλευράς μόνον η ΕΛΔΥΚ (Ελληνική δύναμις Κύπρου) και κάποιοι τρομεροί κομάντος μας. Δεν βλέπω για ποιό λόγο να μη πήραν μέρος και κάποιοι άντρες των ΟΥΚ .
    Τιμή και δόξα σε όλους τους πεσόντες και στους δοξασμένους επιζήσαντες Έλληνες και Κυπρίους πολεμιστές του πολέμου της Κύπρου το 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΥΡΙΟΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΗΡΩΕΣ.ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΣΧΥΡΑ ΟΠΛΑ,ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ.ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ.ΑΝΗΘΙΚΟ,ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ.ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ.ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΕΤΣΙ?
    ΜΙΑ ΔΙΑΚΟΣΑΡΑ ΚΕΦΑΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝΕ.ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ?ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΘΙΧΤΕΙ ΚΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΡΥΦΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ.ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΕΥΩΔΟΘΟΥΝ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 22 Σεπτέμβριος 2009 10:09 πμ
    Αυτη την φωτογραφία είχε ο Φιλελευθερος το άρθρο είναι αυτούσιο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η αποστολή ΟΥΚ στην Κύπρο είχε πραγματοποιηθεί,απο κει και πέρα, τα λεγόμενα του ήρωα βάτραχου, δεν θα είναι εύκολο να διασταυρωθούν, και ειδικά ο αριθμός των νεκρών. Ίσως καλό θα ήταν να αναφερθούν τα σχολεία των συμμετεχόντων και απο εκεί να μπορέσει να υπάρξει μια διασταύρωση σχετική. Πάντως, η αλήθεια είναι οτι αυτοί οι άνθρωποι ξεχάστηκαν όπως και όλοι οι αγωνιστές του 74, αλλά παρόλα αυτά τους ακούς να λένε οτι θα το ξαναέκαναν, θα ξαναχτυπιόντουσαν, θα ξαναπληγωνόντουσαν για την Πατρίδα.....και αυτή η αυτοθυσία τους είναι που πρέπει να μας μείνει και να μας εμπνεύσει γιατι......

    "Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
    όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
    πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
    κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα ονόματα των βατραχανθρώπων που βαφτίζει το πολεμικό ναυτικό τις τορπιλακάτους που τα βρίσκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να κάτσει μπροστά σε μία κάμερα και να διηγηθεί την ιστορία του. Σε 10 χρόνια κανέις θε θα θυμάται τίποτα...

    Η ΕΡΤ τι κάνει; Αν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα να μην το παίξει. Αλλά πρέπει η ιστορία αυτή να αποτυπωθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε ανώνυμε 11:05, τα ονόματα των ΤΠΚ δεν προέρχονται απο βατραχανθρώπους αλλά απο διάφορους υπαξ. που χάσαν τη ζωή τους, ανεξαρτήτως ειδικότητας, και για να δωθεί η ονομασία, όλο το ιστορικό του θανάτου είναι γνωστό. Απο κει και πέρα, μην ξεχνάμε οτι 37 βατραχάνθρωποι είναι αριθμός δυσεύρετος, και ειδικά πίσω στο 73-74, και η απώλει 34 απο αυτούς θα σήμαινε ξεκλήρισμα των ΟΥΚ για καιρό και κάτι θα είχε μαθευτεί....οπότε,χρειάζονται στοιχεία για διασταύρωση....παρόλα αυτά δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενά του αφού γνωρίζω θετικά οτι υπήρχε αποστολή ΟΥΚ στην Κύπρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεγονός είναι ότι έχω ακούσει πολύ "παράξενες ιστορίες" απο τουλάχιστον δύο καταδρομείς (αξιωματικό και οπλίτη-ες)για τα συμβάντα στην Κύπρο. Στο παιδικό μου μυαλό έμειναν ως επικά κατορθώματα, ώς ενήλικας αποφάνθηκα ότι ήταν τρίχες κατσαρές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
    Όμως, κατα διαστήματα διαβάζω δημοσιεύματα (όπως αυτό) που με κάνουν να προβληματιστώ στο κατα πόσο η νεώτερη ιστορία μας είναι καταγεγραμμένη.

    Λάμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πραγματικά συγκινήθηκα με την ιστορία. Δεν ήθελα να σχολιάσω, αλλά απο την στιγμή που βλέπω κάποιους ΘΩΜΑΔΕΣ να αμφισβητούν και να χρειάζονται αποδείξεις, τους παραπέμπω στις δηλώσεις του λοκατζή που επέζησε απο το α/φος που κατέρριψαν εκ λάθους οι Κύπριοι. Για το κράτος μας δεν έγινε τίποτε, δεν έστειλε λοκατζήδες, δεν υπάρχουν και δεν θα τους αναγνωρίσει ποτέ. Εκείνοι ξέρουν και όσοι επέζησαν ξέρουν. ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΥΧΑΙΑ.

    SUB μπράβο για την ανάρτηση. Είσαι υπέροχος.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αν και κινδυνευω να χαρακτηριστω...απιστος Θωμας απλα αναφερω στους μη γνωριζοντες οτι τις ημερες εκεινες ο διοικητης των ουκ στην Κυπρο ηταν....φυλακη διοτι δεν ελαβε μερος στο πραξικοπημα (για 10000 διαφορετικους λογους) και η μοναδα ηταν σχεδον σε αχρηστια.
    Και τελος παντων οι Τουρκοι δεν ειχαν ουτε βασεις ρανταρ και ουτε αποθηκες καυσιμων και πυρομαχικων Αυτα εγιναν πολυ μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Στο συγκεκριμένο ιστολόγιο είναι πολύ θετικό ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του,αρκεί να είναι κόσμιος.Στη συγκεκριμένη ιστορία μπορεί να προκαλούν ενστάσεις κάποια στοιχεία όπως η ημερομηνία στην πλακέτα του Μακαρίου ή ο αριθμός(37) των βατραχανθρώπων αλλά ίσως όλα αυτά να εξηγούνται.Ο άνθρωπος νοσηλεύτηκε 6 μήνες στην Λευκωσία(ο δημοσιογράφος θα μπορούσε να το εξακριβώσει),υπάρχουν άλλοι 2 επιζόντες-μάρτυρες.Μπορώ να βρω πολλές εξηγήσεις αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ευτελές και άτιμο για αυτόν τον άνθρωπο.Προσωπικά τον πιστεύω και του λέω οτι είπα και στον κύριο Καλεντερίδη.Σε ένα έθνος που ανάγκασε τον Θεμιστοκλή να αυτομολήσει στους Πέρσες,τον Σωκράτη να πιει το κώνιο και να φυλακίσει τον Κολοκοτρώνη,είναι μεγάλη σας τιμή να σας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.Σημαίνει ότι προσφέρατε υψηλές υπηρεσίες.Κι αν δεν μετράτε γι αυτούς,μετράτε πολύ για μας.Συγχαρητήρια και εύχομαι ο Θεός να σας δίνει όλα όσα σας πρέπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. TCG Hamit Naci. The ship was withdrawn from service in 1965.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. θελω να δωσω τα συγχαριτηρια μου στον Διηνέκη για αυτα που ειπε και θα ηθελα να συμπληρωσω οτι πολυ ευκολα απο θεση εκ του ασφαλους κρινεις τους παντες. αναλογιστικε κανεις πως νοιωθει αυτος ο ανθρωπος? "Σε ένα έθνος που ανάγκασε τον Θεμιστοκλή να αυτομολήσει στους Πέρσες,τον Σωκράτη να πιει το κώνιο και να φυλακίσει τον Κολοκοτρώνη,είναι μεγάλη σας τιμή να σας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.Σημαίνει ότι προσφέρατε υψηλές υπηρεσίες.Κι αν δεν μετράτε γι αυτούς,μετράτε πολύ για μας." ΕΥΓΕ

    Ο κυπριος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Eimai stratiotikos kai diavazo edo kai 25 xronia istotia poli prosektika meletao apolyta katheti exei sxesi me tin patrida mas kai ayto omos den to exo pouthena diavasei den exei simasia ean egine i oxi den exei kammia simasia ean ypirxe tetoios anthropos i oxi ayto pou exei megali simasia einai allo kyrioi oti kapoios anthropos prostahthise na enisxysei na tonosei namegalosei to meiomeno to xepesmeno Hthiko olon ton ellinon kai na mas thimisei pos i psixi mas i kardies mas einai AITTITES DEN MPORESEI KAI OYTE THA MPORESEI KANEIS POTE NA MAS SKLABOSEI POTE POTE POTE

    ELLAS ELLAS SKEPASE KAI EMAS ELLADA MITERA MAS POTE DEN SE XEXNAME EAN EXEI AROSTISEI KAPOIOU I MANA THA TIN PETAXEI I THA KANEI TO PAN AN TIN ANASTISEI AYTO EPIBALETAI KAI MEIS SAN GNISIOI ELLHNES NA KANOME!


    I ELLAS POTE DEN PETHAINEI ESTO KAI AN OLOI MAS POLEMANE GIA XRONIA EXOME PSIXI ELLINIKI KAI AYTO APO MONO TOY TA LEEI OLA THA POLEMISOME AMA XREIASTEI KAI THA NIKISOME THA ELEYTHEROSOME KATHETI ELLINIKO DIOTI KAI THELOME KAI MPOROUME!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. «Εμείς σαν ειδική Ελληνική Δύναμη, βατραχάνθρωποι ήμασταν, συμμετείχαμε σε αποστολές δολιοφθοράς τους εχθρού. Ανατινάξαμε αποθήκες καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών, ίλες αρμάτων, τουρκικά ραντάρ, αλλά η μεγαλύτερή μας επιτυχία ήταν με την ανατίναξη του τουρκικού αντιτορπιλικού Αμίτ Πασά, το οποίο έβαζε κατά των θέσεών μας. Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι το βύθισαν αυτοί κατά λάθος διότι το πήραν για ελληνικό, αλλά η αλήθεια είναι άλλη και γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη», προσθέτει με καμάρι.



    Μπάζει από παντού το άρθρο. Βατραχάνθρωποι ανατινάζουν ίλες αρμάτων; Ούτε στο Ράμπο δεν το είδαμε αυτό.

    Όσο για το αντιτορπιλικό που βύθισε η τουρκική αεροπορία είναι το Κοτζάτεπε (D-354 Kocatepe). Άλλο αντιτορπιλικό δεν βυθίστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑς .....ΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΑΚΟ!!!!ο τυπος ειναι κλασικη περιπτωση παραμυθα και αρωστου μυθομανη!!!κατι τετιοι χαζοβιολιδες ξεφτυλιζουν την θυσια τον (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ)ηρωων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Επί διοικήσεως Πλοιάρχου Δρομάζου ( που αμέσως μετά αντικαταστάθηκε για λίγο από τον Παπαδόγκονα ) είχαν ετοιμαστεί ο Λ……σ με τον Π……..δη και μερικοί Ναύτες οι οποίοι ποτέ δεν πήγαν στην Κύπρο γιατί ποτέ δεν δόθηκε διαταγή.
    Γι’ αυτό μην ακούτε τις μαλακίες του κάθε φαντασιόπληκτου και ταραμά υποτιθέμενου. Δυστυχώς και γι’ αυτό εκνευρίζομαι όταν ακούω τους δήθεν να λένε βλακίες, γιατί με την ηλιθιομάρα τους μόνο κακό κάνουν στις Ειδικές Δυνάμεις.
    Ουστ κομπλεξικοί

    Kostas Kostidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ 1974 ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΒΕΒΑΙΩΣΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ - ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ - ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΣΥΝΤΕΥΞΕΙΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ "ΠΗΓΗ" ΜΟΥ Ο.Υ.Κα ΚΥΠΡΙΟ ΤΟΥ 1974 Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΡΗΣΘΩ ΕΝ ΠΑΡΟΔΩ ΔΙΕΣΩΘΗ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ! ΟΠΩΣ ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΒΥΘΙΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ KOCATEPE ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΥΦΥΗ ΕΛΙΓΜΟ ΤΟΥ ΠΛΩΤΑΡΧΗ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ. ΤΑ ΕΤΕΡΑ ΔΥΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ADATEPE & CACMAK ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ. ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΩΠΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ, ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.
    ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΩ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ 1974 ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΒΕΒΑΙΩΣΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ - ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ - ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΣΥΝΤΕΥΞΕΙΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ "ΠΗΓΗ" ΜΟΥ Ο.Υ.Κα ΚΥΠΡΙΟ ΤΟΥ 1974 Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΡΗΣΘΩ ΕΝ ΠΑΡΟΔΩ ΔΙΕΣΩΘΗ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ! ΟΠΩΣ ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΒΥΘΙΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ KOCATEPE ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΥΦΥΗ ΕΛΙΓΜΟ ΤΟΥ ΠΛΩΤΑΡΧΗ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ. ΤΑ ΕΤΕΡΑ ΔΥΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ADATEPE & CACMAK ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ. ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΩΠΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ, ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.
    ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΩ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Είμαι πρώην Βατραχάνθρωπος…
    Έχω μιλήσει με παλιότερους ΟΥΚ που ήταν στη ΜΥΚ το 1974 και κανείς δεν γνωρίζει κάτι για την ιστορία αυτή…
    Ο τύπος είναι κλασική περίπτωση παραμυθά και αρρώστου μυθομανή!!!
    Μην ακούτε τις βλακείες του κάθε φαντασιόπληκτου και υποτιθέμενου ΟΥΚ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Παιδιά είναι απάτη!1.Δεν μας λέει πότε ήρθε Κύπρο.2.Δεν μας λέει ποιοι είναι οι άλλοι 2 που ζούνε 3.Δεν μας λέει ποιοι πέθαναν. 4.Δεν λέει που πολέμησε. 5.Δεν βυθίστηκε κανένα Τούρκικο πλοίο από τις ελληνικές δυνάμεις 6.Δεν καταστράφηκε κανένα ραντάρ,καμία αποθήκη.7.Ανατίξαν ίλες αρμάτων λέει.Δηλαδή έφαγαν 40 άρματα με εκρηκτικά?Γνωρίζουμε που χάθηκαν Τούρκικα άρματα.
    Άλλη μια απάτη που οι υπερέλληνες δημοσιογράφοι και εθνικοτέτοιοι μπλόγκερ δημοσιεύουν για να πάρουν επισκεψιμότητα.
    Θυμάστε την απάτη με τους δήθεν καταδρομείς που σκοτώθηκαν το 64 στον Πενταδάχτυλο από την Τούρκικη αεροπορία???? Αυτούς τους έστησαν μνημείο σε λατομείο στην Λάρνακα χωρίς καμία άδεια από το κράτος!!!!Χωρίς κανείς να ξέρει τίποτα ορισμένοι Ελλαδίτες τρώνε λεφτά από τον κόσμο εκμεταλλευόμενοι την Κυπριακή τραγωδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εγώ τον γνώρισα προσωπικά, έχω και φωτογραφία, οσοι δέ με πιστεύετε δε με ενδιαφέρει.. χαμένα κορμία είστε, πιστέψτε στο κόκκινο και στο μπλέ που σας ταίζουν απο παιδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αλήθεια είναι. Τον τιμήσανε στην Θέσ. όταν είμουν φαντάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εγω τον γνωρίζω προσωπικά, και παραθέτω για του λόγου του αληθές:

    Ο συμπατριώτης μας Μανώλης Δαρζέντας, υπηρετώντας τις Δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών, συμμετείχε σε μυστική αποστολή 37 βατραχανθρώπων που έφτασε κρυφά με υποβρύχιο στην Κύπρο τις ημέρες της εισβολής και επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στον εχθρό.

    Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες :
    27/10/74 στη μάχητου Αγίου Ιλαρίωνα
    στις 18/8/74 στη ΄Β εισβολή στο Πενταδάχτυλο
    στις 20/7/74 ως νέος Κανάρης θα σας το αναφέρω όπως το γράφει το paybook (βιβλίο μεταβολών του στρατού)-" έλαβε μέρος εις αποστολήν παρά του λιμένος Αμμοχώστου και επετεύχθη καταβύθιση του εχθρικού Α/Σ "Μιτάτ Πασάτ" υπό την καθοδήγηση του Κελευστή ΟΥΚ Εμανουήλ Δαρζέντα ". Σε αυτήν την επιχείρηση ήταν ο Μανώλης ο μοναδικός επιζών. Οι Τούρκοι ανέφεραν τότε ότι το βύθισαν οι ίδιοι κατά λάθος.

    Δύο χρόνια ο Μανώλης θεωρούνταν από τους δικούς του αγνοούμενος, γιατί σε μια υποβρύχια μάχη για την ανατίναξη ενός "ραντάρ" τραυματίστηκε με διαμπερές τραύμα από καμάκι. Τα κατάφερε όμως με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας της Καλαμιώτησας -που επικαλέστηκε όπως μου είπε-, να βρεθεί στο νοσοκομείο και μετά έξι μήνες νοσηλείας να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου τον επισκέφθηκαν οι συγχωριανοί του, φοιτητές τότε, Αρμάος Νικόλαος και Καταβάτη Ξανθή.

    Η τιμητική πλακέτα που του προσφέρθηκε τότε με δύο παράσημα αναφέρει τα εξής:
    «Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ευχαριστεί τον έφεδρο επικελευστή του πολεμικού ναυτικού της ομάδας υποβρύχιων καταστροφών Δαρζέντα Εμμανουήλ του Γεωργίου εκ Πύργου Θήρας Καλλίστης νομού Κυκλάδων διά την δράση του στη Μεγαλόνησο ενάντια στους Τούρκους και του απονέμει το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας της πόλεως της Λευκωσίας».
    Κύπρος 27/10/74 Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

    Στη συνέχεια, ο σύνδεσμος Εφέδρων καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού, κάλεσε τον Μανώλη στην Κύπρο στις 31/10/2009, κάνοντάς του όλα τα έξοδα. Πραγματοποιήθηκε το όνειρό του να καταθέσει ένα στεφάνι για τους άντρες του. Από τους 37 μόνο 3 επέστρεψαν επιζώντες.

    Η τιμητική πλακέτα αναφέρει τα εξής:
    "Τιμής Ένεκεν. Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού κλίνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη θυσία των αδελφών Ελλαδιτών βατραχανθρώπων που ως μέρος μυστικής αποστολής στην Κύπρο, έπεσαν μαχόμενοι προασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου κατά τη Βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974 και αιωνία υποσχόμαστε να κρατήσουμε την Ιερή τους Μνήμη.Εις τον επιζήσαντα επικελευστή Ο.Υ.Κ. Δαρζέντα Εμμανουήλ εκ Πύργου Θήρας Καλλίστης Νομού Κυκλάδων, απονέμουμε σήμερα Σάββατο 31ην Οκτωβρίου 2009 την πλάκα αυτή, εις ανάμνηση των ιστορικών αυτών μαχών και ως αναγνώριση της ανδρείας πολεμικής του δράσης σε όλες τις ανατεθείσες σε αυτόν αποστολές. Ους η Πατρίς αδίκως και εγκληματικώς ελησμόνησε, ταπεινώς τιμώμεν, ευγνωμονούμεν και μνημονεύουμεν".

    Όλα αυτά, εμένα προσωπικά και όλους τους Σαντορινιούς, μας κάνουν υπερήφανους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.