18/9/09

«Καμπάνα» στην Τουρκία για τους αγνοούμενους στον Αττίλα

Καταδικαστική για την Τουρκία είναι η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση Βαρνάβα και άλλων εναντίον της Τουρκίας, για το θέμα των αγνοουμένων.


Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη ζωή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αποτυχίας της Τουρκίας να διερευνήσει αποτελεσματικά την τύχη εννέα ατόμων, που εξαφανίστηκαν το 1974.

Επιπλέον, το Δικαστήριο χαρακτηρίζει «απάνθρωπη» τη μεταχείριση των συγγενών των αγνοουμένων, οι οποίοι για δεκαετίες αντιμετωπίζουν τη σιωπή της Τουρκίας, στην προσπάθειά τους να πάρουν πληροφορίες για την τύχη των συγγενών τους. Ειδικά για τους αγνοουμένους Ελευθέριο Θωμά και Σάββα Χατζηπαντελή, το Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει και παραβίαση του άρθρου 5 της Σύμβασης για το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια, αφού οι δύο αγνοούμενοι είχαν περιληφθεί στους καταλόγους του Ερυθρού Σταυρού με τους αιχμαλώτους πολέμου.

Το Δικαστήριο επέβαλε στην Τουρκία να καταβάλει στον κάθε προσφεύγοντα συγγενή των αγνοουμένων αποζημιώσεις δώδεκα χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη και οκτώ χιλιάδων ευρώ για δικαστικά έξοδα.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Το Δικαστήριο επέβαλε στην Τουρκία να καταβάλει στον κάθε προσφεύγοντα συγγενή των αγνοουμένων αποζημιώσεις δώδεκα χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη και οκτώ χιλιάδων ευρώ για δικαστικά έξοδα.

    12.000 ευρω δηλαδη ακομη και για αυτους που ειχε καταγραψει ο ερυθρος σταυρος?

    ο βλαστος ακουσα 30 με 40 χιλιαδες αξιολογουσε το κεφαλι ,

    αλλά περα απο τα χρηματα ,

    υπαρχει κανενας υπευθυνος οταν χανονται αιχμαλωτοι πολεμου ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να λοιπόν που η κόρη του Ουρανού και της Γαίας ΘΕΜΙΣ, ανέβλεψε μετά 35 χρόνια. Η ηθική τάξις και το απολεσθέν δίκαιο ανάμεσα στους εισβολείς και στους Κυπρίους αποκαταστάθηκε.
    Δεν επιτεύχθηκε η ζητούμενη μέγιστη απόδοση δικαίου. Τουλάχιστον έγινε μια αρχή.
    Η πικρία όλων των Ελλήνων, κυρίως όμως των Κυπρίων αδερφών, είναι η αποτίμηση της ζωής των αδίκως εκτελεσθέντων στην...τιμή των 20.000 ευρώ. Όλα έχουν τιμή ακόμη και η ζωή στο χρηματιστήριο αξιών της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.
    Μόνο που τώρα γνωρίζουμε κι εμείς πόσο αποτιμούν την ζωή κι αν για τους ίδιους λόγους απευθυνθούν κάποτε στο ΕΔΑΔ οι ισχυροί, να μην τολμήσουν να ανεβάσουν την τιμή. Η αξία της ζωής είναι ίδια για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.