14/9/09

Το βιογραφικό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους ιεράρχες της ορθοδοξίας κατείχε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος, του οποίου ο τραγικός θάνατος αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Κύπριος στην καταγωγή, ήταν ο 114ος Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, με σημαντικό έργο στην Αφρική.

Έφυγε στα 55 του χρόνια
Το βιογραφικό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου

Μεγάλη απώλεια για την ορθοδοξία ο αιφνίδιος χαμός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους ιεράρχες της ορθοδοξίας κατείχε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος, του οποίου ο τραγικός θάνατος αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Κύπριος στην καταγωγή, ήταν ο 114ος Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, με σημαντικό έργο στην Αφρική.

Η ενθρόνισή του έγινε το Μάρτιο του 1997 στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Αλεξάνδρειας ο οποίος ήταν κατάμεστος από Αιγυπτιώτες Έλληνες, Κύπριους, ελλαδίτες αλλά και ορθόδοξους Αιγύπτιους, ενώ την ενθρόνιση τίμησαν όλα τα θρησκευτικά δόγματα της Αιγύπτου.

Ανάμεσα στις πολιτικές προσωπικότητες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο αείμνηστος υφυπουργός Εξωτερικών και στενός φίλος του Πατριάρχη Πέτρου Γιάννος Κρανιδιώτης, εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και πολλοί άλλοι.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είχε εκλέξει το Φεβρουάριο του 1997 τον κατά κόσμον Πέτρο Παπαπέτρου ως 114ο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου η εκλογή έγινε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα της Αλεξάνδρειας και, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Πατριαρχικής Συνόδου, οι 200 εκλέκτορες -οι οποίοι αποτελούν την Ολομέλεια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης- εξέλεξαν κατ' αρχήν τρεις από τους 17 μητροπολίτες και επισκόπους, οι οποίοι ήταν εκλέξιμοι. Από αυτούς τους τρεις η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε το νέο Πατριάρχη.

Από τους 200 εκλέκτορες, οι 56 ήταν κληρικοί και οι 144 λαϊκοί, από τους οποίους οι 14 πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι ταυτόχρονα έδρες των μητροπόλεων του Πατριαρχείου, 84 αιγυπτιώτες Έλληνες και 46 αραβόφωνοι ορθόδοξοι, που επίσης κατοικούν στην Αίγυπτο.

Ο Πέτρος διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Παρθένιο, ο οποίος πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996, στην Αμοργό, όπου βρισκόταν σε διακοπές, σε ηλικία 77 ετών. Ο Παρθένιος είχε εκλεγεί στις 27 Φεβρουαρίου 1987 και ήταν αιγυπτιώτης Έλληνας στην καταγωγή. Ο Παρθένιος, συνεχιστής των μεγάλων Πατριαρχών, Μελετίου Α' Πηγά, Κύριλλου Γ' Λούκαρη, Θεόφιλου Γ' και Μελέτιου Β' Μεταξάκη, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του ελληνισμού της Αιγύπτου και της Αφρικής.

Πριν εκλεγεί Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Πέτρος ήταν μητροπολίτης Καμερούν και Δυτικής Αφρικής, κατά κόσμον Πέτρος Παπαπέτρου. Γεννήθηκε στο χωριό Συγχαρί της Κερύνειας στις 3 Σεπτεμβρίου 1949. Το 1962 μπήκε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου.

Το 1966 στάλθηκε στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» της Κύπρου, από την οποία αποφοίτησε το 1969. Τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Κωνσταντίας Χρυσόστομο, το σημερινό Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου.

Το Δεκέμβριο του 1970 εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου υπηρέτησε ως διάκονος μέχρι το 1974, ενώ ταυτόχρονα ως υπότροφος του τότε Πατριάρχη Νικολάου ΣΤ' φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας. Με υποτροφία του υπουργείου Εξωτερικών φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, απ' όπου και αποφοίτησε το 1978.

Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ιερά Μονή της Πεντέλης και τον ίδιο χρόνο αρχιμανδρίτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο. Το 1980 στάλθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νότια Αφρική, όπου ορίσθηκε προϊστάμενος του νέου Ιερού Ναού της Παναγίας στις βόρειες περιοχές του Γιοχάνεσμπουργκ. Ταυτόχρονα ονομάστηκε αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης. Το 1983 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο επίσκοπος Βαβυλώνος και ονομάστηκε πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου.

Τον Αύγουστο του 1983 χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου. Το 1990 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μητροπολίτης Ακκρας (Καμερούν) και Δυτικής Αφρικής. Το 1991 διορίσθηκε πατριαρχικός επίτροπος της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως.

Ο Πατριάρχης Πέτρος γνώριζε αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, είχε μετεκπαιδευτεί στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και είχε μετάσχει σε διεκκλησιαστικά συνέδρια -Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, Παναφρικανικό Συμβούλιο Διορθοδόξων- ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αγαπητός στην ομογένεια, στο ορθόδοξο ποίμνιό του σε ολόκληρη την Αφρική, αλλά και ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, όπου και η έδρα του πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, αλλά και από τις ηγεσίες των αφρικανικών κρατών, ο πατριάρχης Πέτρος εργάστηκε με ζήλο και επιμονή, προσηλωμένος στο έργο της Εκκλησίας και στην εξάπλωση του χριστιανισμού στην αφρικανική ήπειρο.

Διέδωσε το μήνυμα του χριστιανισμού στα βάθη της ζούγκλας, όπου χειροτόνησε νέους κληρικούς, ενώ μεγάλος του καημός ήταν η συρρίκνωση των κληρικών στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και γενικότερα η συρρίκνωση του ελληνισμού στην Αίγυπτο.IN.GR

Νεκρός ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας
Θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Αγιο Όρος


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος μετέβαινε με την συνοδεία του επισήμως για πρώτη φορά στο ’γιο Όρος με την ευκαιρία σημαντικής θρησκευτικής εορτής.

Όπως έγινε γνωστό το ελικόπτερο απογειώθηκε από τα Μέγαρα στις 9¨30 ώρα Ελλάδας το πρωί του Σαββάτου και εξέπεμψε το τελευταίο σήμα στις 10:50 σε απόσταση 15 μιλίων από τις Καρυές.

Στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο ’γιο Όρος επέβαιναν επίσης:

Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος

Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος

Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος

Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά

Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου

Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος

Ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη

Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη

Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη

Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη

Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,

Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ

Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου

Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης

Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και

Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.

Σινούκ, ο τύπος του μοιραίου ελικοπτέρου

ΒΒC

7 σχόλια:

  1. Περιττό να αναφέρουμε ότι και ο Κρανηδιώτης και ο Πατριάρχης, και οι δύο Κύπριοι με μαχητικότητα στην υπάρσπιση των ζητημάτων του ελληνισμού, το πιθανότερο είναι ότι δολοφονήθηκαν από ξένες δυνάμεις.
    Και το Falcon και το Chinook μάλλον καταρίφθηκαν.
    Εγώ τουλάχιστον είμαι 90% πεπεισμένος για αυτό και το ίδιο και πολλοί αξιωματούχοι της αεροπορίας/αεροπορίας στρατού, με κάποιους από τους οποίους έχει τύχει να μιλήσω.

    pn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι και εγώ σίγουρος ότι ο θάνατος τους κάθε άλλο παρά ατύχημα ήταν.
    Στην περίπτωση του πατριάρχη πάσης Αφρικής Πέτρου, έχω να πω ότι ήταν ένας θαυμάσιος και πάρα πολύ απλοϊκός άνθρωπος όπως και ο οικουμενικός πατριάρχης μας.
    Το τεράστιο έργο του υπέρ της ορθοδοξίας μας στην Αφρικανική ήπειρο φαίνεται να μην άρεσε σε " κάποιους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν κοιταξετε πισω απο αυτους τους δυο ηγετες θα δειτε οτι υπηρχε ενας δυναμικος κληρικος ο οποιος ετοιμαζοταν να ανελθει σε υψηλα εκκλησιαστικα αξιωματα και θα ειχε καθοριστικο εθνικο ρολο και καποιοι τον ειχαν ηδη φοβηθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απλός σαν τον οικουμενικό μας...;έχε χάρη που τις μέρες αυτές απασχολούμε με άλλα θέματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και η ειρωνία δεν ήταν για τον μακαριστό Πέτρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ksexwristoi Anthrwpoi kai proswpikotites san to Patriarxi kai Maxaira Arsenio spanizoun stis meres mas!! Aiwna tous i mnimi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια υπόθεση σκανδάλου συγκλονίζει στις αρχές του 2000 τη Μεγαλόνησο.
    #################################
    Τελικά όλα θα καταρρεύσουν κατά τη διάρκεια μιας Μείζονος Συνόδου που συγκαλείται υπό τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο».
    ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.