7/9/09

«Η νύκτα των κρυστάλλων»


Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ6-7 Σεπτεμβρίου1955 αποτελεί όνειδος του «αριστοκρατικού τουρκικού έθνους». Είναι ένα απτό παράδειγμα της μοίρας του έθνους αυτού από τη στιγμή που βρέθηκε στα χέρια των νατοϊκών εθνικιστών.

«Η νύκτα των κρυστάλλων»
Άρθρο του Γιαλτσίν Οκούτ στην Αφρίκα
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 αποτελεί όνειδος του «αριστοκρατικού τουρκικού έθνους». Είναι ένα απτό παράδειγμα της μοίρας του έθνους αυτού από τη στιγμή που βρέθηκε στα χέρια των νατοϊκών εθνικιστών.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 άρχισαν τα προκλητικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο κατά των Ελλήνων της Τουρκίας. Διοργανώνονταν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα με το σύνθημα «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει». Είχε ετοιμαστεί το έδαφος για την επίθεση γενοκτονίας των Ελλήνων.

Ο τουρκικός εθνικισμός βρισκόταν υπό την επιρροή της ναζιστικής Γερμανίας.Οι πολίτες είχαν αποχαυνωθεί με τον Περί Περιουσίας Νόμο και λόγω κυπριακού οι μη μουσουλμάνοι πολίτες της χώρας κάθονταν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.

Όταν το 1950 το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα έχασε τις εκλογές, έληξε η περίοδος της μονοκομματικής δικτατορίας και άρχισε αυτή της πολυκομματικής δικτατορίας.
Πρωθυπουργός ήταν ο Μεντερές και πρόεδρος ο Τζελάλ Μπαγιάρ που ήταν άνθρωπος της ΜΙΤ. Η Δύση ενέταξε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ για να πολιορκήσει τη Σοβιετική Ένωση.

Ο δημοσιογράφος του βαθέος κράτους Χικμέτ Μπιλ ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Η Κύπρος είναι τουρκική». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γενί Σαμπάχ (20-8-55) για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που οι Τ/κ δεχτούν επίθεση είπε: «Η απάντηση θα είναι πολύ σύντομη. Στην Κων/πολη υπάρχουν πολλοί Έλληνες.» Η μέρα αυτή ήλθε προτού καν περάσει ένας μήνας. Άρχισε μια «επιχείρηση» επίθεσης, λεηλασίας, καταστροφής, εγκλήματος, βιασμών στα πρότυπα της Νύκτας των Κρυστάλλων της ναζιστικής Γερμανίας κατά των Εβραίων. Ένας ιερέας περιτομήθηκε.
Ως αφορμή των γεγονότων προβλήθηκε η τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι αυτός που τοποθέτησε τη βόμβα ήταν ο πράκτορας της Τουρκίας Οκτάυ Ενγκίν. Έλληνες της Πόλης, που για αιώνες ζούσαν μαζί με Τούρκους γείτονες, αιφνίδια δέχτηκαν την επίθεσή τους. Αδυνατούσαν να αντιληφθούν τι συμβαίνει. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν την Τουρκία.

Ενώ ήταν ξεκάθαρη η ευθύνη της κυβέρνησης και του ελεγχόμενου από αυτήν Τύπου, αυτή θέλησε να επιρρίψει την ευθύνη των γεγονότων στους κομμουνιστές και συνέλαβε τους δεδηλωμένους από αυτούς.

Μετά από μερικά χρόνια, παρόμοια γεγονότα -σε μικρότερη όμως έκταση- έλαβαν χώρα και στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία. Τ/κ εθνικιστές επιτέθηκαν σε ε/κ καταστήματα.
Ήλθε πλέον η ώρα να δημιουργήσουμε μια ελεύθερη Κύπρο με την εργασία μας και όχι με πλιάτσικο.

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδη αν καταλαβα το αρθρο και για το εγκλημα αυτο φταινε οι νατοικοι εθνικιστες.Οι κακομοιροι αθωοι τουρκοι παρασυρθηκανε απο τον ξενο δακτυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.