14/9/09

Πούτιν: Η Τουρκία θα λάβει τη θέση της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα λάβει τη θέση της Ουκρανίας στο θέμα της τράνζιτ μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο Βλαδιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με ειδικούς της Valday Grup που κάνουν έρευνες για την Ρωσία, αναφέρθηκε διεξοδικά στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ρωσία με την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας και σημείωσε ότι στο εγγύς μέλλον η Τουρκία θα λάβει τη θέση της Ουκρανίας στον τομέα αυτό.
Η Ρωσία πραγματοποιεί το 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας. Λόγω των πολιτικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τη χώρα αυτή, η Ρωσία επιδόθηκε σε έναν αγώνα αναζήτησης και άλλων δρόμων για τις εξαγωγές αυτές. Η Μόσχα, που σχεδιάζει την κατασκευή του αγωγού North Stream, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Βόρεια Ευρώπη, έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την κατασκευή του South Stream, που θα περνάει από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, με την συναίνεση της Τουρκίας, όσον αφορά τη διαδρομή και τη διέλευση του υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο.
Ο Βλαδιμίρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, στη συνάντησή του με τον Ερντογάν εξασφάλισε τη συναίνεση της Τουρκίας στη διέλευση του αγωγού South Stream από την δική της ΑΟΖ.
Οι συζητήσεις που έκανε ο Βλαδιμίρ Πούτιν πίσω από κλειστές πόρτες με την Ομάδα Σκέψης Valday, συνεχίζουν να απασχολούν τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται και πάλι σενάρια για την επάνοδο του Πούτιν στο Κρεμλίνο, το 2012.
Με βάση δημοσίευμα της The Moscow Times, σε ερώτημα του Aleksander Rahr, στελέχους του γερμανικού ιδρύματος σκέψης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε ότι ο τράνζιτ διάδρομος για τη μεταφορά φυσικού αερίου, αντί από την Ουκρανία, στο εγγύς μέλλον θα περνάει από την Τουρκία.
Επίσης, η εφημερίδα Kommersant έγραψε ότι ο Πούτιν περιόρισε τη διάρκεια της συνάντησης στις 2,5 ώρες, για να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Εντρογάν.
Πηγή: ΖΑΜΑΝ

16 σχόλια:

  1. Αναμένουμε αντίδραση των ΗΠΑ με αιχμή του Βέλους το Κουρδικό σε αυτό το αλισβερίσι Ρωσίας και Τουρκίας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "εξασφάλισε τη συναίνεση της Τουρκίας στη διέλευση του αγωγού South Stream"

    ΓΙΑΤΙ,? αφού δεν θα περνάει μέσα απο την τουρκική επικράτεια. Τελικά με ποιόν να παει η Ελλάδα με την Ρώσικη αρκούδα ή με τις ΗΠΑ, γιατί και με τους δυο δεν γίνεται απο ότι κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν πατήσεις πάνω στο χάρτη, θα καταλάβεις.
    Περνάει από την ΑΟΖ της Τουρκίας και είναι απαραίτητη η συναίνεσή της.
    Η Ελλάδα δεν ξέρω με ποιόν πάει, πάντως η Τουρκία πάει και με τους δυο και απότι φαίνεται τα καταφέρνει μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mία ερώτηση:
    Η Τουρκία έχει υπογράψει το καινούριο ναυτικό δίκαιο για τις ΑΟΖ και εάν ναι γιατί η Ελλάδα δεν τις εφαρμόζει κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την ΝΑνατολική Μεσόγειο μαζί με την Κύπρο;
    Γιάννης Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα αναφέρεστε σε Ελλάδα λές και υπάρχει κάτι τέτοιο...δεν υπάρχει Ελλάδα πουθενά και για τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σφαζονται τα παλικαρια στην ποδια της Τουρκιας,οσο για την Ελλαδα πονταραν οι "ξανθοι" σε μια κυβερνηση που φευγει και γενικα δεν μπορεσαν να προστατεψουν τον Καραμανλη,οποτε ειναι αναγκασμενοι να το στριψουν αφου η νεα θα εχει αλλο προσανατολισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η διαφορά της Τουρκίας με την Ουκρανία είναι ότι οι αγωγοί στην Ουκρανία είναι στην ξηρά ενώ οι μελλοντικοί στην Τουρκία θα είναι μεν μέσα στην τουρκική ΑΟΖ αλλά στην θάλασσα. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι ο Χ ουκρανός επίσημος μπορεί άμεσα να δώσει εντολή να «κλείσει η βάνα» κάτι που φυσικά είναι πολύ πιο δύσκολο και ελεγχόμενο στην περίπτωση του υποθαλάσσιου αγωγού (και εννοώ καθαρά με την τεχνική δυνατότητα πρόσβασης που θα έχει ο Χ τούρκος επίσημος που θα πει «κλείστε τον αγωγό»). Η Ρωσία λοιπόν δεν έχει κανένα λόγο να μην τάζει μεγάλα τέλη διέλευσης στην Τουρκία αλλά ταυτόχρονα να κρατάει σε λειτουργική κατάσταση και τους Ουκρανικούς αγωγούς. Γιατί σήμερα είναι ο Γιούσενκο αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Σήμερα είναι ο Ερντογάν αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Αλλά οι αγωγοί θα είναι εκεί και θα λειτουργούν για πολλές δεκάδες χρόνια. Η δική μου εμμονή με τους αγωγούς δεν έχει να κάνει με την συνεργασία με το «ξανθό γένος» που κάποιοι τηλεβιβλιοπώλες προπαγανδίζουν ακριβώς γιατί επενδύουν σ’ αυτό το αίσθημα κατωτερότητας του έλληνα που δημιουργήθηκε μέσα από πολυετής φιλότιμες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας όλων των κομμάτων και όλων των αποχρώσεων. Η δική μου εμμονή προέρχεται από τις εμπορικές και οικονομικές προοπτικές που ανοίγουν στην βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και τον Καύκασο αλλά και την Ρωσική ενδοχώρα μέσω του Νοβοροσίσκ. Δεν πρέπει οι έλληνες να είναι έξω από αυτές τις μελλοντικές ευκαιρίες γιατί απλούστατα όλη αυτή η περιοχή είναι ζωτικός χώρος του Ελληνισμού. Σαν ιδιώτες οι έλληνες σίγουρα θα επιστρέψουν εκεί γιατί είναι μονόδρομος. Εκείνο που έχω αμφιβολίες ότι θα μπορούσε να συμβεί είναι αν θα θελήσει να επιστρέψει και επίσημα η ελληνική δημοκρατία. Αλλά τέλος πάντων εδώ είμαστε να δούμε τι θα συμβεί.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Η Ελλάδα δεν ξέρω με ποιόν πάει, πάντως η Τουρκία πάει και με τους δυο και απότι φαίνεται τα καταφέρνει μια χαρά."

    Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα νομίζω ότι δεν μας μένει τίποτα άλλο από το να κάνουμε κι εμείς το ίδιο!να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση,να μπούμε στο παιχνίδι και να παίξουμε και με τους δύο,με προσοχή πάντα βέβαια...δεν ξέρω για πόσο διάστημα θα απολαμβάνει αυτών των προνομίων η Τουρκία,τότε θα χρειαστεί να διαλέξουμε έναν...
    Βέβαια πρώτα απ'όλα πρέπει να είμαστε σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξόργισε ο Γιώργος τους Ρώσους.

    Σοβαρά ζητήματα θα δημιουργηθούν εάν αναθεωρηθούν οι συμφωνίες για τον αγωγό.

    Η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκεντρώσεως, ότι κατοχυρώνει τα συμφέροντα της άλλης πλευράς, εξόργισε τη Μόσχα, ενώ η Ουάσινγκτον τρίβει τα χέρια της. Και φυσικά ό,τι και να συμβεί το… τιμολόγιο θα είναι οδυνηρό για την προοπτική των εθνικών μας θεμάτων.

    Αυτή είναι η εκτίμηση διπλωματικών κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών και των εδώ ξένων αποστολών, οι οποίοι και εξεπλάγησαν για την ευθεία βολή κατά της Μόσχας, όπως θεωρήθηκε η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι από τη σχετική συμφωνία επωφελείται η μία πλευρά, η ρωσική δηλαδή, και άρα χρήζει από πλευράς Ελλάδος η αναθεώρησή της! Κάτι που εάν τελικά συμβεί, όχι απλώς θα κλείσει τους διαύλους των αναβαθμισμένων σχέσεων με τη Μόσχα, αλλά θα φιλοδωρήσει την Άγκυρα (και άλλους) με παραπέρα στρατηγικά πλεονεκτήματα.

    Δείτε όλο το άρθρο:

    http://www.paron.gr/v3/new.php?id=45356&colid=&catid=42&dt=2009-09-13 0:0:0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Ελλάδα δεν έχει να διαλέξει τίποτα και δεν μπορεί να πάει πουθενά. Αυτά τα θέματα έχουν λήξει εδώ και χρόνια, μετά το περίφημο "ανήκομεν εις την Δύσην", του αείμνηστου!
    Η Τουρκία ανήκει σε άλλο επίπεδο και λόγω γεωγραφίας και λόγω έκτασης και πληθυσμού ,οπότε μπορεί να συνδιαλέγεται και διαφορετικά.
    Στο καταχρεωμένο, ανυπόληπτο και διεφθαρμένο κρατίδιο που ζούμε, δεν βλέπω φως στον ορίζοντα, οπότε όπως θα μας χτυπάνε τον ταμπουρά ,έτσι θα χορεύουμε.
    ΕΒΡΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mα τη δουλειά του έκανε ο Γιώργος. Πριμοδότησε την Τουρκία. Τι άλλο περιμέναμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τον Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολη τον σαμποτάρουν οι Αμερικανοί με συνδιασμένες κινήσεις των φερέφωνων τους σε Βουλγαρία και Ελλάδα.
    Καταντάει να είναι ουτοπικός αφού για να λειτουργήσει απαιτούνται μαγικές ικανότητες.
    Πιο εύκολα μπορεί να εξασφαλιστεί η ροή καυσίμων προς τη Δύση μέσω Ουκρανίας με μια κυβερνητική αλλαγή εκεί παρά να φτιαχτεί ο αγωγός αυτός που περνά από σαράντα κύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εβρίτη τι προτείνεις δηλαδή;απαισιοδοξία και μοιρολατρεία;όχι βέβαια!θα το παλέψουμε και θα το παλεύουμε πάντα!όσο για το "ανήκομεν εις την Δύση" πολύ ορθά και είχε διατυπωθεί τότε και για τους λόγους που είχε διατυπωθεί τότε!εσύ δηλαδή τι θα ήθελες;να πηγαίναμε με την σοβιετική ένωση ή με τριτοκοσμικές χώρες;είδες πόσο τραγικά κατέληξαν!Ιδίως δε αν είσαι ο Εβρίτης που στηρίζει τον Παπανδρέου ε τότε και παπανδρεϊκός και να μιλά κατά της δύσης νομίζω ότι είναι παράλογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Sapphire, εγώ υποστήριζα τον Ανδρέα, γιατί μου έδινε και μια ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ υπερήφανης και ανεξάρτητης πολιτικής!Όλοι οι επόμενοι και κυρίως οι επίγονοι του, δεν είναι για τίποτα-τρώνε φάπες πανταχόθεν και στα φανερά, χωρίς να αντιδρούν στο παραμικρό!
    Για όλα τ'άλλα την απάντηση την έδωσε χθες ο Αλ-μουνια,περιγράφοντας ορθά κοφτά το τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.
    Έχουμε αναλογιστεί όλοι εδώ μέσα, στο κάθε ευρώ που κυκλοφορεί τι ποσοστό προέρχεται από εθνικό πλούτο και τι από δάνεια και χρηματοδοτήσεις ΕΕ;
    Πώς θα κάνουμε σοβαρή εξωτερική πολιτική,εθνικές στρατηγικές επιλογές που αντιβαίνουν στα συμφέροντα των ισχυρών, με ξεχαρβαλωμένη οικονομία,κοινωνία αποχαυνωμένη και πλαδαρή και πολιτικούς ηγέτες νάνους;
    Και μη μου πεις ότι φταίει μόνο το ΠΑΣΟΚ και όχι οι μαθητευόμενοι μάγοι της τελευταίας πενταετίας;
    ΕΒΡΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. θεωρώ τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις ψευδαισθήσεις με τις οποίες τάιζε την χώρα την μεγαλύτερη καταστροφή του σύγχρονου ελληνικού έθνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.