30/9/09

Όταν «απολογήθηκε» ο Αλ. Ντάουνερ

Το περιεχόμενο σ΄ ένα από τα έγγραφα του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αφορούσε τα διαμειφθέντα σε συνάντηση (16 Ιουλίου 2009) ανάμεσα στον Α. Ντάουνερ (ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο) και τον Ν. Αναστασιάδη (Πρόεδρο ΔΗΣΥ). Μετά το δημοσίευμα επικράτησε βουβαμάρα επί της ουσίας του δημοσιεύματος. Η σχετική ανακοίνωση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ αντί να δώσει εξηγήσεις, επικεντρώθηκε σε ερωτήματα ως προς το γιατί και ποιοί διέρρευσαν τα έγγραφα.


Ουσιαστικά, επιβεβαιώνοντας έτσι το περιεχόμενο του εγγράφου. Μετά από βδομάδες και κατόπιν συνάντησης του Ντάουνερ με τον Ν. Αναστασιάδη, λέχθηκε από τον ίδιο το Ν. Αναστασιάδη ότι του απολογήθηκε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ για τις διαρροές των εγγράφων. Τα περί απολογίας για τη διαρροή των εγγράφων λέχθηκαν κι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά συνάντηση με τον Ντάουνερ.

Η απολογία Ντάουνερ από μόνη της σημαίνει παραδοχή ότι οι αναφορές για το περιεχόμενο των εγγράφων ήταν σωστές. Πριν την απολογία Ντάουνερ, τα δημοσιογραφικά ανανικά «σκυλιά» γάβγιζαν ότι τα έγγραφα δεν είναι αυθεντικά και ότι είναι παραποιημένα. Αλλά ουδέποτε διερωτήθηκαν, γιατί απολογείται ο Ντάουνερ εφόσον δεν είναι αυθεντικά τα έγγραφα. Επιπλέον, την απολογία Ντάουνερ για τη διαρροή των εγγράφων, ο Ν. Αναστασιάδης, χωρίς κανένα υποστηριχτικό τεκμήριο την ερμήνευσε ότι εξυπακούει απολογία και για το περιεχόμενο τους!

Εκείνο που προσπεράστηκε ασχολίαστο είναι η αυτούσια αναφορά στο σχετικό έγγραφο που αφορά τον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος και όπου ο Ν. Αναστασιάδης φέρεται να επισημαίνει στον Ντάουνερ ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «χρειάζεται αποτελέσματα στο θέμα των περιουσιών, της επιστροφής των προσφύγων και της αποχώρησης των στρατευμάτων». Για επεμβατικά δικαιώματα που διεκδικεί η Τουρκία, δεν αναφέρει λέξη. Που δείχνει ότι ο Ν. Αναστασιάδης τα έχει αποδεκτεί σε ευθυγράμμιση με τις απόψεις που κατά καιρούς εκφράζει.

Η θέση του Ν. Αναστασιάδη για εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας όπως συνάγεται από το έγγραφο του ΟΗΕ, ταυτίζεται και με την επιχειρηματολογία του στον διάλογο προ του δημοψηφίσματος του 2004. Το σχέδιο Ανάν παραχωρούσε επεμβατικό δικαίωμα στην Τουρκία σ΄ όλη την Κύπρο και αυτό τρομοκρατούσε τον κυπριακό ελληνισμό. Ήταν τότε που ο Ν. Αναστασιάδης πρόβαλε την άποψη ότι δικαίωμα επέμβασης έχει και σήμερα η Τουρκία, ακόμη και χωρίς το σχέδιο Ανάν! Ομολογουμένως, τέτοια ζήτημα ουδέποτε έθεσε η Τουρκία επίσημα από το 1974 ως το 2004. Και μπορεί μεν, με το επιχείρημα του να νόμιζε ο Ν. Αναστασιάδης ότι καθησύχαζε τον κόσμο για να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν, αλλά προκύπτει ένα μέγα ερώτημα: πως μπόρεσε να χαρίσει ένα τέτοιο «δώρο» στην Τουρκία, με δεδομένο ότι στο ενδεχόμενο που απορριφθεί το σχέδιο Ανάν, όπως συνέβηκε, η Τουρκία θα το προβάλει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Το πιο πάνω ερώτημα τον αφορά προσωπικά το Ν. Αναστασιάδη ως πολιτικό, επειδή επαναλαμβάνει πως πάνω από τις προσωπικές και ιδεολογικές του επιλογές βρίσκεται η Κύπρος. Κι επιπλέον, δηλώνει δημόσια ότι ο ίδιος, ως υποστηριχτής του ΝΑΙ είναι πιο πειστικός στους ξένους παρά οι υποστηριχτές του ΟΧΙ (!). Θα ήταν ευχής έργον να εξηγήσει τι θα απαντήσει στην Τουρκία που αξιώνει επεμβατικά δικαιώματα στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου με βάση τη δικές του θέσεις. Κι αν όντως πιστεύει σε μια λύση στην οποία η Τουρκία δεν θα έχει επεμβατικά δικαιώματα, όπως δεσμεύτηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, γιατί δεν το αξίωσε και από τον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ;

Τα πράγματα σκιαγραφούν περιβάλλον όπως το 2004. Αφενός, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ έχει την ίδια στόχευση όπως τον προκάτοχο του κι αφετέρου, συμβουλεύεται στο παρασκήνιο τους ίδιους στενούς συνεργάτες εντός Κύπρου, που είναι εκείνοι που πρωτοστάτησαν υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Κώστας Μαυρίδης mavrides@ucy.ac.cy
«Φιλελεύθερος» και «Ποντίκι» 26.9.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.