23/9/09

Ευθύνεται η Τουρκία για τις σχέσεις με τους γείτονές της

Ευθύνη στην Τουρκία για τις σχέσεις με τους γείτονές της, επέρριψε η Προεδρεύουσα της ΕΕ, Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Σεσίλια Μάλστρομ, απαντώντας σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικου Χουντή, σχετικά με τις απειλές που δέχτηκε η Κύπρος από την Τουρκία για να μην προχωρήσει στην επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ).


Η Σουηδή Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή αναφέρθηκε στις σχέσεις καλής γειτονίας που «προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και που αποτελούν σημαντικό ζήτημα για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ».

Στη συνέχεια της απάντησή της, η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι: «Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων και στα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου ενθαρρύνει την Τουρκία η ΕΕ να αποφεύγει ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι πρέπει να ομαλοποιηθούν οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου κι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «για το πρόσθετο πρωτόκολλο γνωρίζετε τη θέση της ΕΕ, φέρει ευθύνη η Τουρκία για την πλήρη υλοποίηση του πρωτοκόλλου χωρίς καμία διάκριση».

Στην παρατήρηση του κ. Χουντή σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τη στήριξή της στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabuccο, εάν δεν αρθεί το βέτο της Κύπρου στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια», η κ. Μάλμστρομ απάντησε ότι: «Όσον αφορά στο κεφάλαιο για την ενέργεια, το θέμα εξετάζεται σε διάφορες συνθέσεις του Συμβουλίου, είναι λίγο πρόωρο να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης κι όπως γνωρίζει ο αξιότιμος βουλευτής κάθε βήμα γι’ αυτή τη διαδικασία απαιτεί την ομοφωνία του Συμβουλίου».

iKypros
23/09/2009

1 σχόλιο:

  1. Ὰπὸ ἀρχαιοτάτων χρόνων, ὁ τόπος ἐδῶ εἶναι ἡ ἄμυνα τῆς Εὐρώπης ἀπὸ τοὺς εἰσβολεῖς ἐξ ἀνατολῶν.
    Τί λένε οἱ εὐρωπαῖοι: Ἄσε νὰ ἐξασθενήσουν στὸ Βυζάντιο κάποτε, Ἑλλάδα σήμερα καὶ μετὰ ἐμεῖς τοὺς συντρίβουμε.
    Ξέρουν πολὺ καλὰ τοὺς τούρκους καὶ προσπαθοῦν ἐμμέσως νὰ τοὺς ἀποφύγουν φορτώνοντάς τα σὲ Ἑλλάδα, Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.