3/9/09

Κοινό μήνυμα Ελλάδας και Κύπρου στην Τουρκία


Ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, το Κυπριακό, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό της, Μάρκο Κυπριανού. Η Ελληνίδα υπουργός κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να διαπραγματευτούν εποικοδομητικά για μια συμφωνημένη λύση βιώσιμη και λειτουργική.


Η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι σταθερ;a προσανατολισμένη στην επίτευξη μιας Κυπριακής λύσης χωρίς επιδιαιτησίες, παρεμβάσεις τρίτων, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και πάσης φύσεως ορόσημα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα tης αξιολόγησης της Τουρκίας ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Ε.Ε. με την υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει ότι Ελλάδα και Κύπρος δίνουν από κοινού τον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εταίρων και όλων των αρμόδιων διεθνών παραγόντων, σχετικά με τη στάση της Άγκυρας απέναντι στη Λευκωσία.

"Η Τουρκία έχει την ευθύνη πρώτα από όλα για την επίλυση του προβληματος , γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής" υπογράμμισε στις δικές του δηλώσεις ο Μάρκος Κυπριανού. Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ, είπε ότι "στον πρώτο γύρο δεν υπήρξε η πρόοδος που ελπίζαμε στα πιό δύσκολα ζητήματα". Σχολιάζοντας, τέλος, τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. σημείωσε ότι η Κύπρος δεν έχει καμία ένσταση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η Ε.Ε. έχει 27 κράτη μέλη. "Το πρόβλημα στη συνεργασία των δύο οργανισμών είναι η Τουρκία και όχι η Κύπρος", ξεκαθάρισε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών. Καλώντας την Άγκυρα να εκπληρώει τις υποχρεώσεις της, τόνισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία, στην περίπτωση που δεν αποδειχτεί συνεπής προς αυτές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




Συνάντηση Μπακογιάννη-Κυπριανού
«Χρόνος να συμμορφωθεί η Τουρκία υπάρχει» λέει η Αθήνα

Με την «στενή και συνεχή» συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, προετοιμάζεται ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισαν μετά από συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Το περιστατικό στο οδόφραγμα του Λιμνήτη καταδίκασε η Αθήνα.

«Στηρίζουμε με ουσιαστικό τρόπο τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη μιας Κυπριακής λύσης χωρίς επιδιαιτησίες, παρεμβάσεις τρίτων, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και πάσης φύσεως ορόσημα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ», επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ζήτημα ζωτικής προτεραιότητας για την Ελλάδα.

Καταδίκασε το πρόσφατο περιστατικό στο οδόφραγμα του Λιμνήτη, κατά το οποίο οι κατοχικές αρχές ματαίωσαν το προσκύνημα πιστών που επρόκειτο να μεταβούν στη Μόρφου μέσω του οδοφράγματος.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε το περιστατικό «απογοητευτικό» και τόνισε ότι «επιβαρύνει το κλίμα ακριβώς όταν ξεκινάει η νέα φάση των διαπραγματεύσεων».

Απευθυνόμενη προς την Τουρκία, είπε ότι θα πρέπει να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτούν εποικοδομητικά για μια συμφωνημένη λύση βιώσιμη και λειτουργική, τονίζοντας ότι η διχοτόμηση δεν είναι λύση.

«Μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ της οποίας όλοι οι πολίτες θα είναι ευρωπαίοι πολίτες αποτελεί την καλύτερη επένδυση για ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και την πορεία των επιμέρους κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικαδία.

«Δίνουμε από κοινού τον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εταίρων στην ΕΕ και των διεθνών παραγόντων που έχουν ρόλο και ενδιαφέρον για το Κυπριακό», υπογράμμισε η υπουργός, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ενημέρωση των εταίρων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, έτσι ώστε η έκθεση του Οκτωβρίου να αποτυπώνει «αντικειμενικά την πραγματικότητα», ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

«Χρόνος υπάρχει ακόμη για να συμμορφωθεί η Τουρκία αρκεί να αντιληφθεί εγκαιρα ότι εκπτώσεις και ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξουν, ότι δεν δουλεύει έτσι η Ευρώπη» είπε.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι στον πρώτο γύρο δεν υπήρξε η πρόοδος που ήλπιζε η Κύπρος στα πιό δύσκολα ζητήματα.

Κάλεσε και αυτός την Τουρκία «να είναι εποικοδομητική στην επίλυση, ιδιαίτερα επιτρέποντας στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματεύονται ελεύθερα και στέλνοντας τα σωστά μηνύματα προς την επιδιωκόμενη λύση», γιατί πέρα από τη συμφωνημένη διαδικασία «η Τουρκία έχει την ευθύνη πρώτα από όλα για την επίλυση του προβληματος, γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Για τις υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Κύπρου στην ΕΕ είπε ότι πρέπει να τις εκπληρώσει χωρίς να θέτει προϋποθέσεις και όρους, «ειδεμή θα υπάρξουν επιππτώσεις».

Η Ντ.Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό της για την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα. Εκείνος τόνισε ότι η Κύπρος δεν έχει πρόβλημα για τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα στη συνεργασία των δύο οργανισμών είναι η Τουρκία και όχι η Κύπρος».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. ..ιδρωσατε απο τον πολυ...αγωνα.
    Ειδαμε στον Πυργο τα αποτελεσματα της Κυπριακης λυσης.
    Ακομα να καταλαβετε οτι μιλατε με τον διορισμενο της Αγκυρας Ταλατ?
    Ευελικτα Χριστοφακια και τα δυο της φωτογραφιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΣΩΣ να ζήσουμε να το δούμε και αυτό το δίδυμο:

    * Από τη μια τον. ..ευέλικτο Πρόεδρο μας Δημήτρη Χριστόφια και από την άλλη Πρωθυπουργό της Ελλάδος, το γνωστό Giorgaki Παπανδρέου. Μιλούμε πραγματικά για το πιο καταστροφικό δίδυμο που θα γνωρίσει ποτέ ο Ελληνισμός!
    Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ- υπό την Προεδρία Giorgaki - ξεχνώντας την ιστορία του Kόμματος, την πιο κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό Ελληνισμό, κατέβασε τα βρακιά και υπακούοντας στα αμερικανικά αφεντικά του υποστήριξε με πάθος το Σχέδιο Ανάν.

    Είναι γνωστό άλλωστε ότι, ο Giorgakis κάθε χρόνο ανανεώνει σε Πρεσβείες του εξωτερικού την αμερικανική υπηκοότητά του.

    Να θυμίσουμε ακόμα ότι πριν μερικά χρόνια αρνήθηκε να απαντήσει στην υποθετική ερώτηση που του τέθηκε:
    -«Ποια χώρα θα υποστηρίξει σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Αμερικής και Ελλάδος;».

    * Κι όμως! Αυτός ο άνθρωπος πιθανόν να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος από τον ερχόμενο μήνα! Ο Θεός να βάλει το χέρι του αν και σε τέτοιες περιπτώσεις μάλλον πρέπει να βάλει κάτι άλλο!…

    Σε αντίθεση με το Giorgaki ο νυν (και ελπίζουμε και μελλοντικός) Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής στην κρίσιμη περίοδο του 2004, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όπως αρμόζει σε ένα Έλληνα πρωθυπουργό. Με αρχές.

    απο το Κυπριακο Ποντικι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωστακης σε συσκευασια ντορας ειναι το ιδιο πραγμα με giorgakis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοινό μήνυμα ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.