18/9/09

Σε στρατηγική συνεργασία για την αντιπυραυλική άμυνα καλεί το ΝΑΤΟ τη Ρωσία


Νέα σελίδα χωρίς την ασπίδα
Νέα στρατηγική συνεργασία με κατεύθυνση τη σύνδεση των ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων προτείνει ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στο Κρεμλίνο την επομένη του «παροπλισμού» της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη από την κυβέρνηση Ομπάμα. Θετική η ανταπόκριση της Ρωσίας.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε να αναλυθούν από κοινού οι παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, προκειμένου να μπουν σταθερές βάσεις για τη μελλοντική συνεργασία Ρωσίας και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα σύνδεσης των αμερικανικών, ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων στον κατάλληλο χρόνο» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στην πρώτη του μείζονος σημασίας ομιλία του επί της εξωτερικής πολιτικής ενώπιον της Συμμαχίας.
Ο Ράσμουσεν καλεί σε ενισχυμένη συνεργασία σε όλους τους τομείς, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η μη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής και η σταθεροποίηση του Αφγανιστάν. Παράλληλα, ζητά την αναζωογόνηση του διαλόγου στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας ώστε να τεθούν όλα τα θέματα χωρίς προκαταλήψεις.
Στο καυτό ζήτημα του Ιράν, καλεί τη Μόσχα να ενωθεί με τις δυτικές χώρες ώστε να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στο Ιράν, ώστε η Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.
Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σημειώνει ότι Συμμαχία και Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον να εμποδίσουν τη διασπορά της τεχνολογίας για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε άλλες χώρες. «Εάν η Βόρειος Κορέα 'μείνει' πυρηνική και εάν γίνει το Ιράν πυρηνικό, ορισμένοι από τους γείτονές τους μπορεί να νοιώσουν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους» τονίζει.
Ο Ράσμουσεν σημείωσε επίσης ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη δεν πρόκειται να αποδυναμώσει την άμυνα κανενός από τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους.
«Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι τα σχέδια αυτά θα αποδυναμώσουν την άμυνα οποιουδήποτε συμμάχου. Αντιθέτως, τα νέα σχέδια θα μας καταστήσουν γρηγορότερα έτοιμους από τα προηγούμενα σχέδια και θα μας προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη» υπογράμμισε.

Θετική η ανταπόκριση της Ρωσίας
«Θετική και πολύ εποικοδομητική» χαρακτήρισε την ομιλία του Αντερς Φογκ-Ράσμουσεν ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, λέγοντας ότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν δυνατότητα συνεργασίας με τη Δύση επί της αντιπυραυλικής άμυνας. «Πρέπει να αναλύσουμε μαζί όλες τις προτάσεις για τη νέα αρχή στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας» δήλωσε.
Παράλληλα, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε ότι μετά τη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης Ομπάμα στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας η Ρωσία εγκαταλείπει τα σχέδια ανάπτυξης πυραύλων Isander στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα σε Λιθουανία και Πολωνία. «Εάν δεν έχουμε ραντάρ και πυραύλους στην Τσεχία και την Πολωνία δεν χρειάζεται να βρούμε απάντηση» δήλωσε.
Αξιωματούχος του Κρεμλίνου σχολίασε επίσης ότι η εγκατάλειψη της ασπίδας ανοίγει την πόρτα για ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία στη μείωση των εξοπλισμών και στη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων.
Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να εγκαταλείψει τα αμφιλεγόμενα σχέδια που καταρτίστηκαν επί προεδρίας Μπους για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Τσεχίας και της Πολωνίας χαιρετίστηκε θερμά από τη Ρωσία, η οποία κατακεραύνωνε τις ΗΠΑ για τα σχέδια και απειλούσε με αντίποινα.
Για τη Μόσχα τα σχέδια ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αποτελούσαν άμεση απειλή για την ίδια, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν από την τότε προεδρία Μπους ότι η ασπίδα στοχεύει στην προστασία από τα κράτη-«παρίες», όπως το Ιράν.
Ανάμεσα στα ρωσικά αντίμετρα ήταν η ανάπτυξη βομβαρδιστικών T-22 στο Καλίνινγκραντ και του εξοπλισμού των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων με τεχνικές που θα τους επέτρεπαν να διαφεύγουν του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Μετά την ασπίδα ο Πούτιν ζητά ένταξη στον ΠΟΕ
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Παρασκευή «σωστή και γενναία» τη στροφή της κυβέρνησης Ομπάμα στο ζήτημα της ασπίδας, λέγοντας ότι τώρα περιμένει από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ένταξη της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
«Περιμένω ότι έπειτα από αυτήν τη σωστή και γενναία απόφαση, θα ακολουθήσουν και άλλες, περιλαμβανομένης της πλήρους άρσης όλων των περιορισμών ως προς τη μεταφορά υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και της δραστηριοποίησης για τη διεύρυνση του ΠΟΕ ώστε να περιλάβει τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία» δήλωσε μιλώντας σε επενδυτές στο θέρετρο Σότσι.
Newsroom ΔΟΛ

8 σχόλια:

  1. Αυτός λοιπόν ο ξαφνικός έρωτας Αμερικής και Ρωσίας, κάνει τις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη να ανεβαίνουν αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αφού διαισθάνονται , ότι η εφαρμογή αυτού του καινούργιου δόγματος, με τις δυο πάλαι ποτέ εχθρικές υπερδυνάμεις, να ενώνονται και να κρατούν στα ταμεία τους τα έσοδα από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πολύτιμους λίθους, χρυσό, εμπόριο όπλων, αλλά και την μεγαλύτερη σύγχρονη δύναμη πυρός σε στρατιωτικό επίπεδο στον πλανήτη!
    greekmoney.gr

    Ας το έχουμε σε μια ακρη του μυαλού μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει αυτός ο έρωτας . "Εκείνοι" προορίζουν την Ρωσία να παίξει τον ρόλο του νέου άξονα του Κακού και τον Πούτιν για νέο Χίτλερ . Η Ρωσία φυσικά είναι χαμένη . Μια χώρα των 150εκ απέναντι σε έναν Συνασπισμό που ξεπερνάει χαλαρά το 1,2δισ ανθρώπους . Και αν ακόμα στο έσχατο σημείο της μάχης η Ρωσία χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά , αυτοί δεν θα απαντήσουν . Έχουν συντρηπτική αριθμητική και ποιοτική υπεροχή . Άσε που σίγουρα θα έχουν προετοιμάσει την συνθηκολόγηση μετά από ανατροπή του Ηγέτη ή του ηγετικού διδύμου την κατάληλη στιγμή . Πρέπει να φέρουν τον κόσμο προ τετελεσμένων .
    Και μετά Θα μας πλασάρουν την Λύση που μας ετοιμάζουν . Τον ηγέτη τους . Έχουν το χρήμα για να το πραγματοποιήσουν . Και ο κόσμος ταλαιπωρημένος από την πείνα και την καταστροφή , θα δεχτεί την λύση τους .
    Το έκαναν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο , όπου ο "Τρελός" Χίτλερ , τα έβαλε με όλον τον κόσμο ,και χώρισαν την Γη στα τρία (Δύση-Σοβιέτ-Κίνα), τώρα θα την χωρίσουν στα δύο (Δύση-Κίνα) .

    Δεν σας έχει κάνει εντύπωση το πως αναδείχτηκε αυτή η νέα γενιά πολιτικών στην Ρωσία . Είναι τυχαίο . Είναι τυχαίο ότι τα "μέσα" τους ενώ κράζουν όλους τους Κεντρο-δεξιούς ηγέτες , Χαιδεύουν τον εγωισμό του Πούτιν?

    Pro από Συμβασιλεύουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι SUB29 "Αμερικης" καλα το ειπες.
    Μασαει η κατσικα ταραμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 19 Σεπτέμβριος 2009 1:24 πμ
    19 Σεπτέμβριος 2009 6:08 πμ

    συγχαρητήρια φίλοι!τελικώς είμαστε αρκετοί οι 'γραφικοί' σέ αυτόν τόν τόπον...

    Περικλής(Π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ΗΠΑ, απέναντι στην ανοιχτή πληγή του Αφγανιστάν, το απειλητικό Ιράν και τα τερτίπια της Β.Κορέας, θέλουν μια Ρωσία φιλική μάλλον, παρά εχθρική. Μια κύρια βάση ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Αφγανιστάν βρίσκεται στο φιλορωσικό Τατζικιστάν και ενώ ήταν να σταματήσει η λειτουργία της λόγω άρνησης της τοπικής κυβέρνησης για περαιτέρω λειτουργία, τελικά επετεύχθη νέα συμφωνία, μετά από σύμφωνη γνώμη της ... Μόσχας.
    Όσο για το συνασπισμό των 1,2 δις (χαλαρά κιόλας) εκτός από τους Βρετανούς και κάποιους Ανατολικούς Ευρωπαίους, οι άλλοι μόνο συνεργάσιμοι δε θα είναι απέναντι στις τυχόν "θερμές" επιδιώξεις της Ουάσιγκτον. Είδαμε άλλωστε την (όχι συμμαχική) αντίδρασή τους στα γεγονότα της Γεωργίας, αλλά και στα γεγονότα του Αφγανιστάν όπου αρνούνται να στείλουν επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις για να συνδράμουν τις αμερικανικές. Και αν μιλάμε για συνασπισμούς τότε ας βάλουμε μέσα και την πιθανή στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Κίνας σε μια επέκταση του οργανισμού της Σαγγάης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Bόρεια Αμερική και Μεξικό +500εκ
    Ευρώπη +400εκ
    Ιαπωνία +300εκ
    Χωρίς να υπολογίζω Αυστραλία και κάποιες άλλες χώρες δορυφόρους .
    Η Κίνα δεν θα έχει κάποιο συμφέρον να εμπλακεί στον πόλεμο , αφού θα πάρει οικονομικά ανταλάγματα και έτσι και αλλιώς δεν θα την συμφέρει . Και αν κάνει πως μπαίνει , υπάρχει η Ινδία .
    Οι Ευρωπαίοι βομβάρδισαν την Σερβία γιατί? ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ
    Μια χαρά θα πολεμήσουν και δεν θα τους το ζητήσει κανείς αφού οι ίδιοι θεωρούν την Ρωσία εχθρό . Στην αρχή οι Ανατολικοί και μετά και οι Δυτικοί . Και αν κάποιος τολμήσει να ουδετεροποιηθεί . ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ .

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. A και κάτι ακόμα . Το Ιρακ/Ιραν/Αφγανιστάν/Β.Κορέα , μπορεί να περιμένει την σειρά του μετά τον πόλεμο . Αν υπάρχουν τότε ΗΠΑ όπως τις ξέρουμε , αφού ένα διασπασμένο και αποδυναμωμένο κράτος θα ελέγχεται ευκολότερα από τα συγκεκριμένα συμφέροντα μέσω του ΟΗΕ '''τους''.

    Δεν το παίζω προφήτης , απλά διακρίνω κάποιες Ιστορικές ομοιότητες . Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται............... μακάρι να βγω ψεύτης.

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.