30/9/09

Ερευνα σχετικά με τις διαφορετικές "ταυτότητες" στην Τουρκία

Ενδείξεις για αρνητική αντιμετώπιση των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την πλειοψηφία του τουρκικού λαού περιλαμβάνει έρευνα σχετικά με τις διαφορετικές "ταυτότητες" στην Τουρκία που πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα το "ίδρυμα εβραϊκής ραβινείας" της περιοχής Πέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Η έρευνα έγινε με βάση δείγμα 1.108 ατόμων.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για τον αυτοπροσδιορισμό έχουν ως εξής: πολίτης της Τουρκίας 51%, μουσουλμάνος 19%, Τούρκος 19%, Κούρδος 2%, αλεβής 2%.

Οι όροι Ελληνας, εβραίος, Αρμένιος αφορούν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία, δηλαδή πολίτες της Τουρκίας.

Η εικόνα που προκύπτει από τις απαντήσεις στην ερώτηση "ποιοι από τους παρακάτω υπάρχουν στο περιβάλλον σας", είναι η εξής: Κούρδοι 64%, αλεβίδες 53%, άθεοι 14%, Αρμένιοι 10%, Ελληνες 8%, εβραίοι 7%.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία δεν γνωρίζει τίποτα για τους διαφορετικούς. Οι Τούρκοι δεν έχουν γνώσεις για εβραίους (76%), Ελληνες (74%), Αρμένιους (74%), άθεους (73%), αλεβίδες (40%), Κούρδους (30%).

Παρ' όλα αυτά, όμως, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν για γείτονα άθεους (57%), εβραίους (42%), χριστιανούς (35%), ξένους που προέρχονται από ξένες χώρες (18%), Τούρκους μουσουλμάνους από διαφορετική αίρεση (13%).

Ως προς την "πίστη προς το τουρκικό κράτος" οι ερωτηθέντες δήλωσαν τα εξής: αλεβίδες 54%, Κούρδοι 38%, άθεοι 20%, Ελληνες 16%, Αρμένιοι 15%, εβραίοι 15%.

Η πλειοψηφία θεωρεί ότι θα προκαλούσε ενόχληση αν τα μέλη μη μουσουλμανικών μειονοτήτων εργάζονται σε χώρους όπως η ΜΙΤ (υπηρεσία πληροφοριών) 57%, δικαιοσύνη 55%, ασφάλεια 55%, ένοπλες δυνάμεις 55%, υψηλές θέσεις στα πολιτικά κόμματα 51%, δήμοι 46%, επιστημονικά ιδρύματα 44%, υγεία 44%.

Κληθέντες να βαθμολογήσουν από το 0 έως το 10 τους μουσουλμάνους, τους εβραίους και τους χριστιανούς ως προς το αν είναι έμπιστοι, εργατικοί και με σεβασμό προς τον άνθρωπο, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής:

-έμπιστοι: μουσουλμάνοι 7,5 -εβραίοι 3,6 -χριστιανοί 3,9

-εργατικοί: μουσουλμάνοι 6,7- εβραίοι 6,8 - χριστιανοί 6,4

-με σεβασμό προς τον άνθρωπο: μουσουλμάνοι 7,6 - εβραίοι 4,7 - χριστιανοί 5,1

Τέλος, από τις απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με τη συμβολή των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων σε διάφορους τομείς, προέκυψε η εξής εικόνα: εμπόριο-επιχειρήσεις 68%, τέχνες-αθλητισμός 64%, επιστήμη-παιδεία 59%, πολιτική 42%.
Πηγή nooz.gr

4 σχόλια:

  1. Κατά την δεκαετία του 1960, διεξήχθη εθνολογική έρευνα επιστημονικής ομάδος εθνολόγων του Πανεπιστήμιου της Τιβίγγης (Tübingen) της Γερμανίας, για να χαρτογραφηθούν οι διαφορετικές εθνοτικές ομάδες οι οποίες ζούσαν στην σύγχρονη Τουρκία.

    Βάσει των στοιχείων της Επιστημονικής αυτής Ομάδος, χαρτογραφήθηκαν «77 διαφορετικοί εθνοτικοί κοινωνικοί σχηματισμοί»!
    (Βλέπε: Peter Alford Andrews, "Ethnic Groups in the Republik of Turkey", Beihefte zum Tübinger Atlas des Vorderen Orients, B/60)

    Η έρευνα αυτή είχε διακοπεί βιαίως από την Μ.Ι.Τ.

    Το περιοδικό «Προς το 2000» αναφέρει ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες καταγραφής, το σύνολο των εθνοτήτων πρέπει να ανέρχεται στις εκατό (αριθ. 100) (Βλέπε: «Γεωγραφία του Ισλαμιστικού Κινήματος», Ι.Θ. Μάζης, Ε.Π.Ε., Αθήνα 1992, σελ. 417).

    Ευμένης Ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Βλέπε και επιστημινικό σύγγραμμα: "Μυστικά Ισλαμικά Τάγματα και Πολιτικο-Οικονομικό Ισλάμ στη Σύγχρονη Τουρκία", Καθηγητή Ι. Μάζη και Επιστημονικών του Συνεργατών, ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, σελ. 575 και 578.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μονο και μονο που την ερευνα την έκανε το ίδρυμα εβραϊκής ραβινείας,τι ψάχνουμε να βρούμε,δηλαδή τώρα οι εβραίοι κάνανε ερευνα να δούνε πως του βλέπουν οι τούρκοι,ρε μας δουλεύουν; όπου ακούω τέτοιου είδους έρευνες όλο και κάτι μαγειρεύεται.αφού είναι μουσουλμάνοι τι θα που ναι καλός τα παιδιά τα εβραιόπουλα,να κεράσουμε κατι;τί τουρκια τι iran τι και σαουδική αραβία τις ίδιες απαντήσεις θα περνάνε.αλλά το μυαλό μου πάει αλλου.ίσος λόγο ευρωπαϊκής προοπτικής και αποδοχής κάποιον κεφαλαίων από την τουρκια τώρα στην σύνοδο,θα πάνε και οι εβραίοι και θα διεκδικήσουν τίποτα χαμένες περιουσιες,πατρίδες ότι σκατά θέλουν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο,από την εποχή τις οθωμανικής αυτοκρατορίας,η κάτι τέτοιο ,αν δεν έχει οικονομά η δουλειά δεν την ψάχνεις,με τέτοιες έρευνες.και ότι πήρε το ok από την κυβέρνηση αυτό δείχνει την ανοχή στην εβραϊκή πολιτική,και γενικά η τουρκια εκμεταλλεύεται τις διεθνείς συγκυρίες προς όφελος της.δεν θα σχολιάσω το κοινωνικό ψυχογράφημα της ερευνας,αν και αυτή η φράση της έρευνας πολίτης της Τουρκίας μου κάνει εν τύπωση .αν κατάλαβα καλά είναι σαν του σύρριζα που λένε πολίτες του κόσμου η μου φαίνεται;stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. << Ως προς την "πίστη προς το τουρκικό κράτος" οι ερωτηθέντες δήλωσαν τα εξής: αλεβίδες 54%, Κούρδοι 38%, άθεοι 20%, Ελληνες 16%, Αρμένιοι 15%, εβραίοι 15% >>

    Συνολικά 158%.. Τί εννοεί;
    Μήπως μπορεί να θεωρηθεί και Αλεβίτης-Κούρδος ή Εβραίος-Άθεος;


    Διγενής ο Κρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανοντας απλα μαθηματικα δειχνεται πως ο αριθμος των χριστιανων ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2000000.Πριν 10 χρονια ο καθ. Βυζαντινολογιας Dawkins, σε βιβλιο του εγραφε πως οι κρυπτοχριστιανοι στην Τουρκία υπολογόζονται 2000000...
    Σαββα μια ερωτηση...πόσο αξιοπιστη είναι αυτή η μελέτη, και πιος.....ΜΟΣΑΝΤ....την εκτελεσε??
    Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.