21/9/09

Προειδοποίηση ανώτατου διοικητή ΝΑΤΟ για αποτυχία στο Αφγανιστάν


Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο αποτυχίας του πολέμου κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις της συμμαχίας και αν δεν υπάρξει νέα στρατηγική, απηύθυνε ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Σε εμπιστευτική αξιολόγησή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή της Washington Post, σημειώνει ακόμη πως αν δεν αντιστραφεί «η δυναμική των ανταρτών» υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μία κατάσταση όπου «η ήττα των ανταρτών δεν θα είναι πλέον πιθανή».
Πηγή naftemporiki.gr

9 σχόλια:

  1. Το πλέον παράδοξο είναι ότι τη στιγμή που όλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν το πόσο ευάλωτες είναι πλέον οι ΗΠΑ και πόσο αναποτελεσματική πολιτική έχουν, η Ελλάδα γυρνάει στην προ της δικτατορίας εποχής με τους ταγούς της Ουάσιγκτον και τους αποστάτες με το όπλο παρά πόδα.

    Συγχαρητήριά μας.
    Μήπως τελικά δεν την αξίζουμε την ελευθερία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικό χαρακτηριστικό του πολέμου είναι ότι τον κάνεις για κάποιο λόγο. Φυσικά και οι λόγοι που έγινε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και ο δίδυμος πόλεμος με αυτόν του Ιράκ δεν είχαν καμία σχέση με τις διακηρυγμένες αφορμές. Όταν σε μια πολεμική κλιμάκωση υπάρχουν φανερές αιτίες υπάρχουν και διακηρυγμένοι αντικειμενικοί στόχοι που τους πετυχαίνεις με την βία εναντίων ενός αντίπαλου στρατού και αφού τους πετύχεις διαπραγματεύεσαι με τους δικούς σου όρους την ειρήνη. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο πόλεμος έγινε για λόγους άσχετους απ’ τους διακηρυγμένους άρα δεν υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι άρα δεν υπάρχει εξ’ ορισμού κάποιο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι έληξε επιτυχώς όλο αυτό το κακό… Άρα η μόνη προοπτική που υπάρχει είναι σε βάθος χρόνου να αποσυρθείς αφήνοντας ένα ξένο τόπο στην αναρχία και στην μεσαιωνική υπανάπτυξη αφού ένοπλα έχεις καταστρέψει κάθε ισχυρή κεντρική εξουσία. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Και μην ρωτήσει κανείς: καλά και εσύ έξυπνε που τα ξέρεις όλα πες μας ποιες ήταν οι κρυφές επιδιώξεις τις Αμερικής απ’ αυτό τον πόλεμο; Εγώ τουλάχιστον δεν έχω τεκμηριωμένη απάντηση. Ας απαντήσουν αυτοί που ξεκίνησαν αυτό το λουτρό αίματος τόσα χρόνια τώρα χωρίς να έχουν ένα τέλος στο μυαλό τους. Ή μήπως το τέλος που ονειρεύονταν ήταν να ρίξουν όλη εκείνη την περιοχή στην μεσαιωνική αναρχία του ισλαμικού φατριασμού; Ειλικρινά δεν έχω λογικό τρόπο να απαντήσω.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ή μήπως το τέλος που ονειρεύονταν ήταν να ρίξουν όλη εκείνη την περιοχή στην μεσαιωνική αναρχία του ισλαμικού φατριασμού; Ειλικρινά δεν έχω λογικό τρόπο να απαντήσω.-"


    Είναι στη μέση και εκείνος ο "ρημάδης" ο αγωγός που πρεπει να μεταφέρει φυσικό αεριο απο το Τατζικιστάν στον Ινδικό ωκεανό διασχίζοντας το Αφγανιστάν.Και αυτο το αναφέρει στο ζ' κεφάλαιο του βιβλίου του "Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ" ο "έτερος Καππαδόκης" της "παρέας των λύκων", ο "γνωστός και μη εξαιρετέος" ΖΜΠΙΓΚΝΙΟΥ ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΙ,ιδρυτικό μέλος της διαβόητης "τριμερούς επιτροπής".Ετος συγγραφής 1999, δηλαδή μερικά χρόνια πριν απο την περίφημη ημερομηνία 11/9/2001 που αλλαξε αρδην τον κοσμο.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού δεν έχομε απαντήσεις για όλα τότε ας το διασκεδάσουμε λίγο.
    Βλέπετε τους πολεμόχαρους της φωτογραφίας;Κουβαλάνε πάνω τους την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ,δεν είμαι και ειδικός ούτε ξημεροβραδιάζομαι με τα ειδικά περιοδικά στο χέρι.Μεταφέρονται με ελικόπτερα,έχουν διόπτρες νυκτός,οπλισμό σύγχρονο τα πάντα όλα δηλαδή.Οι αντίπαλοι είναι 50-60 κιλά ο παχύτερος,τρώνε κάθε όποτε έχουν,μεταφέρονται με αγροτικά,πλένονται όποτε βρέξει (ποτέ),καταλαβαίνετε τώρα,έτσι;
    Το αποτέλεσμα: πούλος.Ο στρατηγός λέει να του στείλουν στράτευμα.Αυτή η κατάσταση μου θυμίζει τον Westmorland στο Βιετνάμ,που κάθε εβδομάδα ζητούσε ενισχύσεις και στο τέλος έφυγε από την ταράτσα της πρεσβείας της Σαιγκόν και δεν κοίταξε ούτε πίσω!
    Οι πρώτοι όμως πολεμάνε με ωράριο,έχουν tea time,υπερωρίες και κυρίως θέλουν ένα μάτσο χάπια για να πάρουν τα πόδια τους και να μην είναι ληγμένα.Μόνο στην Ελλαδίτσα μας έχουν για σίγουρα δικούς τους.Μια κίνηση πήγε να γίνει ,με τον αγωγό,και την παίρνει ο ΓΑΠ πίσω πριν στεγνώσει το μελάνι.
    Η τετευταία φορά που η Ρωσία "έπεσε στην αγκαλιά της Τουρκίας" ήταν το 1919 και ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..Η τετευταία φορά που η Ρωσία "έπεσε στην αγκαλιά της Τουρκίας" ήταν το 1919 και ο νοών νοείτω.

    Δεν ΕΦΥΓΕ ΠΟΤΕ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μινωα,συμπληρωσε το σχολιο σου λεγοντας οτι το σχεδιο μπρεζινσκυ,προεβλεπε και σχεδιαγραμμα βομβαρδισμων,ουτως ωστε να μην χρειαζονται τεραστια κεφαλαια και χρονος για την διανοιξη δρομων για τους αγωγους που θα περασουν απο Αφγανισταν.Σατανας σκετος ο εβραιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά τι φωτογραφία είναι αυτή??? Μια χαρά ειναι τα παλικάρια "μας"...navy seals...Ουάου...Super dooper Ουάου...
    Να ΄ναι καλά τα παλιό-Καλάσνικοφ του 1950 που κάνουν χρυσές δουλειές εκεί κάτω...
    Μόνο τα στρατόπαιδα τους ελέγχουν οι "Σύμαχοι"...
    το Αφγανιστάν είναι ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ υπόθεση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://media.washingtonpost.com/wp-srv/politics/documents/Assessment_Redacted_092109.pdf
    Ο σύνδεσμος ιστοσελίδας στην εν λόγω μή διαβαθμισμένη (UNCLASSIFIED) αναφορά είναι ο ανωτέρω. Με γρήγορη μετάφραση μεταδίδω περιληπτικώς τα βασικότερα σημεία του Στρατηγού McChrystal, ΣΞ, Η.Π.Α., διοικητή ΕΔ Η.Π.Α. – Αφγανιστάν και Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας Ασφάλειας (ISAF):

    1. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι σοβαρή. Ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία δεν είναι δεδομένη στο Αφγανιστάν (σελ. 1-1). Μερικές επιτυχίες αλλά οι δείκτες δείχνουν χειροτερεύουσα κατάσταση.
    2. Αντιμετωπίζουμε ένα άκαμπτο κι αναπτυσσόμενο αντάρτικο ενώ υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης από Αφγανούς προς την κυβέρνησή τους και την διεθνή κοινότητα. Η αντίληψη ότι η θέλησή μας είναι αβέβαιη κάνει τους Αφγανούς διστακτικούς να συμμαχήσουν μαζί μας εναντίον των ανταρτών.
    3. Επιτυχία είναι δυνατή αλλά δεν θα επιτευχθεί απλώς με την αύξηση της προσπάθειας βάσει της προηγούμενης στρατηγικής. Χρειάζεται αύξηση των μέσων αλλά η εστίαση στις απαιτήσεις δυνάμεων και μέσω είναι λάθος αποπροσανατολισμού.
    4. Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής η οποία πρέπει να εκτελεσθεί στα πλαίσια ενός ολοκληρωτικού πολιτικο-στρατιωτικού αντι-ανταρτικού αγώνα.
    5. Πρέπει να μεγαλώσουμε και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφάλειας (ΑΕΔΑ). Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την φύση του πολέμου.
    6. Ανάγκη αντι-ανταρτικού αγώνα σε πολύ πολύπλοκο περιβάλλον όπου διασταυρώνονται τρείς (3) ανταρτοπόλεμοι και τοπικές συγκρούσεις σε μία χώρα τραυματισμένη από 30 χρόνια πολέμων.
    7. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι ο πληθυσμός – όχι η κατάληψη εδάφους ή η καταστροφή ανταρτικών δυνάμεων.
    8. Η αλλαγή αντιλήψεων του τοπικού πληθυσμού βασίζεται στα αποτελέσματα της δράσης μας.
    9. Αντιμετωπίζουμε έναν βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αγώνα. Άν δεν κερδήσουμε την πρωτοβουλία βραχυπρόθεσμα στους επόμενους 12 μήνες σταματώντας την ανοδική πορεία των ανταρτών ενώ ωριμάζει η Αφγανική ικανότητα ασφάλειας, τότε διακινδυνεύουμε ένα αποτέλεσμα όπου η ήττα του αντάρτικου θα είναι πλέον αδύνατη (σελίς 1-2).
    10. Η ISAF είναι μία συμβατική δύναμη άνευ δομής γιά ανταρτοπόλεμο και άπειρη σχετικά με τοπικές γλώσσες και πολιτισμικό περιβάλλον.
    11. ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ ΑΠΟΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ. ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΞΕΝΗΣΟΥΜΕ ΗΤΤΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ.
    12. Πρέπει να αλλάξουμε τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων ώστε να συνδεθούμε με τον πληθυσμό. Πρέπει να εστιάσουμε τις επιχειρήσεις σταθεροποίησης, προστατεύοντας τον πληθυσμό από την βία των ανταρτών, την διαφθορά, και τον εκβιασμό.
    13. Πρέπει να βελτιώσουμε την ενότητα προσπαθειών και διοίκησης (σελίς 1-3).
    14. Τα μέσα δεν θα κερδήσουν αυτόν τον πόλεμο αλλά η έλλειψη μέσων μπορεί να οδηγήσει στο χάσιμό του (σελίς 1-4).
    15. Υπάρχει λίγη υπομονή τόσο με τους Αφγανούς όσο και με τις δικές μας χώρες.
    16. Η πλειοψηφεία των Αφγανών δεν θέλει μία επιστροφή στο καθεστώς των Ταλιμπάν.
    17. Η απειλή έχει μεγαλώσει σταθερά αλλά «υπογείως» και άν δεν αντιμετωπισθεί με κατάλληλη αντίδραση, η δραστικότητά της είναι πέραν των δυνατοτήτωντης παρούσας στρατηγικής (σελίς 2-1).
    18. Ο πόλεμος πρέπει να επαναπροσδιορισθεί σε μία συνεχή ετήσια προσπάθεια και όχι σε μία εποχιακή κινητική εκστρατεία βασισμένη σε μία «εποχή πολέμου» (σελίς 2-3).
    19. Ο πληθυσμός του Αφγανιστάν είναι ο αντικειμενικός σκοπός. Πρέπει να καταλάβουμε καλλίτερα τους λόγους βάσει των οποίων κοινότητες συνειδητά αποφασίζουν ν’ αντισταθούν, υποστηρίξουν, ή επιτρέψουν την επιρροή των ανταρτών (σελίδα 2-4).

    Λάμπρος Ε.Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
    21 Σεπτεμβρίου 2009, τοπική ώρα 20:55 – ώρα Ελλάδος 03:55, 22-9-2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 20. Η αδυναμία κρατικών θεσμών, κακές ενέργειες κρατούντων την εξουσία, ενδημική διαφθορά, η υπέρβαση εξουσίας από διάφορους αξιωματούχους, και τα λάθη της ίδιας της ISAF, δίνουν λίγους λόγους στους Αφγανούς να υποστηρίζουν την κυβέρνησή τους.
    21. Ένας ξένος στρατός μοναχός δεν μπορεί να νικήσει ένα αντάρτικο, το αντάρτικο στο Αφγανιστάν χρειάζεται μία Αφγανή λύση.
    22. Η πρώτη απειλή είναι η ύπαρξη οργανωμένων κι αποφασισμένων ανταρτικών ομάδων οι οποίες εργάζονται ν’ αποβάλουν τις διεθνείς δυνάμεις, να διαχωρήσουν τον Αφγανικό πληθυσμό από την κυβέρνησή του, και να κερδήσουν τον έλεγχο του πληθυσμού.
    23. Η δεύτερη απειλή είναι η έλλειψη λαϊκής εμπιστοσύνης η οποία προέρχεται από την αδυναμία των κυβερνητικών θεσμών, τις ατιμώρητες υπερβάσεις εξουσίας από διεφθαρμένους αξιωματούχους, μία πλατειά αντίληψη αποκλεισμού πολιτικής συμμετοχής, και μία μακροπρόθεσμη έλλειψη οικονομικών ευκαιριών. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν νεοσύλλεκτους γιά τις ανταρτικές ομάδες, ανεβάζουν τοπικές συγκρούσεις σε εθνικό επίπεδο, ελαττώνουν την ασφάλεια του πληθυσμού και την ποιότητα ζωής, και υπονομεύουν την διεθνή θέληση (σελίδα 2-5).
    24. Οι περισσότεροι αντάρτες είναι Αφγανοί. Διευθύνονται από έναν μικρό αριθμό Αφγανών ηγετών με βάση στο ΠΑΚΙΣΤΑΝ οι οποίοι εργάζονται μέσω μίας εναλλακτικής υποδομής στο Αφγανιστάν. Βοηθούνται από ξένους μαχητές, από στοιχεία ορισμένων υπηρεσιών πληροφορίών (ΣΗΜ.: έμμεση αναφορά στην Πακιστανική στρατιωτική μαφία της Inter-Service Intelligence Organization – ISI), και διεθνείς πηγές χρηματοδότησης κι εκπαίδευσης. Οι ξένοι μαχητές προμηθεύουν υλικό, πείρα, και ιδεολογική βάση.
    25. Οι αντάρτες κάνουν έναν «σιωπηλό πόλεμο» εκφοβισμού, εκβιασμού, και προσηλυτισμού κατά την διάρκεια του έτους – όχι μόνον κατά την διάρκεια πιό θερμού καιρού της «πολεμικής εποχής» - γιά να κερδήσουν τον έλεγχο επί του πληθυσμού. Αυτές οι προσπάθειες έχουν δώσει την δυνατότητα σε πολλά μέρη να υπάρχει «παρασκηνιακή κυβέρνηση» των Ταλιμπάν η οποία δραστήρια αποζητά τον έλεγχο του πληθυσμού και τον εκτοπισμό της εθνικής κυβέρνησης και των παραδοσιακών δομών διακυβέρνησης. Οι ανταρτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις προσελκύουν περισσότερη προσοχή από αυτόν τον σιωπηλό πόλεμο αλλά παίζουν τον ρόλο μόνο μιάς υποστηρίζουσας προσπάθειας.
    26. Οι κύριες ανταρτικές ομάδες είναι: QUETTA SHURA TALIBAN (QST), HAQQANI NETWORK, και HEZB-E ISLAMI GULBUDDIN (HiG). Αυτές οι ομάδες χαλαρά συντονίζουν τις δραστηριότητές τους, επιτυγχάνοντας συχνά σημαντική ενότητα σκοπού και μερική ενότητα προσπάθειας, αλλά δεν διαμοιράζονται μία επίσημη δομή διοίκησης κι ελέγχου. Δεν έχουν μία κεντρική στρατηγική ή σχέδιο εκστρατείας. Κάθε μία ομάδα όμως έχει την δική της στρατηγική, αναπτύσσει ετήσια σχέδια, και αφιερώνει τα κατάλληλα μέσα. Παρά τις καλλίτερες προσπάθειες της Αφγανής κυβέρνησης και της ISAF, ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (σελίς 2-6).
    27. Η ομάδα QST χρηματοδοτείται από το εμπόριο ναρκωτικών κι εξωτερικούς δωρητές. Η ομάδα HQN τροφοδοτείται από το Πακιστάν, από δίκτυα στις Αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου (ΣΗΜ.: έμμεση αναφορά στο Σουνιτικό θεοκρατικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας κ.ά), και από τους στενούς συνδέσμους με Άλ Κάϊντα και άλλες ανταρτικές ομάδες με βάσεις στο Πακιστάν. Η ομάδα HiG αποζητά τον έλεγχο περιοχών με μεταλλεύματα και δρόμων λαθρεμπορίου στ’ ανατολικά (σελίς 2-6).

    Λάμπρος Ε.Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
    21 Σεπτεμβρίου 2009, τοπική ώρα 22:00 – ώρα Ελλάδος 05:00, 22-9-2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.