28/9/09

Νέες δυσκολίες στα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μετά τη νίκη της Μέρκελ

"Η αντίδραση κατά της Τουρκίας νίκησε στη Γερμανία", γράφει η εφημερίδα Μιλιέτ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει τώρα να περιμένει κανείς ότι θα ενισχυθεί η ρητορική κατά της τουρκικής ένταξης.


Νέες δυσκολίες περιμένουν τα τουρκικά ΜΜΕ στα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού της Αγγελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές.

"Η αντίδραση κατά της Τουρκίας νίκησε στη Γερμανία", γράφει η εφημερίδα Μιλιέτ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει τώρα να περιμένει κανείς ότι θα ενισχυθεί η ρητορική κατά της τουρκικής ένταξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν, "το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κίνδυνος για την Τουρκία". "Θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας", προσθέτει η εφημερίδα, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο CNN Turk "το χειρότερο σενάριο" έγινε τώρα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, η Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα υψώσουν ακόμα περισσότερο τη φωνή τους κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

iKypros
28/09/2009

7 σχόλια:

  1. "Η αντίδραση κατά της Τουρκίας νίκησε στη Γερμανία", γράφει η εφημερίδα Μιλιέτ,


    Σύμφωνα με την Milliet, όλα περιστρέφονται γύρω από την Τουρκία!
    Εντελώς αρρωστημένο, και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται οι γείτονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Μέρκελ τιμάει τα φουστάνια της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνήθως φοράει πανταλόνια,άν έχεις προσέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε εμείς απ’ την Ελληνική οπτική ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα θέματα πρώτης προτεραιότητας για τους Ευρωπαίους, δεν είναι της ίδιας προτεραιότητας θέμα από την Γερμανική οπτική. Αυτό είναι και το φυσικότερο άλλωστε σε μια χώρα με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Τουρκία και με οικονομική δυναμική ασύγκριτη σε σχέση με την τουρκική δεν μπορεί η κοινή γνώμη να ασχολείται σε αποκλειστικό βαθμό με την τουρκική ένταξη. Αλλά αν η τουρκική ένταξη ήταν μια ιδέα που ήταν περιορισμένη στο ουσιαστικό της μέρος δεν θα πίστευε κανείς πώς θα είχε κάποιο έστω και επουσιώδη ρόλο σ’ αυτά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Γερμανία. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η τουρκική ένταξη προωθείται από συγκεκριμένες δυνάμεις. Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο και έχει συγκεκριμένους στόχους αποδόμησης της Ευρωπαϊκής Ιδέας διότι η Αμερική φοβάται μια ισχυρή, εκτός ελέγχου Ευρώπη. Βέβαια δεν είναι μόνο εξωτερικές οι δυνάμεις που οραματίζονται μια Ευρώπη με την συμμετοχή της Τουρκίας. Μέσα στις εσωτερικές δυνάμεις που προωθούν αυτή την οπτική είναι και πολλοί σοσιαλδημοκράτες στην Γερμανία και αλλού μιας και είναι θιασώτες της ιδέας του «πολυπολιτισμικού» και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αντίθετοι στην διαμόρφωση μια «πολυπολιτισμικής» Ευρώπης μέσω και της τουρκικής ένταξης και της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. Σ’ αυτές τις εκλογές πρώτα απ’ όλα έχασε η σοσιαλδημοκρατική οπτική του ανοιχτού «πολυπολιτισμικού» κράτους και όχι η τουρκική ένταξη αυτή καθ’ αυτή. Βέβαια και την Τουρκία την «παίρνει η μπάλα» αυτής της αλλαγής στην Ευρώπη. Η βασική αιτία της αλλαγής είναι ότι ο πολίτης της Ευρώπης μέσα από επώδυνες κοινωνικές αλλαγές και επαναστάσεις έχει μάθει να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον όπου το κράτος είναι συμπαραστάτης και δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα θολό αμερικάνικο μοντέλο του αδιάφορου «ανοιχτού» κράτους που προτείνουν οι σοσιαλδημοκράτες. Εκεί είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Το ότι δηλαδή η σοσιαλδημοκρατία από υπέρμαχος του κράτους προστάτη έγινε μέσα στην δεκαετία του ’90 μετά την κατάρευση της Σοβιετικής Ένωσης και με την καταλυτική ιδεολογική επίδραση των Βρετανών «Εργατικών» ο υπέρμαχος του ατόμου ακόμη και έναντι της ίδιας της κοινωνίας. Αλλά αυτό έφερε μια κοινωνική αναταραχή πρωτόγνωρη είτε μέσα από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, είτε μέσα από την αυτιστική διάσπαση της κοινωνίας σε επιμέρους ατομικότητες με την ανάδειξη σε επίπεδο ταμπού των κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων. Αυτή την αντίδραση των ευρωπαϊκών κοινωνιών σε όλα αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα αποδόμησης εισπράττει η σοσιαλδημοκρατία στην Γερμανία αλλά και αλλού στην Ευρώπη. Αυτό λοιπόν είναι το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης τώρα και όχι η τουρκική ένταξη που ούτος ή άλλως είναι μια γελοία υπόθεση και που αν τελικά γίνει εξ’ αιτίας των πανίσχυρων λόμπι που την υποστηρίζουν αυτόματα θα σημάνει την ακύρωση της Ευρώπης ως έννοιας ακόμα και οικονομικής.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἡ Εὐρώπη ἔδιωξε τοὺς ἄραβες τὸν 14ο αἰῶνα. Δὲν εἶναι τόσο κορόιδα ὅσο φαίνονται.
    Οἱ ἄγγλοι εἶναι γνωστὰ τσιράκια τῶν ἀμερικανῶν, ἐν καιρῶ οἱ ὑπόλοιποι εὐρωπαῖοι θὰ τοὺς ἐκδικηθοῦν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με το σχόλιο του Ελευθέριου Β. Τον δρόμο των "Νέων Εργατικών" (Νew Labs) στην Αγγλία δεν ακολούθησε και ο παρ' ημίν Σημίτης με τον "εκσυγχρονισμό" του ΠΑΣΟΚ;

    >Το ότι δηλαδή η σοσιαλδημοκρατία από υπέρμαχος του κράτους προστάτη έγινε μέσα στην δεκαετία του ’90 μετά την κατάρευση της Σοβιετικής Ένωσης και με την καταλυτική ιδεολογική επίδραση των Βρετανών «Εργατικών» ο υπέρμαχος του ατόμου ακόμη και έναντι της ίδιας της κοινωνίας.<

    Η σοσιαλδημοκρατία απεδήχθη μία απάτη και πληρώνει γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ konion

    Και τους Τούρκους τον 17ο και τον 18ο και τις δύο φορές μπροστά από τα τείχη της Βιέννης.

    Υπάρχει ένα καλό ιστολόγιο με το όνομα αυτό, "Gates of Vienna", το οποίο σας συνιστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.