27/9/09

Για μάχη στην Ευρώπη ετοιμάζεται το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η γραμμή που προκρίνεται μέχρι αυτή την ώρα είναι αυτή της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.


ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες ψάχνει ο Γ. Παπανδρέου, καθώς σ' αυτό το επίπεδο θα κριθεί το εάν θα καταφέρει να εφαρμόσει την πολιτική που έχει ανακοινώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η γραμμή που προκρίνεται μέχρι αυτή την ώρα είναι αυτή της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα σχέδια έχουν ως εξής:

*Η πρώτη επιλογή είναι η διμερής διαπραγμάτευση με Eurostat και Κομισιόν, ώστε οι δαπάνες για την παιδεία και τη στήριξη της απασχόλησης να μην συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δημόσιου χρέους.

*Η δεύτερη έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ο Γ. Παπανδρέου να θέσει υπό συνολική αμφισβήτηση το Σύμφωνο Σταθερότητας και να καταθέσει πρόταση για επαναξιολόγησή του σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Και οι δύο περιπτώσεις είναι δύσκολες, καθώς απαιτούνται συμμαχίες αλλά και ομοφωνία των ηγετών της Ε.Ε. Από την πλευρά της η Κομισιόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο με την κάθε χώρα για εξαιρέσεις επιμέρους τομέων από τον υπολογισμό χρέους χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος και πειστικές δικαιολογίες.

Οι διαπραγματεύσεις

Τις τελευταίες ημέρες και μετά τα σαφή μηνύματα των Βρυξελλών φαίνεται πως στο «πράσινο στρατόπεδο» αντιλαμβάνονται ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Μετά και τις -σκόπιμες για κάποιους- διαρροές των τελευταίων ημερών ότι το έλλειμμα φέτος θα ξεπεράσει το 10% (γεγονός που αρνήθηκε με ανακοίνωσή του την Παρασκευή ο Γ. Παπαθανασίου), η αξιωματική αντιπολίτευση εξετάζει πλέον ένα τρίτο σενάριο.

*Το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα «απογραφή» και να θέσει θέμα ελλιπούς παρακολούθησης των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών από την πλευρά των Βρυξελλών, με τη δικαιολογία ότι η παρούσα κυβέρνηση κοινοποιούσε λάθος στοιχεία. Πρακτικά δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει ότι και η Ε.Ε. φέρει ευθύνη που η ελληνική οικονομία έφτασε στη σημερινή κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει τον πολιτικό σκόπελο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ανατρέψουν τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Το ίδιο τέχνασμα χρησιμοποίησε και η Ν.Δ. το 2004, μόνο που η κίνηση αυτή έφερε και την πρώτη επιτήρηση της χώρας μας.

Οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής και αναφέρουν ότι θα εξετάσουν τα στοιχεία που έστειλε η ΕΣΥΕ και θα ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους τον Νοέμβριο.

Στο παρασκήνιο όμως η Κομισιόν φοβάται μια δεύτερη απογραφή, καθώς σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί και τα νούμερα διαφοροποιηθούν, η ευθύνη δεν θα είναι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κομισιόν που προΐσταται της Eurostat. Με αυτό τον τρόπο αμφισβητείται και η αξιοπιστία της Κομισιόν, που παρά το κακό προηγούμενο των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας δεν μπορεί να ελέγξει τους δικούς της μηχανισμούς.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί σιωπηλά τις εξελίξεις, καθώς γνώριζε από τον Αύγουστο τις προθέσεις της Κομισιόν αλλά και την επιδείνωση λόγω κρίσης. Στελέχη της αναφέρουν ότι το «κυβερνητικό σχήμα παρακολουθεί χωρίς να δεσμεύεται και αφήνει το ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει δεσμεύσεις που θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν». Α. ΠΑΠ.

Αυξάνονται οι φωνές για ελαστικότερο Σύμφωνο ΣταθερότηταςΚΕΡΔΙΖΕΙ συνεχώς έδαφος ανάμεσα στις χώρες-μέλη η επαναδιαπραγμάτευση του άρθρου 104 (7) του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. βρίσκονται σε επιτήρηση και επιθυμούν επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, βάσει της ελαστικοποίησης του συγκεκριμένου όρου που αφήνει περιθώρια στην Κομισιόν να δώσει αρκετό χρόνο για προσαρμογή σε περιόδους κρίσης. Ομως ακόμα και αυτά τα περιθώρια αμφισβητούνται έντονα μπροστά στις πολιτικές συνέπειες που θα έχει σε όλη τη γηραιά ήπειρο μια παρατεταμένη περίοδος σφικτής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η παράταση
Γι' αυτό τον λόγο η Κομισιόν αναμένεται να δώσει παράταση σχεδόν σε όλες τις χώρες ενός έως και τριών ετών επιπλέον. Παρ' όλα αυτά Γαλλία και Γερμανία φαίνεται να δυσφορούν -τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο- καθώς Νικολά Σαρκοζί και Αγκελα Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν εκλογικές ήττες για χάρη των Βρυξελλών.

Η αναζήτηση συμμαχιών πάντως από την πλευρά της Ελλάδας θα είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει το προηγούμενο η Κομισιόν να δώσει περιθώρια κινήσεων στις μεγάλες χώρες ώστε να αποφύγει ένα μέτωπο «μικρών» και «μεγάλων» εναντίον της. Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ύστερα από πομπώδεις δηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας του, κατέφθασε στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου για να καταθέσει πρόταση αναθεώρησης του Συμφώνου και προσέκρουσε τελικά σε έντονες αντιδράσεις. Αποτέλεσμα; Οχι μόνο δεν συζητήθηκε η πρότασή του, αλλά όλες οι χώρες-μέλη δήλωσαν πίστη στο Σύμφωνο, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας.

Ούτε ένα βήμα πίσω για το ασφαλιστικό
Η Κομισιόν του Ζοζέ Μπαρόζο, που ανανέωσε πρόσφατα τη θητεία της, επιμένει στις αυστηρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό για όσες χώρες δεν έχουν προχωρήσει.
Σύμφωνα με έγγραφο που θα κατατεθεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας, οι στρατηγικές εξόδου πρέπει να συνοδεύονται από ένα αναλυτικό πλάνο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν «μείωση του κόστους των συντάξεων, μείωση του κόστους στον τομέα της υγείας και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

8 σχόλια:

  1. Παρά τα γλυκανάλατα, αποστολή του ΓΑΠ είναι να συμβάλλει στην αποδυνάμωση και τελική διάλυση της ΕΕ, μαζί με Βρετανία Τουρκία και ανατολικές χώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς,εντολή και αποστολή του ΓΑΠ είναι μία:να είναι ένα ακόμα πιόνι στην αποσάθρωση της ΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ευθυνη της E.E ειναι ο,τι αφηνει τα μελη της στα νυχια των τοκογλυφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τους παραπάνω (11:02 πμ και sappphire), δεν καταλαβαίνω το σχόλιο του Δημητράκη.

    Κι ενώ αυτά ισχύουν για τον Γιωργάκη, διαβάστε και για την άλλη πλευρά στο "Πρώτο Θέμα" σήμερα:

    α) Έδωσαν τιμητική (δωρεάν) βίζα εισόδου στην χώρα μας στον δημοσιογράφο που είχε κατεβάσει την σημαία μας στα Ίμια την 27/1/1996 (σελ. 42)

    β) Οι Σκοπιανοί διεκδικούν τώρα και τον Παρθενώνα !! (σελ. 44)

    γ) Ωμή παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά μας. Τα τουρκικά κανάλια καλούν τους Θρακιώτες μουσουλμάνους να θυμηθούν ποιοι είναι και λένε "ότι Τούρκος ψηφίζει μόνο Τούρκο" (σελ. 44)


    Ουδεμία αντίδραση για τα παραπάνω από το ΥπΕξ μας.

    Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να μην μας μπερδευουν τα διλληματα μια λυση,κρεμασμα ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κρέμασμα,κρέμασμα!!!
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΕΙ;;;.....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΥΓ:ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι χρειαζοντε τον γαπ για να διαλυσουν την εε.Η ντορα δηλαδη τι εκανε εκτος απο να προασπιζει τα συμφεροντα των ηπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.