18/9/09

Λευκωσία: Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα

Την απόφαση να μη συναινέσει το Δεκέμβριο στην απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για τέσσερις ημέρες, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κομμάτων.


Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου, καθώς και αξιοποίηση της Ευρώπης και άλλων χωρών που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο, τα κόμματα και το Κοινοβούλιο θα αναλάβουν ρόλους στη βάση των θέσεων που έχουν αποφασιστεί για τα ευρωτουρκικά.

Αποφασίστηκε ακόμη η σύσταση συμβουλευτικής υποεπιτροπής με τη συμμετοχή των κόμματων για σκοπούς επεξεργασίας θέσεων και προτάσεων για υποβοήθηση του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις.

Αναφέρεται ακόμα ότι πριν από τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διενεργηθεί απογραφή πληθυσμού από αξιόπιστο διεθνή οργανισμό.

Προστίθεται επίσης ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στηρίζουν τις προσπάθειες, που καταβάλλει ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας για την επείγουσα ανάγκη απογραφής πληθυσμού, ιδιοκτησίας και χρήσης γης, καθώς και την επιδίωξη μορατόριουμ στην εκμετάλλευση προσφυγικών περιουσιών και στην απόδοση της λεγόμενης ιθαγένειας του ψευδοκράτους.

Γίνεται, παράλληλα, αναφορά στην αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζεται ότι σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση είναι η αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια τους.

Σημειώνεται ακόμα ότι η λύση πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών για να μπορεί να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα, ενώ αποκλείεται η όποια μορφή επιδιαιτησίας και η επιβολή χρονοδιαγραμμάτων.

Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει επίσης την προσήλωσή του σε εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

3 σχόλια:

  1. Προστίθεται επίσης ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στηρίζουν τις προσπάθειες, που καταβάλλει ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας για την επείγουσα ανάγκη απογραφής πληθυσμού, ιδιοκτησίας και χρήσης γης, καθώς και την επιδίωξη μορατόριουμ στην εκμετάλλευση προσφυγικών περιουσιών και στην απόδοση της λεγόμενης ιθαγένειας του ψευδοκράτους.ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 74 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΣΑΝ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΛΛΟ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς όμως απο την Ελλάδα θα συννενέσουμε! Αμ΄πώς!!!!! Σας την ξαναφέραμε!!!! "παλιό-Κυπριοι" αδερφοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβω στους Κύπριους πολιτικούς.
    Μπράβω στον Πρόεδρο Χριστόφια.
    ΝΑΙ στη Κυπριακή Εθνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.