28/9/09

Μπρα ντε φερ της Τεχεράνης με τη Δύση

Νέες πυραυλικές δοκιμές πραγματοποιεί από χθες το Ιράν, σε μια επίδειξη δύναμης που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει έπειτα από την αποκάλυψη Ουάσιγκτον, Παρισιού και Λονδίνου πως κατασκευάζει μυστικά και δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου.

Επίδειξη δύναμης του Ιράν με νέες πυραυλικές δοκιμές
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

Νέες πυραυλικές δοκιμές πραγματοποιεί από χθες το Ιράν, σε μια επίδειξη δύναμης που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει έπειτα από την αποκάλυψη Ουάσιγκτον, Παρισιού και Λονδίνου πως κατασκευάζει μυστικά και δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου.
Oι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες- αποκαλύπτουν οι «Τimes»- άρχισαν να πιάνουν τα πρώτα σινιάλα ότι κάποιος άνοιγε σήραγγα στην πλευρά ενός βουνού κοντά στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ πριν από τρία χρόνια. Δεν τους εξέπληξε: έψαχναν για ένα μυστικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου με το σκεπτικό πως, αφού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ παρακολουθούσαν τις γνωστές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ, η Τεχεράνη θα επιχειρούσε υλοποιήσει τα σχέδιά της κάπου αλλού.

Βρετανία, Γαλλία και Ισραήλτρεις από τους πιο έμπιστους εταίρους των ΗΠΑ στον τομέα της συλλογής πληροφοριών- ανέλαβαν να παρακολουθούν έκτοτε στενά το θέμα. Οι δυτικές δυνάμεις συγκέντρωναν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις πως μέσα στο βουνό οι Ιρανοί κατασκεύαζαν μυστικά ένα ακόμα εργοστάσιο για τον εμπλουτισμό ουρανίου, που δεν θα μπορούσε να αποσκοπεί ούτε στην έρευνα ούτε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα πάντα με τους «Τimes», όμως, το φιάσκο του Ιράκ δεν τους επέτρεπε να αποκαλύψουν τίποτε έως ότου είχαν αδιάσειστα στοιχεία.

Πριν από λίγο καιρό όμως, η Τεχεράνη συνειδητοποίησε πως τα μυστικά σχέδιά της δεν ήταν πλέον μυστικά. Την περασμένη Δευτέρα λοιπόν, ευελπιστώντας να ανακτήσει το πάνω χέρι, έσπευσε να ενημερώσει με σύντομη επιστολή τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι κατασκευάζει ένα «πιλοτικό εργοστάσιο». Περιέργως πώς, πέρασαν δυο- τρία εικοσιτετράωρα μέχρι να φθάσει η είδηση στις δυτικές δυνάμεις. Η Ρωσία ενημερώθηκε στη διάρκεια διμερών επαφών με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη- η αποκάλυψη αυτή φέρεται να ώθησε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώσει, έστω και διστακτικά, πως «κάποιες φορές οι κυρώσεις είναι αναπόφευκτες». Η Κίνα εν τούτοις μπήκε στο παιχνίδι μόλις την Πέμπτη, ένα εικοσιτετράωρο πριν ο Ομπάμα, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Γκόρντον Μπράουν ανέβουν μαζί το βήμα στο Πίτσμπουργκ, πριν από την έναρξη της G20, και αποκαλύψουν σε ολόκληρο τον κόσμο τα περί του μυστικού εργοστασίου.

Έτριξε τα δόντια
Ο Αμερικανός πρόεδρος έτριξε τα δόντια στην Τεχεράνη, δηλώνοντας πως προτιμά μεν τη διπλωματική οδό, αλλά «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά». Πάνω- κάτω την ίδια ώρα, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ενημερωνόταν για τις αποκαλύψεις από δημοσιογράφους του περιοδικού «Τime» στους οποίους παραχωρούσε συνέντευξη: όπως φαίνεται στο βίντεο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό, η είδηση τον αιφνιδίασε, το πρόσωπό του πάγωσε. Στη συνέχεια, και αφού ήλεγξε ότι τα λόγια του δημοσιογράφου είχαν μεταφραστεί σωστά, άρχισε να απαντά περνώντας από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν.

Την ίδια αυτή στάση κρατά έκτοτε η Τεχεράνη, παλεύοντας να ισχυροποιήσει την (αδύναμη) θέση της εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη με τους «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) στη Γενεύη. Δήλωσε πως δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει την κυβέρνηση Ομπάμα για κάθε εγκατάσταση που διαθέτει. Χθες πραγματοποίησε δοκιμές πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ενώ σήμερα αναμένεται να δοκιμάσει τον Σαχάμπ-3, που φέρεται να έχει βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων.

ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.