23/9/09

Ένα βήμα πριν την αναγνώριση Σχέδιο ψηφίσματος Ισλαμικής Διάσκεψης υπό τον τίτλο «Τουρκική Κύπρο»

Προς πλήρη υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό προχωρεί ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης. Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντησή του, υπό την προεδρία της Συρίας, την ερχόμενη Παρασκευή, στο περιθώριο των εργασιών της 64ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος και κάτω από τον τίτλο «Τουρκική Κύπρος», οι συμμετέχοντες στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης υποστηρίζουν την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και την ανάπτυξη «κάθε είδους συνεργασίας» με το ψευδοκράτος, επικρίνοντας παράλληλα την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν συνεργάζεται για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.


Όπως τονίζεται στο σχέδιο-ψηφίσματος, η Συνάντηση εξέφρασε την σταθερή υποστήριξή της στη «δίκαιη υπόθεση του μουσουλμανικού τουρκικού λαού της Κύπρου», ο οποίος συμμετέχει στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης με το όνομα του Τουρκοκυπριακού κράτους και με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η υποστήριξη αυτή είναι και μέσα στο πλαίσιο της πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με την έκθεσή του τον Μάιο του 2004, όπως επιβεβαιώθηκε από τις εκθέσεις του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο του 2007 και στις 3 Δεκεμβρίου 2007, καθώς και των προηγούμενων ψηφισμάτων του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, επαναλαμβάνοντας την απόφαση για «τερματισμό της άδικης απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, «συγκεκριμένα μέτρα για τον τερματισμό αυτής της απομόνωσης» και ζητεί για άλλη μια φορά από τα κράτη-μέλη να συνδέονται στενά με τους Τουρκοκύπριους και να επεκτείνουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο κείμενο, η Συνάντηση καλωσόρισε την έναρξη «πλήρων διαπραγματεύσεων» στην Κύπρο στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία μιας «νέας κατάστασης πραγμάτων» στο νησί, με τη μορφή «μιας νέας διζωνικής, συνεταιρικής σχέσης με δυο λαούς, δύο πολιτικά ίσα συνιστώντα κράτη», εκφράζοντας την προσδοκία για συνολική και βιώσιμη λύση που θα επιτευχθεί στην Κύπρο μέχρι το τέλος του 2009, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και με βάση τις καθιερωμένες παραμέτρους του διεθνούς οργανισμού.
«Απογοήτευση από τη στάση Ε/κ»


ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ-ψηφίσματος υπογραμμίζεται ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν τους Τουρκοκύπριους». Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους για την «απροθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς» για την εξεύρεση συνολικής λύσης στα ζητήματα της Κύπρου, «με βάση το σχέδιο του ΟΗΕ συνολικής διευθέτησης του 2004».

Τέλος, η Συνάντηση επιβεβαιώνει την προσήλωση (των συμμετεχόντων) στις διατάξεις σχετικού ψηφίσματος και η κατάσταση στην Κύπρο υιοθετήθηκε στην ενδέκατη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ντακάρ στις 13-14 Μαρτίου 2008 και στην 36η συνεδρίαση του Συμβουλίου, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό στις 23-25 Μαΐου 2009, καθώς και τις διατάξεις των προηγούμενων ψηφισμάτων Ισλαμικής Διάσκεψης και την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο.

ΤΟΥΠΑΝ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Ν. ΥΟΡΚΗ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Άλλη μία απόδειξη της ανύπαρκτης "παραδοσιακής" μας φιλίας με τους Άραβες. Ήθελα και να ήξερα, πώς δημιουργήθηκε αυτός ο μύθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. o μυθος δημιουργηθηκε γιατι καποιες μεγαλες "οικογενειες" στην Ελλαδα ειχαν συμφεροντα με τα αραβικα πετρελαια...ή λάθος το εχω αντιληφθεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παίδες δέν είναι θέμα Αράβων αλλά Ισλάμ...
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ k74

    Ίσως δημιουργήθηκε γιατί ζούσαν πολλοί Έλληνες στην Αίγυπτο και είχαν ορισμένοι πλουτίσει εκεί. Μετά την επανάσταση των Γκαλίπ και Νάσερ, οι Έλληνες ουσιαστικά αναγκάστηκαν να φύγουν και το ελληνικό κράτος προσπαθούσε να τους ξεμπλέξει τις περιουσίες τους.

    @ Περικλή (11:56 μμ)

    Άλλο η Ισλαμική Διάσκεψη, η οποία υποστηρίζει την Τουρκία ως ισλαμικό κράτος, παρά το ότι επισήμως δεν είναι και άλλο η ανύπαρκτη αραβική φιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωνσταντίνε ρίξε μιά ματιά στόν Διόδωρον τόν Σικελιώτη-αλλά καί σέ άλλα αρχαία κείμενα-ώς τε νά διαπιστωθεί επαρκώς πώς μέ τούς Άραβες οι Έλληνες είχαν σχετικά καλές σχέσεις,σέ διάφορες περιόδους.μετά τόν εξισλαμισμόν τους τό μόνον πού κάνουμε μέ τούς Άραβες είναι νά τούς πολεμούμε καί νά μάς πολεμούν.λόγω Ισλάμ.αυτό λέω καί τίποτα περισσότερον.δέν είναι θέμα λαού-φυλής ευχαριστώ.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.