7/9/09

Στην ατζέντα... προβλήματα «Τούρκων» Ρόδου και Κω

Η ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗτων Μειονοτικών Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί τη Ρόδο και να εξετάσει θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους. Η τουρκική Ζαμάν αναφέρεται στο θέμα αυτό, υπενθυμίζοντας ότι η Υποεπιτροπή κατέθεσε πρόταση για τη διερεύνηση των διακρίσεων έναντι των «Τούρκων» της Ρόδου και της Κω. Η πρόταση, η οποία υπογράφεται και από τον βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη του ΔΗ.ΣΥ. αναμένεται να γίνει αποδεκτή. Έτσι εξασφαλίστηκε η μεταφορά στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης των προβλημάτων των «Τούρκων» που ζουν στα Δωδεκάνησα.

Στην ατζέντα... προβλήματα «Τούρκων» Ρόδου και Κω
Επίσκεψη της Υποεπιτροπής Συμβουλίου της Ευρώπης


Η ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗτων Μειονοτικών Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί τη Ρόδο και να εξετάσει θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους. Η τουρκική Ζαμάν αναφέρεται στο θέμα αυτό, υπενθυμίζοντας ότι η Υποεπιτροπή κατέθεσε πρόταση για τη διερεύνηση των διακρίσεων έναντι των «Τούρκων» της Ρόδου και της Κω. Η πρόταση, η οποία υπογράφεται και από τον βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη του ΔΗ.ΣΥ. αναμένεται να γίνει αποδεκτή. Έτσι εξασφαλίστηκε η μεταφορά στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης των προβλημάτων των «Τούρκων» που ζουν στα Δωδεκάνησα.

Η Υποεπιτροπή αναμένεται τώρα να μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα και να ετοιμάσει ανάλογη έκθεση. Οι «Τούρκοι» της Ρόδου και της Κω από το 1972 και εντεύθεν δεν εκπαιδεύονται στη δική τους γλώσσα. Παράλληλα, δεν διδάσκονται και το μάθημα των θρησκευτικών, αναφέρει η Ζαμάν.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ειδικός επί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει στη Ζαμάν: «Επειδή κυριαρχεί η σκέψη ότι οι Μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω, οι οποίοι μιλούν την ελληνική και την τουρκική γλώσσα, δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο προστασίας της Συνθήκης της Λωζάνης, γι’ αυτό το λόγο στερούνται το δικαίωμα εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα. Στο όνομα της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, θα πρέπει να δημιουργηθούν και πάλι οι ειδικές τάξεις, οι οποίες έκλεισαν το 1972. Σήμερα, όμως, το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των αρμοδίων. Επιπλέον, το θέμα αναγνώρισης του Μουφτή της Ρόδου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες. Όμως, το πλέον σημαντικό θέμα είναι το θέμα διοίκησης των Ευαγών Ιδρυμάτων. Η διοίκησή τους δεν εκλέγεται απευθείας από την κοινότητα, αλλά διορίζεται από τους επίσημους φορείς. Όμως, οι διοικήσεις αυτές δεν είναι υπεύθυνες απέναντι στις κοινότητες για τις διοικητικές τους δραστηριότητες».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

16 σχόλια:

  1. Νά κάνω και γω μια πρόταση - αν δεν βολεύονται και αυτοί να γυρίσουν πίσω. ΘΑ επαναλάβω τα του Αυστραλού πρωθυπουργού ήρθαν δεν τους είπαμε να ρθουν , αν δεν τους αρέσει αυτό που βρήκαν μπορούν να γυρίσουν πίσω ...Μα για όνομα του Θεού τέτοια μεταχείρηση πουθενά δεν έχω δει..
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι όλοι οι Έλληνες να ζούσαν όπως οι μουσουλμάνοι στα Δωδεκάνησα . Από δω το πάνε από κει το πάνε , θα τα ταράξουν τα νερά πάλι ….

    Εμείς όμως δε θα πέσουμε στη παγίδα τους …. Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα παρακολουθούμε χαλαρά τις εξελίξεις !!! Όπως πάντα καρφάκι δε μας καίγετε …. Μέχρι να αποδείξουμε το αντίθετο ……


    ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Den diamartirontai autoi kai vriskoun tous vlakes na diamartirithoun. Giati den diamrtireste gia tis periousies stin kipro, stin konstantioupoli kai sta nisia imvro kai tenedo. Giati den les gia tin elliniki makedonia pou einai ipo katalipsi apo tous skopianous?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ανάδυση μη υφιστάμενου θέματος σε Ρόδο και Κω, σίγουρα σχετίζεται με την έλευση στην Κω πριν αρκετές εβδομάδες του γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου. Δεν έγιναν γνωστές οι επαφές που είχε και τι οδηγίες έδωσε. Ο κύριος αυτός μιλάει πολύ καλά Ελληνικά, για να μην πω άπταιστα. Οι μουσουλμάνοι της Δωδεκανήσου είναι φιλήσυχοι και δεν έχει ακουστεί κάτι εκ μέρους τους. Αν υπάρχουν κάποια στοιχεία που δρουν σε άλλες ...δραστηριότητες, αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι υπηρεσίες. Το βέβαιο είναι ότι γίνονται καταθέσεις των οικονομιών τους στην Τουρκία.
    Το αν πρέπει να διδάσκονται την Τουρκική γλώσσα, ίσως θα έπρεπε να συνδιαστεί απο την διπλωματία μας, με την άρση των προβλημάτων της εναπομείνουσας Ελληνικής μειονότητας της Κων/πολης, Ίμβρου και Τενέδου.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν υπάρχουν Τούρκοι στη Ρόδο και στην Κω , τότε υπάρχουν και Έλληνες στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας (καραντενιζ) στην Τουρκία. Αφού κάποιοι ψάχνουν για νέες μειονότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω είναι επιχειρηματίες των οποίων τις επιχειρήσεις τους τις στηρίζουν οι Έλληνες που ζουν σ’ αυτά τα νησιά. Όσοι πάλι δεν είναι επιχειρηματίες ζουν ισότιμα και πλούσια μιας και τα δύο αυτά νησιά είναι παγκοσμίως φημισμένα τουριστικά νησιά.
    Μπορεί Η ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ των Μειονοτικών Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να κάνει ένα ταξιδάκι μέχρι την Ίμβρο και την Τένεδο και μετά να βγάλει ότι πόρισμα έχει να βγάλει;;;;;;;
    Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι σαν ευρωπαίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν θέλουν απο μόνοι τους να μάθουν τούρκικα, ας οργανώσουν φροντιστήρια. Δεν είμαστε Τουρκία εδώ, κάθε ομάδα είναι ελεύθερη να κινηθεί σε αυτόν τον τομέα.

    Πάντως το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν μειονοτικά σχολεία με κρατική επιχορήγηση, πρέπει να το απορρίψουμε ασυζητητί.

    ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ, είναι απο τους πολύ πλούσιους στα Δωδεκάνησα. Ευημερούν. Αυτοί θα έπρεπε να απαντήσουν στους κύκλους της Αγκυρα αντί για εμάς..

    Ρε δεν ντρεπόμαστε που αφήνουμε τους Τούρκους να αναμειγνύονται στα εσωτερικά μας; Στο κάτω κάτω της γραφής, άμα θένε κάτι οι μουσουλμάνοι συνπολίτες μας, μπορούνε να το διεκδικήσουν και μόνοι τους..

    Έξω οι χωροφύλακες της Ανατολίας!

    Διγενής ο Κρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία σε σχέση με την ελληνική "μειονότητα" γιατί δεν υπάρχει τέτοια. Πρέπει να πούμε την σκληρή αλήθεια για να το καταλάβει ο ελληνικός λαός. Δεν υπάρχουν θέματα που θα διαπραγματευθούμε. Είναι θέμα εσωτερικό της Τουρκίας και έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα. Άρα δεν υπάρχει καμιά αμοιβαιότητα σε σχέση με την μειονότητα των Δωδεκανήσων και τίποτα να διαπραγματευτούμε σε θέματα μειονοτήτων επειδή η τουρκική πολιτική σε αυτό το θέμα εξαφάνισε την ελληνική μειονότητα της Τουρκίας. Υπάρχει μόνο θέμα ελληνικών περιουσιών που μόνο μπορεί να λυθεί μέσα στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων των εσωτερικών νόμων της Τουρκίας που πρέπει να συμβαδίζει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Επίσης απ’ ότι έχω πληροφορηθεί υπάρχει θέμα περιουσιών Δωδεκανησίων ελλήνων πολιτών στην Μικρά Ασία που δεν ξεκαθαρίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες περί ανταλλαγής πληθυσμών μετά το ‘22. Αυτές όλες οι περιπτώσεις είναι περιπτώσεις εφαρμογής του Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και στην Τουρκία και όχι περιπτώσεις που υπόκεινται σε διμερή διαπραγμάτευση.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..καποτε ειχαν πιασει την δασκαλα του μειονοτικου σχολειου στη Κω να μεταδιδει με ασυρματο πληροφοριες για την αμυνα του νησιου καθως και πλοιαριο να ξεφορτωνει οπλα σε ερημικη παραλια...
    Απο τοτε δεν εχει παρατηρηθει αλλο τιποτα....και γενικα οι μουσουλμανοι στα Δωδεκανησα ζουν κατι παραπανω απο καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ό κ. Τσιτσελίκης μας εκπλήσσει για ακόμη μία φορά με τις "προοδευτικές" του θέσεις. Με ειδικότητα στις μειονότητες δεν μας έχει εξηγήσει γιατί δείχνει μία εμμονή μόνο στις μειονότητες εν Ελλάδι ενώ αγνοεί συστηματικά τις μειονότητες (όχι μόνο τις ελληνικές) στη γείτονα και φίλη Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ὄσο οἱ τοῦρκοι πρόξενοι γυρνοῦν ἀνεξέλεγκτοι, ἕπεται συνέχεια.
    Θᾶρρος κ. Μπακογιάννη, τώρα ποὺ ἔρχονται ἐκλογές, ἀπελάστε μερικοὺς τούρκους προξένους καὶ ἀφῆστε τὴν ἑπομένη κυβέρνηση νὰ ἀντιμετωπίση τὸ ψευδομένος τῶν τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.army.gr/dimosieuseis/hmerisios/imerisiosfiles/20090906/36.jpg
    Διαβάστε να εμέσετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αξιοτιμε κ.κ. Καλεντεριδη ,Δυστυχως στις μερες μας οι Εφιαλτες κλωνοποιουνται ως ανιστορητοι δε αυτοι και η παρεα τους αγνοουν οτι οι Ιερολοχιτες ειναι ετοιμοι και παλι να δωσουν το παρον οπως εκαναν οι προγονοι μας κατα το παρελθον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο στον Διγενή τον Κρήτα.
    Γνωρίζει το αντικείμενο και βάζει τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Επικροτώ ανεπιφύλακτα τα λεγόμενά του και τον συγχαίρω για τις πατριωτικές του θέσεις.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Επίσης απ’ ότι έχω πληροφορηθεί υπάρχει θέμα περιουσιών Δωδεκανησίων ελλήνων πολιτών στην Μικρά Ασία που δεν ξεκαθαρίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες περί ανταλλαγής πληθυσμών μετά το ‘22."

    Ελευθέριε Β.,
    ναι, κάτι τέτοιο αναφέρει συνεχώς ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, ας το ψάξουν οι ενδιαφερόμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  16. Ν. Λυγερός

    http://www.lygeros.org/1363-H_katadikh_ths_apan0rwpias.html

    " [...] Το παράδειγμα της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν είναι μόνο ενδεικτικό για τη γενοκτονία των Ποντίων αλλά και για τους Κύπριους. Η εισβολή και η κατοχή μπορεί να κατηγορούνται αλλά δεν έχουν καταδικαστεί. Και γι’ αυτόν τον λόγο το κυπριακό παρέμεινε χωρίς καμμιά εξέλιξη για δεκάδες χρόνια. Ενώ με τις προσφυγές η καταδίκη υπάρχει και με αυτήν το κόστος της απανθρωπιάς. Η δραματική εξέλιξη του κυπριακού τα τελευταία χρόνια οφείλεται κατά κύριο λόγο στις προσφυγές των Κυπρίων. Μόνο αυτές κατάφεραν να μετατρέψουν την κατηγορία σε καταδίκη. Τώρα πια οι Τούρκοι δεν πρέπει να κοιτάζουν μόνο το αιώνιο παρόν τους που καθόριζε τα πάντα. Τώρα πρέπει να προσέξουν και το παρελθόν τους διότι αποφασίζει για το μέλλον τους. Μέσω των προσφυγών και της έννοιας της καταδίκης, η απανθρωπιά έχει πια ένα κόστος. Η οικονομία λειτουργεί ως δυναμική της ηθικής και αυτό φοβούνται τώρα. "


    Dimokritos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.