7/9/09

Τα μηνύματα των Σεπτεμβριανών

Παρά το ότι πέρασαν 54 χρόνια από τα γεγονότα, είναι καιρός κάποιοι ερευνητές να εγκύψουν στην περίοδο εκείνη και να καταγράψουν τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων. Μερικοί βρισκόμαστε ακόμη εν ζωή.

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ Τα μηνύματα των Σεπτεμβριανών

ΟΛΟκαι περισσότεροι Τούρκοι άρχισαν να ασχολούνται με τα Σεπτεμβριανά και να αναφέρονται στις επιπτώσεις που είχε στην οικονομία -και όχι μόνο- η αναίτια και βάρβαρη επίθεση κατά του ελληνικού στοιχείου της Πόλης. Συνειδητοποίησαν ότι με τα Σεπτεμβριανά η Κωνσταντινούπολη από μια αρχοντική, αυτοκρατορική και πολυπολιτισμική πόλη μετατράπηκε σε μια ανατολίτικη επαρχιακή πόλη με εκατομμύρια κουβαλητούς από τα βάθη της Ανατολίας. Τη θέση των καταστημάτων με την ευρωπαϊκή φινέτσα και βιτρίνες πήραν καταστήματα που φτιάχνουν ντονέρια και λαχματζούν.

Με τις έρευνές τους για αναζήτηση της αλήθειας για τα αίτια που προκάλεσαν τα γεγονότα οι Τούρκοι προσπαθούν να εξιλεωθούν. Έφθασαν μέχρι του σημείου να γυρίσουν και ταινία («Η οδύνη του φθινοπώρου»). Αρκετοί Τούρκοι αλλά και Τ/κ δημοσιογράφοι αναφέρονται στην αποφράδα εκείνη μέρα και την καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο. ΄Ολοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση είχε τη σφραγίδα της επίσημης Τουρκίας η οποία όμως δεν φαντάστηκε ότι τα γεγονότα θα έπαιρναν τέτοια έκταση και με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου προσπάθησε να περισώσει ό,τι έμεινε όρθιο.

Τα γεγονότα καταδικάστηκαν από το σύνολο του ξένου Τύπου, αλλά και από τον ίδιο τον στρατοδίκη Σαλίμ Μπάσολ, ο οποίος ως πρόεδρος του Στρατοδικείου που δίκασε και καταδίκασε τους υπαιτίους, δήλωσε: «Τα όσα συνέβησαν τη νύκτα της 6-7 Σεπτεμβρίου δεν τα έχουμε διαπράξει ουδέποτε στη μακραίωνη ιστορία μας, ούτε σε χώρες που είχαμε εισβάλει».

Ανέκαθεν η Τουρκία καιροφυλακτεί και για να υλοποιήσει τα όποια σχέδιά της περιμένει να βρεθεί ο εχθρός σε δύσκολη θέση ή να αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα. Μελετά με πολλή προσοχή τους στόχους της, θέτει με μεγάλη μαεστρία τους μηχανισμούς για υλοποίησή τους και την κατάλληλη στιγμή «κτυπά». Όπως στην περίπτωση του κυπριακού εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα και το κενό εξουσίας, έτσι και στην περίπτωση των Σεπτεμβριανών, βρήκε την Ελλάδα ακέφαλη καθ’ ό,τι ο πρωθυπουργός Παπάγος ήταν βαριά άρρωστος και οι δύο αντιπρόεδροι Κανελλόπουλος και Στεφανόπουλος δεν είχαν την ευχέρεια να αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Εξάλλου η προσοχή ήταν στραμμένη στη διάσκεψη του Λονδίνου όπου για πρώτη φορά η Τουρκία συμμετείχε σε συζήτηση για το κυπριακό.

Παρά το ότι πέρασαν 54 χρόνια από τα γεγονότα, είναι καιρός κάποιοι ερευνητές να εγκύψουν στην περίοδο εκείνη και να καταγράψουν τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων. Μερικοί βρισκόμαστε ακόμη εν ζωή.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

10 σχόλια:

  1. Όλο το σκηνικό ήταν φτιαγμένο από την τουρκία.Ο επιστάτης του προξενείου, που έβαλε την βόμβα να σκάσει ώρα 0304 )και μετέπειτα πήρε αξιώματα στην τουρκία 'νομάρχης κττ)και ακριβώς απάντησε στην ερώτηση του τότε αστυνομικού διευθυντή Μουσχουντή,ο οποίος και τον ΅συνέλαβε΅,αλλά οι εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη είχαν ήδη τις χαλκευμένες φωτογραφίες με γκρεμισμένο το σπίτι του θείου του Κεμαλ.Οι οποίες φωτο ξεσήκωσαν τον έτοιμο όχλο.Και ο μέγας καραμανλής τηρησε τις συμφωνίες και δεν εκδίωξε τους τούρκους της Θράκης ενώ τα πογκρόμ ξαπέστειλαν 350 000 Κωνσταντινοπολίτες.Αυτά και καληνύχτα μας.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με τον προηγούμενο σχολιαστή, όλα ήταν προμελετημένα από τη πλευρά της Τουρκίας. Δυστυχώς ο "εθνάρχης" αντί να επιβάλλει ισοδύναμα αντίποινα και να διώξει τους μουσουλμάνους της Θράκης περιορίστηκε στις τηρήσεις των παλιών συμφωνιών. Κρίμα, κι εμείς τον χαρακτηρίζουμε ακόμα εθνάρχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Και ο μέγας καραμανλής τηρησε τις συμφωνίες και δεν εκδίωξε τους τούρκους της Θράκης ενώ τα πογκρόμ ξαπέστειλαν 350 000 Κωνσταντινοπολίτες.Αυτά και καληνύχτα μας.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ<

    Ο Καραμανλής ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας την 5η Οκτωβρίου 1955. Όταν έγιναν τα Σεπτεμβριανά, πρωθυπουργός ήταν ο Παπάγος, ο οποίος ήταν κλινήρης και μετά ένα μήνα πέθανε. Ουσιαστικά, η χώρα ήταν ακυβέρνητη.

    Καμμία συμφωνία (ποια;) δεν τήρησε ο Καραμανλής. Απλώς δεν αντέδρασε, διότι εν τω μεταξύ είχαν παρέμβει πάλι οι Αμερικανοί, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει αποζημιώσεις για τις περιουσίες των θυμάτων και του Φαναρίου. Και στο μεν Φανάρι δόθηκε κάποια αποζημίωση, στα θύματα όμως ποτέ.

    Βέβαια, θα μπορούσε η Ελλάδα να διατάξει την απέλαση μουσουλμάνων από την Θράκη, αλλά και πάλι αυτό θα ήταν προβληματικό, μιας και δεν αναγνωρίζαμε, ούτε τότε ούτε τώρα, ΤΟΥΡΚΙΚΗ μειονότητα. Όλα αυτά είναι απόρροιες των συμφωνιών του "μεγάλου" Βενιζέλου, που έχει θεοποιηθεί, επειδή έτσι μας τα δίδαξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριοι
    καλό είναι να πάψουμε επιτέλους να αναζητούμε και να επιρρίπτουμε ευθύνες σε πρόσωπα και παρατάξεις.
    Υπάρχει συνολική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας που άφησε ανυπεράσπιστους τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τνέδου, βορά στις βάρβαρες διαθέσεις των Τούρκων.
    Το έγκλημα ήταν διαχρονικό. Άρχισε το 1923, με την Ανταλλαγή των πληθυσμών και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
    Όσα για τις απελάσεις μουσουλμάνων της Θράκης, αυτό ήταν αδύνατον να γίνει, γιατί δεν είναι δυνατόν να απελάσεις τους δικούς υπηκόους.
    Απέλαση είναι δυνατή μόνο σε ξένους υπηκόους.
    Να ξέρουμε τί λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Σάββα.

    Συμφωνώ μαζί σου. Τώρα δεν γίνεται άγρια εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Β. Ηπείρου από το αλβανικό κράτος; Τι κάνει η Ελλάδα γι αυτό; Απολύτως τίποτε. Δίδει την έγκρισή της στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς να ιδρώσει τ' αυτί της. Το ελλαδίτικο κράτος δεν έμαθε να θεωρεί Έλληνες τους εκτός κατοικούντες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτόν τον εθνικισμό είναι που κατακρίνει και ο Γιανναράς, αλλά οι πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν. Υποδέχτηκε σαν αδελφό του ποτέ ο Ελλαδίτης τον Έλληνα του Πόντου, της Σμύρνης, της Β. Ηπείρου; ΠΟΤΕ! Δεν είναι οικουμενικός Έλληνας, αλλά επαρχιώτης Ελλαδίτης, για να χρησιμοποιήσω φρασεολογία Γιανναρά.

    Βέβαια, αυτά που γράφει ο 9:22 πμ είναι αλήθεια, για την ιστορία τουλάχιστον. Έπρεπε να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά από ποιον; Να έκαναν τι; Απελάσεις, όπως σωστά λες, δεν γίνονται σε δικούς σου υπηκόους. Να ωθούσε η Αθήνα τον όχλο να κάνει κι αυτός πογκρόμ στους μουσουλμάνους της Θράκης και να τους αναγκάσει να φύγουν; Θα ήταν μία λύση, όσο απάνθρωπο και σκληρό κι αν ακούγεται. Αλλά ίσως οι κάτοικοι της Θράκης δεν θα ήσαν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο. Οι Τούρκοι γίνονται ευκολότερα όχλος και είχαν ήδη φανατιστεί. Ίσως τα Σεπτεμβριανά να ήταν μία "απάντηση" στους Έλληνες της Κύπρου και κατ' επέκταση στην Ελλάδα, για την δράση της ΕΟΚΑ, η οποία είχε αρχίσει πέντε μήνες πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. AFTO POU PREPI NA KANOUME KI TORA OPIOS MOUSOULMANOS DILONI OTI EINAI TOURKOS NA TOU AFERITE H ELLHNIMH YPIKOTITA KI APELASI .TO TOYRKIKO PROKSENIO NA KLISI AFOU DEN EIPARXOUN TOURKOI STIN TRAKI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πράσινες και κόκκινες λωρίδες από μπογιά που εντοπίστηκαν σε εξωτερικούς τοίχους σπιτιών Ελλήνων και Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης προβληματίζοντας τις δυο μειονότητες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης που ζουν χριστιανοί υπάρχουν......λωρίδες πράσινης μπογιάς, ενώ στα σπίτια των Αρμενίων υπάρχουν λωρίδες κόκκινης μπογιάς. Οι Έλληνες της Πόλης φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν καταστροφές όπως της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955.Βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες επίσημη αίτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι, ζητώντας να του δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις για το τι συμβαίνει...


    http://troktiko.blogspot.com/2009/08/blog-post_1888.html
    ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ;;;;;;;
    ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ;;;;;
    ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ;;;
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;;;;;;;;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    4 Σεπτέμβριος 2009 5:32 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Τα γεγονότα καταδικάστηκαν από το σύνολο του ξένου Τύπου, αλλά και από τον ίδιο τον στρατοδίκη Σαλίμ Μπάσολ, ο οποίος ως πρόεδρος του Στρατοδικείου που δίκασε και καταδίκασε τους υπαιτίους, δήλωσε: «Τα όσα συνέβησαν τη νύκτα της 6-7 Σεπτεμβρίου δεν τα έχουμε διαπράξει ουδέποτε στη μακραίωνη ιστορία μας, ούτε σε χώρες που είχαμε εισβάλει»."
    Φαίνεται πως ο στρατοδίκης δεν γνώριζε καλά την ιστορία της πατρίδας του, η πολύ απλά μας δουέλεψε πολύ άσχημα.

    Κάψε με και βάλε σάλιο.
    Αυτό έγινε μετά τα γεγονότα της Πόλης.

    Μας ρίμαξαν μας εξευτέλησαν άλλη μια φορά και έπειτα εποίησαν την αθώαν περιστεράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nativist εχεις απολυτο δικιο,μονο μια διορθωση.Το Ελληνικο κρατος δεν θεωρει μονο τους εκτος Ελλαδος αλλα και τους εντος Ελλαδος.Με απλα λογια εχει παρει 'εργολαβια' την εξαφανιση του Ελληνισμου οπου και αν βρισκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nativist, λες

    "Το ελλαδίτικο κράτος δεν έμαθε να θεωρεί Έλληνες τους εκτός κατοικούντες."

    γιατί, έμαθε να θεωρεί Έλληνες τους εντός κατοικούντες; Δες π.χ. τι σχολικά βιβλία εκδίδει και τι εξωτερική πολιτική έχει!

    "Υποδέχτηκε σαν αδελφό του ποτέ ο Ελλαδίτης τον Έλληνα του Πόντου, της Σμύρνης, της Β. Ηπείρου; ΠΟΤΕ! Δεν είναι οικουμενικός Έλληνας, αλλά επαρχιώτης Ελλαδίτης, για να χρησιμοποιήσω φρασεολογία Γιανναρά."

    Πρώτον, μη συγχέεις το ελληνικό κράτος με τους γηγενείς Έλληνες.Απο τα στραβά του ελληνικού κράτους βλάπτονται όλοι οι Έλληνες.

    Δεύτερον, δεν ήταν όλοι οι γηγενείς ίδιοι, όπως δεν ήταν κι όλοι οι πρόσφυγες ίδιοι.

    Τρίτον ,τα περί υποδοχής , σκέψου, αν ο ξεριζωμός είχε γίνει αντίστροφα, πώς νομίζεις θα υποδέχονταν οι εκεί Έλληνες τους εδώ που θα ήταν πρόσφυγες; Με τον ίδιο τρόπο ,πολύ απλά γιατί κανένας δεν θέλει τον φτωχό και ταλαιπωρημένο!

    Τέταρτον, εσύ τι είσαι; Δεν είσαι Ελλαδίτης ; Κι ο παππούς σου να ήταν από τη Μικρά Ασία , εσύ από εδώ είσαι, απλώς με καταγωγή από εκεί.Στο ελληνικό κράτος μεγάλωσες (εκτός αν ζεις στο εξωτερικό,που και πάλι δεν ξεφεύγεις εύκολα από τις ελληνικές συνήθειες),και τέλος πάντων είσαι Έλληνας αυτού του χωροχρόνου. Εκτός ,επίσης, αν είσαι Βορειοηπειρώτης ή ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ, αλλά τα θέματα αυτών -αν και όσα υπάρχουν- είναι μια άλλη συζήτηση.

    Πέμπτον, το να εξιδανικεύει ο καθένας την ιδιαίτερη πατρίδα του και τον εαυτό του , είναι πολύ εύκολο , αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ας είμαστε ενωμένοι να πολεμήσουμε τα στραβά του ελληνικού κράτους που πάντοτε βλάπτουν το σύνολο του έθνους και ας μην κοιτάμε πως θα βγούμε ο ένας πιο πάνω από τον άλλον!


    "Ίσως τα Σεπτεμβριανά να ήταν μία "απάντηση" στους Έλληνες της Κύπρου και κατ' επέκταση στην Ελλάδα, για την δράση της ΕΟΚΑ, η οποία είχε αρχίσει πέντε μήνες πριν."

    Τα Σεπτεμβριανά, δηλ. ο διωγμός των Ελλήνων της Πόλης, ήταν κάτι προαποφασισμένο, ήδη από το 1923, να μην πω από το 1908! Πάντως θυμάμαι, σε σχετική τηλεοπτική εκπομπή πριν λίγα χρόνια, μάλλον του Κούλογλου ήταν, έλεγε ότι το τουρκικό κράτος ήθελε να έχει ξεμπερδέψει μ'αυτούς πριν την 500η επέτειο της άλωσης της Πόλης,δηλ.το 1953,αλλά δεν τους βγήκε (αυτά νομίζω τα έλεγε μία Τουρκάλα που έχει μελετήσει το αρχείο κάποιου στρατιωτικού). Πάντως τότε ,την Κύπρο είχε προβάλει ως αιτία η Τουρκία,καθώς ο οργανωμένος όχλος φώναζε το σύνθημα "η Κύπρος είναι τουρκική".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.