13/10/09

Πώς θα είναι ο κόσμος μέσα στα επόμενα 100 χρόνια



Πόλεμος ΗΠΑ εναντίον Τουρκίας.Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο, η Τουρκία θα αναδειχθεί κατά τα επόμενα 40 χρόνια ως μια από τις τέσσερις ισχυρότερες περιφερειακές δυνάμεις του κόσμου
To βιβλίο "The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century" που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιανουάριο στις ΗΠΑ, προχωρεί σε μια γεωπολιτική-γεωστρατηγική πρόβλεψη του μέλλοντος, βασιζόμενο σε αναλύσεις και στοιχεία (οικονομία, δημογραφία, περιβάλλον, εξοπλισμοί, τεχνολογία), καθώς και στις τάσεις που διαμορφώνονται σε παγκόσμια κλίμακα. Συγγραφέας του είναι ο εβραϊκής καταγωγής Αμερικανός George Friedman, ιδρυτής του Stratfor (Strategic Forecasting Inc.), ενός ιδιωτικού ινστιτούτου πληροφοριών που ιδρύθηκε το 1996 στο Τέξας και έχει χαρακτηρισθεί ως "σκιώδης CΙΑ".

O Friedman υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή, η οποία όμως εμποδίζεται να αναπτυχθεί και να αυξήσει την επιρροή της από χώρες, όπως η Ελλάδα, ενώ εμφανίζει χάρτη όπου Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται το 2050 στην τουρκική σφαίρα επιρροής, δίνοντας την εντύπωση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος σταδιακά θα δορυφοροποιηθούν και θα απορροφηθούν, αφού προηγουμένως ακολουθήσουν το δρόμο της Φινλανδοποίησης, ανίκανες να αναχαιτίσουν την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.

Η Τουρκία εμφανίζεται να μένει συνειδητά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ακολουθεί το δρόμο τής ανάδειξής της σε περιφερειακή υπερδύναμη, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση και οικοδομώντας παράλληλα ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες αναπτύσσουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και δορυφόρους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο, η Τουρκία θα αναδειχθεί κατά τα επόμενα 40 χρόνια ως μια από τις τέσσερις ισχυρότερες περιφερειακές δυνάμεις του κόσμου, δημιουργώντας μια εκτενή σφαίρα γεωπολιτικής επιρροής και επεκτείνοντας τα σύνορά της. Σημειώνεται εδώ ότι σήμερα η τουρκική οικονομία κατέχει τη 17η θέση παγκοσμίως και η γειτονική χώρα περιλαμβάνεται στην ομάδα των 20 πιο ισχυρών του πλανήτη (G-20).

Ο Friedman προβλέπει την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, η οποία θα καταστεί μια από τις 10 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Η Τουρκία του 2050 θα έχει επωφεληθεί από την κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσαρτώντας εδάφη στην περιοχή του Καυκάσου, και θα αποτελεί την ηγεμονεύουσα δύναμη στον ισλαμικό κόσμο. Μάλιστα, θα έχει νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία σε πόλεμο το 2020, επεκτείνοντας την επιρροή της μέχρι τις ουκρανικές πεδιάδες και καταλαμβάνοντας περιοχές τις οποίες διατηρούσε τον 17ο αιώνα, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο συγγραφέας προβλέπει ότι το 2040 η Άγκυρα θα εμπλακεί σε έναν hi-tech πόλεμο, αυτή τη φορά με τις ΗΠΑ και συμμαχώντας με την Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ θα έχουν τη βοήθεια της Μεγάλης Πολωνίας και η περιοχή των Βαλκανίων θα καταστεί το κύριο θέατρο επιχειρήσεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος - σύμφωνα με την ανάλυση του Friedman - θα αποτελούν στόχο της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία θα συναγωνίζεται ευθέως τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις της Ευρώπης. Το δυσοίωνο αυτό σενάριο εκτιμά ότι η ισχυροποίηση της Τουρκίας στο στρατιωτικό και στον οικονομικό τομέα, σε συνδυασμό με τη δημογραφική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανεμφάνισης της οθωμανικής σφαίρας επιρροής, στην οποία σταδιακά θα ενταχθεί το σύνολο σχεδόν των παλαιών εδαφών με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή.

Ο Friedman θεωρεί ότι: "Η Τουρκία αποτελεί πλατφόρμα σταθερότητας στο χάος της Μέσης Ανατολής. Τα Βαλκάνια, ο Καύκασος και ο αραβικός κόσμος νότια είναι ασταθή. Όσο αυξάνεται η ισχύς της Τουρκίας - της οποίας η οικονομία και ο στρατός είναι ήδη τα πιο ισχυρά στην περιοχή - θα ενισχύεται και η επιρροή της". Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημοσιοποίηση ενός χάρτη, στην ιστοσελίδα του Stratfor, στον οποίο φαίνεται ότι από όλες τις βαλκανικές χώρες, μόνον η Ελλάδα (με την Κύπρο) αποτελεί μέρος του νέου τουρκικού κόσμου, ενώ η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια, και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανήκουν στην "4η Ευρώπη"!

Κατά τον Friedman, το 2040 η Γερμανία θα έχει παρακμάσει, ενώ η Πολωνία θα έχει ενισχυθεί στρατηγικά από τις ΗΠΑ. Το βιβλίο προκαλεί με τον τρόπο ερμηνείας του μέλλοντος και εκτός των όποιων αναλύσεων χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κλίματος, λειτουργώντας πραγματικά ως μοχλός της CΙΑ. Το Stratfor έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ζήτημα μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την έκδοση του έργου, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Ιαπωνία, το Μεξικό και η Πολωνία θα αναδειχθούν ομοίως ως παγκόσμιες περιφερειακές δυνάμεις. Η Πολωνία θα αναδειχθεί επικεφαλής ενός συνασπισμού χωρών οι οποίες θα αντιμετωπίσουν στρατιωτικά την Τουρκία το 2050. Αξίζει να τονισθεί ότι το Ισραήλ θα αποτελέσει ένα κράτος-όμηρο, πιεζόμενο ασφυκτικά από την τουρκική σφαίρα επιρροής, η οποία θα εκτείνεται από τη Λιβύη μέχρι τον Περσικό Κόλπο, τα Βαλκάνια, τη νότια Ρωσία και την κεντρική Ασία.

Αντίπαλος της Τουρκίας σε αυτόν τον εφιαλτικό μελλοντικό κόσμο θα είναι οι ΗΠΑ, τα συμφέροντα των οποίων -σύμφωνα με τον συγγραφέα- θα αντιμετωπίσουν μια μείζονα απειλή από την τουρκική επέκταση, μετά τη ρωσική κατάρρευση.

Κωδικός άρθρου: 902046
ΠΟΛΙΤΗΣ - 13/10/2009, Σελίδα: 57

25 σχόλια:

  1. Ας γυρίσει πλευρό να το δει και έγχρωμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειλικρινά όμως,τι πίνουν οι άνθρωποι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ’ αρχή κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θα υπάρξει όχι γιατί τελικά ο κος Παπανδρέου θα επανεξετάσει την προεκλογική διακήρυξη περί «επανεξέτασης» αλλά γιατί υπάρχουν δείγματα ενεργειακής συνεργασίας με την Ηπειρωτική Ευρώπη και με μεγάλες χώρες της Ανατολικής Ασίας. Αν κάποιος γνωρίζει ποιο είναι το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου του πλανήτη αυτή την στιγμή και με ποιες γιγαντιαίες υποδομές θα το εκμεταλλεύεται σύντομα η Gasprom και σε ποιες αγορές θα πάει το υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν θα μπορούσε να κάνει τέτοιες προβλέψεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς σ’ αυτό τον πλανήτη αναδύονται πολλές μεγάλες δυνάμεις. Η Τουρκία δεν είναι μέσα σε αυτές. Άρα αν δεν υπάρξει κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας τότε πως μπορεί να υπάρξει τουρκική επέκταση στον Καύκασο;
    Μιλάει αυτή η μελέτη για παρακμή της Γερμανίας. Αυτή την στιγμή η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα σε αξία εξαγωγών. Από το ποιο ταπεινό προϊών μέχρι το ποιο εξελιγμένο τεχνολογικά. Πως μπορεί να υπάρξει κατάρρευση αν έχει φτηνά χέρια παραγωγής στην Ρωσία ή την Κίνα και καλοπληρωμένους επιστήμονες με βιομηχανική παράδοση δύο αιώνων που σχεδιάζουν συν όλους τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικό κεφάλαιο για έρευνα; Άρα και αυτή η παρακμή δεν είναι πιθανή. Ποιο πιθανό είναι να έχουμε καταβαράθρωση λόγω υπερεκτίμησης δυνατοτήτων της Αμερικής παρά κάμψη της Γερμανίας σε παραγωγή.
    Αυτή η μελέτη έχει το εξής νόημα που θέλει να εκπέμψει ο συγγραφέας και φυσικά έχει την αξία του για σήμερα και όχι για το 2050: «Βάλτε την Τουρκία στην Ευρώπη τώρα γιατί αν την αφήσετε αδέσποτη θα γίνει ανεξέλεγκτη» και αυτό το ιδεολόγημα έχει κυρίως αποδέκτες στην Ελλάδα και την Κύπρο γι’ αυτό αυτές οι χώρες σημειώνονται με κόκκινο που σημαίνει εδαφική επέκταση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό θα συμβεί αν ενδώσουμε σε αυτές τις μελοντολογικές αναλύσεις που στερούνται οποιαδήποτε σοβαρότητας. Η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στην Ευρώπη. Ειδική σχέση και πολύ είναι. Πρέπει να υπάρξει ευρεία συνεργασία με την Ρωσική Ομοσπονδία και ειδικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά την μεταφορά πρώτων υλών από εκεί στην Ευρώπη με αντάλλαγμα εξαγωγή τεχνολογίας απ’ την Ευρώπη στην Ρωσική Ομοσπονδία. Η Τουρκία είναι καμένο χαρτί και αν απομακρυνθεί απ’ την Ευρώπη το μόνο που θα καταφέρει είναι να παράγει φτηνά σύκα, καρύδια και φουντούκια. Βέβαια και αυτά έχουν την αξία τους αρκή να καταλλάβουν οι φίλοι τούρκοι ότι μόνο για αυτό είναι ικανοί.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα γινει υπερδυναμη.
    Θα ελεγχει ολη την ανατολικη μεσογειο.
    Θα εχει πυρηνικα.
    Θα ειναι η ισχυροτερη οικονομια.
    Το αλλο με τον Τοτο το ξερεις κυριε πωςσελενε?
    Για τους πιλοτους τους που χ@ζονται πανω τους οταν βλεπουν τους δικους μας, τι λενε οι προβλεψεις σου αραγε?

    Αλεξανδρος

    Αληθεια...γιατι εχω την εντυπωση οτι το ονομα σου εχει εβραικες ριζες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όνειρα θερινής νυκτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΩΡΑ ΦΟΒΗΘΗΚΑΜΕΕΕΕ......

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ


    ΥΓ:
    ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ "ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΘΟΥΜΕ".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. !!!!!!!!!ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!!!!!


    ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΟΛΟΥ ΣΤΟ RAPIDSHARE ΤΟ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ, ΩΡΑΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΣΙΜΠΗΣΤΕ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ
    http://rapidshare.com/files/212546189/038551705x.rar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οποιος δεν εχει καταλαβει οτι το ισραηλ διαμορφωνει τις τυχες του δυτικου τουλαχιστον κοσμου, απλα θα πεφτει απο εκπληξη σε εκπληξη...Οι εβραιοι ειναι ο εγκεφαλος της Αμερικης, στην πραγματικοτητα ειναι ΗΠΙ και οχι ΗΠΑ...το ειπε και ο Σαρον αλλωστε στην Κοντολιζα, οταν επισκεφθηκε το Ισραηλ μεσουσης της επιχειρησης "θανατος στου παλαιστινιους".."Καλως ηρθατε στις ηνωμενες πλιτειες του Ισραηλ..."...Ο κυριος εχθρος του πλανητη λεγεται διεθνης εβραϊσμος..Εχει να κανει με το φαινομενο του θερμοκηπιου, τον υπερπληθυσμο, τις οικονομικες κρισεις γενικως, τους πολεμους γενικως, τις θρησκειες γενικως, τις ασθενειες γενικως, τον τροπο δοατροφης γενικως, την ενημερωση γενικως, τις πολιτικες εξελιξεις σε ολο τον πλανητη γενικώς, τα ναρκωτικα γενικως...Γενικως ζουμε υπο εβραϊκη κατοχή σε ολα τα επιπεδα!! αν δεν εισαι εβραιος ή αν δεν εχεις εβραϊκες διασυνδεσεις, δεν εχεις καμια ελπιδα να κανεις οτιδηποτε..Τα παντα ειναι υπο ελεγχο...Οποιος δεν γνωριζει, απλα βιωνει την ευτυχια του προβατου, μασουλαει μεχρι να πεθανει, χωρις να ξερει γιατι δεν περναει καλα...χωρις να ξερει γιατι ο τουρκος του πιανει τον κωλο, χωρις να ξερει γιατι ο υπουργος εξωτερικων γκριζαρει την πατριδα του και παραμενει στα πραγματα, χωρις να ξερει γιατι τρεις οικογενειες στο ονομα της δημοκρατιας τον πηδανε χρονια και χρονια, χωρις να ξερει γιατι τον χρησιμοποιουνε σαν αναλωσιμο προιον κατωτερης γεννας...χωρις ...χωρις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να'ναι καλά ο κ. Φρίντμαν με έκανε και γέλασα και σήμερα. Μα μεγάλη δύναμη η Τουρκία; θα τον πίστευα αν έκανε και καμμία αναφορά στην πραγματικά ανερχόμενη δύναμη που λέγεται Ινδία.
    Ήμαρτον κ. Φρίντμαν μου, αλλά θα μου πεις είναι πολλά τα λεφτά. οπότε δικαιολογείται να γράφεις και βλακείες.
    Ελευθέριε Β. ευχαριστούμε για την ανάλυσή σου (η οποία σίγουρα είναι πιο κοντά στην αλήθεια από αυτή του Φρίντμαν) και Αλέξανδρε είναι εβραϊκής καταγωγής, το αναφέρει και το άρθρο στην αρχή.
    Ελευθερία Αγωνιζομένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνέχεια της ιστορίας...

    ...Και μετά εκείνο εκεί το μικρό κρατίδιο στα ανατολικά της (τότε) τουρκικής Κύπρου θα καταπιεί οικονομικά (με τηλεόραση, μόδα και markets) την αχανή νεο-οθωμανική τούρκικη αυτοκρατορία και θα γίνει γρήγορα αυτό χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Και έτσι θα χαθούνε και αυτοί οι "καταραμένοι" έλληνες και ρώσοι που κατα τύχη είναι και η ουσιαστική δύναμη της ορθοδοξίας, ούτως ώστε να χαθεί μια για πάντα και αυτή η "σιχαμένη" ορθοδοξία που εμποδίζει την ανάπτυξη του κόσμου και την εγκαθίδρυση παγκόσμιου καλού και αγαθού μονάρχη.

    Τάδε έφη ο "πολυχρονεμένος" Μουστάφα κατόπιν υπαγορεύσεως του Μεγάλου Μονάρχη.

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η ανάλυση που γραφει ο επιστήμονας λέει ότι είναι παρμένη βάση στοιχείον και τάσεων.που στο διάολο είδε ότι η γερμανία θα έχει παρακμάσει την στιγμή που έχει πρώτο λόγο στην ευρωπαϊκή ένωση,μάλλον διακατέχεται από γερμανικό μένος λόγο του χίτλερ στον πόλεμο.το άθρο στην ουσία παρουσιάζει σκέψεις βάσει κάποιον στοιχείον όπως λέει, όμως βάσει στοιχείον δεν έχουν λογική.από που να αρχίσει κάποιος και που να τελειώσει.λίβελος.δηλαδή τα πόδια να βαρέσουν το κεφάλι,αυτό μας λέει ο επιστήμονας,και κάποιοι τον πληρώνουν κιόλας για να τον ακούσουν.Η τουρκια σε πόλεμο με τους αμερικανους με τους ρώσους με τους E.E και σε λίγο θα κάνει και με τους αρειανούς.δηλαδή στερείται σοβαρότητος,συμμαχία η αμερική με την πολωνια,μήπως έχει από εκεί ρίζες το σόι του και το λέει αυτό,δηλαδή το ΝΑΤΟ τι έγινε διαλύθηκε εισχώρησε απορροφήθηκε από την ισχύει της νέο οθωμανικής αυτοκρατορίας;μετακόμισε σε άλλον πλανήτη,δεν μας λέει μας αφήνει σε απορία και αγωνια.όμως ο επιστήμονας μας λύνει την αγωνια μας για το ισραήλ αφού θα υπάρχει σαν όμηρος το καημένο και δεν θα έχει την τύχη τις κακόμοιρης Σαουδικής αραβίας που στην νέα κατάσταση θα είναι ο πετρέλαιο κουβαλητής τις τουρκίας.πάρτε τώρα που γυρίζει γιατί θα χάσετε,έτσι λέει ο επιστήμονας στην E.E γιατί θα έχετε εντός έναν γίγαντα ο οποιος θα ελένχει την asia,την ευρώπη την αφρική,τρέξτε να προλάβετε.δηλαδή βάλτε στο club τις ευρωπαϊκής ένωσις τον γίγαντα τουρκια.φυσικά η ευρωπαίοι ξέρουν αν είναι να την κάνουν μπουρδέλο την ένωση μπορούνε και μονοι τους δεν έχουν ανάγκη την τουρκια.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο συγγραφέας του αυτού του παραμυθιού
    (διότι για παραμύθι πρόκειται),
    ήταν η μεθυσμένος η μαστουρωμένος.
    Πάντως νορμάλ, δεν ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χα, χα. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο ο σεναριογράφος. Η Ελλάδα θα και πάλι θα πράξει το ιστορικό της καθήκον να αναχαιτίζει τον βάρβαρο της ανατολής και να του χαλάει το παιχνιδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άντε και γω τα πιστεύω όλα αυτά, έτσι για να φάει το χούμους του απόψε ο συντάκτης του πονήματος,αλλά αν έχεις τον γιαχβέ σου πως μπορεί αυτό που σήμερα αποκαλείς πλατφόρμα σταθερότητας στην περιοχή να καταφέρει και να τα κάνει τόσο μπάχαλο ανοίγοντας πόλεμο με τους δύο μεγάλους μέσα σε 30-40 χρόνια είναι απίστευτο!!!!!!!!Οι άλλοι τζιτζίκια πεταλώνουν και θα τους αφήσουν να δυναμώσουν τόσο όσο να τους δημιουργήσουν τέτοιο πρόβλημα;Αυτοαναιρείσαι και αυτοαποδομείσαι καταπληκτικά.Συγχαρητήρια!!!Που είσαι Αργικέραυνε να δεις τι λέει ο τύπος και να σχολιάσεις δεόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δίκιο έχεις Ελευθέριε Β. και εσύ Stef μα πιο πολύ δίκιο από όλους έχει ο Αντιπροοδευτικός...
    Άλλωστε και επί Οθωμανών η μόνη ράτσα που συνέχιζε ανενόχλητη το εμπόριο και τις οικονομικές της δραστηριότητες χωρίς γενοκτονίες και μάλιστα εις βάρος όλων των άλλων ήταν και πάλι η καημένη εβραική ράτσα. Έρε σύμπτωση... Δοκιμασμένη συνταγή και απολύτως επιτυχημένη. Θα γιγαντώσουμε λίγο το κράτος κατασκεύασμα των Νεότουρκων(Young Turks βλέπε Emmanuel Carasso και Mehmet Cavit Bey, Kemal Ataturk) τόσο ώστε να είναι και αυτή ελεγχόμενη, θα κατασπαράξει αυτό οτιδήποτε πολιτισμένο και μετά θα κάνουμε μπίζνες πουλώντας όπλα, ναρκωτικά, φάρμακα, εμβόλια, τρόφιμα και θα γεννούμε Επαναστάσεις. Διαίρειν και βασίλευε...
    Αντιπροοδευτικέ πόσο δικιο έχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Guys, o τύπος είναι αμερικανάκι, στη χώρα αυτή δεν υπάρχει η λέξη υστεροφηφία, δεν τον ενδιαφέρει η επιστημονική τεκμηρίωση. Το κύριο μέλημά του είναι να κάνεις μπίζνες.
    Το δυστύχημα είναι ότι οι εκτιμήσεις τους ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά της συντριπτικής πλειοψηφίας των ένστολων της ΄΄γείτονος΄΄, απο όπου προφανώς εμπνεύστηκε ο ''επιστήμονας''

    Ένας έλληνας απο την Αμερική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Ο Ελευθέριος Β σωστά επισημαίνει ότι η πρόβλεψη για μια Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη το 2050 έχει αξία για το σήμερα και όχι για μετά από 40 χρόνια. Καιότι "πιέζει" την ΕΕ να την βάλουν μάνι-μάνι μέσα για να μην αποτελέσει απειλή μελλοντικά.
    Επί πλέον: '"Προβλέπει" την κατάρρευση όσων σήμερα ενοχλούν τις ΗΠΑ, δηλαδή της Ρωσίας και της Γερμανίας προφανώ ςεπειδή αν προσεγγίσουν θα είναι απειλή (και όχι απλώς ενόχληση)στο μέλλον. Αναβαθμίζει την Πολωνία,σημερινό στήριγμα των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας-Γερμανίας. Παραλείπει την Κϊνα αλλά ρίχνει καιμια σπόντα εναντίον της Ιαπωνίας ως μελλοντικό εχθρό, όχι διότι θα συμμαχούσε με την Τουρκία αλλά επειδή θα προσέγγιζε (έστω υποχρεωτικά) την Κϊνα. Το καρφί στο μάτι παραμένει η Ελλάδα. Όλα αυτά προφανώς σχετίζονται με τη διάσταση Τουρκίας-Ισραήλ που οξύνεται μέρα τη μέρα. Ωστόσο εμείς όσο παραμένουμε αδρανείς ή μονομερείς θα αυξάνονται οι κίνδυνοι πχ μιας προσέγγισης (έστω για τακτικούς λόγους)Ρωσίας-Τουρκίας με αμοιβαίο όφελος και ανταλλαγή τύπου "αναγνωρίζω την Αμπχαζία, αναγνωρίζεις τα κετεχόμενα στην Κύπρο". Τέλος το σχέδιο αξίζει όχι διότι αποτελεί σοβαρή "επιστημονικη" εργασία αλλά επειδή είναι πολιτικό κείμενο με στόχους ευρύτερους από την τύχη της χώρας μας. Δεν είναι απλή προπαγάνδα. Εκπορεύεται από κέντρα εξουσίας (φιλοισραηλινά)και απευθύνεται σε άλλα κέντρα εξουσίας. Και προϊδεάζει για όσα έπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. { ...αλλά αν έχεις τον γιαχβέ σου πως μπορεί αυτό που σήμερα αποκαλείς πλατφόρμα σταθερότητας στην περιοχή να καταφέρει και να τα κάνει τόσο μπάχαλο ανοίγοντας πόλεμο με τους δύο μεγάλους μέσα σε 30-40 χρόνια είναι απίστευτο!!!!!!!!Οι άλλοι τζιτζίκια πεταλώνουν και θα τους αφήσουν να δυναμώσουν τόσο όσο να τους δημιουργήσουν τέτοιο πρόβλημα;Αυτοαναιρείσαι και αυτοαποδομείσαι καταπληκτικά.Συγχαρητήρια!!! }


    Διηνεκη,

    συμφωνώ απολύτως κι επαυξάνω όσο γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η Ερευνα ειπε πως βασίζεται σε καποιες αναλυσεις και στοιχεια.
    Το βιβλίο αυτο θα ηταν πολυ διαφορετικο αν ο εν λόγο κύριος γνώριζε ελληνικη ιστορία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ό,τι και να γίνει, θα παραμείνει ο "γίγαντας με τα πήλινα πόδια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα γινει υπερδυναμη.=swsto
    Θα ελεγχει ολη την ανατολικη μεσογειο.=SWSTO
    Θα εχει πυρηνικα.=la8os
    Θα ειναι η ισχυροτερη οικονομια.=oxi kai h isxuroterh alla mia apo tis 10 pio dunates..
    oso gia tin polwnia se liga xronia 8a einai h ''uperdunamh tis perioxhs kai 8a legete ''Nea Germania''diabaste ar8ra

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.