26/10/09

26 Οκτωβρίου: Eπέτειος Άλωσης της Τραπεζούντας

Πίνακας που δείχνει την Άλωση της Τραπεζούντας

Σαν σήμερα, πριν από 548 χρόνια, έπεσε η Τραπεζούντα στα χέρια των Οθωμανών και του Σουλτάνου του Πορθητή.
Για την ακρίβεια, η Τραπεζούντα δεν έπεσε, παραδόθηκε κατόπιν συμφωνίας, μετά από 32 ημέρες πολιορκία και μετά από διαμεσολάβηση του αυλικού των Κομνηνών, Γεωργίου Αμοιρούτζη, μεταξύ του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, Δαβίδ του Μεγαλοκομνηνού και του Μωάμεθ του Πορθητή.
Ο Δαβίδ πείστηκε να παραδώσει την πόλη, για να μην καταστραφεί από τα αγριεμένα στίφη των Οθωμανών.
Ο Αμοιρούτζης, θεωρείται ότι μεσολάβησε για το καλό της πρωτεύουσας του Πόντου και των κατοίκων της.
Στη συνέχεια, ο Αμοιρούτζης ήταν αυτός που φέρεται να παρέδωσε επιστολές που του εμπιστεύθηκε ο Δαβίδ, με τις οποίες ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας επεδίωκε τη σύναψη συμφωνιών για την απελευθέρωση του Πόντου.
Το τέλος του Δαβίδ και της οικογένειάς του ήταν τραγικό, ενώ ο Αμοιρούτζης έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που πρόδωσε τον προστάτη και ηγέτη του.
Μεχτέρ τακιμί: Οθωμανικό τμήμα τελετών, σε παρέλαση που γίνεται στην Τραπεζούντα, με την ευκαιρία της επετείου της Άλωσης

Οι τουρκικές αρχές γιόρτασαν σήμερα την επέτειο "απελευθέρωσης" της Τραπεζούντας, με τη συμμετοχή των σημερινών τραπεζουντίων, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν απογόνους των Ελλήνων του Πόντου.
Εμείς, οι απόγονοι των γενοκτονημένων και των ξεριζωμένων από τα χώματα του προσφιλούς Πόντου, βιώνουμε τη νεοελληνική πραγματικότητα, ενώ δεν έχουμε κάν την ημέρα αυτή στο επετειολόγιό μας.
Έστω και χωρίς τύπους, άς αφιερώσουμε μερικές στιγμές στην ημέρα αυτή και άς κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες και τους μάρτυρες του Πόντου, σε όλους εκείνους που έδωσαν διαχρονικά το αίμα τους για την υπεράσπιση της φυλής.

Σάββας Καλεντερίδης

7 σχόλια:

  1. Ρε λαμογια
    Χρονια Πολλα στου Δημητρηδες ρε!!

    Δεν ειπα Δημητραδες! Ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα μπράβο για την ανάρτηση. Δεν πρέπει εμείς οι Πόντιοι να ξεχνάμε αυτή την ιστορική ημέρα. Ως συμπλήρωμα αυτού του γεγονότος, σας γράφω ένα απόσπασμα απο την ομιλία μου του 2006 για την 19η Μαϊου.

    "Η πρώτη έξοδος των Ποντίων απο την γενέθλια γη, ξεκινά λίγο μετά την άλωση της Τραπεζούντος το 1461.
    Ο Μωάμεθ, ο λεγόμενος πορθητής, σφάζει μπροστά στα μάτια του τελευταίου βασιλιά Δαυϊδ, τα 7 παιδιά του, τον ανεψιό του Αλέξιο και με τον ίδιο τρόπο τον Δαυϊδ.
    Η προσφυγιά των Ποντίων, απλώνεται τότε στην Κριμαία, στην Ιβηρία, Βλαχία, Μολδοβλαχία, Αν. Ρωμυλία, Κων/πολη, Γεωργία, Μακεδονία, Πάτμο και Μάνη.
    Επόμενα κύματα φυγής, στην Επανάσταση του 1821 στην Ρωσία, το 1854-1857 με τον Κριμαϊκό πόλεμο, το 1876-1878 με τον Ρωσσοτουρκικό, το 1895 με την Επανάσταση της Κρήτης και το 1897 με τον ελληνοτουρκικό. Κάποιοι πολύ εύστοχα ονομάτισαν τον Ποντιακό λαό- ΛΑΟ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ. "

    "Πουλόπομ΄ Σάββαν, τεμέτερον την ιστορίαν και τα βάσανα, καμίαν μην ανασπάλωμεν"

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. EYXARISTOUME K. SAVVA POU MAS YPEN8YMIZETE O,TI KAI EMEIS OI ELLHNES XANOUME POU KAI POU MAXES.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόν Δαβίδ καί τά 6 παιδιά του τά έσφαξε ο Μωάμεθ καί απαγόρευσε τήν ταφή τους. Η γυνάικα του όμως Ελένη, έθαψε τά πτώματα, συνελήφθηκε από τούς Οθωμανούς καί φυλακίστηκε. (Φανταστείτε πώς ένιωθε μία μάνα νά θάβει καί τά έξι παιδιά της τά οποία ήταν αποκεφαλισμένα). Ο Αμιρουτζής δέν πρόδωσε μόνο τόν ηγέτη του αλλά καί τήν πατρίδα του, αφού προσπάθησε νά παραδώσει αμαχητί τήν πόλη του ενώ στο τέλος εξισλαμίστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΑΒΒΑ, ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΕΦΤΙΑΞΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Φανταστείτε πώς ένιωθε μία μάνα νά θάβει καί τά έξι παιδιά της τά οποία ήταν αποκεφαλισμένα"

    Ναι και το φανταζομαστε και το ξερουμε. Μας τοχουν πει οι Παλαιστινιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνιστώ να διαβάσετε το "Τραπεζούνος Εγκώμιον" έργο του Βησσαρίωνα-άξιου τέκνου της Τραπεζούντας που ανέδειξε την πατρίδα του "σ΄Ανατολή και Δύση" Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.