9/10/09

Εξοπλιστικά προγράμματα, γιοκ! Ψαλίδισαν άλλα 30 εκατ. από την αμυντική θωράκιση για το 2010

Προϋπολογισμός κρίσης για την Άμυνα. ΘΥΜΑ της οικονομικής περισυλλογής πέφτει το υπουργείο Άμυνας. Τα κονδύλια για την αμυντική θωράκιση της Ε.Φ που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 ανέρχονται μόλις στα €90 εκατ., δηλαδή €30 εκατ. λιγότερα και από τον φετινό προϋπολογισμό. Τα μόνα κονδύλια που είναι αυξημένα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, κατά €8,1 εκατ., είναι αυτά που αφορούν τους μισθούς των στρατιωτικών. Το οξύμωρο είναι ότι το υπουργείο Άμυνας καλείται να τα φέρει εις πέρας με την «αναβάθμιση της Ε.Φ. ώστε να καταστεί μια τεχνολογικά και οργανωτικά σύγχρονη, ευέλικτη, αξιόμαχη και αξιόπιστη στρατιωτική δύναμη», όπως αναφέρεται σε επεξηγηματικό σημείωμα, που κατέθεσε στη Βουλή.


Στο ναδίρ 15ετίας οι δαπάνες για την Εθνική Φρουρά Ψαλίδι» €30 εκατ. στα εξοπλιστικά προγράμματα.Αυξάνονται μόνο τα κονδύλια για μισθούς >>Για «αναβάθμιση, αναδόμηση και προβολή» μιλά το ΥΠΑΜ

ΤΟΥΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Στα απολύτως αναγκαία θα περιοριστεί εξ ανάγκης για το 2010 το υπουργείο Άμυνας. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, είναι σαφώς ψαλιδισμένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα τουλάχιστον 14 χρόνια και ετοιμάστηκε μέσα στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής της Κυβέρνησης για οικονομική περισυλλογή και λιτότητα. Αρκετά κονδύλια που ζήτησε το υπουργείο Άμυνας κόπηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη. Για το έτος 2010, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας προβλέπει από τη μια, αυξημένα κονδύλια όσον αφορά στις δαπάνες για τους μισθούς των στρατιωτικών και από την άλλη, μειωμένα κονδύλια όσον αφορά στα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της Ε.Φ. Ειδικά το κονδύλι της αμυντικής θωράκισης είναι μειωμένο κατά €30 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι και ανέρχεται μόλις στα €90 εκατ. με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας για το 2010 προβλέπει τα ακόλουθα:

1 ΔΙΟΙΚΗΣΗ:

Στο κεφάλαιο αυτό προβλέπονται κονδύλια ύψους €6.413.079, από τα οποία θα καλυφθούν, οι ετήσιες αποδοχές του υπουργού Άμυνας και των 110 κρατικών λειτουργών καθώς και τα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου. Ο προϋπολογισμός του 2010 στο εν λόγω κεφάλαιο παρουσιάζει μείωση κατά €648.811 σε σχέση με το 2009 (€7.061.890). Οι περικοπές που έγιναν αφορούν λειτουργικά έξοδα του υπουργείου.

2ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ:
Στο κεφάλαιο αυτό προβλέπονται κονδύλια ύψους €132.865.184 τα οποία θα καλύψουν, την ετήσια μισθοδοσία των μόνιμων αξιωματικών και υπαξιωματικών καθώς επίσης και την καταβολή διαφόρων επιδομάτων, όπως πτητικού, καταδυτικού, κ.λπ. Ο προϋπολογισμός του 2010 για το κεφάλαιο αυτό είναι αυξημένος κατά € 8.128.976 σε σύγκριση με το 2009 (€124.736.208) και οφείλεται κυρίως στις ετήσιες προσαυξήσεις και τιμαριθμικές αναπροσαρμογές. Οι βασικοί μισθοί των μονίμων στελεχών της Ε.Φ. ανέρχονται στον προϋπολογισμό του 2010 σε €78.823.600.

3ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ:
Στο κεφάλαιο αυτό προβλέπονται δαπάνες ύψους €110 εκατ. σε σύγκριση με το 2009 (€117 εκατ.) για να καλύψουν τα συνήθη έξοδα για τη λειτουργία της Ε.Φ., όπως είναι η μισθοδοσία των ΕΠΥ, των οπλιτών και του εργατοτεχνικού προσωπικού, η τροφοδοσία των οπλιτών, τα έξοδα συντήρησης οχημάτων κ.ά.

4ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ:

Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται πρόνοια για δαπάνες που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα και τη συντήρηση τους, ως επίσης, δαπάνες για την εκτέλεση έργων που αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τα προβλεπόμενα κονδύλια για το 2010 ανέρχονται στα €90 εκατ.. σε σύγκριση με το 2009, τα οποία ήταν €120 εκατ.. Υπάρχει δηλαδή μείωση κατά €30 εκατ.

Eπιδιωξεις
ΟΠΩΣαναφέρεται στο επεξηγηματικό σημείωμα του προϋπολογισμού, οι βασικές επιδιώξεις του υπ. Άμυνας για την τριετία 2010 -2012 είναι οι εξής:

Αναβάθμιση της Ε.Φ. ώστε να καταστεί μια τεχνολογικά και οργανωτικά σύγχρονη, ευέλικτη, αξιόμαχη και αξιόπιστη στρατιωτική δύναμη.

Οργανωτική αναδόμηση του υπ. Άμυνας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην υλοποίηση των στόχων που τίθενται από την Κυβέρνηση αναφορικά με την Άμυνα του τόπου.

Προβολή του ανθρωπίνου και κοινωνικού προσώπου της Ε.Φ..

Τα λιγότερα της 15ετίας

Ο «Φ» συγκέντρωσε όλα τα κονδύλια που περιλήφθηκαν στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας από το 1995 και εντεύθεν και αφορούν στο κεφάλαιο «Αμυντική Θωράκιση». Από τα ποσά που δημοσιεύουμε προκύπτει πως τα κονδύλια που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο κεφάλαιο για το 2010 είναι τα λιγότερα, από το 1995.

ΣΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ
Η φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίστηκε ο καταρτισμός του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας για το 2010 είναι η ακόλουθη: »Ο προϋπολογισμός, σκοπό έχει να καλύψει κυρίως δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του υπουργείου Άμυνας (Διοίκηση) αλλά και της Ε.Φ. για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο διευρυμένο ρόλο της.

Το ύψος των κονδυλίων καθορίστηκε από τις δημοσιονομικές δυνατότητες και γενικότερα τους οικονομικούς στόχους που τέθηκαν από την Κυβέρνηση. »Μέσα στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής της Κυβέρνησης για οικονομική περισυλλογή και λιτότητα, έχουν γίνει όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες, ώστε οι δαπάνες που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό να είναι εκείνες που κρίθηκαν ως απόλυτα αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου (Διοίκηση) και της Ε.Φ..

«Σταυρώνει»δεν αυξάνει κονδύλια
ΒΟΥΛΗ
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣτου υπουργείου Άμυνας για το 2010 θα συζητηθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 22 του μηνός. Το κεφάλαιο «Αμυντικές Δαπάνες» θα συζητηθεί ξεχωριστά και από κοινού με τους βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας, κεκλεισμένων των θυρών. Με βάση το Σύνταγμα, η Βουλή έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει (σταυρώσει) κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να τα εξετάσει σε ευθετότερο χρόνο. Εκείνο όμως που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στη Βουλή είναι, να αυξήσει ή να μειώσει το ύψος των κονδυλίων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Καλά το κάνουν, όπως κι εδώ. Αφού δεν χρησιμοποιούν τα όπλα, γιατί να τα αγοράζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.