27/10/09

Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΜΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

«Τάπαιξαν» οι Τούρκοι στον Έβρο όταν είδαν παρατεταγμένα δεκάδες τανκς με τα πυροβόλα στραμμένα ακριβώς απέναντί τους…

Οι Έλληνες φαντάροι έκαναν διάλειμμα σε προγραμματισμένη άσκηση, ήταν δίπλα στα οχήματα κι απολάμβαναν με τις στολές το αναψυκτικό τους

Ο σκοπός του απέναντι τουρκικού φυλακίου που είδε την κίνηση ειδοποίησε και σε χρόνο ρεκόρ αντιπαρατάχθηκαν από την άλλη όχθη του Έβρου επίσης τουρκικά τανκ με το προσωπικό τους σε …ετοιμότητα

Χρειάστηκε να γίνει επικοινωνία επιτελικών του στρατού από τις δύο πλευρές και να διαλυθεί η όποια παρεξήγηση, να μην υπάρξει τελικά θερμό επεισόδιο εκ του μηδενός στον ποταμό Έβρο

Η ιδέα να παραταχθούν όλα τα τανκς που συμμετείχαν στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση κατά μήκος του ποταμού Έβρου με στραμμένα τα πυροβόλα τους προς την Τουρκία φυσικά στο ελληνικό έδαφος και να κάνουν διάλειμμα χειριστές και φαντάροι εκεί απολαμβάνοντας το αναψυκτικό τους, θορύβησε έντονα την τουρκική πλευρά που έβλεπε από απόσταση ανάσας την ανεξήγητη γι αυτήν αυξημένη κινητικότητα των ελληνικών τανκς και των στρατιωτικών οχημάτων.

Στο σημείο του βόρειου Έβρου η άσκηση γινόταν δίπλα στον ποταμό που αποτελεί το φυσικό όριο με την Τουρκία. Ο Τούρκος σκοπός από το παρατηρητήριο βλέποντας να έχει γεμίσει η ελληνική πλευρά με στρατό ειδοποίησε τους ανωτέρους του και αμέσως σήμανε συναγερμός αυξημένης ετοιμότητας.

Σε χρόνο ρεκόρ άρχισε και από την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου να παρατηρείται ανάλογη κινητικότητα.
Όπως μας ενημερώνουν οι γνωρίζοντες σ΄ εκείνο το σημείο βόρεια του νομού προσεγγίζουν πολύ οι όχθες του ποταμού και η ορατότητα είναι πεντακάθαρη. Άρχισαν λοιπόν να φθάνουν στρατιωτικά οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και από την τουρκική πλευρά, τα οποία επίσης παρατάχθηκαν με στραμμένα τα όπλα τους στην Ελλάδα. Η αναμονή των δύο στρατών πραγματικά ήταν άνευ λόγου και αιτίας.

Στο ελληνικό έδαφος πραγματοποιούνταν προγραμματισμένη άσκηση και δεν υπήρχε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, όμως διαφορετικά το εξέλαβαν οι Τούρκοι που ήταν κυριολεκτικά με το χέρι στην σκανδάλη.

Η όλη ετοιμότητα εκτονώθηκε με την υποχώρηση ένθεν κι ένθεν των στρατιωτικών οχημάτων, αφού προηγήθηκε επικοινωνία των επιτελικών του στρατού των δύο κλιμακίων, ενώ επί ώρες τουλάχιστον η τουρκική πλευρά βρισκόταν υπό ένταση. Ήταν η αθέατη πλευράς μιας άσκησης και η διάσταση που μπορεί να πάρει όταν γίνεται σε μια ευαίσθητη περιοχή και μάλιστα απέναντι σε καλούς γειτόνους.

Μελαχροινή Μαρτίδου
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

23 σχόλια:

  1. μηπως πρεπει να κανουμε πιο συχνα παρομοιες ασκησεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σεβομαι το ιστολογιο αλλα δεν αντεχω......τα μογγολα ..κλασανε μεντες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ".......απέναντι σε καλούς γειτόνους." Aγαπητή κ. Μαρτίδου, αν οι γείτονες ειναι τόσο καλοί, τότε γιατί χρειάζεται τόσος Στρατός ?? Για να ...τονώσει την οικονομία της περιοχής ?? Ποιός απειλείται και ποιός ειναι η ΑΠΕΙΛΗ, κ. Μαρτίδου ??
    Ξεκαθαρίστε τα αυτά και τότε τα λέμε πάλι.

    Χρήστος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Χρήστος Ν.

    Από ειρωνεία δεν σκαμπάζεις έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από αυτό το γεγονός μπορεί να καταλάβει κανείς τι παιδεία και τι μαθήματα ιστορίας κανουν στα παιδιά. Μας παρουσιάζουν σαν επιθετική χώρα έτσι ώστε να τονόσουν τον εθνικισμό, το ηθικό και να πιστεύουν πως θα πολεμίσουν για το δίκαιο. Ένα απο τα μαθήματα της γιορτής του ΟΧΙ, είναι ότι οι στρατιώτες πολεμούν με περισσότερο ζήλο όταν αμύνονται για τα δίκαια (όπως τα πιστεύει ο καθένας). Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε ότι η εκπαίδευση στην τουρκία είναι υπό τον έλεγχο του στρατού της. Τα υόλοιπα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. με τα βληματα τι θα γινει;

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπερ βωμών και εστιών
    Υπερ πίστεως και πατρίδος

    Ολα τα άλλα είναι περιτά .Αλλως τε δεν είναι ανάγκη να πείσεις κανέναν για να πιστέψεις ότι έχεις δίκιο όταν υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας.

    Αν τους βολεύει να λένε ότι λένε για μας τους ΕΛληνες είναι δικό τους πρόβλημα .Θα αρχίσει να γίνετε δικό μας όταν προσπαθήσουν να πατήσουν την μπότα τους , οι όποιοι, 3 εκατοστά από τα σύνορά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πολύ-πολύ να ... γκριζάρουν και τον Έβρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εάν είναι αλήθεια, φαίνεται να είναι πολύ αγχωμένοι η απέναντι, έχουν κάνει κάτι που δεν γνωρίζουμε ? η έχουν άσχημη ψυχολογία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι η ειρήνη κρέμμεται στις αντιληπτικές ικανότητες ενός καραβανά και ανατριχιάζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρήστο Ν.
    είναι προφανές ότι η κυρία ειρωνικά το είπε.

    Δεν πιστεύω να υπάρχει, έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι οι τούρκοι είναι καλοί γείτονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 12:35 δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τουρκοι δείχνουν το άγχος τους και την κακη τους ψυχολογία και δεν θα είναι και η τελευταία.Για όσους έχουν βρεθεί απέναντι τους και τους έχουν αντιμετωπίσει δεν αποτελεί έκπληξη.
    Αν είχαν αφήσει τον ελληνικό στρατό στα Ιμια δεν θα υπήρχε καμιά τουρκική προκλητικότητα σήμερα και αυτή η διαπίστωση δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλα και τους στρατιωτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι βαρυμαγκες μογγολοι αποδειξανε οτι το πεος τους ειναι τοσο μεγαλο οσο μια μπαμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατ'αρχάς καλημέρα, εμένα με προβληματίζει το οτι αναπτύχθηκαν με γοργούς ρυθμούς οι απέναντι μόλις ο σκοπός ειδοποίησε...αν και φυσικά δεν ξέρουμε λεπτομέρειες...!!πολύ άγχος οι απέναντι αλλά η ταχεία αντίδραση είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί....βρωμάει λίγο...!!!μήπως τους πετυχένουμε σε γενικότερες προετοιμασίες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαλλον κατι ψιλαστηκανε οι δικοι μας και τους χρονομετρησανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ με τον sailor.Πολύ καλά αντανακλαστικά των φίλων μας και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βρε μπας και τους το κάναμε επίτηδες, ωστε να δούμε τους χρόνους αντίδρασης και να συμπεράνουμε αν έχουν κάτι στα σκαριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. η απορία είναι ότι ήταν τυχαίο το γεγονός με τις κάννες προς τα εκεί ή έγινε επίτηδες προς επίδειξη δυνάμεων και να προκαλέσει αντιδράσεις.πιστεύω ο διοικητής να μην έχει τίποτα τρεχάματα για απόπειρα πρόκλησης θερμού επεισοδίου και οι στρατιωτικοί να είδανε και όσον το δυνατόν αναλύσανε τις αντιδράσεις των τούρκων,νευρικότητα η σωστή εκτέλεση καθήκοντος,αφορμή ζητάγανε η όντως είχανε και έχουνε τον φόβο μας,το σίγουρο είναι και θέλω να πιστεύω ότι τώρα ξέρουν οι δικοί μας που θα βαράνε,αφού οι βλάκες οι τούρκοι ουσιαστικά επιδείξανε τις θέσεις μάχης τους. ούτε βλήμα χαμένο.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Sailor,αν προσεξες στο αρθρο λεει 'σε χρονο ρεκορ' και οχι με γοργους ρυθμους.Πραγμα που σημαινει,οτι η τους πετυχαινουμε σε γενικοτερες προετοιμασιες,οπως λες,η πραγματι μπορουν και αντιδρουν ταχιστα,η μπορει να ειχαν πληροφορηση για την ασκηση.Γι'αυτο τον λογο 'ριχνουν' 6 κατασκοπευτικους δορυφορους,μην πιαστουν στον υπνο.Παντως καλο ειναι να τους τραβαμε που και που την μεσουλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ...η 'παντοδυναμος' Τουρκια χεστηκε με την παραμικρη...η και κατα λαθος κινηση εθνικης αποφασιστικοτητας!!
    Βγαλτε συμπερασματα οπαδοι της θεωριας της ψωροκωσταινας...
    28η Οκτωβριου 1940

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι μονάδες του τουρκικού στρατού είναι πλήρως επανδρωμένες οπότε δεν είναι περίεργο που αντιδρούν άμεσα.
    Δεν προσπαθούν να μειώσουν βλέπεις τη θητεία στα 12 λεπτά όπως κάποιοι άλλοι έξυπνοι.
    Όσο για το αν μας φοβούνται, φυσικά και μας φοβούνται. Κοιμούνται όμως ήσυχοι λόγω της ηγεσίας που έχουμε.
    Φοβούνται μήπως σε περίπτωση κρίσης ομονοήσουμε και αντιδράσουμε με τον "παραδοσιακό μας" τρόπο. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ελληνισμός στην Κύπρο με τα ανυπέρβλητα προβλήματα ηθικού, υλικού και οργάνωσης που είχε, αντιστάθηκε δημιουργώντας τους προβλήματα, μπορεί να συμπεράνει τι θα πάθουν σήμερα σε περίπτωση πολέμου αν φυσικά δεν προδοθούμε από μόνοι μας.

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.