20/10/09

Αποφάσισαν οδικό χάρτη

Το τέλμα των τουρκικών προσπαθειών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να αναστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήρε την ανάγκη για οδικό χάρτη. «Οι στόχοι είναι πολύ καθαροί», είπε.

«Υπάρχει ένα τέλμα σε αυτή την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ένα τέλμα στα ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε θέσει ως Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία», εξήγησε. «Αν λοιπόν χρειάζεται, να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά ακόμα περισσότερο δυναμική για επίλυση των μεγάλων θεμάτων, όπως είναι το Κυπριακό».

Οι κινήσεις Ελλάδας και Κύπρου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα ενταθούν στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, «για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί», αξιοποιώντας το πλαίσιο της Ευρώπης, γιατί «είναι ένα εργαλείο το οποίο υπάρχει για να το αξιοποιήσουμε». Αποφεύγοντας να επεκταθεί αναφορικά με το περιεχόμενο του οδικού χάρτη για τον οποίο έγινε λόγος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε πως παρά τις βουλές αρκετών κρατών-μελών της Ε.Ε., επιτεύχθηκε η ένταξη της Κύπρου χωρίς να λυθεί το Κυπριακό. Αυτό επέτρεψε «να δώσουμε όλα τα εργαλεία που θεωρούμε σημαντικά για μία ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό, κεκτημένα που ακριβώς διασφαλίζουν αρχές, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δημοκρατικές λειτουργίες, αλλά και βεβαίως η καλή γειτονία», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «οπωσδήποτε δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα σε έδαφος κράτους μέλους της Ε.Ε., ιδιαίτερα από μία υποψήφια χώρα». Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αυτά τα εργαλεία είναι που θα αξιοποιηθούν, για να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική στην Ε.Ε., «η οποία και αυτή θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, για να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος, το οποίο δεν είναι κυπριακό αλλά ευρωπαϊκό».

Δεν θέλουμε τιμωρία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας. Στόχος είναι η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου για προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού». Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει και η Άγκυρα να επιδείξει καλή θέληση. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα, και παρά τις λεκτικές αναφορές της ηγεσίας της χώρας ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, στην ουσία τίποτε δεν έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας. Όχι μόνο αυτό, τόνισε, αλλά η Τουρκία «συνεχίζει να διατηρεί άτεγκτη στάση, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα της ενταξιακής της πορείας». Αναφερόμενος στην έκθεση προόδου της Ε.Ε., ο Πρόεδρος είπε ότι και εκεί διαπιστώνεται ότι δεν έχει προβεί σε βήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της η Άγκυρα και «δεν κάνει τίποτα για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για εξομάλυνση των σχέσεων, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας».

Η Κύπρος, αντιθέτως, πιστώνεται από το διεθνή παράγοντα για θέληση και βούληση για επίλυση του Κυπριακού, και αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και ενεργειών που έχουμε αναλάβει και έμπρακτα αποδεικνύουν ότι όχι απλά θέλουμε λύση, αλλά ότι επειγόμαστε για λύση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυστηρή αξιολόγηση
Εναντίον του καθεστώτος ειδικής σχέσης Τουρκίας-Ε.Ε. τάχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς η εκτίμησή του είναι πως η πλήρης ένταξη της Τουρκίας θα αποφέρει όφελος σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην Τουρκία, είπε, πρέπει να δοθεί το δικαίωμα να ελπίζει στην πλήρη ένταξη. Από τα δικαιώματα, όμως, απορρέουν και υποχρεώσεις, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και η Άγκυρα πρέπει να πληροί όλες τις υποχρεώσεις, που αφορούν τα υποψήφια κράτη-μέλη. «Όπως τόνισα και στις προγραμματικές δηλώσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι σημαντικό, γιατί θα αξιολογήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα αξιολογήσει τα πεπραγμένα της Τουρκίας και κατά πόσον έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που ανέλαβε η ίδια ως υποψήφια χώρα για την ευρωπαϊκή οικογένεια, απέναντι όχι μόνο σε ολόκληρη την Ένωση αλλά σε κάθε κράτος μέλος και θα αξιολογηθεί και αντικειμενικά και αυστηρά».

«Δεν είμαστε μαζοχιστές»
Η Κύπρος και η Ελλάδα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τάσσονται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όμως, έστειλε το μήνυμα, και ειδικά προς την τ/κ πλευρά, ότι «δεν είμαστε μαζοχιστές». «Δεν μπορούμε να δεχθούμε η Τουρκία να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε πλήρη ένταξη στην Ένωση, χωρίς πρώτα επίλυση του κυπριακού προβλήματος πάνω στη σωστή βάση», διευκρίνισε.
«Αυτό που χρειάζεται», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ανεμπόδιστα το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα καταστεί Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία», καθώς η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η Τουρκία, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι στην Ε.Ε. και των κρατών μελών της. Η Τουρκία, είπε ο κ. Χριστόφιας, έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι στην Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της, που αφορούν και την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, στις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί, αλλιώς δεν μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα την ενταξιακή της πορεία.

Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας επικεντρώνουν την προσοχή και τις ενέργειές τους προς την κατεύθυνση των εταίρων μας στην Ε.Ε., ώστε να ασκηθούν από αυτούς πιέσεις προς την Τουρκία, να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατά προέκταση στην Ε.Ε., είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Δεν υπάρχει σχέδιο β’

«Εναλλακτικά σχέδια επικίνδυνα για την Κύπρο κάνει η Τουρκία και απειλεί γι’ αυτά, αν δεν γίνει κατορθωτή η επίλυση του Κυπριακού, μάλιστα μέχρι τον Απρίλιο», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης, σε περίπτωση που η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων οδηγηθεί σε αδιέξοδο. «Ούτε είδα, ούτε συζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις», ήταν η επιβεβαίωση που ήρθε από τα χείλη του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και να εναρμονίζεται πλήρως με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Υπογράμμισε, δε, ότι όσοι μιλούν περί «τελευταίων ευκαιριών» δεν προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στη διαδικασία.

Έποικοι ένθεν και ένθεν;
«Στη διάρκεια των συνομιλιών», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «έχουμε θέσει και θέμα απογραφής, πριν από την εφαρμογή της λύσης, για να φανεί ποιοι είναι οι Κύπριοι και ποιοι οι ξένοι». «Αν θέλετε ένθεν και ένθεν, αν υπάρχουν ξένοι και εδώ», είπε, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι ένα χαρτί που χρησιμοποιεί η τουρκική πλευρά εναντίον μας. Ο Πρόεδρος πάντως διασαφήνισε ότι έχουν δοθεί από το 1960 μέχρι σήμερα μόνο 24 χιλιάδες υπηκοότητες από την Κυπριακή Δημοκρατία, η πλειοψηφία εξ αυτών δεν είναι σε Ελλαδίτες, αλλά σε πολίτες άλλων εθνικών προελεύσεων. «Κατά συνέπεια», κατέληξε, «εμείς παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά».
ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Ζητώ συγνώμη για την άγνοιά μου, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα τι εννοούν με την λέξη "οδικός χάρτης". Εκτός κι αν είναι αυτό που εγώ καταλαβαίνω κι έχω μερικούς στο σπίτι μου για τις εκδρομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα βγεί ποτέ κάποιος Έλληνας ή Κύπριος πολιτικός να δηλώσει πρός την ΕΕ τα αυτονόητα, ότι δηλαδή :
    - Η Κύπρος αποτελεί ένα γεωστρατηγικό έδαφος γιά την Ευρώπη.
    - Αυτό το έδαφος, οι Αγγλοσάξωνες (Αγγλαμερικάνοι)το θέλουν ΟΛΟ γιά ιδιωτική τους χρήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καημένη Κύπρο τί θα πάθεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οδικος χαρτης ειναι το συνολο των υποχωρησεων μας απεναντι στην τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενικῶς, ἡ κατάσταση στο κυπριακὸ δὲν εἶναι καλή.
    Ἡ Κύπρος πληρώνει τὸ τίμημα τῆς ἀνξαρτησίας της, δηλαδή:
    1) Μὴ ἐνσωμάτωση στὴν Ἑλλάδα, ὅταν αὐτὸ ἦταν δυνατό.
    2) Ἄνεξαρτησία χωρὶς ὅρια καὶ χωρὶς φυσικὰ τὴν δύναμη νὰ τὴν ὑπερασπισθῆ. Τί τοὺς ἤθελε τοὺς ἀδεσμεύτους, δὲν ἔβλεπε ὅτι αὐτοὶ εἶχαν ὅλοι τους τὴν δύναμη νὰ ὑπερασπισθοῦν τὴν ἐλευθερία τους;
    Γιὰ χῶρες ὅπως ἡ Κύπρος, τὸ ΝΑΤΟ μιὰ χαρά ἤτανε.

    Τώρα ἰδοῦ τὰ χάλια μας: Ἑλλάδα καὶ Κύπρος ἀρχίζουν νὰ γίνονται δορυφόροι τῆς Τουρκίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άντε Γιώργο την έφαγες τη θέση της Ντόρας. Αντί να γίνει αυτή ΟθωμανοΝομάρχισσα έγινες εσύ ΟθωμανοΝομάρχης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.