27/10/09

ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΣ Παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Καταγράφηκε με την κάμερα.Παρενόχληση του σκάφους της καταδίωξης του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, κατέγραψαν με την κάμερα τους ψαράδες της Αλεξανδρούπολης. Οι Έλληνες ψαράδες υποστηρίζουν ότι το περιστατικό έγινε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων λίγα μέτρα από την βραχονησίδα Λαδοξέρα ή Ζουράφα ανοιχτά της Σαμοθράκης.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν οι λιμενικοί θέλησαν να αλλάξουν τη μπαταρία στο φάρο της Λαδοξέρας και διήρκησε σύμφωνα με τους ψαράδες περίπου μιάμιση ώρα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που φοβήθηκαν όπως λένε, καθώς η τουρκική ακταιωρός είχε βάλει πλώρη προς το μέρος τους. Οι Έλληνες ψαράδες υποστηρίζουν ότι η παρουσία της ελληνικής καταδίωξης είναι ουσιαστική και πρέπει να συνεχίσει να περιπολεί.
ΠΗΓΗ: ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ - ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Απο παλαιότερη δημοσίευση του Χρόνου της Κομοτηνής
Μετά τα Ίμια οι Τούρκοι γυροφέρνουν την ελληνική βραχονησίδα Λαδοξέρα
18.01.2005
Τρία τουρκικά πολεμικά σκάφη παρέμειναν γύρω από την νησίδα και αποχώρησαν οικεία θελήσει, κάτι που κρατήθηκε μυστικό από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Στην έκθεση του αρχηγείου ακαδημίας πολέμου της Τουρκίας που είναι ο οδηγός διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, υπάρχει ειδική αναφορά για την Λαδοξέρα (Ζουράφα) και 100 περίπου άλλων βραχονησίδων.
Γράφει ο Ν. Μελέτης

Με μια πρωτοφανή προκλητική ενέργεια, η οποία κρατήθηκε μυστική από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία στέλνει το μήνυμα ότι επιμένει πλήρως στο σύνολο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και πέραν της περιοχής των Ιμίων. Εκτός από τη χθεσινή έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας για την Έρευνα και Διάσωση (SAR) στα όρια του FIR Αθηνών, η Τουρκία, μετά τις συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στα Ίμια, επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, αυτή τη φορά στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικές κανονιοφόροι και ένα αντιτορπιλικό προσέγγισαν τη βραχονησίδα Ζουράφα ανοικτά της Σαμοθράκης και αφού παρέμειναν ανενόχλητες στην περιοχή αυτή παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αποχώρησαν οικεία θελήσει.

Η κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στη Αθήνα, καθώς δεν φαίνεται ν επαληθεύονται οι προσδοκίες για θετική ανταπόκριση της Άγκυρας στις κινήσεις καλής θέλησης της κυβέρνησης Καραμανλή. Η βραχονησίδα Ζουράφα, που βρίσκεται σε απόσταση 6 ν.μ. από τη Σαμοθράκη, δεν αποτέλεσε τυχαία επιλογή για τη νέα τουρκική πρόκληση.

Αναφορά

Από το 1996 στην περίφημη πια έκθεση του αρχηγείου ακαδημιών πολέμου της Τουρκίας, όπου αποτελεί το «ευαγγέλιο» των γκρίζων ζωνών και των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, υπάρχει ειδική αναφορά στη Ζουράφα: «Βάσει του άρθρου 12 της συνθήκης της Λοζάνης, στα νησιά Zoyrafa, Kogloyn, Xoyrsit και στα ευρισκόμενα γύρω από την Κρήτη Bergitsi, Sigri, Tokmakia, Kasonisi και άλλες νησίδες συνεχίζεται από νομικής πλευράς η κυριαρχία της Τουρκίας».

Στην ίδια παράγραφο επισημαίνεται ότι μόνο στο ανατολικό Αιγαίο «υπάρχουν άνω των εκατό βραχονησίδων, των οποίων συνεχίζεται η οθωμανική κυριαρχία και επομένως και η κυριαρχία της διαδόχου χώρας, Τουρκίας». Η πρωτοφανής θεωρία που επικαλείται η Τουρκία υποστηρίζει ότι η συνθήκη της Λοζάνης στερούσε την Τουρκία από τα νησιά που βρίσκονταν πέραν των 3 ν.μ. από τις ακτές της και «ήταν σε ελληνική κατοχή» και επομένως νομιμοποιείται να διεκδικήσει βραχονησίδες και νησιά που βρίσκονται και πέρα των 3 ν.μ., αλλά δεν ήταν υπό ελληνική κατοχή!

Η βραχονησίδα Ζούραφα (Λαδόξερα) βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο ανατολικά της Σαμοθράκης, βόρεια της Ίμβρου και νοτίως της Αλεξανδρούπολης. Η βραχονησίδα είναι χαμηλής επιφάνειας και για τον λόγο αυτό επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα.

Λόγω της ύπαρξης της Ζουράφας, το στενό με την απέναντι τουρκική ακτή (άκρα Γκρεμιά) πλάτους 14 ν.μ. θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Παλαιότερες μετρήσεις της υδρογραφικής υπηρεσίας του πολεμικού ναυτικού ανέφεραν ότι η βραχονησίδα είχε έκταση 9 στρεμμάτων και μήκος ακτογραμμής 465 μέτρα.

Νεότερες μετρήσεις όμως καταγράφουν ότι η έκταση πια της βραχονησίδας, λόγω της διάβρωσης είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και η ακτογραμμή της έχει περιοριστεί στα 32 μέτρα. (Για τη διάβρωση που έχει εξαφανίσει αρκετές βραχονησίδες στην περιοχή είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο ο τότε ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Σ. Ξαρχάκος, όπως αναφέρει και η ηλεκτρονική εφημερίδα Aegean Times). Ο κ. Ξαρχάκος, εκτός των άλλων, ζητούσε τότε τη λήψη μέτρων για τη διάσωση αρχαιοτήτων που είχαν βρεθεί στη βραχονησίδα.

Ονομαρχία
Σε ό,τι αφορά το όνομα με το οποίο είναι γνωστή η Ζουράφα «Λαδόξερα», υπάρχουν μαρτυρίες ήδη από το 1874 (μελέτη του Ν. Φαρδύ) ότι στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από τη βραχονησίδα επέπλεε ελαιώδης ουσία «αποπνέοντας την οξεία οσμή του πετρελαίου».

Η εκδοχή αυτή, καθώς η Ζουράφα βρίσκεται στο κέντρο της θαλάσσιας περιοχής γνωστή για τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματά της, ίσως δίνει μια ακόμη απάντηση στο ενδιαφέρον των Τούρκων για τη βραχονησίδα αυτή. Η ελληνική κυριαρχία επί της Ζουράφας προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, γιατί έτσι επεκτείνονται ουσιαστικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά και τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της εισόδου των Στενών.Ν. Μελέτης

10 σχόλια:

  1. O STRATOS EINE IERARXHMENOS KATHETA. H DHMIOURGIA OROZONDION DIKTION [MONADON EPIXEIR.]OI OPIES THA EXOUN THN DYNATOTITA NA ENERGOUN XORIS ENDOLES EK TON ANO .H LOGIKH TON AFTONOMON DYKTION [MONADON]STA NHSIA MAS EINAI PROTEREOTITA OPOS TA SYSTIMATA PARAKOLOUTHISIS KI EKMETALEFSIS PLHROFORION APO MONA TOUS KATA KANONA EKSALIFOUN TOUS KYNDINOUS!! .TA KANALIA PLHROFORION NA EINAI ALYLOSYNDEOMENA .SYNEKTIKOTITA ESOTERIKA KI EKSOTERIKA TOU AMYNTIKOY KYKLOU ME KOINES AMYNDIKES KI EPITHETIKES PLATFORMES DRASIS.ME STOXO PANDA THN EPEKTASI TOU ELENXOU PERA APO TA ORIA THS AMYNTIKHS PERIFERIAS GIA NA APOSOFITHI O KYNDINOS.H SIGENDROSH OLOU TOU ELENXOU TOU STRATOU APO MIA KENDRIKH DIOIKISH [THALAMO EPIXEIRISEON]XORIS PRONOISH ENALAKTIKON KENDRON ELENXOU EMBERIEXEI TIN KYNDINO EKSOUDETEROSIS AFTOU.PREPI NA EXOUME APOKLHSI OLES THS PYTHANOTITES THS ENALAKTIKES TON PITHANOTITON KATHOS KI THS METAVLITES AFTON . ANAGH THS SYNEXOUS EKSETASIS KAI EPANEKTIMISH TON STRATHGIKON SYMAXION GIA EXTHROUS KI GIA FILOUS KATHOS KI EPEKTASI TON EPAFON ME EXTROUS TON EXTRON.THA EPIVIOSOUME APO THYMATA MONON OTAN GYNOUME THYTES.DEN ZHTOUME EKDIKHSH APLA ANTIPOINA .ENALAKTIKEI SXEDIASH EFETRIKHS AMYNDIKHS LYSIS DEN EINAI PLEONASMOS.PREPI NA KANOUME TON KYNIGO THYRAMA MAS .DEN VLEPOUME DIEKSODO NA AFIEROSOUME XRONO NA DOUME TA PRAGMATA DIAFORETIKA .
    NA ARXISOUME NA VLEPOUME TO KOMATH THS PITA ANDI THN PITA ME ENA KOMATH LIGOTERO.TELIKA NA TOUS DOSOUME NA KATALAVOUN OTI EIMASTE IKANOI NA VOUTIKSOUME TA VOLIA MAS SE GOUROUNISIO LYPOS MONO GIA AYTOUS ME AGAPH.AFTA GIA THN ORA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενταξει μωρε, πρωταρηδες ειμαστε?

    Θα βαφτισουμε την αδυναμια και το φοβο μας ως ψυχραιμια και θα κανουμε πως δε συνεβη τιποτα.

    Το σημαντικο ειναι να μπει η Τουρκια στην Ε.Ε, ωστε επιτελους να σταματησει αυτο το τροπαρι με το Αιγαιο που ειναι ελληνικο.

    Μισο εκατομμυριο Τουρκοι Ευρωπαιοι στα νησια επιτελους θα φερουν την ειρηνη στο Αιγαιο και στον ελληνικο μικροεθνικισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πονηρουληδες!
    Πετσοκοψατε τη σελιδα εεεεε;
    Γιατι αραγες; Τεμπελιαζετε να ανεβαζετε σχολια των επισκεπτων σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού οι έστορες των πολυβόλων είναι ορφανοι ;;;; και τα πολυβόλα είναι στο αμπάρι ;;;Καλά μας κάνουν.Αυτά θέλουμε ,μάλλον αυτά θέλει ο κ.λος μας.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Υπάρχουν άνω των 100 βραχονησίδων, των οποίων συνεχίζεται η οθωμανική κυριαρχία και επομένως της διαδόχου χώρας, Τουρκίας".

    Αυθαίρετο σημείο εκκίνησης για τους γείτονες, η οθωμανική κυριαρχία, γιατί έτσι τους συμφέρει.
    Εμείς έχουμε αντίστοιχο σημείο εκκίνησης εκτός των αρχαίων χρόνων, την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ;
    Καιρός είναι να χρησιμοποιήσουμε και μεις την δική τους έωλη επιχειρηματολογία αντίστροφα και με αποδείξεις. Τότε να δούμε τι θα ψελλίσουν.

    Κοινό μυστικό, είναι φυσικά η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και γι αυτό ορύονται ότι οι βραχονησίδες αποτελούν προέκταση της Μ. Ασίας, για να επεκτείνουν τεχνητά την αιγιαλίτιδα.
    Πείτε ότι μας έπιασε τρέλα, και με δυο βόμβες εξαφανίζουμε τα βράχια, ποια συνέχεια θα υπάρχει στο επιχείρημά τους ;

    Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, δεν πρέπει να αποκρύβονται απο τον Ελληνικό λαό. Ο λαός πρέπει να είναι ενημερωμένος, ώστε όταν το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης κρίνει την ώρα για Εθνικό προσκλητήριο, να ξέρουμε το τι συμβαίνει.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε! ναι,και βέβαια αυτά θα μας κανουν οι τούρκοι.... οι έστορες είναι ορφανοί και τα πενηντάρια πολυβόλα στο αμπάρι. Αφου τα θέλει ο κ.λος μας γιατί παραπονιόμαστε από πάνω ;;;Από την θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κουιζ της ημερας.Γιατι επιλεχθηκαν να αμφισβητηθουν τα Ιμια αναμεσα σε εκατονταδες βραχονησιδες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2:42 http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/blog-post_7363.html

    Τουρκική πρόκληση σε ελληνική βραχονησίδα ανατολικά της Σαμοθράκης Αναρτήθηκε στις 10/27/2009 09:02:00 πμ

    Αυτα σχετικά με το πετσόκομα και την τεμπελιά μας .

    Σε ευχαριστούμε για την κριτική σου θα την λάβουμε σοβαρά υπόψην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πάντως αρχίζω να μου καλαρέσει που μας παρενοχλούν οι τουρκοι. το συνήθισα.
    κι άν δεν έχω παρενόχληση καμμια μέρα πάσχω από συνδρομο μου στέρησης. θάθελα άν είναι δυνατόν να έχω κάθε μέρα αβλαβή διέλευση έξω από τη ραφήνα, 40 f16 πληρως οπλισμένα σε χαμηλή πτήση πάνω από όλα τα νησιά του αιγαίου, 5-6 UAV μέχρι εύβοια, ναρχεται και καποιος τουρκικός λόχος μέχρι την κομοτηνή-ξάνθη για φραπέ, να κάνουμε δημόσιες σχέσεις, να πετάξει και σμήνος τουρκικών μαχητικών πάνω από το λευκό πύργο και την ακρόπολη - σε ένδειξη φιλίας μη σκεφτεί κανείς εδώ τίποτα πονηρό-να προσγεωθούν στην ελευσίνα και στην 113 πμ, να τραπεζώσουμε τα παιδιά, να φέρουν χανούμισσες και μείς να χορεύουμε ζε'ι' μπέκικα - πολιτιστικές εκδηλώσεις δλδ όχι κακά πράγματα. να φορέσουμε φέσια σε ένδειξη αναγνώρισης της τουρκικής συμβολής στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, να βάλουμε υποχρεωτική την εκμάθηση της τουρκικής ιστορίας στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, να ασπαστουμε όλοι το ισλάμ, να τιμήσουμε τον κεμάλ, να φέρουμε τουρκάλες να κάνουμε επιμειξίες.
    τοτε θα δείτε που θαμαστε όλοι μες την τρελλή χαρά.
    ά ρε ματσούκι που μας χρειάζεται!!!
    κυριε καλλεντερίδη κάνετε ένα σοβαρό αγώνα εδώ μέσα για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.
    πατρίδα μας είναι κυρίως τα ιερά και τα όσια και μετά τα δάση κλπ που είπε ο κ. παπούλιας.άν έχουμε τα πρώτα, 'υπέρ βωμών και εστιών' και "ου καταισχύνω όπλα τα ιερά"
    που έλεγαν οι πρόγονοί μας ούτε καμένα δάση θάχαμε, ούτε οικονομικοκοινωνικά προβλήματα και θαμαστε και ισορροπημένοι σαν ανθρωποι.ο ήρωας Κουκκίδης εύζωνας έπεσε τυλιγμένος με την ελληνική σημαία από την ακρόπολη όταν ανέβασαν τη σβαστικα οι ναζί γιατί είχε την αγάπη μέσα του σ αυτα τα όσια και ιερά της φυλής μας που εξέφραζε η σημαία.ποιός μιλάει για τον κουκίδη ή τον δημήτριο ίτσιο τον λοχία στο μπέλλες/ομορφοπλαγιά/6-4-41 που μ ένα πολυβόλο καθάρισε ένα σύνταγμα ναζίδες και αφού τελείωσε κι η τελευταία σφαίρα παραδόθηκε και τον εκτέλεσε ο γερμανός διοικητής;
    οι ήρωες δεν πρέπει να προβάλλονται στην ελλάδα του 2009.
    τόσο αλλοιώθηκε ο λαός μας που αντί για ήρωες έχει πρότυπα το κάθε σκουπίδι, την κάθε κυράτσω,μαριορί,κουμπάρα, παρουσιαστρια που επιδεικνύοντας τα στηθη και τα οπίσθιά της λαμβάνει καλοληρωμένη, προβεβλημένη και επίσημη θέση στην ελληνική κοινωνια, αλλά και τον κάθε ανώμαλο που κυνικά θέλει να ανωμαλέψει και τους άλλους και να έχει και τα ηνία της εθνικής πολιτικής.
    όταν βγαίνει το όνομα εθνικής από τον τίτλο του υπουργείου παιδείας, απο το υπουργείο άμυνας και ο ΥΠΕΘΑ ονομάζεται πλεον ΥΠ-ΑΜ και δεν σηκώνεται πάνω ο κόσμος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, δεν έχει μέλλον αυτός ο λαός.
    λυπάμαιγια μας και τα παιδιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους και διατήρηση της μνήμης της ημέρας. Στην γειτονιά μου πάντως σήμερα κυματίζουν5 ΝΑΙ ΠΕΝΤΕ Γαλανόλευκες και είναι μεγαλούτσικος ο δρόμος.Για την ώρα η τεχνική της ομελέτας των εθνών κερδίζει κατά κράτος. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.