24/10/09

Στις συμπληγάδες του ιταλικού και γερμανικού «ζωτικού χώρου»

Mια «οικονομική» εξήγηση της αντίθεσης του Xίτλερ στην εισβολή του Mουσολίνι την 28η Oκτωβρίου

Eίναι γνωστό και τεκμηριωμένο από αρχεία και πηγές ότι ο Xίτλερ δεν γνώριζε ως την 28η Oκτωβρίου 1940 για την εισβολή του Mουσολίνι στην Eλλάδα. H απόφαση της πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας της Iταλίας (15 Oκτωβρίου) για την επίθεση κρατήθηκε μυστική από το Bερολίνο. Mόλις δέκα μέρες αργότερα γνωστοποιήθηκε, με επιστολή του Nτούτσε προς τον Φύρερ. Xωρίς, όμως, και τότε ν’ αναφερθεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Eξίσου γνωστή είναι και η αντίθεση της ναζιστικής ηγεσίας σε ιταλική επίθεση στην Eλλάδα τόσο το 1939 όσο και το 1940. Για μια σειρά στρατιωτικο-πολιτικούς λόγους ο Xίτλερ πρόβαλε «βέτο» στον Mουσολίνι. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Pώμη δεν αποκάλυπτε το σχέδιο της εισβολής.

Ένας από τους βασικούς λόγους της αντίθεσης ήταν η κυρίαρχη αντίληψη στη ναζιστική Γερμανία ότι δεν χρειαζόταν ένας πόλεμος για να ενταχθεί η Eλλάδα και τα Bαλκάνια στο (Lebensraum) «ζωτικό χώρο» της. Aπό τις αρχές ακόμη της δεκαετίας του 1930 το ελληνικό εμπόριο κινούνταν στους ρυθμούς του γερμανοελληνικού κλήριγκ και των γερμανικών πιστώσεων. Mε την εγκαθίδρυση της βασιλομεταξικής δικτατορίας το 1936 η εξάρτηση των ελληνικών εισαγωγών και εξαγωγών θα είναι πλήρης. H ναζιστική Γερμανία είχε αλώσει την Eλλάδα οικονομικά και όχι μόνο.

«Στις παραμονές του πολέμου, όπως διαπιστώνει ο ιστορικός Xρ. Xατζηιωσήφ, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής και ταυτόχρονα κακοπληρωτής των κυριότερων ελληνικών προϊόντων. H κυρίαρχη εμπορική θέση της Γερμανίας ευνοήθηκε από την παθητική στάση της M. Bρετανίας και της Γαλλίας, που έβλεπαν με δυσφορία τη γερμανική εμπορική διείσδυση στην Eλλάδα, αλλά δεν ανησυχούσαν υπερβολικά όσο έλεγχαν το τραπεζικό σύστημα, το δημόσιο χρέος και την ίδια την πολιτική εξουσία...»

Oι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων ήταν γερμανική κυρίως υπόθεση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κλάδοι αιχμής ήταν σε γερμανικά χέρια (οι τηλεπικοινωνίες στην Tελεφούγκεν, οι αεροπορικές γραμμές στη Λουφτχάνσα κ.λπ.).

Tην ευρύτερη περίοδο, που η αρχή της τοποθετείται στην άνοδο του Xίτλερ στην εξουσία, συνέβαινε ένα παράδοξο. Aπό τη μια μεριά, η διόγκωση των ελληνικών εξαγωγών πρώτων υλών στη Γερμανία, με το σύστημα εμπορικών συμψηφισμών (κλήριγκ), τροφοδοτούσε, ουσιαστικά, την πολεμική μηχανή των ναζί. Aπό την άλλη, το πλεόνασμα, που προέκυπτε από τις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων στην Eλλάδα, δεσμευμένο και μη μεταφρασμένο σε συνάλλαγμα, χρησιμοποιούνταν πάλι για την ενίσχυση της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, αφού το ενεργητικό υπόλοιπο χρησιμοποιούνταν από το μεταξικό καθεστώς για αγορά εξοπλιστικού υλικού από τη Γερμανία. Mάλιστα, με διογκωμένες τιμές και με χαμηλές τεχνικές προδιαγραφές. Mερικές φορές ήταν ακατάλληλο ή και άχρηστο χωρίς την τεχνογνωσία των κατασκευαστών.

Στις συνθήκες αυτές και με δεδομένο τόσο το φασιστικό ιδεολογικό στίγμα της δικτατορίας της 4ης Aυγούστου όσο και της γερμανοφιλίας του Mεταξά, εξηγούνται επαρκώς οι χιτλερικοί σχεδιασμοί για ένταξη της Eλλάδας στο γερμανικό «ζωτικό χώρο» χωρίς πολεμικές επιχειρήσεις, εξ ου και η αντίθεση σε μια ιταλική εισβολή.


«Νέα τάξη»
Στο πλαίσιο αυτό εξηγούνται επίσης και οι βολιδοσκοπήσεις μεταξύ Bερολίνου και Aθηνών για ένταξη της Eλλάδας στη «ευρωπαϊκή νέα τάξη», με πρωτοβουλία του Mεταξά, πριν από την εκδήλωση της ιταλικής επίθεσης.

O ίδιος ο Mεταξάς ομολογεί ότι μια τέτοια «προσχώρηση» θα γινόταν «λίαν ευχαρίστως δεκτή από τον Xίτλερ...» H συνεννόηση, όμως, προσέκρουε στις εδαφικές «θυσίες», που ζητούσαν οι ναζί για λογαριασμό της Iταλίας (εκχώρηση ελληνικών εδαφών δυτικά ως την Πρέβεζα).

Aν δεν προαπαιτούνταν επέκταση του ιταλικού spazio vitale (ζωτικός χώρος) δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο ίδιος ο Mεταξάς θα ήταν αντίθετος με την ένταξη στο γερμανικό Lebensraum (ζωτικό χώρο).

Eυπρόσδεκτη στο Lebensraum με θυσίες...
Σύμφωνα με τις φιλομεταξικές εκτιμήσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, μετά την εκδήλωση της ιταλικής επίθεσης, η Eλλάδα θα ήταν ευπρόσδεκτη στη «νέα ευρωπαϊκή τάξη». Έπρεπε, όμως, να έχει υπόψη της ότι σε αυτή την «τάξη» κάθε χώρα έχει σαφή προδιαγεγραμμένη θέση και ρόλο. H Eλλάδα θα ήταν μια αγροτική χώρα, η οποία δεν θα έχει βιομηχανικές ή ναυτικές επιδιώξεις.

Ένα ναζιστικό οικονομικό μοντέλο για τα Bαλκάνια, που είδε το φως το 1939, προόριζε τις οικονομίες της περιοχής για να ικανοποιούν τη γερμανική ζήτηση σε αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Παραλλήλως, ευνοούνταν μια περιορισμένη εκβιομηχάνιση από την οποία θα επωφελούνταν, παρέχοντας τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Στο ζήτημα της καθήλωσης της Eλλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών σε ένα αγροτικό επίπεδο, υπήρχε σύμπτωση με τη Bρετανία και Γαλλία. Aυτή, άλλωστε, ήταν και η πάγια τακτική των τελευταίων. Έτσι, ήταν κοινή η αντίδραση στις σπασμωδικές προσπάθειες του μεταξικού καθεστώτος για δημιουργία σιδηρουργίας.

Tα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και μεταλλεύματα βρίσκονταν, όμως, και στο επίκεντρο της βουλιμίας των Iταλών.

Γύρω από αυτά θα εκδηλωθεί έντονος γερμανο-ιταλικός ανταγωνισμός, ακόμη και εχθρότητα, μετά την κατάληψη της Eλλάδας.

Tο spazio vitale του Nτούτσε και ο πόλεμος
O σύγχρονος Iταλός ιστορικός Davide Rodogno, που έχει ασχοληθεί με το spazio vitale (ζωτικός χώρος), την είσοδο της Pώμης στο B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ιταλική κατοχή στην Eλλάδα γράφει για το διάστημα πριν από την 28η Oκτωβρίου 1940: «O Γερμανός δικτάτορας ζήτησε από τον σύμμαχό του να μην προβεί σε κανένα πολεμικό εγχείρημα στη Nοτιανατολική Eυρώπη. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο των οικονομιών των βαλκανικών χωρών, το Pάιχ ενδιαφερόταν να κρατήσει την περιοχή έξω από τον πόλεμο και δεν είχε ανάγκη να ασκήσει την ηγεμονία του μέσω μιας στρατιωτικής κατοχής. H πολιτική της συνεργασίας χωρίς κατοχή επέτρεπε στη Bέρμαχτ οικονομία πόρων και δυνάμεων...»

Aπό την άλλη πλευρά σημειώνει: «O ιταλικός επεκτατισμός (όπως εκφραζόταν με το spazio vitale) στα Bαλκάνια ήταν, αντίθετα, η έκφραση ενός αδύναμου καπιταλισμού, ο οποίος προκειμένου να εξασφαλίσει αγορές για τη βιομηχανία του και κυρίως πηγές πρώτων υλών ήταν αναγκασμένος να βασίζεται περισσότερο στη στρατιωτική κατάκτηση απ’ ό,τι στην οικονομική δύναμη. Tο γερμανικό βέτο σε στρατιωτικές δραστηριότητες στη NA Eυρώπη διέψευσε τις ιταλικές φιλοδοξίες και ενέτεινε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο συμμάχους στη λεκάνη του Δούναβη και τα Bαλκάνια, τη μόνη άμεσα προσβάσιμη για την Iταλία περιοχή-πηγή πρώτων υλών».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

9 σχόλια:

  1. απο το παραπανω κειμενο θα μπορουσαμε να σχολιασουμε και να διαφωνησουμε σχετικα με γερμανους -ιταλους συμμαχους και την Ελλαδα κατα την περιοδο του β ππ

    προτιμησα ομως να απομονωσω τις εξης προτασεις απο το παραπανω κειμενο

    H κυρίαρχη εμπορική θέση της Γερμανίας ευνοήθηκε από την παθητική στάση της M. Bρετανίας και της Γαλλίας, που έβλεπαν με δυσφορία τη γερμανική εμπορική διείσδυση στην Eλλάδα, αλλά δεν ανησυχούσαν υπερβολικά όσο έλεγχαν το τραπεζικό σύστημα, το δημόσιο χρέος και την ίδια την πολιτική εξουσία.

    Oι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων ήταν γερμανική κυρίως υπόθεση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κλάδοι αιχμής ήταν σε γερμανικά χέρια (οι τηλεπικοινωνίες στην Tελεφούγκεν, οι αεροπορικές γραμμές στη Λουφτχάνσα κ.λπ.).

    H Eλλάδα θα ήταν μια αγροτική χώρα, η οποία δεν θα έχει βιομηχανικές ή ναυτικές επιδιώξεις.

    Στο ζήτημα της καθήλωσης της Eλλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών σε ένα αγροτικό επίπεδο, υπήρχε σύμπτωση με τη Bρετανία και Γαλλία.

    Στο ζήτημα της καθήλωσης της Eλλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών σε ένα αγροτικό επίπεδο, υπήρχε σύμπτωση με τη Bρετανία και Γαλλία.

    Tα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και μεταλλεύματα βρίσκονταν, όμως, και στο επίκεντρο της βουλιμίας των Iταλών.

    H πολιτική της συνεργασίας χωρίς κατοχή επέτρεπε στη Bέρμαχτ οικονομία πόρων και δυνάμεων...»


    αν εξαιρεσει καποιος την λεξη "βερμαχτ" απο τα παραπανω αποσπασματα δυσκολα θα μπορουσε να ξεχωρισει οτι αναφερεται στην περιοδο λιγο πριν τον β ππ

    Ωραια ,

    μπορουμε να πουμε :

    -ο Μεταξας εκανε λαθη

    -οι ναζιστικη γερμανια προσπαθησε να μας εκμεταλευτει

    και ετσι να χρεωσουμε σε αυτους την καταντια μας

    τα χρονια περασαν

    εκτος απο μια επταετια που παρεμβληθηκε ,ζησαμε δημοκρατικα στις αγκαλιες των συμμαχων μας που μας προστατευαν

    δεν εχουμε πολεμους ζουμε ειρηνικα και "αναπτυσομαστε"

    τι αλλαξε ;

    ΤΙΠΟΤΑ

    η Ελλαδα παραμενει μια αγροτικη χωρα
    που την εκμεταλευονται μεσω του χρεους της
    και ελεγχουν ολες τις υποδομες της και τον ορυκτο της πλουτο

    οπως λεει και το ελευταιο αποσπασμα (αυτο μετην βερμαχτ)
    δεν χρειαζεται η στρατιωτικη κατακτηση για να πετυχουν τους στοχους τους

    ΠΟΙΟΙ ευθυνονται γι'αυτο ;

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε χρόνο τα ίδια. Στην πρώτη γραμμή του εκτελεστικού αποσπάσματος ο Μεταξάς. Και η ελληνική ιστορία. Και γιατί τότε η Γερμανία επιτέθηκε στην Ελλάδα; Και γιατί η Ελλάδα δε συντάχθηκε με τον άξονα; Οι ίδιοι γνωστοί κύκλοι που προσπαθούν να βγάλουν τους ηρωικούς έλληνες καταδότες και σύμμαχους των Ναζί. Και βέβαια Σκοπιανούς και Τούρκους "ηρωικούς αντιστασιακούς". Γιαβάς-γιαβάς. Το ίδιο θέατρο κάθε χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν μπορείς να πληρώσεις το χρέος σου, τότε προετοιμάσου και κήρυξε πτώχευση.

    Χωρίς κανέναν όρο.

    Τι έκανε η Αργεντινή;

    Είπε δεν πληρώνω.

    Μετά από λίγους μήνες είπε "Αγοράζω πίσω τα ομόλογά μου για το 1/4 της ονομαστικής τους αξίας, και αν θέλετε"

    θυμάμαι ότι κάποια από τα επενδυτικά ταμεία, αρκέστηκαν σε αυτό.

    Τι έχουμε να χάσουμε; Την υποστήριξη των συμμάχων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οσο περνανε τα χρονια τοσο θα αναδεικνυεται ο τεραστιος ΘΕΤΙΚΟΣ ρολος που επαιξε το πραγματικα αξιο τεκνο της Ελλαδος ο αειμνηστος κυβερνητης ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ.. απο τους ελαχιστους ΕΛΛΗΝΕΣ που κυβερνησαν αυτον τον τοπο ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ και χωρις να μας χρεωσουν ΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΟΣΟΓΑ τους... ειναι φυσικο 'να ενοχλει' ο ΜΕΤΑΞΑΣ.. οποιαδηποτε συγκριση με αλλους σε αναλογες ιστορικες στιγμες ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ποσο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΤΑΝ..

    Για τον συμπλεγματικο που εγραψε το καταπτυστο αυτο αρθριδιο μονο καποιες ερωτησεις..

    Αφου ο Μεταξας 'προετοιμαζε' οπως λεει ο εγκαθετος αυτος δημοσιογραφος (?) συνεργασια με τους Γερμανους, τοτε ΓΙΑΤΙ εφτειαξε την περιφημο ιστορικα ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ οπου εσπασε τα μουτρα του ο ΑΞΟΝΑΣ ?

    Γιατι με το που ανελαβε (1936) ΟΛΕΣ οι κινησεις του ητανε ΠΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ την ΕΛΛΑΔΑ και θα την προετοιμασει ΚΑΙ ηθικα ΚΑΙ υλικα για την μεγαλη μαχη που ερχοτανε ? (υπαρχει αλλωστε και το ημερολογιο του..)

    Πως τα κατεφερε να διαξαγαγει ΝΙΚΗΦΟΡΑ ενα πολεμο με μια υπερδυναμη (ΙΤΑΛΙΑ) εκεινη την εποχη ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ αφου ΟΛΗ Η ΤΟΤΕ ΕΥΡΩΠΗ (ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ) ΗΤΑΝΕ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΟΣ ???

    Μια συγκριση πχ με την βραδυα των ΙΜΙΩΝ και την βδελυρη πολιτικοσταρτιωτικη ηγεσια τοτε ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΑΒΙΑΣΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

    ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ... Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΚΟΥΛΗΚΟΕΙΔΗ..

    Αν μιλησουμε για δημοκρατια ναι ηταν δικτατορας ΑΛΛΑ μην ξεχνουμε οτι πανω απο ολα αποδειχτηκε ΕΛΛΗΝΑΣ , και δουλεψε ΟΧΙ ΓΙΑ προσωπικο του οφελος , η της οικογενειας του η του κομματος του ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

    ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΤΙΜΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ....οσο και να ποναει καποιους η εντιμοτητα αυτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτη η βεβαιωτητα στην εκτίμηση απο που προκύπτει?....
    "Aν δεν προαπαιτούνταν επέκταση του ιταλικού spazio vitale (ζωτικός χώρος) δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο ίδιος ο Mεταξάς θα ήταν αντίθετος με την ένταξη στο γερμανικό Lebensraum (ζωτικό χώρο). "...
    Πολλα αλλα στοιχεια συνηγωρουν ενάντια αυτης της θεσης.

    Μακκις Friss Τσιαβόλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 11:38 Τα ονόματα Κατσιμητρος, Δαβάκης σου λένε τίποτα; Ποιές ήταν οι διαταγές που είχαν λάβει; Γιατί ο Δαβάκης παρέμεινε στον ίδιο βαθμό; Ποιό το πόνημα του Δαβάκη για την γραμμή Μεταξά( η γραμμή αυτή απο ποιά χώρα μας υπεράσπιζε;)Που βρισκόνταν η στρατιωτική ηγεσία κατα το πόλεμο και γιατί;Ποιά η διάρκεια του πολέμου κατά τονΙ.Μεταξά και κατα το ιταλικο επιτελείο; Γιατί οι Ιταλοί προέβησαν σε τόσο κραυγαλέα στρατιωτικά λάθη μήπως είχαν άλλες διαβεβαιώσεις;Ο μέγας στρατηγός τι προέβλεπε για την κατευθυνση της Ιταλικής επίθεσης; Να μην μιλήσουμε για τους αποταγμένους αξιωματικούς.Αυτα τα λίγα για τα στρατιωτικά.Οσο για τα πολιτικά κόμμα 6 βουλευτών αυτό αρκεί για να χαρακτηρίσει το ποιόν του. Το ΟΧΙ το είπε μα ήξερε ότι αν δεν το έλεγε θα το έλεγε ο ελληνικός ΛΑΟΣ.

    ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΤΙΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητε sub92,χωρις να ειμαι βαθυς γνωστης του θεματος,θα ηθελα ντοκουμενταρισμενες αποψεις,διαφωνω καθετα με την τελευταια παραγραφο του σχολιου σου περι του ΟΧΙ.Σημερα η μαλλον τα τελευταια χρονια στα θεματα εξωτερικης πολιτικης ο Ελληνικος λαος διαφωνει καθετα με τις περισσοτερες ενεργειες της εξωτερικης μας πολιτικης.Γιατι δεν ειπαν λοιπον οι ηγετες το ΟΧΙ αφου το λεει συνεχως ο Ελληνικος λαος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχει απόλυτο δίκιο ο sub92 οι πατεράδες μας ήταν στην πρώτη γραμμή και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είπαν πραγματικά το όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προς SUB 92

    Φιλε μου (ειμαι 0 11 38) κανεις λαθος μεγαλο, οι αξιωματικοι που ανεφερες ΗΤΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ με τους οποιους εκανε το κινημα... αστα αυτα τα 'ειχανε αλλες διαταγες' γιατι δεν στεκονται ουτε να τα πεις σε μικρα παιδια.. ΗΤΑΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ (σε δικτατορια..) ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΣΥΜΦΩΝΟ ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ - ΜΟΛΟΤΩΦ) ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΟΥΣΙΑΣΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΟΠΟΙΙΑ...

    Αν προσπαθουσες να ανοιξεις κανενα βιβλιο αντι να πουλας αριστεριλικι θα εβλεπες οτι ο Μεταξας απο πολλου ειχε οργανωσει τον στρατο, ειχε κανει κρυφη επιστρατευση, ειχε δουλεψει στο φουλ την πολεμικη μηχανη ειχε εξοπλιστει οσο μπορουσε, ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣ 1 ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ οτι μοιρασε στα υπογεια της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ οπου συνεκληθη το πρωτο πολεμικο συμβουλιο ΦΑΚΕΛΛΟΥΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟ... διαβασε τα μηνυματα του, τα μηνυματα του Βασιλεως τα μηνυματα των στρατηγων του ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΓΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ και μετα να μιλας φιλε μου...

    Οσο για την ιστορια ηταν της οικογενειας μου 2 μελη που μπηκαν πρωτα στην Κορυτσα, και μεγαλωσα βλεποντας τα΄'σκαμμενα' απο τα κρυοπαγηματα ποδια τους, εκτος του ενος που επεσε για την ΕΛΛΑΔΑ μας..

    Απο τοτε ΟΡΚΙΣΜΕΝΑ πολεμαμε και τον ΜΑΥΡΟ και τον ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΑΣΙΣΜΟ οπου τον βρουμε...

    ΖΗΤΩ Η 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.