30/10/09

Δεν την εφεύρε, αλλά την παραμόρφωσε

Σωστή η απολογία του Δημήτρη Χριστόφια. Δεν είναι δική του εφεύρεση η λύση της διζωνικής ομοσπονδίας. Είναι δική του ευθύνη, όμως, και ευθύνη του κόμματός του, που κατέστησαν αυτήν τη λύση λάβαρο αγώνα, και την αναβάθμισαν ως τη μόνη διέξοδο για τον κυπριακό λαό. Και είναι χειρότερο το ότι την παραμόρφωσαν και την κατέστησαν επαχθέστερη.

Ουδείς αντιτίθεται σε λύση ομοσπονδίας, με το σωστό περιεχόμενο, όπως έλεγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Έστω και αν η ομοσπονδία δεν αποτελεί, για το μικρό αυτό τόπο, την ιδεωδέστερη λύση, ακόμη και με το σωστό περιεχόμενο. Αποτελεί, όμως, την ολιγότερον επαχθή λύση, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από το 1974.

Η διζωνική, όμως, είναι ξενόφερτη λύση. Είναι αγγλοαμερικανικής έμπνευσης με πλασιέ Κυπρίους. Ο Μακάριος δεν απεδέχθη ολοκληρωτικά αυτήν τη λύση. Στη συμφωνία του με τον Ντενκτάς, πουθενά δεν αναφέρεται ο όρος διζωνική ομοσπονδία. Αναφέρεται επί λέξει: "Επιζητούμε μιαν ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία". Οι προτάσεις που υπέβαλε αργότερα, με συνομιλητή τον Τάσσο Παπαδόπουλο, καμιά σχέση δεν είχαν με τις προτάσεις που υπέβαλαν αργότερα διάδοχοί του και τελευταία ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο ίδιος ο Μακάριος, στη συνάντησή του με τον Ντενκτάς, είπε στον κατοχικό ηγέτη, σύμφωνα με τουρκικά απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε πρόσφατα ο Σενέρ Λεβέντ: "Αποδέχομαι την ομοσπονδία, φυσικά υπό τον όρο να συμφωνήσουμε σε ελευθερία διακίνησης και εγκατάστασης, και σε άλλα στοιχεία. Όμως, όταν λέμε ομοσπονδία, μήπως καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα; Εγώ νομίζω ότι η τουρκική πλευρά έχει κατά νουν μια συνομοσπονδία, αποτελούμενη από δύο χωριστά κράτη...".

Μπορεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να μας εξηγήσει πώς, από την ορολογία του Μακαρίου "ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομοσπονδία", αυτός κατέληξε(όπως αναφέρει και η κοινή συμφωνία του με τον Ταλάτ) σε διζωνική ομοσπονδία που θα αποτελείται από δύο συνιστώσες Πολιτείες; Είχε αποδεχθεί ο Μακάριος διζωνική δύο συνιστωσών Πολιτειών (κρατών), που παραπέμπει σε συνομοσπονδία; Είχε αποδεχθεί ο Μακάριος εκ περιτροπής Προεδρία και σταθμισμένη ψήφο;

Αλλά ας πάμε και στο πλαίσιο αποφάσεων που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο το 1989 και τις οποίες κατέθεσε ως προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ο Γιώργος Βασιλείου. Και εδώ δεν γίνεται λόγος για διζωνική δύο συνιστωσών Πολιτειών, αλλά αναφέρεται: "Η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελείται από δύο περιοχές, οι οποίες στο εξής θα αποκαλούνται Περιφέρειες". Σε αυτές τις προτάσεις δεν υπάρχει αναφορά σε εκ περιτροπής προεδρία.

Συμπέρασμα: Μέσα από το πέρασμα του χρόνου, οι εκάστοτε Πρόεδροι έκαμαν τέτοιες παραχωρήσεις, που παραμόρφωσαν την ομοσπονδία. Και μπορεί να μην εφεύραν αυτοί τη διζωνική, αλλά επωμίζονται -όπως και ο Δημήτρης Χριστόφιας- βαρύτερη ευθύνη. Κατέστησαν μια ετεροβαρή λύση, αποκρουστική και επαχθή για τον κυπριακό Ελληνισμό.
Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com
ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΣΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Η Κύπρος, τ΄ όμορφο νησί, η κοσμοξακουσμένη,
    να φύγουν οι κομμουνιστές ως πότε θα προσμένει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να φύγουν' οι κομμουνιστές
    για να ΄ρθουνε οι άλλοι,
    απου τσι λέν αυνανιστές
    κι έχουν το ίδιο χάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέση
    Απαράδεκτος και απερίγραπτος
    | Εκτύπωση | 30/10/2009 |

    Aπαράδεκτος και απερίγραπτος είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Προχθές, επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης του Ελληνικού Λαού, επέτειο της λαμπρότερης σελίδας στη σύγχρονη Ιστορία του Έθνους, επέλεξε να μιλήσει για «ελληνικό φασισμό» και να προσφέρει ξανά ανέλπιστα επιχειρήματα στην Τουρκία και στους συμμάχους της. Τη στιγμή, ακριβώς, που η Τουρκία αναζητεί ερείσματα και επιχειρήματα για ν' αποενοχοποιηθεί ενόψει της αξιολόγησής της.
    Αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να περιοριστεί στην εξύμνηση του Έπους του Σαράντα και στην καταδίκη του τουρκικού νεοφασισμού, ήλθε και θυμήθηκε το πραξικόπημα, τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β. Είπε: «Είμαστε και εμείς θύματα του νεοφασισμού, του σύγχρονου, και δυστυχώς ελληνικού ή ελληνόφωνου φασισμού, της Χούντας, και της ΕΟΚΑ Β, που έφεραν την καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας, τις επιπτώσεις της οποίας, αγωνιζόμαστε εδώ και 35 χρόνια να εξοβελίσουμε, να ακυρώσουμε».
    Τέτοιον αφοριστικό ισχυρισμό, ούτε οι Τούρκοι διανοήθηκαν.
    Πουθενά, στους λόγους του Προέδρου, δεν καταγράφεται καταδίκη του τουρκικού φασισμού, εναντίον του οποίου εδώ και 35 χρόνια αγωνίζεται ο κυπριακός Ελληνισμός. Ως να μην υπήρξε τουρκική εισβολή και κατοχή. Δεν είναι τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής που αγωνιζόμαστε εδώ και 35 χρόνια να εξαλείψουμε. Όχι. Είναι τις επιπτώσεις του «ελληνικού ή ελληνοφώνου φασισμού», εναντίον των οποίων αγωνιζόμαστε!
    Φοβερή, ανιστόρητη, απαράδεκτη η αναφορά. Αδιόρθωτος ο Πρόεδρος.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Χριστόφιας προσφέρει γενναία δώρα στην προσπάθεια αποενοχοποίησης της Τουρκίας. Στην ομιλία του, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε την ίδια ανιστόρητη και προκλητική αναφορά. Με αποτέλεσμα να προσφέρει τη σκυτάλη στον Καρλ Μπιλντ, τον Εγκεμέν Μπαγίς και σε πολλούς άλλους, να δηλώνουν πως τον τουρκικό στρατό τον έφεραν στην Κύπρο οι Έλληνες.
    Το πραξικόπημα της Χούντας υπήρξε προδοτικό, ουδείς το αρνείται. Έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, απέτυχε. Ο Μακάριος επέστρεψε, η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε και η Τουρκία δεν είχε κανένα λόγο να ξεκινήσει και να συνεχίζει για 35 χρόνια τα εγκλήματά της κατά της Κύπρου και του λαού της.
    Για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως, η Ιστορία σταματά στο πραξικόπημα. Το ρολόι της Ιστορίας σταμάτησε εκεί, για τον Δημήτρη Χριστόφια. Πιστεύει ότι ο κυπριακός λαός αγωνίζεται ακόμη κατά του «ελληνικού φασισμού» και της Χούντας. Ξεγράφει τους σημερινούς κινδύνους, που είναι ο τουρκικός φασισμός και η κατοχή του.
    Αν αυτό αποτελεί αφέλεια, ο Πρόεδρος είναι ανιστόρητος. Αν, όμως, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τον ίδιο ισχυρισμό, πιστεύει ότι θα εμφυτεύσει μέσα στο μυαλό του Έλληνα Κυπρίου, ότι για την τραγωδία του φέρει ίση ευθύνη με την Τουρκία, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την απαράδεκτη λύση που θα φέρει, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι επικίνδυνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.