22/10/09

Ξαναρχίζει ο διάλογος της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ με το Σερβικό Πατριαρχείο

Για μια σημαντική εξέλιξη ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επισκέφθηκε το Φανάρι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία.

Το πατριαρχείο χαρακτήρισε “το γεγονός ενθαρρυντικό”, αφού, ως γνωστόν, εκτιμάει πως “η λύση του προβλήματος διέρχεται μέσω του Πατριαρχείου της Σερβίας”.

Η Εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του σερβικού πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία", η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου. Τα Σκόπια έχουν επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια μια προσέγγιση με το Φανάρι, με επισκέψεις κληρικών του, οι οποίοι κατάλαβαν ότι (με δεδομένες τις ελληνικές αντιδράσεις σε πολλά διεθνή φόρα λόγω του ζητήματος της ονομασίας) ο δρόμος της εξομάλυνσης περνάει από το Βελιγράδι. Άγνωστο παραμένει πού θα καταλήξει αυτός ο διάλογος. Τυχόν επαναφορά του προηγούμενου ονόματος, “Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας”, σίγουρα θα αποφορτίσει έτι περαιτέρω το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Κατά τη διάρκεια της μίας και πλέον ώρας της συνάντησης με τον οικουμενικό πατριάρχη, ο κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε και στις ανασκαφές που γίνονται στον τόπο καταγωγής του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και πρόσφερε στον πατριάρχη Βαρθολομαίο ένα αρχαίο ενσφράγιστο κεραμικό. Ο οικουμενικός πατριάρχης τού χάρισε μία εικόνα του αγίου Γεωργίου, του οποίου το όνομα φέρει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, καθώς και άλλα αναμνηστικά.

Σε δήλωσή του μετά την συνάντηση ο Γκεόργκι Ιβάνοφ τόνισε ότι μετέφερε στον οικουμενικό πατριάρχη το σεβασμό των πιστών της χώρας του και του αρχιεπισκόπου τους, και ότι τον προσκάλεσε στη 2η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Διάλογο μεταξύ των Θρησκειών και των Πολιτισμών, που θα συνέλθει στην Αχρίδα μεταξύ 6-9 Μαΐου 2010. Πριν αναχωρήσει από το Φανάρι, ο Ιβάνοφ προσκύνησε στον πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου.
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.