23/10/09

Τηλεδιάσκεψη Ρωσίας, Ιταλίας και Τουρκίας για τον αγωγό Σαμψούντα-Τσεϊχάν


Μεγάλο διεθνές σχέδιο, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν, στην κατασκευή του οποίου εντάσσεται πλέον και η Ρωσία.

Μιλώντας από την Αγία Πετρούπολη, όπου φιλοξενεί τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Β. Πούτιν εκτίμησε ότι το σχέδιο αυτό «μπορεί ουσιαστικά να βελτιώσει την κατάσταση στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές» και χαιρέτισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Καζαχστάν Ναζαρμπάεφ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, εξέφρασε τη συγκατάθεσή του να συμμετάσχει στον αγωγό παρέχοντας πολύτιμους για την πληρότητά του όγκους πετρελαίου.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ρωσίας, Ιταλίας και Τουρκίας «υποδειγματική», που δίνει το παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο και αναφέρθηκε στο δίκτυο των αγωγών, στους οποίους συμμετέχει η Τουρκία, μεταξύ των οποίων και τον TGI (Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία). Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, που η χώρα του τήρησε την υπόσχεσή της ότι θα έχει έτοιμη την απάντησή της στη ρωσική πλευρά έως την 1η Νοεμβρίου και παρέδωσε στη Μόσχα τις άδειες γεωλογικών ερευνών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου θα διέρχεται ο αγωγός South Stream.

Ο Β.Πούτιν διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση ότι «μας είναι εύκολο να εργαζόμαστε με τους Τούρκους φίλους μας, με την τουρκική ηγεσία, διότι όλες οι αμοιβαίες συμφωνίες εκτελούνται και από τις δύο πλευρές εγκαίρως» και αναφέρθηκε στο σχέδιο κατασκευής ενός ακόμη αγωγού φυσικού αερίου, τον λεγόμενο «Blue Stream-2», ο οποίος θα καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, με προοπτική «να προμηθεύει ενεργειακούς πόρους σε τρίτες χώρες». Στο παρελθόν έχει αναφερθεί ότι η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται να πουλά ρωσικό αέριο στην Κύπρο, το Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Με την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου πετυχαίνουμε τη διαφοροποίηση των διαδρομών των φορτίων, γεγονός, που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στον ενεργειακό τομέα» σημείωσε ο Σ.Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κρίση της Ουκρανίας, με τη διακοπή της παροχής προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές στην αρχή της χρονιάς. Ο κ. Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε «πρόκληση, που πρέπει να αποδεχθούμε» την επιδίωξη να κατασκευαστεί ο αγωγός South Stream νωρίτερα από τον αντίστοιχο βόρειο αγωγό Nord Stream, τον οποίο προετοιμάζει η Ρωσία για την παράκαμψη της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός προσκάλεσε στην Μόσχα τον Τούρκο ομόλογό του Ρ.Τ.Ερντογάν, ο οποίος και απεδέχθη την πρόταση.

Πούτιν και Μπερλουσκόνι επιθυμούν χρονοδιάγραμμα για τον South Stream

Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντώνται σήμερα για να επιτύχουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα του αγωγού South Stream, μια συνεργασία που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τις συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Σίλβιο επέβαλε στις επιχειρήσεις μας ένα στόχο πολύ δύσκολο όσον αφορά στο South Stream», δήλωσε ο Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Ερντογάν.

«Είπε ότι ο South Stream μπορεί να κατασκευαστεί γρηγορότερα από ότι ο North Stream ο οποίος περνά από τη Βαλτική», εξήγησε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Ο North Stream, ένα πρόγραμμα πιλοτικό από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom που διαθέτει ένα αγωγό μήκους 1.220 χιλιομέτρων από το Βιμποργκ της Ρωσίας μέχρι το Γκρέιφσβαλντ της Γερμανίας, ο οποίος διέρχεται από τη Βαλτική θάλασσα από τα θαλάσσια ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και τέλος της Γερμανίας. Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2012.

Από την άλλη πλευρά ο South Stream, που συνχρηματοδοτείται από την ρωσική Gazprom και την ιταλική ΕΝΙ, θα περάσει από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Ρωσίας και της Βουλγαρίας. Δύο διακλαδώσεις, η μία με κατεύθυνση βορειοδυτική μέσω Αυστρίας και η άλλη νότια μέσω Ελλάδας και Ιταλίας θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του αγωγού. Επισήμως η έναρξη του έργου προβλέπεται το 2013.

«Τώρα μπορούμε να το αποκαλύψουμε καθώς έχουμε την εμπειρία της κατασκευής του αγωγού του Blue Stream, που διέρχεται δια τουρκικού εδάφους», πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν υπογραμμίζοντας ότι οι τρεις χώρες συνεργάστηκαν μαζί και διαθέτουν πλέον την εμπειρία.

Ο Blue Stream, που διευθύνεται από την Gazprom και την ΕΝΙ, ξεκινά από τη Ρωσία, περνά από την Τουρκία και διέρχεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.