30/10/09

Διπλωματικός πυρετός για ευρωτουρκικά και Λισαβόνα

Υπέρμαχος της ομαλής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. εμφανίστηκε η κυβέρνηση, στην πρώτη κατ' ουσίαν εμφάνισή της στον ευρωπαϊκό χώρο, με αφορμή το ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Την παραμονή του Συμβουλίου ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μετέβη στη Στοκχόλμη και με αφορμή το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας είχε μακρά επαφή με τον κ. Καρλ Μπιλντ, πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας.

Ο κ. Μπιλντ είναι ένας από τους φανατικότερους, ανοιχτά, υποστηρικτές της Τουρκίας στην Ε.Ε. και στη λύση του Κυπριακού. Παραλλήλως ο κ. Μπιλντ προωθεί την υποψηφιότητά του για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε., όταν ισχύσει η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Στη Βρετανία
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, αποφάσισε αιφνιδίως να μεταβεί το Σάββατο στο Λονδίνο, προκειμένου να έχει δίωρη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μίλιμπαντ, κατά την οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα συζητηθούν δύο θέματα: η πορεία του Κυπριακού και κατ' επέκτασιν οι επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, καθώς και η ελληνική υποστήριξη ή όχι στην υποψηφιότητα του πρώην Εργατικού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο αξίωμα του προέδρου της Ε.Ε., όταν ισχύσει η Συμφωνία της Λισαβόνας.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς είναι άγνωστο ακόμα αν η ελληνική κυβέρνηση θα συναρτήσει την υποστήριξή της ενδεχομένως στους κ. Μπλερ και Μπιλντ από τις δικές τους καλές προθέσεις απέναντι στους ελληνικούς στόχους στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, για να αναφερθούμε μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

Ο Δρούτσας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, στην πρώτη συνένετυξή του στο Πρακτορείο Ρόιτερ την Τετάρτη για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό επέμεινε στην κατακλείδα της συνέντευξής του:

«...Πρέπει να βρούμε λύσεις σε όλα όσα θα μπορούσαν να θεωρηθούν εμπόδια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

Ο κ. Δρούτσας στην ίδια συνέντευξη επέμεινε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν» οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο η Αθήνα φαίνεται ότι αρχίζει να ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των Ευρωτουρκικών στο κρίσιμο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η Αγκυρα θα βρεθεί προ των υποχρεώσεών της απέναντι στην Κύπρο (Πρωτόκολλο της Αγκυρας, με άνοιγμα τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων στην Κύπρο).

Ο Κυπριανού
Χθες εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μ. Κυπριανού, μιλώντας στο Ιδρυμα Europrean Policy Center, αναφέρθηκε «σε επιπτώσεις» (σ.σ. όχι κυρώσεις) που θα έχει η Τουρκία τον Δεκέμβριο: θα πρόκειται για μια ευρωπαϊκή απόφαση, είπε ο κ. Κυπριανού, η οποία θα επηρεάζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, χωρίς να μπλοκάρει τη διαδικασία και χωρίς να κλείνει την πόρτα της Ε.Ε. στην Τουρκία...

Η τοποθέτηση αυτή παραπέμπει μάλλον σε μπλοκάρισμα κεφαλαίων διαπραγμάτευσης της Τουρκίας και όχι μπλοκάρισμα της συνολικής πορείας της στην Ε.Ε.

Για τους μετανάστες
Σήμερα εξάλλου αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης προς τις χώρες της Ε.Ε., θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα λόγω της εισδοχής παράνομων λαθρομεταναστών από την Τουρκία.

Αν και στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ελληνική πλευρά, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα, είχε δείξει ότι το θέμα είναι μείζον για τα ελληνικά συμφέροντα, εντούτοις το κείμενο της σουηδικής προεδρίας απλώς εκφράζει την ικανοποίησή της για τον «ενισχυμένο διάλογο για τη μετανάστευση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία». Ακόμα και αν επέλθουν φραστικές αλλαγές στο τελικό κείμενο, είναι μάλλον προφανές ότι η Αθήνα κατεβάζει τον πήχυ των απαιτήσεών της προς την Τουρκία στο θέμα της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία, αν και μέχρι πρότινος είχε τη συμπαράσταση της πλειονότητας των εταίρων. *

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Ο Ελληνικός λαός δεν τους θέλει μέσα στην ΕΕ στην συντριπτική του πελιοψηφία. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Η διπλωματία του φόβου και του Τουρκοπανικού είναι αυτή. Απάδει Ελλήνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.