22/10/09

Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής

Τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής περιέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
Τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής παρουσίασε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Παράλληλα εξέφρασε τη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των κλάδων, καθώς και την αξιοποίηση του αξιόλογου στελεχιακού δυναμικού του.
Για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε, έχει ζητήσει τη βοήθεια της Διπλωματικής Ακαδημίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της «εκπροσώπησης της χώρας με αξιοπρέπεια, περηφάνεια και χωρίς σπατάλες».
Ο κ. Δρούτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας, στον οποίο κομβικό ρόλο παίζει η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θέλει ο όρος αυτός «να είναι μόνο μία φράση, αλλά να αφορά την εκπόνηση ενός σχεδίου και προγράμματος» και μάλιστα με τη χρήση ενός νέου εργαλείου, όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε την «πράσινη διπλωματία».
Επίσης αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού για πολύ σημαντική προετοιμασία και συμμετοχή της Ελλάδας, εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

Βαλκάνια-ΠΓΔΜ
O κ. Δρούτσας επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημείωσε συγκεκριμένα πως θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή τους πορεία, με ορόσημο το 2014.
Στο σημείο αυτό επανέλαβε τη γνωστή θέση για το Σκοπιανό: «Προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, είναι προηγουμένως η επίλυση του θέματος της ονομασίας». Πρόσθεσε πως η Αθήνα «με ανοιχτό μυαλό» θα διερευνήσει κάθε πιθανό τρόπο να την επίτευξη προόδου με τα Σκόπια, στη βάση όμως της «εθνικής κόκκινης γραμμής που είναι ξεκάθαρη».
Ο κ. Δρούτσας έκανε λόγο και πάλι για «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση» ενώ μίλησε για ακραία ρητορική απο την πλευρά της σκοπιανής ηγεσίας, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η τακτική να εγκαταλειφθεί.

Τουρκία
Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην προσδοκία για την προώθηση των διμερών σχέσεων με την Αγκυρα, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις της γείτονος με την ΕΕ σημείωσε πως «η Τουρκία θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα».
Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολο της ΕΕ, δήλωσε οτι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: «Ολα είναι στο τραπέζι. Εχουμε πει και στο παρελθόν οτι η στάση και η θέση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρείται απο κανέναν δεδομένη».
Σε ερώτημα για την εισροή λαθρομεταναστών απο την Τουρκία, απάντησε ότι αυτό το θέμα αφορά άμεσα την ΕΕ και τόνισε οτι το υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά στο πλαίσιο της ΕΕ, χωρίς αυτό να αποκλείει κινήσεις και σε διμερές επίπεδο.

Κύπρος
O κ. Δρούτσας επισήμανε πως η Κύπρος είναι πάντοτε προτεραιότητα, ενώ μίλησε για στενή και αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Ενα απο τα πεδία της συνεργασίας αυτής δεν αποκλείεται να αφορά κοινές πρωτοβουλίες για την περιοχή της Μεσογείου, περιοχή που αναμένεται να δεχθεί άμεσα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Απαντώντας τέλος σε ερώτημα για συμφωνίες περί πτήσεων απο την Αθήνα στην κατεχόμενη Κύπρο, τόνισε ότι «θέμα πτήσεων απο την Ελλάδα στα κατεχόμενα δεν τίθεται».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NAYTEMΠΟΡIKH

2 σχόλια:

  1. Μας έχετε παραμυθιάσει με αυτήν την «εθνική κόκκινη γραμμή που είναι ξεκάθαρη».
    Τίποτα δεν έχετε ξεκαθαρίσει "κύριοι".
    ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ!!!
    ΜΑΛΛΙΑΣΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ!!!!

    Δ Η Μ Ο Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α......
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!!!!!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥ,ΑΓΓΕΛΕ

    θα κάνουν δημοψήφισμα να είσαι σίγουρος αλλά μόνο όταν πάρουν δικαίωμα ψήφου οι αλλοδαποί..
    Θα το δείς θα μας τον φορέσουν Δημοκρατικά..
    Με τις υγείες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.