31/10/09

Συνάντηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Κατεχόμενα

Ανθρωπόμορφα τέρατα, εγκάθετοι του τουρκικού κράτους, τη στιγμή που δολοφονούν τον Τάσο Ισαάκ

Ομιλίες αντιπροσώπων Ελλάδας και Κύπρου στην 3η Επιτροπή του ΟΗΕ, για παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα.
«Η στρατιωτική εισβολή και η επακόλουθη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, οδήγησε σε συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», τόνισε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, μιλώντας στην 3η Επιτροπή της 64ης Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, και παρά την πληθώρα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνεχίζονται μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο». Η Τρίτη Επιτροπή είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.
Ο κ. Τζιράς αναφέρθηκε ειδικότερα στα προβλήματα των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά παραβιάζει συνεχώς τη Συμφωνία της Βιέννης που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 1975. Επίσης, μίλησε για τη «συστηματική και γενικευμένη λεηλασία και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημειώνοντας ότι «έχουν λεηλατηθεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν κατεδαφιστεί 500 και πλέον ελληνορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια».
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ επεσήμανε επίσης το πρόβλημα των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χαιρετίζει τα «θετικά αποτελέσματα» της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). «Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι», όπως είπε «η Τουρκία εξακολουθεί να αποφεύγει τις ευθύνες της για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και για την παροχή όλων των σχετικών πληροφοριών».
Στη συνέχεια, ο κ. Τζιράς αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει πλήρως» αυτή τη διαδικασία και αναμένει να προκύψει μια «βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία για 35 συνεχή χρόνια έθεσε και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ενώπιον της 3ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Κύπριος αντιπρόσωπος ανέφερε ότι «από το 1974, που η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε το 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κυπριακός λαός στερείται συλλογικά το βασικό δικαίωμα στην ειρηνική συνύπαρξη».
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στις παραβιάσεις που «μαζικά διαπράττονται για πάνω από τρεις δεκαετίες, όπως η παράνομη παρουσία του κατοχικού στρατού, η στέρηση του δικαιώματος περιουσίας, η παράνομη εισαγωγή εποίκων από την Ανατολία στο κατεχόμενο τμήμα, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ο παράνομος σφετερισμός και εκμετάλλευση της περιουσίας των 200,000 Ελληνοκύπριων προσφύγων και η συνεχιζόμενη αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Όλες αυτές οι παραβιάσεις», τόνισε ο κ. Χατζημιχαήλ «έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί σε πληθώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)».
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου κατήγγειλε την κατοχική δύναμη για «συστηματική πολιτική αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού με την εισαγωγή μεγάλου αριθμού εποίκων και με στόχο να επηρεάσει προς όφελός της μια διευθέτηση στο Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «η πράξη αυτή, δηλαδή της παράνομης μεταφοράς πολιτών της κατοχικής δύναμης στο υπό κατοχή έδαφος, συνιστά στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έγκλημα πολέμου».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, είπε ότι «στόχος μας είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα της εθνικής τους προέλευσης. Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ παρέχουν στην Κύπρο την αναγκαία υποστήριξη για να συνεχίσει τον αγώνα της για λύση στο πολιτικό της πρόβλημα στη βάση αυτών των ψηφισμάτων, των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Μια λύση στο Κυπριακό πρέπει να προέλθει από τους Κύπριους και να είναι για τους ίδιους τους Κύπριους και θα πρέπει να θέτει τέρμα στην κατοχή, να επανενώνει το νησί και τις δύο κοινότητες και να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού στο σύνολο του».

www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.