26/10/09

Σύσκεψη στην Τουρκία για το Κυπριακό.Στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης, υιοθετώντας άκαμπτες θέσεις!

Βήματα, τα οποία θα επιταχύνουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, συζητήθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Μπουράκ Οζούγκεργκιν στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Πολίτης» στην Κωνσταντινούπολη.

Το μήνυμα που βγήκε από τη σύσκεψη, είπε ο εκπρόσωπος, είναι ότι «η Τουρκία στηρίζει πλήρως τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης και θέλει ειρήνη στην Κύπρο». Ωστόσο, ο Οζντίλ Ναμί, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ -ο οποίος θα μεταβεί στις 29 και 30 Οκτωβρίου στην Άγκυρα για να συζητήσει με την τουρκική πολιτική ηγεσία τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό- διεμήνυσε στην ελληνική πλευρά να μην τρέφει, σε αυτή τη φάση, προσδοκίες για εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας ή επιστροφή των Βαρωσίων.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει στρατεύματα, να επιστρέψει τα Βαρώσια ή να ανοίξει τα λιμάνια της για την Κυπριακή Δημοκρατία, προτού επιλυθεί το Κυπριακό, είπε -σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αλήθεια», που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ηγετών των ελληνοκυπριακών κομμάτων- ο Ναμί. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προσδοκίες ότι η Τουρκία, για να δείξει καλή θέληση, πρέπει να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, τόνισε, «δεν είναι με αυτού του είδους τα βήματα, που θα κριθεί».

Είπε ότι αυτό που κάνει η Τουρκία και χαρακτηρίζεται ως θετικό είναι να υποστηρίζει τους δύο ηγέτες, προσθέτοντας ότι είναι η καλή θέληση και των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που πρέπει να κριθεί. Υποστήριξε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν θα αποτύχουν, «αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά που έχει την πληθυσμιακή πλειοψηφία να επιδείξει κατανόηση σε ό,τι αφορά το αίσθημα ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων». Επεσήμανε, τέλος, ότι έως τώρα έχει γίνει πολλή εργασία από τους δύο ηγέτες, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Δημήτρη Χριστόφια, στο τραπέζι των συνομιλιών, και ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, όπως στα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομία και τη διακυβέρνηση.

Ανειλικρινείς και αμετακίνητοι τα τελευταία 35 χρόνια
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτιμά ότι, στο σημείο που έχει φθάσει το Κυπριακό, περιττεύουν οι συνομιλίες. Παραδέχθηκε ότι κάποιοι μπορεί να τον χαρακτηρίσουν αυστηρό ή ακραίο, όμως δήλωσε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν κάμει πίσω ούτε ένα πόντο, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.

Αν η πλευρά μας, ανέφερε, «παραχωρήσει κρατική υπόσταση στο ψευδοκράτος, την επόμενη ημέρα θα καταρρεύσει η οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά η τουρκική πλευρά θα κρατήσει την κρατική υπόσταση». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν έχει αναλύσει ποτέ την τουρκική πολιτική, κάτι -πρόσθεσε- που έχει κάνει ο ίδιος.

Οι Τούρκοι, είπε, δεν ήταν, δεν είναι ούτε και ουδέποτε θα γίνουν ειλικρινείς. «Ευτυχώς που στη διακυβέρνηση του τόπου είναι ο πρόεδρος Χριστόφιας, γιατί, αν ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, η Κύπρος θα οδηγείτο σε δύσκολες καταστάσεις», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. «Ευτυχώς που στη διακυβέρνηση του τόπου είναι ο πρόεδρος Χριστόφιας, γιατί, αν ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, η Κύπρος θα οδηγείτο σε δύσκολες καταστάσεις»,Λόγω ιδιότητας, η γιατί είπε την αλήθεια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἂς εἶναι καλὰ ὁ τουρκικὸς στρατὸς ποὺ βρίσκεται στὴν Κύπρο.
    Οἱ ἄνθρωποι αὐτοὶ πολέμησαν γιὰ νὰ τὰ πάρουν, δὲν εἶναι χαζὸ νὰ τοὺς τὰ ζητᾶμε πίσω;
    Τίποτα δὲν θὰ δώσουν πίσω, ἔτσι καὶ ἀλλιῶς ὅπως εἶναι τώρα μιὰ χαρὰ εἶναι, σὺν τοῖς ἄλλοις καὶ οἱ ἄγγλοι θὰ ἔχουν τὶς βασοῦλες τους γιὰ πάρα πολὺ καιρὸ ἀκόμη, ἄρα καλὰ καὶ ὡραῖα γιὰ ὅλους πλὴν τῶν ἑλλήνων.
    Ἡ πολλὴ ἀνεξαρτησία τελικὰ ἔβλαψε τὴν Κύπρο. Ἀλλὰ τί νὰ κάνουμε ἡ διχόνια πάντα ἦταν προνόμιό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.