24/10/09

Βουλευτής... Αγίας Παρασκευής και Βριλησσίων


Διατηρούνται οι μεγάλοι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ως πολυεδρικές περιφέρειες, αλλά η περιφέρεια μαμούθ της χώρας, η περιβόητη Β΄ Αθηνών με 1.300.000 κατοίκους, σπάει σε πολλές μονοεδρικές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σενάρια για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη στην Αττική, όπου βρίσκεται και η πολυπληθέστερη περιφέρεια μαμούθ της χώρας με 1.300.000 κατοίκους, η περιβόητη Β΄ Αθηνών.

Σύμφωνα με τις επιταγές του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού μοντέλου, του οποίου ένθερμοι οπαδοί εκτός του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έχουν δηλώσει πολιτικοί όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Σουφλιάς, οι βουλευτές θα επιλέγονται με σταυρό στις μονοεδρικές ή πολυεδρικές περιφέρειες, ενώ μεγάλος αριθμός αυτών (περίπου το ένα τρίτο) θα επιλέγεται με λίστα, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στόχος της συρρίκνωσης των περιφερειών είναι- όπως υπογράμμισε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης- «η ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των βουλευτών και αναβάθμισή τους, με τον δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών αλλά και την απαλλαγή τους από την πίεση των πελατειακών σχέσεων». Η αλλαγή του εκλογικού χάρτη της χώρας, όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Ραγκούσης, θα γίνει με βάση το γερμανικό μοντέλο, αλλά θα είναι προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα. Μεικτό σύστημα. Όπως διευκρινίζει ο Θοδωρής Λιβάνιος, διευθυντής Κοινωνικής & Πολιτικής Έρευνας της Οpinion, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τη μελέτη εκλογικών συστημάτων, τα κυριότερα χαρακτηριστικά του γερμανικού συστήματος είναι η διαίρεση της επικράτειας σε αριθμό μονοεδρικών και (αν χρειαστεί) ολιγοεδρικών περιφερειών, η εφαρμογή μεικτού συστήματος εκλογής των βουλευτών πιθανώς μέσω σταυροδοσίας στις μονοεδρικές περιφέρειες και μέσω λίστας στις μείζονες περιφέρειες και η δυνατότητα, την οποία η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει, να μπορεί ο πολίτης να ψηφίσει άλλο κόμμα και άλλον βουλευτή σε διαφορετική κάλπη.

«Η προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα πιθανότατα θα προβλέπει τη διατήρηση της κατανομής των εδρών όπως ισχύει με τον Νόμο Σκανδαλίδη, δηλαδή με πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες και με τη διατήρηση της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων που ξεπερνούν σε πανελλαδικό ποσοστό το 3%» τονίζει ο κ. Λιβάνιος. Παράλληλα εντοπίζει τα κυριότερα προβλήματα για την εφαρμογή αυτού του μοντέλου στην «ενοποίηση των μέχρι σήμερα διοικητικών περιφερειών σε πέντε- έξι, επάνω στις οποίες θα γίνουν η εφαρμογή της λίστας και η χάραξη των ορίων των μονοεδρικών περιφερειών».

160 έως 180 έδρες. Με βάση την κατάσταση των δημοτολογίων, φαίνεται ότι προς το παρόν είναι αναγκαία η διατήρηση των μεγάλων Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ως πολυεδρικών περιφερειών, στις οποίες οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά δίνοντας τη δυνατότητα στα μικρότερα κόμματα να εκλέγουν βουλευτές και μέσω της διαδικασίας του σταυρού, ενώ ο αριθμός των μονοεδρικών προκειμένου να τηρηθεί η κατανομή των συνολικών εδρών και με δεδομένη τη σημαντική ομοιογένεια της ψήφου στην επικράτεια υπολογίζεται σε περίπου 160 έως 180.

«Ειδικά για τον Νομό Αττικής, με βάση μια ενδεικτική κατανομή και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σενάριο των 180 περιφερειών, θα εκλέγει συνολικά 88 βουλευτές από τους οποίους οι 53 θα εκλέγονται στις μονοεδρικές (ή ολιγοεδρικές) περιφέρειες και οι υπόλοιποι 35 θα εκλέγονται ενιαία μέσω λίστας στην περιφέρεια χωρίς σταυρό» εξηγεί ο κ. Λιβάνιος. «Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η χάραξη της Β΄ Αθηνών καθώς πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν, εκτός από τη δημιουργία ισοπληθυσμικών εδρών, και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή των νέων εδρών. Είναι αυτονόητο πως αν η κυβέρνηση, μετά τη διαβούλευση που θα προηγηθεί, καταλήξει να χωρίσει την χώρα σε 160 ή 170 ή άλλο αριθμό περιφερειών, θα αλλάξει και η κατανομή στην Αττική. Όπως θεωρείται επίσης βέβαιο ότι κατά την διαδικασία αναμένεται να γίνουν αλλαγές στην ενοποίηση. Π.χ., η Αγία Παρασκευή αντί να ενοποιηθεί με τα Βριλήσσια να πάει στον Χολαργό, καθώς θα εξαρτηθεί από το συνολικό αριθμό των «μονοεδρικών» της Β΄ Αθηνών».

ΝΕΑ

3 σχόλια:

  1. Αλλαγές ανούσιες του Giorgos....

    Χρειάζεται μείωση των Βουλευτών...100 είναι αρκετοί...αύξηση εκλογικού ορίου στο 5 ή στο 8%...και κοινό ψηφοδέλτιο για όλη τη χώρα (όλη η Ελλάδα μία εκλογική περιφέρεια).

    Αυτά, αν θέλουμε να γίνουμε σοβαρό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. SYN ELENXOS TON OIKONOMIKON TON KOMATON APO ORKOTOUS LOGISTES KI EFORIA.DIAXORISMOS AMIVON VOULEYTON DYKASTIKON.ARSI VOULEFTIKIS ASYLIAS .KATHE YPOTHESI ME PANO APO 5 NEKROUS H DIASPATHISI DHMOSIOU XRHMATOS DYKH ME AYTOFORO DIADIKASIA EXPRES.POLISH H PARAXORISI DIMOSIAS GHS MAXIMOUM 99 ETOI.OPLISMOS STO YPOLIPO 50% tou PLITHISMOU. MAXIMUM 3% LATHREOI.KAI TELOS ERT1 ERT2 ERT3 NA GINOUN ENA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ένας εκλογικός συνδυασμός (ή Κόμμα) για να κατέβει στις εκλογές, να πρέπει να καταθέσει 50.000 υπογραφές πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.