8/10/09

Ο «άγνωστος» κύριος Δρούτσας

Το «Βήμα» χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Δρούτσα το alter ego του νέου Πρωθυπουργού. Είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.


Με τον Γιώργο Παπανδρέου να κρατά θεσμικά τα ηνία του ΥΠΕΞ, ο άνθρωπος που ήταν η σκιά του στο κάθε του ταξίδι, ο σύμβουλός του επί διεθνών θεμάτων και το δεξί του χέρι αναφορικά με το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, διορίστηκε αναπληρωτής του, με την προοπτική να αναλάβει πλήρως το χαρτοφυλάκιο όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Η μητέρα του είναι Αυστριακή και ο πατέρας του Ελλαδίτης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιένης και το 1994 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιένης. Παράλληλα εργαζόταν και ως νομικός σύμβουλος του Καγκελάριου της Αυστρίας Wolfgang Schussel. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1999 και έπιασε δουλειά στο πλάι του Γιώργου Παπανδρέου, που ήταν τότε Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Δημήτρης Δρούτσας μπορεί να είναι άγνωστο όνομα στην Κύπρο, δεν είναι όμως άγνωστος στο Κυπριακό. Το διδακτορικό του άλλωστε ήταν πάνω στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και τον Γ. Παπανδρέου συμβούλευε σε θέματα Κυπριακού και πολιτικής προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία, ενώ υπηρετούσε ο πατέρας του εδώ και η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε, όπως τόσων άλλων, από την τουρκική εισβολή.

Η σύζυγός του Φαίη Καραβίτη, δημοσιογράφος το επάγγελμα, έγραφε σε ανύποπτο χρόνο, στα πλαίσια ενός ρεπορτάζ, ότι ο κ. Δρούτσας «στα έξι του χρόνια κράδαινε απειλητικά το πλαστικό του πιστόλι προς την κατεύθυνση της ''πράσινης γραμμής''. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά εργάζεται κι αυτός για την ειρηνική λύση του ίδιου προβλήματος». Η εργασία του αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να προβαίνει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με πρόσωπα-κλειδιά, όπως ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Ανάν, μέχρι το 2003.

Κάποιοι είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί, αναφορικά με τον ωφέλιμο ρόλο του στο Κυπριακό. Ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, για παράδειγμα, γνωστός για το συγγραφικό του έργο σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε σε χθεσινό του άρθρο κατά λέξη: «Αυτό που θυμούνται, πάντως, οι Ελληνοκύπριοι είναι ο προκλητικός ρόλος του στην επιβολή του Σχεδίου Ανάν». ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δημήτρης Δρούτσας: αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Ο Δημήτρης Π. Δρούτσας γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 5 Αυγούστου 1968. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, όπου συνέγραψε και την Διδακτορική Διατριβή του με θέμα την «Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ξεκίνησε, το 1994, την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης («Forschungsinstitut für Europafragen der Wirtschaftsuniversität Wien»).

Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, διετέλεσε, από το 1998, νομικός σύμβουλος στο επιτελείο του Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Καγκελάριου της Αυστρίας, Wolfgang Schüssel. Toν Σεπτέμβριο 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με ιδιαίτερο αντικείμενο την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κυπριακό, την πολιτική προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς και τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τον Μάρτιο 2004 είναι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου. Τον Μάρτιο 2008 ανέλαβε και χρέη Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για τα διεθνή ΜΜΕ και ως προς τις δραστηριότητες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τον Μάιο 2008 ορίστηκε Γραμματέας του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και σειρά διαλέξεων στο εσωτερικό και εξωτερικό για θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Εμπορικού Δικαίου, Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας. Μιλά Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ρώσικα. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Φαίη Καραβίτη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

11 σχόλια:

  1. μεγαλος ανανοφιλος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού και πόσο υπηρέτησε αυτό το παληκάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δείγμα γραφής δόθηκε. Η πρώτη πρόσκληση ξένου ηγέτη να επισκεφτεί την Ελλάδα δόθηκε στον εθνικό μας επιβήτορα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μισός Ελληνας καί αυτός.Ολοι διαλεχτοί,ένα,ένας.Αν ποτε δούμε άσπρη μέρα,γράφτε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το όνομα της μητέρας δεν είπατε? Επομένος πάμε για σχέδιο ανάν μέχρι τον δεκέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε δεν θυμάστε τους Ρόντους και όλο εκείνο το ετερόκλητο σινάφι που είχε μαζέψει στο ΥπΕξ και το είχε καταντήσει τσίρκο; Ο άνθρωπος είναι διεθνιστής, πιστό όργανο των ΗΠΑ και ουδέν έτερον. Ούτε Έλληνας είναι, ούτε σαν τέτοιος αισθάνεται. Μιλώ για τον ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφού μικρός έστρεφε το πλαστικό πιστόλι προς την πράσινη γραμμή, ας τον φωτίσει ο θεός να στρέψει κανένα κανόνι αυτήν την φορά μπας και ησυχάσουμε από τα μεμέτια
    (μεμέτια εκ του Τουρκικού Μεχμετζίκ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό βιογραφικό. Μένει να δούμε ποια θα είναι η πορεία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "καλό βιογραφικό";σε ικανοποιεί ανώνυμε ότι είναι εκ των εμπνευστών,δημιουργών και βασικών προπαγανδιστών του επαίσχυντου σχεδίου Ανάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Katarxas to viografiko tou einai elleipes.Gia tin akriveia to panepistimio tis Aystrias pote de dextike oti o sygekrimenos exei ergastei san kathigitis. Episis den einai Ellinas. Einai misos Kyprios , oxi Ellinas.Kai pera apo ti Kypro , mas apasxoloun kai alla diethni themata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. to viografiko den einai ellipes!!! Episis kai vevaia einai Ellinas kai me ta ola tou. Mborei na gennithike stin Kypro alla o pateras tou einai Ellinas kai malista ypiterise tin patrida apo poly simantiko posto sta pio palia xronia. Tin stratiotiki tou thiteia tin ekane opos oloi mas. Kai telos kai Kyprios na itan o kos Droutsas ELLINAS tha itan kai pali. Giati kai oi Kyprioi Ellines einai! Eseis eiste pou xasate tin tautotita sas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.