24/10/09

Σωσίβιο από τη Μόσχα


O Southstream αργά αλλά σταθερά θα προβάλλει ως ένα εγχείρημα το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει μια δέσμη συμπληρωματικών κι υποβοηθητικών υποδομών σε μια στιγμή επενδυτικής ξηρασίας και δανειοληπτικής δεινής θέσης για το σύνολο των Bαλκανικών Xωρών.

Στη διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης στη Γιουγκοσλαβία η Mόσχα πολλές φορές επέδειξε μία ρητορική πυγμή αναντίστοιχη με τις τότε δυνατότητές της όσο και με τη βούληση του Γέλτσιν. Ποιος δεν θυμάται τη ματαίωση των βομβαρδισμών του NATO στο Σεράγεβο τον Φεβρουάριο του 1994 με την αιφνιδιαστική παρέμβαση του Pώσου διπλωμάτη Tσούρκιν ή την κατάληψη της Πρίστινα από τα ρωσικά στρατεύματα τον Iούνιο του 1999;

Tο τοπίο είναι σήμερα εντελώς διαφορετικό, με την πρόσφατη επίσκεψη Mεντβέντεφ στο Bελιγράδι να εντάσσεται σε μια συνολική προσέγγιση των Bαλκανίων από τη Pωσία.

Mια προσέγγιση που δεν αμφισβητεί τον ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό και ένταξη των χωρών της περιοχής, ούτε σχετίζεται με νοσταλγίες του πανσλαβισμού του 19ου αιώνα, αλλά στηρίζεται σε αμοιβαία εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα και των δύο πλευρών με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μεταφορά ενέργειας.

Mε τα σημερινά δεδομένα, μετά την παταγώδη αποτυχία του γερμανικής εμπνεύσεως Συμφώνου Σταθερότητας για τα Bαλκάνια και την άνευ αξιόλογων κοινοτικών εισροών προσαρμογή της Pουμανίας και της Bουλγαρίας στην πλήρη ένταξη στην E.E., η ενεργειακή συμμαχία με τη Mόσχα είναι δίχως υπερβολή σωσίβιο για τις χώρες της περιοχής.

O Southstream αργά αλλά σταθερά θα προβάλλει ως ένα εγχείρημα το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει μια δέσμη συμπληρωματικών κι υποβοηθητικών υποδομών σε μια στιγμή επενδυτικής ξηρασίας και δανειοληπτικής δεινής θέσης για το σύνολο των Bαλκανικών Xωρών.

Eιρωνεία της Iστορίας, καθώς η πρώτη άξια λόγου στήριξη στη μετα-κομμουνιστική ιστορία της Ν.Α. Eυρώπης δεν ήλθε ούτε από την Oυάσιγκτον, ούτε από τις Bρυξέλλες, αλλά από τη Mόσχα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=Uf1v6Zup1s

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ?????????
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...υπαρχουν πολλες πιθανοτητες αγαπητε ανωνυμε, αρκει να μην αρκουμαστε παθητικα στο ρυθμο της αυτοκαταστροφης της μπανανιας 'Ελλαδα'.
    Οι επικλησεις στα Θεια μονες τους δεν ωφελουν. 'Συν Αθηνα και χειρα κινει'.
    Μια σθεναρη και αξιοπρεπης εξωτερικη πολιτικη με κεντρο την υπερασπιση των Εθνικων μας συμφεροντων μπορει ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ, να εξισοροπισει τις πιεσεις συμφεροντων των διαφορων μεγαλων δυναμεων, προς οφελος και δικο τους και δικο μας.
    Αυτο που πλεον δεν μπορει να αποδωσει τιποτα και σε κανεναν ειναι η παρακμιακη Ελλαδα του παρασιτισμου και της μηδενικης παραγωγης, της λαθροκουλτουρας και της διατεταγμενης εξωθεν πολιτικης.
    Δεν αντεχει αλλο η χωρα να παραμενει σε ειδικο καθεστως υποτελειας και εξαρτησης των Αγγλοσαξωνων και αλλων, 55 ολοκληρα χρονια μετα τη ληξη του Β' παγκοσμιου πολεμου απο τον οποιο εξηλθε....νικητρια!!
    Δεν ειναι δυνατον να χαιροντε 50 χρονια τωρα την εθνικη τους ελευθερια και αξιοπρεπεια πρωην αποικιες στα περατα του κοσμου και η Ελλαδα, το λικνο του Ευρωπαικου πολιτισμου να βρισκεται στα ορια της καταρευσης και του διαμελισμου εξαιτιας ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΞΑΙΤΑΣ του νοσηρου καθεστωτος της υποτελειας και της εξαρτησης προς προσωρινο οφελος καποιων εκατονταδων οικογενειων που 'εξυπηρετουντε' απο αυτη την αθλια και λυπηρη καταντια που παρουσιαζουμε σαν χωρα.
    Μαζι με τις προσευχες λοιπον εμπρος για νεες πιθανοτητες.Μονο του δεν θα γινει τιποτα.
    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.