25/10/09

Επιμένει σε βέτο κατά της Κύπρου η Τουρκία…

ΕΝΑ24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, η Άγκυρα επαναβεβαίωσε την άρνησή της στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους μετέχει η ίδια. Όπως πληροφορούμαστε, στα πλαίσια συζήτησης στη Γενική Ομάδα εργασίας του Διακανονισμού WΑSSΕΝΑΑR ( καθεστώς ελέγχου εξαγωγών), την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, η Άγκυρα ρωτήθηκε εάν επιμένει στο βέτο, το οποίο ασκεί σε βάρος της Λευκωσίας για να μην ενταχθεί στον οργανισμό αυτό και απάντησε καταφατικά.

Η αίτηση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον οργανισμό αυτό βρίσκεται μονίμως στην ατζέντα, ενώ ήδη η εξέλιξη αυτή έχει καταγγελθεί από το κυπριακό ΥΠΕΞ. Το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί σύνοδος-ολομέλεια των κρατών- μελών του Διακανονισμού WΑSSΕΝΑΑ, όπου αναμένεται να τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τον οργανισμό αυτό, η Τουρκία αρχικά πρόβαλε ως επιχείρημα, για τη συμμετοχή της Κύπρου, το γεγονός ότι δεν παράγει ευαίσθητο υλικό και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα εξαγωγών. Παράλληλα οι Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν προς τους συνομιλητές τους ότι οι ενστάσεις για την Άγκυρα συνδέονται με την πολιτική της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενόψει Δεκεμβρίου, η Λευκωσία επαναφέρει το θέμα των βέτο που ασκεί σε βάρος της η Άγκυρα. Οι Διεθνείς και Περιφερειακοί Οργανισμοί, όπου η Τουρκία θέτει εμπόδια στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι εξής:

Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΕCD), Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών, Ευρωπαϊκό Κέντρο για Μετεωρολογικές Προβλέψεις, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την εκμετάλλευση μετεωρολογικών δορυφόρων, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, Συμφωνία Ανοικτών Ουρανών, ενώ περιορισμοί τίθενται από την Τουρκία σχετικά με την τελική πράξη του Ελσίνκι του 1985 για τις «Περιοχές που εξαιρούνται», το καθεστώς που διέπει τις εξαγωγές όπλων, Το καθεστώς ελέγχου της τεχνολογίας πυραύλων, Wassenaar Αrrangement, Περιορισμοί που επέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο σε πλοία με ξένη σημαία, Έλλειψη απευθείας επικοινωνίας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, Ευρωπαϊκός διοικητι[ κός συντονισμός εναέριας κυκλοφορίας της Μέσης Ανατολής.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. Η Άγκυρα δείχνει στην Λευκωσία τον δρόμο. Ελπίζω η δεύτερη να τον ακολουθήσει τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες.

    DE JURE αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία και άμεση αποχώρησή της από το νησί, άλλως βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Οι Διεθνείς και Περιφερειακοί Οργανισμοί, όπου η Τουρκία θέτει εμπόδια στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι εξής:...<

    To NATO δεν είναι μέσα σ' αυτούς; Η Τουρκία βάζει βέτο στην Κύπροα και στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε και τί μας νοιάζει εμάς;
    Εμείς Υποστηρίζομεν και δίνουμε και οδικούς χάρτες και gps και ότι άλλο τραβά η όρεξή τους.
    Είμαστε μεγάλες καρδιές και δεν μας νοιάζει τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο θείος Γιώργος είναι εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.