27/10/09

«Πρωτοβουλία-αιφνιδιασμό» ετοιμάζει η Τουρκία

Ο Α.Νταβούτογλου επέκρινε την Ε.Ε. ότι δεν άσκησε αρκετή πίεση στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση»

Στη γνωστή θέση ότι δεν πρέπει να μπαίνουν «πολιτικά εμπόδια» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επιμένει η Άγκυρα, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει «πρωτοβουλία-αιφνιδιασμό» στο Κυπριακό ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Βολές
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, επέκρινε την Ε.Ε. ότι δεν άσκησε αρκετή πίεση στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση» για να αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν το 2004, κάτι που εάν είχε συμβεί τώρα θα είχαμε «μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ανατολική Μεσόγειο και διαφορετικές ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «δικαιοσύνη» (για τους Τουρκοκύπριους) και υποστήριξε ότι το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι ψηφίσαν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν «αποδεικνύει ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την επανένωση του νησιού, ενώ οι Ελληνοκύπριοι θέλουν τη διχοτόμηση».

Παραβλέποντας προφανώς το πραγματικό γεγονός της συνέχισης της παρουσίας του τουρκικού κατοχικού στρατού στο νησί, ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε την Ε.Ε. να διαμηνύσει στα δυο μέρη ότι «αρκετά ως εδώ, είναι η ώρα για επανένωση και ειρήνη...».

Δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων υπαινίσσονται ότι στην ευρύτατη σύσκεψη που έγινε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα για το Κυπριακό, έχουν διαμορφωθεί σχέδια δράσης ενόψει και του Δεκεμβρίου, ενώ κάποιοι αναλυτές (στην Ζαμαν) δεν αποκλείουν και κάποια κίνηση στο θέμα των λιμανιών.Του Νίκου Μελέτη-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αλλαγή στο στάτους κβο επιδιώκουν οι Τούρκοι
ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ


Προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας είναι η λύση του Κυπριακού, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman, μετά από ένα σαββατοκύριακο εντατικών συζητήσεων αναφορικά με το Κυπριακό, ο Νταβούτογλου τόνισε την ανάγκη για μία μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν. Πηγή από το τουρκικό ΥΠΕΞ, δε, σύμφωνα πάντα με τη Ζαμάν, επιβεβαίωσε ότι «τα βήματα που θα γίνουν θα υπονομεύσουν το στάτους κβο, που μπλόκαρε το δρόμο στην ειρήνη».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι θα επέλθουν αλλαγές, το στάτους κβο δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα και οι απευθείας διαπραγματεύσεις, που λαμβάνουν χώρα εδώ και ένα χρόνο, πρέπει να φέρουν αποτελέσματα. Στον Τούρκο ΥΠΕΞ αποδίδεται και η δήλωση ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου και η Τουρκία δεν πρόκειται να επιδείξει ανοχή στο χάσιμο χρόνου που «καθυστερεί την ειρήνη».

Τα βήματα
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας θα είναι τέτοιες ώστε να προσδώσουν μια νέα δυναμική στη διαδικασία των συνομιλιών, για να επιφέρουν αποτέλεσμα και να εξευρεθεί λύση μέσα στους επόμενους μήνες, αν και τα βήματα αυτά δεν προσδιορίζονται. Ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν, γράφει η Ζαμάν, ξεκαθάρισε τη θέση του, δηλώνοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να αποφεύγει πλέον τη λύση και τις παραμέτρους, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί. Παρά ταύτα, η εφημερίδα δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι ακριβώς τα βήματα που έχει στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να ανατρέψει το στάτους κβο, δεδομένου ότι υποτίθεται πως υποστηρίζει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, αλλά ταυτόχρονα δείχνει να ενοχλείται από την καθυστέρηση που καταγράφεται.

Εκτιμήσεις
Η Ζαμάν φιλοξενεί την άποψη του Τούρκου Καθηγητή Μεχμέτ Χασγκουλέρ, αναφορικά με το πώς μπορούν να μεταφραστούν οι νέες προθέσεις της Άγκυρας. Ο κ. Χασγκουλέρ φαίνεται να υποστηρίζει την άποψη ότι είναι πιθανόν η Τουρκία να προχωρήσει τελικά στην τελωνειακή σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτως ώστε να μετατοπίσει την ευθύνη του επόμενου βήματος στη δική μας πλευρά.

«Μια Τουρκία που έχει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα με την Αρμενία, θα λάβει τα μέτρα για να λύσει επίσης το Κυπριακό με τους Ε/κ», δήλωσε. «Αν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο αγγίζοντας μια καυτή πατάτα όπως το αρμενικό ζήτημα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα προχωρήσει με την Κύπρο. Το άνοιγμα των λιμανιών θα εμφανιστεί στην ατζέντα», υποστηρίζει. Όπως το ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν ωφέλησε στην Άγκυρα, ένα «ναι» στο άνοιγμα των λιμανιών θα ενισχύσει το «πάνω χέρι» της Τουρκίας στις προσπάθειες, είναι η εκτίμηση του κ. Χασγκουλέρ. Εφόσον ισχυροποιηθεί η θέση της Άγκυρας, ανέφερε, οι ρόλοι θα αντιστραφούν και οι Κύπριοι θα είναι αυτοί που δεν θα θέλουν το άνοιγμα των λιμανιών.

Μια υπονόμευση, πολλά ερωτήματα
Αν και η εφημερίδα φαίνεται να υιοθετεί την άποψη του Τούρκου ακαδημαϊκού, εντούτοις δεν αποκλείεται αυτό που έχουν κατά νου οι Τούρκοι να είναι κάποιου είδους αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η οποία θα αναγκάσει την πλευρά μας σε περαιτέρω υποχωρήσεις, ούτως ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος. Άλλωστε, στο ίδιο δημοσίευμα, φιλοξενούνται δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Συγκοινωνιών, ο οποίος κάνει λόγο για ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής στα κατεχόμενα, τις οποίες το «νότιο μέρος» δεν προέβλεψε καν, ενώ παρατίθεται και δήλωση του Ταλάτ, όπου τονίζει ότι ακόμη και αν επέλθει λύση, δεν θα αποτρέψει τον «ανταγωνισμό» με την ε/κ πλευρά. Συνεπώς το ερώτημα κατά πόσον η Τουρκία όντως προτίθεται να κάνει τη μεγάλη έκπληξη/ ανατροπή με το άνοιγμα των λιμανιών, όπως το 2003 με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, που έπιασε την πλευρά μας εξ απροόπτου, ή απλά προσανατολίζεται σε κάποιας μορφής αναβάθμιση του ψευδοκράτους, που θα ασκήσει πιέσεις στην πλευρά μας, παραμένει, προς το παρόν, αναπάντητο.

Φταίμε εμείς!
Πάντως ο Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε και χθες προκλητικός απέναντι στην πλευρά μας, προσπαθώντας, για άλλη μία φορά, να αποδώσει στην Άγκυρα το ρόλο του «καλού παιδιού». Δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να ενώσει την Κύπρο, ενώ η ελληνική επιθυμεί τον διαμελισμό
του νησιού. Υποστήριξε, δε, ότι αυτό αποδεικνύεται από τη στάση των δύο πλευρών στο Σχέδιο Ανάν. «Η κατάσταση αυτή», είπε, «εξακολουθεί να ισχύει». Έριξε, δε, το φταίξιμο για τις τάσεις… διαμελισμού μας, στην Ε.Ε., λέγοντας ότι «εάν το 2004 η Ε.Ε. είχε ασκήσει επαρκείς πιέσεις προς την ε/κ πλευρά, για να δεχθεί το Σχέδιο Ανάν, τώρα θα είχαμε μία διαφορετική Ευρώπη, διαφορετική Ανατολική Μεσόγειο και διαφορετικές ελληνοτουρκικές σχέσεις».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Οι τούρκοι της κύπρου τι ψήφισαν? Πρέπει να δίνονται απαντήσεις κάθε φορά που στους οργανισμούς μιλάνε για τέτοια θέματα, άμεσα. Λίγος ντόρος και φασαρία δεν είναι κακό έετσι ώστε να ακουστεί και η άλλη φωνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.