26/10/09

Τα παιδιά του Εμφυλίου


Ελληνόπουλα στον καταυλισμό Charita Κatholica, κοντά στην πόλη Κάρλοβι Βάρι της Τσεχοσλοβακίας. «Της φωτογραφίας παρακαλώ όπως μη γίνη χρήσις» έγραφε από την Πράγα ο επιτετραμμένος της εκεί ελληνικής πρεσβείας Ανδρέας Παππάς (ΑΠ 1893, 1η Δεκεμβρίου 1948)

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΟΜΑΗ

«Παιδομάζωμα», μια φρικτή λέξη από την περίοδο του οθωμανικού ζυγού έμελλε να στοιχειώσει ξανά, με χειρότερους όρους, την Ιστορία μας


ΣΕ ΤΡΕΙΣ ημέρες από σήμερα θα γιορτάσουμε μία ακόμη επέτειο του ιστορικού «Οχι». Ετσι παρέμεινε, με μία μόνο λέξη, στη συλλογική μας μνήμη η ηρωική αντίσταση του λαού μας στη σαρωτική επέλαση των δυνάμεων του Αξονα που αιματοκύλισε την Ευρώπη, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσημα, το τέλος του πολέμου τοποθετείται τον Μάιο του 1945. Στη χώρα μας όμως η ειρήνη καθυστέρησε άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο ελληνικός Εμφύλιος που ξέσπασε αμέσως μετά οδήγησε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου. Το αίμα που έρευσε και η φυγάδευση χιλιάδων ελλήνων, κυρίως νέων, στις χώρες του ανατολικού συνασπισμού στέρησαν τη χώρα από ένα δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού της. Περίπου 60.000 ήταν οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού που μετά την ήττα τους κατέφυγαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και 25.000 τα παιδιά που μεταφέρθηκαν εκεί. Το γνωστό έκτοτε ως «παιδομάζωμα», μια φρικτή λέξη που είχε στοιχειώσει την εθνική μας μνήμη από την περίοδο του οθωμανικού ζυγού, αναβίωνε, με χειρότερους όρους αυτή τη φορά.

Θέμα ταμπού στην ελληνική ιστοριογραφία, αφού η ανάμνηση και μόνο της τραυματικής εκείνης εμπειρίας προκαλεί βαθιά οδύνη, έχει ελάχιστα θιγεί συγκριτικά με άλλες όψεις της περιόδου του πολέμου τόσο από κύκλους ακαδημαϊκούς όσο και δημοσιογραφικούς. Πρόσφατα μόλις ξεκίνησε ένας διάλογος για τη δημόσια Ιστορία, την ιστορία εκείνη που ξεφεύγει από τα όρια της διδασκαλίας της μέσα σε ακαδημαϊκές αίθουσες και τολμά να διαλέγεται κρίσιμα πολιτικά και εθνικά ζητήματα, μύθους και ταμπού που συχνά θεωρούνται αναγκαίοι για την επούλωση πληγών, με στόχο την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας. Κύλησε όμως πολύς χρόνος έκτοτε. Πολλά πράγματα άλλαξαν. Επήλθε εθνική συμφιλίωση. Με την πτώση της χούντας της 21ης Απριλίου θεωρητικά και πρακτικά έληξε η μακρά περίοδος της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Αλλά και στην Ευρώπη, όλα άλλαξαν μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Εκατομμύρια απόρρητοι φάκελοι των κρατικών υπηρεσιών των πρώην κομμουνιστικών κρατών βγήκαν στο φως, αλλάζοντας την εικόνα που είχαμε για το παρελθόν. Αποδείχτηκε, δηλαδή, ότι το παρελθόν δεν παραμένει αμετάβλητο, αλλά μπορεί και αυτό να αλλάζει με τα νέα ερωτήματα που θέτει, ή ερμηνείες που αναζητεί, η ίδια η κοινωνία. Η ζοφερή εκείνη περίοδος της Ιστορίας μας γράφτηκε με υπερβολές ή λάθη και από τις δύο πλευρές· και αυτό είναι κατανοητό ως ένα βαθμό, εφόσον αποσκοπούσε στην κατασκευή ενός λιγότερο προβληματικού εθνικού παρελθόντος. Ζητούμενο, πάντως, παραμένει η ψυχρή ανάγνωση των γεγονότων μέσα από τις ίδιες τις πηγές. Στο άρθρο αυτό, η ανάγνωση θα επιχειρηθεί μονομερώς, μέσα από τα επίσημα έγγραφα των διπλωματικών και προξενικών μας αρχών στο εξωτερικό. Είναι όμως σε κάθε περίπτωση, και παρά τη μονομέρειά της, η συγκεκριμένη έρευνα μια καλή αρχή.

Ούτε έναν, ούτε δύο ή δέκα, αλλά 85 φακέλους μόνο της Κεντρικής Υπηρεσίας- περιόδου 1948- 1952- εντόπισε με τη χρήση της λέξης-«κλειδί» «παιδομάζωμα» το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαχείρισης αρχείων που εφαρμόζει το ΥΠΕΞ. Δύσκολο να μεταφερθεί στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου ακόμα και η περιγραφή της ιστορικής πληροφόρησης των πολύτιμων σε περιεχόμενο ιστορικών φακέλων. Κάθε άνοιγμα ενός νέου φακέλου και μία έκπληξη: γράμματα με ακανόνιστο παιδικό χαρακτήρα ή ορθογραφικά λάθη παιδιών (αετόπουλα) που ζητούσαν από τον « πατέρα » Μάρκο (Βαφειάδη) να γυρίσουν στην Ελλάδα όταν ελευθερωθεί, σπαρακτικές αιτήσεις γονέων οι οποίοι αναζητούσαν τα παιδιά τους που είχαν μεταφερθεί «για ασφάλεια» έξω από τις ζώνες των εμφυλιακών συρράξεων.

Διπλωματικές ενέργειες της χώρας, με προεξάρχοντες τους πρεσβευτές Κύρου και Δενδραμή, προς τον ΟΗΕ, αλλά και προς τις κυβερνήσεις των Συμμάχων για διαμεσο λάβησή τους στον Στάλιν, προκειμένου να δοθεί τέλος στη νέα μορφή που έπαιρνε η εθνική αιμορραγία της χώρας. Εντυπα, φωτογραφικό υλικό, ανταποκρίσεις από όλο τον κόσμο για την ημέρα πένθους της Ελλάδας, την 29η Δεκεμβρίου του 1949, που υπομνήστηκε ευλαβικά σε όλες τις πρωτεύουσες του γνωστού τότε ως «ελεύθερου κόσμου», κτλ.

Σύμφωνα με έκθεση του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τη Βαλκανική Επιτροπή που ερευνούσε τις συνοριακές τριβές της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της, «...η εν ευρεία κλίμακι εκτέλεσις του αδικήματος της φυλοκτονίας ήρχισεν από των τελευταίων μηνών του 1947 και καθ΄ όλον το 1948 », αφορούσε δε « μικρούς Ελληνόπαιδας από ηλικίας 5 ετών και άνω ». Ο συνολικός αριθμός των παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία της Ligue des Societes de la Croix Rouge, την 1η Δεκεμβρίου του 1948 ανήρχετο σε 24.696 και ήταν κατανεμημένος ως εξής: 2.000 σε στρατόπεδα της Αλβανίας, 2.650 στη Βουλγαρία, 3.000 στην Ουγγαρία, 3.801 στη Ρουμανία, 2.235 στην Τσεχοσλοβακία και 11.000 στη Γιουγκοσλαβία.

Στις 27 Νοεμβρίου του 1948, κατόπιν ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, η Γ΄ Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που συνεδρίασε στο Παρίσι αποφάσισε « όπως συστήση τον επαναπατρισμόν των εκτός των εστιών αυτών ευρισκομένων Ελληνοπαίδων εφ΄ όσον ήθελον ζητήση τούτο τα παιδία ταύτα, οι γονείς των, ή τούτων μη υπαρχόντων,οι πλησιέστεροι συγγενείς των ». Η επιμέλεια για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού και της αποκαταστάσεως της επαφής μεταξύ της Ελλάδας και των «δορυφόρων κρατών της» ανετέθη από τον ΟΗΕ στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό (ΙCRC) και στην προαναφερθείσα Ενωση (Ligue) των Εθνικών Ερυθρών Σταυρών. Πράγματι, αντιπρόσωποι των δύο αυτών διεθνών οργανώσεων επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αλλά δεν έγιναν αρχικά δεκτοί από κανένα κομμουνιστικό κράτος.

Μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχοσλοβακία φάνηκαν πρόθυμες, μετά μικρή παρέλευση χρόνου, να επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφός τους στους ξένους εκπροσώπους, αλλά και αυτών η θέληση ερμηνεύτηκε ως « πολιτικός ελιγμός, αποβλέπων εις την επ΄ αόριστον παρέλκυσιν του τόσου τραγικού δια την Ελλάδα,τα παιδιά και τους γονείς τους ζητήματος ». Στο μεταξύ, μία μετά την άλλη έφθαναν οι εκθέσεις των πρεσβειών μας για τον τρόπο διαβίωσης των παιδιών στα στρατόπεδα- όπως περιήρχοντο από αυτόπτες μάρτυρες που τύχαινε να έχουν για κάποιο λόγο επαφή με τα παιδιά αυτά. Ολες οι εκθέσεις πάντως έκαναν λίγο ως πολύ λόγο για καλές σχετικά συνθήκες υγιεινής και διαίτησης των παιδιών, που τελούσαν πάντοτε υπό ιατρική επίβλεψη και παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματά τους σε τάξεις της ηλικίας τους, ή οι μεγαλύτεροι σε επαγγελματικές τεχνικές σχολές. «Τα παιδιά μας ζουν ευτυχισμένα στις Λαϊκές Δημοκρατίες» ήταν ο τίτλος τετρασέλιδης ανακοίνωσης του υπουργού Παιδείας της Κυβέρνησης του Βουνού, καθηγητή-ιατρού Πέτρου Κόκκαλη (ΑΠ 1/4/56/511/217), όπως παρουσιάζεται σε οικείο φάκελο του έτους 1949.

Καλύτερες, πάντως, ήσαν οι συνθήκες στα στρατόπεδα της Ουγγαρίας. Σε σημείωμα του διοικητικού υπαλλήλου Γ. Βενετσιάνου από τη Βουδαπέστη, που διαβίβαζε ο επιτετραμμένος Α. Ι. Παππάς από την Πράγα (ΑΠ 426, 15 Μαρτίου του 1949) και περιέγραφε τις πράγματι καλές συνθήκες διαβιώσεως των εκεί συγκεντρωθέντων Ελληνοπαίδων αναφέρει σχετικά: «...τελευταίως εβελτιώθη ο ιματισμός των παρασχεθέντος εις έκαστον παιδίον ενός επανωφορίου και μιας καινουργής ενδυμασίας. Ωστόσο δεν εξέλιπεν από τα ατυχή ταύτα παιδία η ζωηρά νοσταλγία της πατρίδος και ο πόθος επιστροφής εις αυτήν, εκδηλούμενος εκάστοτε διαφοροτρόπως όπως π.χ. απόκρυψις της χορηγηθείσης καινουργής ενδυμασίας, ίνα μη καταστραφή εδώ και την μεταφέρουν καινουργή όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα...».

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 1949 και το 1950. Ωστόσο, οι αιτήσεις γονέων ή συγγενών προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό θα φθάσουν μόλις τις 6.000, « αριθμός δυσαναλόγως μικρός σχετικώς με τον συνολικόν αριθμόν απαχθέντων παιδιών » (πρεσβευτής Φ. Φίλων από Βέρνη, ΑΠ 43621, 12 Αυγ. του 1949). Ανάμεσα σε αυτές και 15 μουσουλμάνων από την περιοχή Διδυμοτείχου. Ως αιτία σε άλλο σημείωμα αναφερόταν ο αναλφαβητισμός και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα και εμπόδιζαν την ενημέρωση των πολιτών.

Πλην του ΟΗΕ, το θέμα θα λάβει, όπως αναμενόταν άλλωστε, εξαιρετικές διαστάσεις στον Τύπο, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του Πάπα, ο οποίος θ΄ αποστείλει σχετική επιστολή-έκκληση στον αμερικανό ΥΠΕΞ Ατσεσον και θ΄ αποτελέσει αντικείμενο οξύτατης συζήτησης στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Ψηφίσματα θα εκδοθούν από πλήθος οργανώσεων εντός και εκτός Ελλάδος και η 29η Δεκεμβρίου του 1949 θα τιμηθεί ως ημέρα πένθους για την Ελλάδα διεθνώς. Η φράση του ηγέτη της νίκης των Συμμάχων Γουίνστον Τσόρτσιλ « πολέμησαν γενναία, πολέμησαν ωραίοι ως Ελληνες » αφορούσε όλους εκείνους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για μια ανεξάρτητη και ελεύθερη πατρίδα. Η τραγωδία που ακολούθησε ήταν ό,τι πιο άδικο άξιζε όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τον τόπο μας.

Η κυρία Φωτεινή Τομαή είναι προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.

tovima.gr

25 σχόλια:

  1. Συγκλονιστική ιστορία, κρίμα που, καθώς είμαστε η τελευταία κομουνιστική χώρα της Ευρώπης, δεν μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια για το παιδομάζωμα...

    Παντως, αν και η φωτογραφία φέρεται να είναι απο την Ελληνική Πρεσβεία, βρίσκω περίεργο το γεγονός ότι στην Κομουνιστοκρατούμενη Τσεχοσλοβακία τα παιδιά ποζάρουν με την Ελληνική σημαία με τον σταυρό αλλα κυρίως ότι στην φωτογραφία εμφανίζονται ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ.

    Δηλαδή τα παιδιά που πήραν οι κομουνιστές για να τα σώσουν απο τους "μοναρχοφασίστες" τα παρέδωσαν στις καλόγριες?

    Η η ειδυλλιακή φωτογραφία (αν εξαιρέσεις τα προσωπάκια των παιδιών...) είχε στηθεί με στόχο τα Ηνωμένα¨Έθνη?

    Μπορεί βέβαιa να πρόκειται για κάποια φιλανθρωπικά ιδρύματα που το νέο κομουνιστικό καθεστώς δεν είχε προλάβει να ξηλώσει.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω η Κα Τομαή κάνει λάθος.Ο Ελληνικός εμφύλιος υπήρξε και κατά την διάρκεια της Κατοχής με απάνθρωπες πράξεις τόσο του ΕΛΑΣ όσο και του ΕΔΕΣ. Αποσιωπάται συστηματικά το γεγονός αυτό.Οπως αποσιωπάται και ο "σκοτεινός¨ ρόλος της ηγεσίας του ΚΚΕ αλλά και των ταγμάτων ασφαλείας και άλλων παραστρατιωτικών οργανώσεων φιλικά προσκείμενων πρός τους Αγγλους και Γερμανούς. Σημασία έχει να καταλάβουμε το εξής: Η Ελλάδα ήταν η μόνη κατεχόμενη χώρα με 3 κυβερνήσεις και απο αυτες καμιά δεν ήταν νόμιμα εκλεγμένη. Εννοώ την κυβέρνηση του βουνού, την κυβέρνηση των κουισλιγκ και την κυβέρνηση στην Αιγυπτο. Η καθεμιά είχε αποφασίσει το μέλλον του τόπου με βάσει τις έξωθεν εντολές. Τέλος μια ακομη σημαντική λεπτομέρεια, γιατί κανείς δε μιλά για τις απάνθρωπες διώξεις όσων πέρασαν στις ανατολικές χώρες και δεν υπάκουαν στην σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ;Απο την μία τα γκούλαγκ απο την άλλη τα ξερονήσια, απο την μια παράνομα στρατοδικεία και παράνομες εκτελέσεις και απο την άλλη "φυσικοί θάνατοι" κατα διαταγή των κομματικών δικαστηρίων.Φτύνω ψηλά φτύνω τα μούτρα μου φτύνω χαμηλά φτύνω τα γένια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα παιδιά του ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΥ .

    Η άποψή μου είναι ότι ή ο "πόλεμος" αυτός ήταν μεταξύ ανθρώπων του ίδίου έθνους και αφορούσε την διαμάχη μεταξύ της επίσημης και νόμιμης κρατικής οντότητας με ανθρώπους που θέλουν να καταλύσουν την νομιμότητα , οπότε μιλάμε για στάση (και όχι πόλεμο) .
    Άρα μπορώ να δεχτώ την περιγραφή Συμμοριτοπόλεμος (μια λέξη)

    Ή ο "πόλεμος" αυτός έγινε μεταξύ των Ελλήνων και μιας πολυεθνικής ομάδας η οποία προάσπιζε μια διεθνιστική ιδεολογία (έστω και αν κάποιοι στις τάξεις της δεν το ήξεραν ή το ήξεραν και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί είχαν εγκλωβιστεί) και ο σκοπός τους ήταν η κατάκτηση της Ελλάδας και η καταστροφή κάθε τι Ελληνικού . Οπότε δεν μιλάμε για εμφύλιο , αν και όντως έχουμε πόλεμο .

    Εγώ βασιζόμενος στις εμπειρίες των παπούδων μου και διαφόρων ιστορικών στοιχείων που αναφέρουν συμμετοχή σκοπιανών , βουλγάρων και αλβανών στην πλευρά των κομμουνιστών , καθώς και την ιστορική εμπειρία που έχουμε για την συμπεριφορά των κομμουνιστών στα έθνη που κατάφεραν να κατακτήσουν , κλείνω περισσότερο στην δεύτερη άποψη .

    ΤΟ ΚΚΕ πρέπει κάποτε να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά του Ελληνισμού . Μέχρι τότε για μένα θα είναι οι χειρότεροι προδότες και εν δυνάμει δημιουργοί ενός καινούριου πολέμου εντός Ελλάδας .

    PRO από Συμβασιλεύουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα συντελείται ένας νέος σιωπηρός εμφύλιος. Το Ελληνικό κράτος έχει εξαπολύσει επίθεση στην Ορθοδοξία.

    Το Ελληνικό κράτος υποτάχθηκε στην Δύση και την Τουρκία, και ταυτόχρονα έχει εξαπολύσει επίθεση στην Ορθοδοξία.

    Σύμμαχοι του κράτους οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι, ενώ πρόσφατα φτιάξαν και "ιδεολογία" και μας πλασάραν τους Δωδεκαθειστές, οι οποίοι λένε ότι η Ελλάδα και η Δύση είναι ένα.

    Συντελείται η μεγαλύτερη προδοσία του έθνους που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Τα παιδιά μας ζουν ευτυχισμένα στις Λαϊκές Δημοκρατίες". Επικεντρώνομαι σ΄ αυτόν τον τίτλο ανακοίνωσης του δοτού υπουργού παιδείας της κυβέρνησης του βουνού.

    Ποια παιδιά τους; Δεν ήταν δικά τους, δεν ρώτησαν τις οικογένειες, ούτε και τα ίδια. Τα χρησιμοποίησαν ως ασπίδες προστασίας στην οπισθοχώρηση, ως κάλυψη. Παιδομάζωμα οι Τούρκοι, άξιοι συνεχιστές τους αυτοί. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Πέρασαν με ασφάλεια στις δήθεν σοσιαλιστικές χώρες, και είχαν έτοιμη μαγιά στην δημιουργία νεογενίτσαρων. Η τραγωδία της μητέρας Ελλάδος συντελέσθηκε για μια ακόμη φορά. Της έκλεψαν τα παιδιά της, το μέλλον της. την ελπίδα της. Όλα τα άλλα που λέγονταν για τις συνθήκες διαβίωσης, ότι περνούσαν καλά, ότι είχαν καινούρια ενδύματα, αυτά ήταν απλώς λόγια παρηγοριάς. Χάθηκαν για τον Ελληνισμό τα περισσότερα, γιατί αλλοτριώθηκαν, γιατί δημιούργησαν οικογένειες, γιατί πλέον ζούσαν σε ξένο περιβάλλον. Το μεγαλύτερο έγκλημα της νεότερης ιστορίας είχε συντελεσθεί και κανείς δεν πλήρωσε γι αυτό.

    Τις υπόλοιπες παραμέτρους της θλιβερής ιστορίας, πολύ σωστά αναλύει στο σχόλιό του ο εξαίρετος
    συνεργάτης του μπλόκ SUB92.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επί τη βάση στοιχείων Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχει αποδειχθεί ότι τότε οι κομμουνιστές απήγαγαν 28.000 Εληνόπουλα.

    Από αυτά, μόνον 3.000 επέστρεψαν στις εστίες τους, τα υπόλοιπα έμειναν στο Σιδηρούν Παραπέτασμα!

    Πρόκειται για ένα τρομερό έγκλημα το οποίο θα βαρύνει αιώνια το Κ.Κ.Ε.

    Ήμουν παρών, νομίζω 14 ετών, στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών, όταν αυτή βράβευσε μετά θάνατον μία μικρούλα, η οποία για να γλυτώσει τα αδελφάκια της από το κτηνώδες αυτό παιδομάζωμα του κατ' εφημισμόν ... Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ...., τα κουβάλησε μέσα σε χιονοθύελα στους ώμους της και τα γλύτωσε, αλλά αυτή πέθανε από την υπερβολική κόπωση!

    Καλή είναι η Λήθη, αλλά να μην μας θεωρεί η άλλη πλευρά για ηλιθίους !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Αγαπητέ Φίλε Συμπατριώτη "PRO από Συμβασιλεύουσα" Θεσσαλονίκη,
    Οι συμμετοχή των σκοπιανών , βουλγάρων και αλβανών, ανερχόταν σε 30.000 με 35.000 περίπου. Άρα, δεν ήταν και τόσο πολύ εμφύλιος ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαβαστε και την "Ελενη" του Γκαζογιαννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι ξεχνάτε τα βασικά:Το παιδομάζωμα των κατσαπλιάδων έγινε για να μην τα πάρει η φρειδερίκη......και τα παιδιά τα έστειλαν οι γονείς τους στις χώρες του σιδηρού παραπετάσματος για να γίνουν σωστοί κομμουνιστές (ένας νομίζω είναι ο υιός Κόκκαλης, εντάξει δεν απήχθει αλλά γεννήθηκε στην ρουμανία) .Προς τι ο οδυρμός ;;; Οι ίδιοι οι γονείς τα έστελναν "εξορία".Βέβαια ορισμένα παιδάκια κυριολεκτικά οι κατσαπλιάδες τα αρπαξαν για να εκδικιθούν τους γονείς τους επειδή δεν ήταν μαζί τους... αυτό και αν είναι εγκλημα...Λοιπόν από όλα αυτά τα παιδιά και τους κατσαπλιάδες που διέφυγαν μετα την 29 Αυγούστου 1949,μερικές χιλιάδες μαζευτηκαν στα σκόπια, περίπου 30 000 και με τα παιδιά τους και τα εγγόνια σήμερα είναι περίπου 60 000. Και είναι ακριβώς αυτοί που με το μίσος τους κατά της Μακεδονίας και της Ελλάδας παρασύρουν και τους υπολοίπους σκοπιανούς στις γνωστές απρέπειες. Πολλά παιδιά έχουν επιστρέψει και έχω ακούσει ο ίδιος διηγήσεις από τα ορφανοτροφεία της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας... και πολλά έχουν βρεθεί σε ΗΠΑ,Καναδά και αυστραλία. Καλύπτω μόνον ένα μέρος της ιστορίας αυτής.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι πολύ ωραίο να κατακρίνεις τη μία πλευρά και να αποκρύπτεις την πικρή αλήθεια για την άλλη πλευρά. Σε ένα πόλεμο και δη σε ένα εμφύλιο δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Όλοι είναι θύτες. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Για παράδειγμα, ο Χίτλερ έχασε, άρα υπήρξε η προσωποποίηση του διαβόλου (ενώ αν νικούσε, θα ήταν ένας ακόμη γοητευτικός γραφικός σαν τον Μπερλουσκόνι). Άλλο παράδειγμα: Ο Κεμάλ νίκησε, άρα ήταν ένας προοδευτικος, εκσυγχρονιστής και ευρωπαϊστής ηγέτης (ενώ αν έχανε θα ήταν ένας αλκοολικός σφαγέας των λαών, χειρότερος από τον Χίτλερ).
    Έτσι και με τον Εμφύλιο. Ο Ζαχαριάδης έχασε, άρα ήταν ένας κοντόφθαλμος γεν. γραμματέας του ΚΚΕ, που αιματοκύλισε την Ελλάδα για να ανατρέψει τα αναπότρεπτα (δηλ. τη συμφωνία της Γιάλτας). Ο Παπανδρέου κέρδισε, άρα έγινε ο "γέρος της Δημοκρατίας" (ενώ αν έχανε θα ήταν ο προδότης της Βάρκιζας και δεινός αντικομμουνιστής).
    Έτσι και με το κατά τους δεξιούς παιδομάζωμα: Αν κέρδιζε το ΚΚΕ και επανέφερε το σύνολο των παιδιών στη "Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας" θα ήταν μία επιτυχής προστασία των παιδιών από τουε δεξιούς και τους συνεργάτες τους: τους Αγγλο-αμερικάνους, τους δοσίλογους και τους ταγματασφαλίτες.
    Γι'αυτό μην είστε απόλυτοι. Το ίδιο ισχύει και για την κυρία Τομαή-Κωνσταντοπούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσοι είναι καλώς κατατοπισμένοι για τον συμμοριτοπόλεμο γνωρίζουν για την συμμετοχή σλαβοφώνων στο πλευρό των ημετέρων Κ/Σ.. Ένα στοιχείο, άγνωστο στην συντριπτική πλειονοψηφία των Ελλήνων είναι και η συμμετοχή, ελαχίστη έστω, μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, στις τάξεις του Ε.Λ.Α.Σ.. Ο Τούρκος κομμουνιστής Μιχρή Μπελλή είχε έρθει από την Τουρκία αυτοβούλως και προσπάθησε να στρατολογήσει μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, ενώ έλαβε και ο ίδιος μέρος στην κομμουνιστική ανταρσία. Δεν γνωρίζω εάν ο κύριος Καλεντερίδης μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον Μιχρή Μπελλή, ο οποίος έχω την εντύπωση ότι ζη, υπέργηρως πλέον.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι γενίτσαροι της Φρειδερίκης είναι άλλη εξίσου πικρή Ιστορίσ καθώς και τα διάφορα Ιδρύματα περίθαλψης παιδιών στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aνώνυμε 26 Οκτώβριος 2009 6:11 μμ

    Η Ιστορία δεν γράφεται από τους νικητές . Η Ιστορία μερικές φορές γράφεται από τους νικητές . Συνήθως γράφεται από αυτούς που έχουν τους καλύτερους μηχανισμούς προπαγάνδας .
    ΠΧ.
    -Ο Κεμάλ είναι σφαγέας άσχετα με το αν νίκησε τελικά και γίνεται προοδευτικός μόνο όταν συμφέρει σε κάποιους εταίρους της Τουρκίας ή όταν πληρώνει η Τουρκία .
    -Το πολυτεχνείο αν και καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ το 1974 , με τους μηχανισμούς καπελώματος το έχει οικειοποιηθει.
    -Οι κινητοποιήσεις κατά του πολέμου της γιουγκοσλαβίας έγιναν από ολόκληρο σχεδόν τον Ελληνικό λαό , αλλά το ΚΚΕ με την γνωστή μέθοδο τις οικειοποιήθηκε .
    -Οι οικολογία , ο πατριωτισμός , η κοινωνική ευαισθησία , χαρακτηρίζει πολλούς , κάποιοι όμως έχουν τους μηχανισμούς να τα οικειοποιούνται .
    -Το ΚΚΕ ήταν θετικά προσκείμενο προς τους Γερμανούς λόγω της συμφωνίας Μολότωφ-Ριμπεντροπ εξ ού και μια από τις πρώτες ενέργειες των κατακτητών ήταν να απελευθερώσουν κομμουνιστές ηγέτες από τις φυλακές Κερκύρας .
    -Ο Ζαχαριάδης κατήγγειλε τον κατακτητικό πόλεμο των Ελλήνων κατά της Αλβανίας το 1940 (υπάρχουν επιστολές).
    -Το ΚΚΕ συμμετείχε και επιδίωξε την καταστροφή της μικρασίας(υπάρχει άρθρο σε Ριζοσπάστη του 1935)
    -Και τέλος το 1917 , στις πρώτες ελεύθερες Δημοκρατικές εκλογές που έγιναν στην Ρωσία το 1917 , το ΚΚΡ πήρε μόνο το 23% των ψήφων και αυτό κυρίως από Αστούς . Φυσικά μετά όπως και σε όλα τα υπόλοιπα μέρη του Κόσμου όπου έδρασε αιματοκύλησε τον τόπο .
    -Πουθενά δεν υπήρξε η επικράτηση του κομμουνισμού χωρίς αιματοχυσία και επιπλέον σε όλες τις χώρες που απελευθερώθηκαν από τον κομμουνιστικό ζυγό στις εκλογές το ΚΚ παίρνει κάτω από 10% . Τόσο καλά . Δυστυχώς από επίσημα καταγεγραμένα στοιχεία , το ΚΚ είναι υπεύθυνο για πάνω από 150 εκατομμύρια νεκρούς . Αυτό είναι το κκ .

    Υγ. Έχω βαρεθεί να ακούω από τους κομμουνιστές ότι την ιστορία την γράφουν οι Νικητές . Ξέρω ότι αν νικούσατε όχι μόνο θα μας αλλάζατε την ιστορία αλλά και τα φώτα . Εδώ το κάνετε ως χαμένοι .
    Φυσικά ευτυχώς εδώ υπάρχει Παναγια και δεν επέτρεψε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΕΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΟΡΟΥΣ ΟΠΩΣ "ΣΥΜΜΟΡΙΤΗΣ", "ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ", "ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ ΤΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ","ΠΡΟΔΟΤΕΣ" ΚΛΠ.
    ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ:
    ΣΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟΚΤΟΝΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΑΥΤΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ.
    ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΑΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΠΕΔΑΓΩΓΗΣΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ.ΠΕΡΙΠΟΥ 30000 ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΟΦΥΛΑΓΜΑ ΤΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ".ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ 50 ΠΑΙΔΟΥΠΟΛΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ.
    ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ.
    ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΡΕΛΑΣ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ(ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ) ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Θ.ΜΑΚΡΙΔΗ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ (ΑΣΚΕΡΙ , ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕ)ΜΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ.ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ (ΑΛΒΑΝΟΙ,ΓΙΟΥΓΚΟΙ,ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ,ΤΟΥΡΚΟΙ)
    ΑΡΑ;
    ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΣΟΥΖΕΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΑΣΑΝΕ ΠΑΡ'ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΟΡΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ.
    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΕΥΓΝΩΜΩΣΥΝΗ.
    ΓΡΑΜΜΟΣ 2520
    ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. σχιζοφρενικες μπολσεβικικες μπουρδες ολα.
    δοξα και τιμη στους χωροφυλακες του μακρυγιαννη,στους χιτες και ταγματασφαλιτες που τσακισαν την κοκκινη πανουκλα,τους σχιζοφρενεις εαμοβουλγαρτους δολοφονους,τα σταλινικα γουρουνια,και κρατησαν την ελλαδα ελληνικη.
    οι εαμοβουλγαροι δοσιλογοι και συνεργατες γερμανων,ιταλων,τουρκαλβανων και βουλγαρων κατακτητων,διναν μακεδονια,θρακη ,ηπειρο και το μουνι της μανας στους στους βουλγαρους συντροφους τους προκειμενου να παρουν την εξουσια,σε μια ελλαδα που θα εφτανε το πολυ μεχρι τον ολυμπο.
    σκοπευαν να σφαξουν 5-6 εκ.ελληνες- οσους δεν ηταν μπολσεβικοι-και να καταργησουν καθε τι εθνικο και πατριωτικο.
    ευτυχως ο ελληνικος λαος,ειτε βενιζελικος ειτε βασιλικος τσακισε τους ψυχοπαθεις σοβιετ δολοφονους στο γραμο βιτσι.
    οι εαμοβουλγαροι ηταν ο μεγαλυτερος,θανασιμος,υπουλος και πιο επικινδυνος εχθρος-κατακτητης που αντιμετωπισε ποτε η ελλαδα στα 5.000 χρονια ιστοριας της.
    αυτη ειναι η πληρης αληθεια και οχι οι μπουρδες που μας μαθαινουν απο το 74 οι ηττημενοι και κατεξευτελισμενοι παγκοσμιως μπολσεβικοι,οι οποιοι εχουν επικρατησει απολυτα στην ελλαδα λογω απιστευτης βλακειας και ανικανοτητας των ξεφτιλων χριστιανοδεξιουληδων,που δεν τολμουν ναντιδρασουν μην τους πουν φασιστες....
    σημερα ο μπολσεβικισμος σηκωνει παλι κεφαλι και ονειρευεται σφαγες εκατομυριων ελληνων ,μαζι με τους ξενους λαθρομεταναστες,τους οποιους ξεσηκωνει εναντιον του ελληνικου λαου.
    ας ξεριζωσουμε οριστικα τον καρκινο της αριστερας και προοδου και ας τσακισουμε μια για παντα την κοκκινη πανουκλα απο τα ιερα αυτα χωματα.
    ζητω το εθνος!!!!
    ζητω η μεγαλη ιδεα!!!!
    ζητω ο στρατος!!!
    ζητω ο εθνικισμος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 6:54 συμφωνώ μαζί σου και 6:11 νομίζω ότι δεν βρήκα κάποια διαφωνία σου στα γραφόμενά μου.Νομίζω ότι συμφωνούμε.Τα παιδιά τα μάζευαν οι κατσαπλιάδες για να γίνου σωστοί κομμουνιστές με την σύμφωνη γνώμη των γονιών τους.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    ΄Ενα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο του Ν.Ο.Φ. (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) από το 2ο συνέδριό του το 1949 στις Πρέσπες

    http://www.ems.gr/index_makedoniko.php?id=84

    θοδωρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Απο την μία τα γκούλαγκ απο την άλλη τα ξερονήσια, απο την μια παράνομα στρατοδικεία και παράνομες εκτελέσεις και απο την άλλη "φυσικοί θάνατοι" κατα διαταγή των κομματικών δικαστηρίων''

    Θα πρέπει να ενημερωθείς καλλίτερα για την ιστορία αυτής της περιόδου και τον συμμοριτοπόλεμο πριν προβείς σε σχόλια Sub 22. Τα ξερονήσια αγαπητέ μου, δεν ήσαν παρά στρατόπεδα στα οποία έγινε η διαλογή των συλληφθένων αποσχιστιστών του "Δημοκρατικού στρατού", ούτως ώστε να διαπιστωθεί ποιοι στρατολογήθηκαν εκουσίως και ποιοί απήχθησαν με την βία. Θα έπρεπε λοιπόν κατ΄έσέ τους αποσχιστές του συνθήματος της"Ενιαίας και Ανεξάρτητης Μακεδονίας" να τους έραινε η πληγωμένη χώρα με λουλούδια. Η Έλλάδα αγαπητέ μου, τους φέρθηκε πολύ επιεικώς. Σου επενθυμίζω τι έκανε ο Φράνκο στην Ισπανία στους «Δημοκράτες» μετά...'Ελεος πια, έλεος!! Πάψτε πιά να εξισώνετε «προοδευτικώς και δημοκρατικώς» τα θύματα με τους θύτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΦΙΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ, ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ.
    ΕΧΕΤΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΖΗΣΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΦΤΑΝΩ ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΙ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΡΝΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ.
    Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΣ, ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΑΣ ΤΟΤΕ ΣΕ ΕΓΓΛΕΖΟ:"ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ, ΝΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΟΥ".
    ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΡΑΜΑΤΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΝΑ ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ. ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.
    ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ.
    ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, Ε;
    ΠΟΣΟΥΣ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΕΙΧΑΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ "ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ" ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
    ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΜΕ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
    ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΜΕΙΝΑΤΕ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΦΤΑΣΑΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΙΣΩ.
    ΒΑΥΚΑΛΙΣΤΕΙΤΕ ΚΙΑΛΛΟ. ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με λίγα Γιώργο από την Πάτρα, προτιμούσες να είχαν νικήσει οι συμμορίτες; Πέστο ξεκάθαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΕΙΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΔΥΟ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΔΙΕΘΝΩΣ.
    ΜΙΑ "ΜΩΡΗ" ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΡΟΣΔΕΔΕΜΕΝΗ ΣΤΟ "ΑΡΜΑ" ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΟΛΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΕΞΩΘΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΟΦΛΟΥΔΑ ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ΧΑΝΕΙΣ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΙΑ. ΕΚΕΙΝΗ Η ΗΓΕΣΙΑ, ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΙΔΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    Η ΒΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΒΙΑ.
    ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΛΙΓΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΒΟΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ.
    ΒΕΒΒΑΙΑ ΟΙ ΤΑΓΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΔΑΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΛΠ.
    Η ΑΛΑΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΚΑΚΙΣΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟΤΕ.
    ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ.Ε. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΕΓΩ ΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΩ ΞΑΝΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΓΙΔΑ ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ.
    ΕΔΩΣΕ ΑΙΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.
    ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΙΑ! ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;
    "ΒΟΗΘΑ ΘΕΕ ΜΟΥ ΜΗΝ ΦΑΓΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ".
    ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΡΙΤΣΟΥ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε εκ Πατρών, κατ΄ ουσίαν δεν απαντάς στο ερώτημα. Πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα εάν επικρατούσαν οι κομμουνιστές, ακόμα και με εκλογές (εάν διεξήγοντο απολύτως δημοκρατικά); Εάν γινόταν αυτό, πόσο δημοκρατικά νομίζεις ότι θα συμπεριεφέροντο στην συνέχεια; Και αφού, όπως βλέπω, στο τέλος της ημέρας εκείνο που σε ενδιαφέρει είναι το βιοτικό επίπεδο του λαού, πιστεύεις ότι σήμερα θα είχαμε καλύτερο βιοτικό επίπεδο εάν είχαμε έστω και ένα "ήπιο" κομμουνιστικό σύστημα όπως αυτό της Γιουγκοσλαβίας;

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΑΒΒΑ, ΕΣΤΕΙΛΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 13.30. ΔΕΝ ΤΟ ΛΑΒΑΤΕ?ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΝ ΤΟ ΛΑΒΑΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΑΤΕ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Γ.ΓΟΥΡΖΗΣ

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχω γεννηθεί πολύ μετά τη Χούντα, άρα και πολύ-πολύ μετά από τον Εμφύλιο και αυτού του είδους οι διαφωνίες μεταξύ Ελλήνων, με τρομάζουν. Δείχνουν ότι το Μίσος έχει θολώσει τη λογική.
    Γιατί τα πράγματα εκ των υστέρων, σήμερα είναι απλά:
    1)άλλοι αποφάσισαν για την τύχη της Ελλάδος στη Διάσκεψη της Γιάλτας
    2)και αν είχε κερδίσει η άλλη πλευρά, ή θα σφουγγάριζα σκάλες ή θα ήμουν "εξωτική χορεύτρια".
    Και τα δύο θα με αδικούσαν.
    Σε όλους τους παλιούς κάνω έκκληση:
    Ας συμφωνήσουμε σε μια εκδοχή Ιστορίας και ας προχωρήσουμε. Ας μην ταπεινωνόμαστε άλλο μεταξύ μας.
    Όλοι φταίτε γιατί αν ήσασταν καλοί έλληνες η αγάπη σας για την πατρίδα, θα υπερτερούσε της αφοσίωσης στο όποιο κόμμα.
    Και κάποιοι από εσάς, μέσα σας, σιωπηλά
    πρέπει να παραδεχθείτε ότι είχατε άδικο και να σταματήσετε να μας καταδικάζετε σε μια χώρα-υβρίδιο τριτοκοσμικού τύπου, επειδή δεν κερδίσατε τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. SUMFONO ME TON AGAPITO ARTHOGRAFO APO TIN PATRA. S' ENA EMFILIO KAI OI DUO FTAINE (APA KAI OI KOMOUNISTES)APO tin ALLI OMOS EPITREPSATE NA PARATIRISO OTI O ANONIMOS TOU 8.36 EXEI EITE PROFANI AGOIA TIS ISTORIAS I EXEI YSTERIKO SYNDROMO (PROTIMO TIN PROTI EKDOXI EPEIDI EIMAI KALOS ANTHROPOS KAI OXI KOLLIMENOS SAN AYTON P.X.OI TAGMATASFALITES OPOS LEI KAI TO ONOMA TOUS ITAN SUNEGRATES TON GEMANON ENO OI APISTEROI META TIS 22 IOUNIOU 1941 ITAN ME TIN ANTISTASI (O GLEZOS ITAN IDI APISTEROS OTAN KATEBASE TIN GERMANIKI SHMAIA) EPEISIS I ANAFORA SE GYNAIKIA GENITIMA EINAI TOULAXISTON ANOIKIEIA KAI APARADEXTI SE ENA SOVARO SITE SAN KAI AYTO!POS THA TOU FAINOTAN ARAGE NA EGRAFE KAPOIS ALLIOS KATI TETIO GIA TIN DIKI TOU MANA?
    CHRISTOS,LONDINO

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.