18/10/09

Στον έλεγχο της Βουλής ο σχεδιασμός και υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων

Η χώρα μας είπε ο υπουργός, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις συζητήσεις για το νέο στρατηγικό δόγμα και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, έχοντας καταστήσει σαφές ότι μόνον καθαρές και ισορροπημένες ρυθμίσεις ως προς τον επιχειρησιακό έλεγχο μπορούν να γίνουν δεκτές και να λειτουργήσουν.


Εκλογίκευση των αμυντικών δαπανών και μέτρα για την στήριξη της διαφάνειας των προμηθειών στις ένοπλες δυνάμεις, προανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην Βουλή, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι εφεξής ο προγραμματικός σχεδιασμός, αλλά και όλες οι φάσεις της διαδικασίας που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα, από τις προδιαγραφές μέχρι την σύναψη της σύμβασης, τίθενται υπό τον έλεγχο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής προς την οποία προτείνεται να συγκροτήσει και ειδική σχετική υποεπιτροπή.

Ο Υπουργός αφού τόνισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του Συντάγματος, έχουν πλήρη συνείδηση της αποστολής τους, υπογράμμισε ότι κυριαρχία στις ημέρες μας είναι η ικανότητα πρόγνωσης, αποτροπής και διαχείρισης κρίσεων ξεκαθάρισε ωστόσο πως πατριωτισμός δεν είναι οι λεονταρισμοί και οι βερμπαλισμοί αλλά η πλήρης αίσθηση και η αξιοποίηση του περιφερειακού και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων έτσι ώστε να προκύπτουν απτά αποτελέσματα ως προς τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η χώρα μας είπε ο υπουργός, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις συζητήσεις για το νέο στρατηγικό δόγμα και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, έχοντας καταστήσει σαφές ότι μόνον καθαρές και ισορροπημένες ρυθμίσεις ως προς τον επιχειρησιακό έλεγχο μπορούν να γίνουν δεκτές και να λειτουργήσουν.

Αναφερόμενος στις εξοπλιστικές δαπάνες ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι δεύτερη σε δημόσιες δαπάνες στον τομέα αυτό μετά τις ΗΠΑ ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και έχει επείγουσα ανάγκη να εκλογικεύσει τις αμυντικές της δαπάνες.

Ως εκ τούτου, όπως είπε ο Υπουργός στο Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας έχει ενταθεί η προετοιμασία για την μετάβαση από έναν συμβατικό προϋπολογισμό σε έναν προϋπολογισμό προγραμμάτων, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των δαπανών στα μέσα επίπεδα του ΟΟΣΑ και την δραστική περιστολή της σπατάλης. Πρώτη σχετική εφαρμογή, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος θα είναι η εγκατάσταση ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της διακίνησης καυσίμων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Υπουργός τόνισε πως αν και η συνολική δημόσια δαπάνη των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι πολύ μικρότερη από τη συνολική δημόσια δαπάνη για «κλασικά» δημόσια έργα ή για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στο πεδίο των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπερίπταται πάντοτε ένα βαρύ σύννεφο καχυποψίας που συχνά δηλητηριάζει το δημόσιο βίο το οποίο δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί γι’ αυτό μέλημα του είναι να εφαρμοστούν υποδειγματικοί κανόνες διαφάνειας.

Ακόμη, όλες οι συμβάσεις υπάγονται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ τίθεται σε εφαρμογή αναλυτικός και αυστηρός κώδικας συμπεριφοράς όλων των στελεχών, στρατιωτικών και πολιτικών, όταν έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με εκπροσώπους προμηθευτών, ακόμη και σε διακρατικό πλαίσιο.

Όπως είπε ο υπουργός η νομοθεσία που διέπει τα εξοπλιστικά προγράμματα τροποποιείται ριζικά με στόχο τη διαφάνεια και την απλούστευση, αλλά και την εναρμόνιση με τη σχετική κοινοτική οδηγία, ενώ αναθεωρείται ριζικά το ισχύον πολύπλοκο και αναποτελεσματικό σχήμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με στόχο την πραγματική ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και γενικότερα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως με στόχο την απόκτηση και την ενσωμάτωση ειδικής αμυντικής τεχνογνωσίας.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος είπε πως τα στρατόπεδα που βρίσκονται στους αστικούς ιστούς αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες, μέσα στο πλαίσιο της νέας πολεοδομικής και χωροταξικής αντίληψης που πρέπει να επικρατήσει σε όλη τη χώρα.
reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.