26/10/09

Σε «πολιορκία» για όπλα

«Πολιορκημένη» η νέα ηγεσία του υπουργείου Αμυνας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που επιχειρούν να πουλήσουν στην Ελλάδα τα όπλα των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών τους.Στην Μπρατισλάβα ο Β. Βενιζέλος είδε την πρώτη «αερομαχία» μεταξύ Γερμανών με το Euro fighter και Γάλλων με το Rafale.

Στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είχε συναντήσεις γνωριμίας με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Επί τάπητος τέθηκαν οι εκκρεμότητες των εν εξελίξει εξοπλιστικών καθώς και οι μελλοντικές αγορές...

Ο Γερμανός και ο Ισπανός υπουργός Αμυνας έθεσαν το θέμα του Euro fighter, ενώ ο Γάλλος επανέλαβε την πρόταση Σαρκοζί για αντικατάσταση των ελληνικών Μιράζ με Rafale. Ωστόσο, με τον Γερμανό ομόλογό του ο Β. Βενιζέλος συζήτησε διεξοδικά και το πρόβλημα της σύμβασης των υποβρυχίων καθώς και την ειλημμένη απόφαση του γερμανικού ομίλου Thyssen να αποχωρήσει από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον για την αγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εκδηλώνουν και οι Γάλλοι, με την ελπίδα ότι θα αναλάβουν την κατασκευή των φρεγατών FRΕΜΜ!

Πάντως, ο Β. Βενιζέλος προχθές στην Μπρατισλάβα για το θέμα των φρεγατών κράτησε ίσες αποστάσεις από Γερμανούς - Γάλλους και Ιταλούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα εξετάζονται από «μηδενική βάση» και ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Η εξέλιξη αυτή αφήνει στα «κρύα του λουτρού» το επιχειρηματικό λόμπι που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα εκ μέρους των γαλλικών ναυπηγείων και το οποίο τον τελευταίο χρόνο με περισσή αλαζονεία έδινε την αίσθηση ότι είχε εξασφαλισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ τις φρεγάτες FREMM!

Ο Γάλλος πρέσβης ασθμαίνων επισκέφτηκε προχθές τον Π. Μπεγλίτη, επιχειρώντας με διπλωματικούς ελιγμούς να ανακτήσει το χαμένο γόητρο των γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών στα μάτια της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τις νέες αγορές αεροσκαφών και φρεγατών, ο Γάλλος πρέσβης ενδιαφέρθηκε για την άμεση παράδοση των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 που είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα οποία δεν έχουν παραληφθεί ακόμη.

Κινητικότητα
Κινητικότητα αναπτύσσουν και οι αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες οι οποίες προωθούν τα F-16, F-35 (Lockheed ) και F-18 (Boeing). Τον Π. Μπεγλίτη, αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, έσπευσε να συναντήσει ο Αντριου Σαπίρο, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνος για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις.

Παρότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται ότι συζητήθηκε το θέμα των εξοπλισμών, ωστόσο σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο Π. Μπεγλίτης αναφέρει: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ολες οι παραγγελίες μας γίνονταν με στόχο την εξαγορά της εύνοιας των μεγάλων δυνάμεων, προκειμένου να προωθηθούν τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν κάτω των προσδοκιών μας. Χώρες από τις οποίες αγοράζαμε όπλα δεν στέκονταν αλληλέγγυες όταν τις χρειαζόμασταν».

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη σταδιακή αποχώρηση των «συμμαχικών δυνάμεων» από το Ιράκ, έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία. Ολοένα και περισσότερο πλέον οι αμυντικές βιομηχανίες (ΗΠΑ και Ευρώπη) στρέφονται στις εξαγωγές.

Κύριος στόχος τους οι ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, οι αραβικές χώρες, αλλά και παραδοσιακοί πελάτες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Στις παραπάνω χώρες έχει μεταφερθεί τώρα ο σκληρός ανταγωνισμός, ειδικά για μαχητικά αεροσκάφη.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει ήδη εμπλακεί στη συμπαραγωγή του F-35 και προβλέπεται να αποκτήσει από το 2014 τουλάχιστον 100 αεροσκάφη νέας γενιάς, η Ελλάδα θα πρέπει παρά την οικονομική κρίση και κυρίως την κακή δημοσιονομική κατάσταση να αναπληρώσει το κενό από την απόσυρση των Α7 και να επαναφέρει την ισορροπία στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
ΕΘΝΟΣ

9 σχόλια:

  1. Μα καλά με τα σωστά τους οι Ευρωπαίοι περιμένουν πως ο Τζέφρυ θα πάρει Ευρωπαικά συστήματα και όχι Αμερικάνικα? Θα προδώσει την πατρίδα του?

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένω νὰ δῶ τὴν Ἑλλάδα νὰ κινεῖται μὲ γνώμονα τὸ ἐθνικὸ συμφέρον.
    Πρῶτα ἀπὸ ὅλα θὰ ἤθελα νὰ δῶ μείωση τῶν ἀσκόπων δαπανῶν στὴν ἐθνικὴ ἀμυντικὴ βιομηχανία (π.χ. μείωση τῶν ἀχρήστων διευθυντικῶν θέσεων) καὶ μετὰ κάτι νὰ παράγουμε, ἂς εἶναι καὶ δεύτερης ποιότητος ἀλλὰ μὲ σχεδιασμὸ δικό μας, ἕνα σκελετό ΤΟΜΑ ρὲ παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δραστική μείωση των στρατεύσιμων (οι οποίοι δεν προσφέρουν απολύτως καμία ασφάλεια για την αμυντική ικανότητα της χώρας) και να στηρίξουν την αμυντική ισχύ σε σύγχρονους εξοπλισμούς.

    Οι πόλεμοι δεν γίνονται πλέον με τις ξιφολόγχες, και ούτε η Ελλάδα βρίσκεται στην εποχή των ανταλλαγών των Βαλκανικών πληθυσμών και της Μικρασιατικής καταστροφής!

    Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε στρατηγική αμυντική συνεργασία με την Ρωσία, και με "όπλο" την Ορθοδοξία να προχωρήσει σε συνεργασίες με τις Ορθόδοξες χώρες.

    Η Ελλάδα να σταματήσει να ταϊζει τους Δυτικούς -εχθρούς της Ελλάδας-. Τα όπλα που αγοράζει η Ελλάδα από την Δύση είναι πεταμένα λεφτά!

    Η Ελλάδα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο όραμα-σχέδιο, και επίσης να δημιουργήσει ισχυρή -ελεγχόμενη από το κράτος- αμυντική βιομηχανία.

    Άμα δεν κάνουμε αυτά, η άλλη λύση είναι το συνεχές κατρακύλισμα-παρακμή, η τεράστια αύξηση του χρέους, και η σταδιακή δορυφοριοποίηση της Ελλάδας στην Τουρκία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα καταλάβει κάποια νησιά, αλλά το ότι ολόκληρη η Ελλάδα -ανίσχυρη οικονομικά και στρατιωτικά- θα υποταχθεί στην Τουρκία. Και όπως τώρα έχουμε αφεντικά τους Αμερικανούς και την ΕΕ, και τους ακολουθούμε πιστά, θα έχουμε αφεντικά και την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρώτησαν άραγε κανένα στρατιωτικό από τα 3 όπλα τι πρέπει να αγορασθεί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηρεμία παίδες.

    Αλλο ενα μυθιστορηματικο αφήγημα του Βερύκιου ειναι αυτά.


    Μακκισ Friss Τσιαβόλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 12.19 ,μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί το Ισραήλ,με απείρως πιό συγχρονο εξοπλισμό,πυρηνικά όπλα και την εν λευκώ υποστήριξη των ΗΠΑ,έχει ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ θητεία? (και δύο χρόνια για τις γυναίκες!)

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς "Πυροβολητή":

    Το Ισραήλ κατέχει αραβικά εδάφη, και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του είναι άραβες, οι οποίοι βρίσκονται σε εμπόλεμοι κατάσταση με επιθέσεις αυτοκτονίας μέσα στην χώρα!

    Αν περιμένεις δίνοντας τουφέκια στις γυναίκες και στους άντρες και σε όλους, να τα βάλουν με τα F16 και τους πυραύλους, είσαι γελασμένος.

    Καμία σοβαρή χώρα του κόσμου, που θέλει να έχει ισχύ (και όχι κράτη-ανδρείκελα) δεν στηρίζει την άμυνά της στους στρατιώτες.

    Εκτός αν έχει "ιδιαίτερους" λόγους....Κουρδιστάν, Τσετσενία, Ταταρστάν, Ινγκουσετία, κτλ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοιπον Εβρο και νησια θα τα επανδρωσουμε με F16!!!
    Καλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Ισραηλινοί ΔΕΝ μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους-βόμβες -που βρίσκονται κατά χιλιάδες διάσπαρτοι μέσα στο ίδιο το ισραήλ- μόνο με F16. Οι Ισραηλινοί χρειάζονται μία κοινωνία-στρατό.

    Στην Ελλάδα δεν ζει κανένας Τούρκος. Οι στρατιώτες δεν προσφέρουν καμία ισχύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται στρατιώτες. Αλλά σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ λιγότεροι! Και η αμυντική ισχύς θα πρέπει να βασιστεί στους σύγχρονους εξοπλισμούς.

    Ας καταλάβει ο (κάθε) κολλημένος: Η Τουρκία δεν φοβάται καθόλου ακόμα και αν ΟΛΟΙ οι Έλληνες πολίτες είναι στρατιώτες! Αλλά θα φοβηθεί αν η Ελλάδα έχει 3πλάσια αεροπλάνα από την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.