26/10/09

Οι μεγάλοι ενεργειακοί δρόμοι για τη Ρωσία

Σε ενεργειακό μαραθώνιο έχει επιδοθεί η Μόσχα, διασφαλίζοντας στρατηγικής σημασίας συμφωνίες και προωθώντας τις ενεργειακές οδούς της από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη και από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μέση Ανατολή.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ Γ. ΜΕΪΝΤΑΝΗ
Ακούραστος παίκτης σε όλο το ενεργειακό δικτυακό φάσμα αναδεικνύεται η Μόσχα, με τους δύο ισχυρούς άντρες της Μενβέντεφ και Πούτιν να κινούν επιδέξια και καλά συντονισμένα τα νήματα σε Ανατολή και Δύση.

Χωρίς να υπολείπεται προτέρας δράσης η Ρωσία το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε ενεργειακό μαραθώνιο: από τις τελευταίες πολύ σημαντικές εξελίξεις για το South Stream και τη συμφωνία με τη Σερβία, τα επιμέρους σχέδια και τις δεσμεύσεις με Ιταλία και Τουρκία για την ανάπτυξη του South Stream, αλλά και την επέκταση του Blue Stream 2, ο οποίος ανοίγει το δρόμο στα ενεργειακά αποθέματα της Κασπίας προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μέχρι τις νέες συμφωνίες που θέτουν στην τελική ευθεία το βόρειο αγωγό (Nord Stream) αλλά και τις πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Κίνα και τις τελευταίες με τις προμηθεύτριες χώρες Αζερμπαϊτζάν και Τατζικιστάν. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην τελική συμφωνία για την υπογραφή των δύο πρωτοκόλλων Τουρκίας - Αρμενίας (10 Οκτωβρίου) στη Ζυρίχη.

Επιπλέον η Μόσχα εξισορροπεί τις προνομιακές σχέσεις της με το Ιράν αλλά και τις ΗΠΑ, με δεδομένη την ανάγκη των τελευταίων στο μέτωπο του Αφγανιστάν.

Σε όλο αυτό το τεράστιο γεωγραφικό φάσμα η Ρωσία επανακαθορίζει το ρόλο της με όπλο αυτή τη φορά την ενέργεια.

Μεσολάβηση Λαβρόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έβαλε τη δική του σφραγίδα στο τελευταίο ρωσικό ενεργειακό μπαράζ κινήσεων και ξεκαθαρίσματος του τοπίου. Στη Ζυρίχη ο Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση της κρίσης που προέκυψε για την υπογραφή των πρωτοκόλλων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Ο Λαβρόφ φέρεται να έδωσε τη λύση στην εμπλοκή που προέκυπτε μέσα από τις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας Αχμέτ Νταβούτογλου και Έντβαρντ Ναλμπαντιάν, περί Ναγκόρνο Καραμπάχ ο πρώτος και περί γενοκτονίας ο δεύτερος. “Υπογράψτε, χωρίς να πείτε τίποτα”, φέρεται να πρότεινε ο Λαβρόφ σύμφωνα με την εφημερίδα “Commersant” και ο κύβος μιας προαιώνιας έχθρας ερρίφθη.

Η υπογραφή άλλωστε των δύο πρωτοκόλλων προσφέρει ακόμη έναν δρόμο όχι μόνο για την απεξάρτηση της Δύσης από το ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσίας αλλά και για την προώθηση από την ίδια τη Μόσχα των ενεργειακών συμφερόντων της, όπως διαμορφώνονται από τις συμφωνίες που έχει συνάψει για τα ενεργειακά αποθέματα γειτονικών σε αυτή χωρών της Κασπίας, ακόμη και του Αζερμπαϊτζάν. Κάθε άλλο παρά συμβολικής διπλωματικής σημασίας υπήρξε η παρουσία του ρώσου υπουργού Εξωτερικών μαζί με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα στη Ζυρίχη κατά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ερεβάν.

Ο Πούτιν στην Κίνα για δουλειές.
Η επίσημη επίσκεψη Κλίντον στη Μόσχα, αρχές της περασμένης εβδομάδας αμέσως μετά τη Ζυρίχη, βρίσκει το ρώσο πρωθυπουργό στο Πεκίνο. Ο Πούτιν είχε επενδύσει πολλά σε αυτήν την επίσκεψη και την προετοίμαζε καιρό τώρα. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν πολλές. Και εδώ κυρίαρχο υπήρξε το ενδιαφέρον για το κολοσσιαίο έργο της ενεργειακής ζεύξης μέσω αγωγών Ευρώπης - Ειρηνικού. Οι δύο αγωγοί, που θα συνδέουν την Ευρασία, είναι τεράστιας σημασίας για την ενεργειακή επικράτηση της Μόσχας στο στρατηγικής σημασίας αυτό χώρο και για την τροφοδοσία με ενέργεια της πλέον αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη, η οποία τρέχει με 8%.

Από το Πεκίνο έρχεται επίσης ακόμη μία αμφισβήτηση για τη μονοκαθεδρία του αμερικανικού δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές. Σε ρούβλια ή γουάν φέρεται να εξέτασαν Πούτιν και Γουέν Τζιαμπάο τις ενεργειακές συναλλαγές τους, χωρίς βεβαίως να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις ούτε να θέσουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, αλλά προσθέτοντας ακόμη ένα λιθαράκι στη δεδομένη εκ των δύο αμφισβήτηση του δολαρίου.

Δυναμική παρουσία στα Βαλκάνια.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναβαθμίζει με την παρουσία του το ρωσικό ενδιαφέρον για την καταληκτική διαδρομή του South Stream. Ενώ γίνεται γνωστό ότι ο Βόρειος Αγωγός (Νord Stream) προχωρεί με χρονοδιάγραμμα το 2015, ο Μεντβέντεφ επισκέπτεται το Βελιγράδι με αφορμή τα 65 χρόνια από το τέλος της ναζιστικής κατοχής. Δεσμεύεται για οικονομική ανάσα 1,5 δισ. δολαρίων στην οικονομία της Σερβίας και σφραγίζει μεταξύ άλλων την κατάληξη του South Stream μέχρι έξω από τα τείχη της Κεντρικής Ευρώπης.

Επίσης η Μόσχα, χωρίς να υπόσχεται ανατροπές στο διεθνές σκηνικό, επανατοποθετείται στο πλευρό της Σερβίας στο θέμα του Κοσόβου. Πολλοί αναλυτές μίλησαν για την επιστροφή της Μόσχας στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία απέναντι στη δυναμική που αναπτύσσεται από τη Ρωσία επανεξετάζει τις ενστάσεις της και εμφανίζεται πλέον πρόθυμη να προσφέρει το έδαφός της για το πέρασμα του South Stream. Η Μόσχα άλλωστε δεν την έχει πλέον απόλυτη ανάγκη. Μετά την ανάπτυξη προνομιακών σχέσεων με την Άγκυρα η Μόσχα θα μπορούσε ακόμη και να παρακάμψει τη Βουλγαρία για το πέρασμα του αγωγού προς Δυσμάς. Ωστόσο δεν θα επιθυμούσε να ποντάρει το “νότιο ενεργειακό ρεύμα” της αποκλειστικά στην Τουρκία.

Ο Μπερλουσκόνι στη Μόσχα.
Με επαφές σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, που επισφραγίστηκαν από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μεντβέντεφ και Γκιουλ, η Άγκυρα έδωσε το “πράσινο φως” στη Μόσχα για γεωλογικές έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας σχετικά με το υποθαλάσσιο πέρασμα του αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα. Αμέσως μετά τις τριμερείς συνομιλίες στο Μιλάνο μεταξύ Ιταλίας, Ρωσίας και Τουρκίας, καθώς η ιταλική ΕΝΙ συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού με τη ρωσική Gazprom, ο Μπερλουσκόνι έσπευσε την περασμένη Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη, όπου μαζί με τον Πούτιν είχαν τηλεδιάσκεψη με τον τούρκο ομόλογό τους Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπερλουσκόνι έθεσε μάλιστα ζήτημα δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την κατασκευή του αγωγού South Stream.

Άλλωστε η υλοποίηση του South Stream, όπως και του Nord Stream, ανοίγει δρόμους προς την ευρωπαϊκή αγορά στη Ρωσία μακριά από τις εξαρτήσεις και τους εκβιασμούς τόσο από Ουκρανία όσο και από Πολωνία.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ(makthes.gr)

5 σχόλια:

  1. Ακόμα και οι πολιτικοί-Αμερικανάκια παραδέχονται πλέον ότι το χρήμα βρίσκεται σε Ρωσία-Κίνα, και ότι Αμερική-ΕΕ δεν δίνουν σχεδόν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την αμερικανική οπτική σε σχέση με την Τουρκία τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας. Τις ενεργειακές συμφωνίες και ποιο ρόλο επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για τις χώρες της περιοχής. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά ένα κείμενο που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2009 θα βρει πολλές αναφορές σε «επιχειρήματα» που χρησιμοποιούνται από εγχώριους «ειδήμονες» περί τα ενεργειακά και θα δει πως ευθυγραμμίζονται με τις αμερικανικές επιδιώξεις. Επίσης θα δει αν μπορέσει να διαβάσει πέρα απ’ τις γραμμές ποιες είναι οι αμερικανικές επιδιώξεις σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας στην κεντρική Ασία. Ακόμα θα δει πως αντιμετωπίζουν οι αμερικανοί την ελληνική προσπάθεια εξισορρόπησης από την πλευρά των ελληνικών και ελληνοκυπριακών κυβερνήσεων την μονόπλευρη υποστήριξη της Αμερικής στις τουρκικές θέσεις εν σχέση με την ρωσική επιρροή στην Ελλάδα και τις ελληνικές θέσεις. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι το θέμα του κυπριακού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποτροπή στην προβολή ισχύος της Τουρκίας στο Αιγαίο ή σαν ευκαιρία για την Άγκυρα για προβολή αυτής της ισχύος ανάλογα με την έκβαση του κυπριακού. Πολλά λέγονται ακόμα περισσότερα εννοούνται και καλό θα είναι να τα έχουμε υπ’ όψη μας όλα αυτά όταν διαβάζουμε ειδήσεις όπως αυτή για τα TOR-M1. Είναι πολύ σημαντικό πεδίο άσκησης μαλακής ισχύος η Κύπρος και η Ελλάδα και θα γίνουν πολλές προσπάθειες μέσω δημοσιευμάτων και κατάλληλων παρεμβάσεων «εμπειρογνωμόνων» και διπλωματών ώστε να υπάρξει απομάκρυνση της Ελλάδας και της Κύπρου από την όποια Ρωσική επιρροή. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει την άνευ όρων παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου με την συμβολή του αμερικανικού παράγοντα που διαθέτει πάρα πολλές «άκρες» στην Ελλάδα.-

    Είναι 129 σελίδες, καλό διάβασμα:
    http://rapidshare.com/files/298077950/file.pdf.html

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος είπε...
    Εδώ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την αμερικανική οπτική...

    Apo to epimetro tou Panagioti Kondyli

    "Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια."

    To paixnidi distixos to exoume xasei apo aiones

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To rapidshare ζητά λογαριασμούς και φασαρία πέρα από τις πληρωμές.
    Μήπως κάποιος μπορεί να το κατεβάσει και να το διαθέσει κάπου για λίγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ""Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια."

    To paixnidi distixos to exoume xasei apo aiones"

    Αυτός ο "Ηράκλειος άθλος" γίνεται αν ξαναβρούμε την Ορθοδοξία.

    Η Ελλάδα μπορεί να γίνει δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.