22/10/09

Τουρκικό ναυάγιο για τον Σαρκοζί;

του Γ. Καπόπουλου

Αν η Τουρκία εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Αγκυρας, τότε ο Δεκέμβριος από σκληρή δοκιμασία για τον Ερντογάν θα γίνει διπλωματικός πονοκέφαλος για τον Σαρκοζί, καθώς ο απεγκλωβισμός του από τη θέση για Ειδική Σχέση Τουρκίας-Ε.Ε. θα είναι και μονόδρομος, αλλά και θα δυσχεράνει τη διαπραγματευτική εμβέλεια του Παρισιού και σε άλλα ευρωπαϊκά μέτωπα.

Η εικόνα αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες με την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Λευκωσία να την επιβεβαιώνει.

Η Αγκυρα δεν θα κλειδώσει σε καμιά περίπτωση τη βεβαιότητα της πλήρους ένταξης που είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων στην καλύτερη περίπτωση μετά το μέσον της επόμενης δεκαετίας. Αυτό που θα διασφαλίσει είναι μια ομαλή διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης, καθώς πολύ δύσκολα η Γαλλία θα μπορεί να συνεχίσει να μπλοκάρει το άνοιγμα των κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης που αφορούν το καθεστώς πλήρους ένταξης.

Την ανησυχία της γαλλικής διπλωματικής υπηρεσίας αποτυπώνει προφανώς κι η ανάλυση που δημοσιεύθηκε στη Μοντ της Τρίτης υπό τον τίτλο «Μήπως κινδυνεύουμε να χάσουμε την Τουρκία».

Από την προεδρεύουσα Σουηδία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Αγκυρας απέναντι στη Λευκωσία είναι δύσκολο να διακρίνουμε κάποια χώρα μέλος της Ε.Ε. που θα στήριζε τη γραμμή του Γάλλου προέδρου. Με τα παραπάνω δεδομένα η πολιτική Σαρκοζί απέναντι στην Τουρκία προβάλλει να έχει υψηλότατο πολιτικό κόστος σε δύο μέτωπα:

Πρώτον, στις διμερείς σχέσεις Παρισιού-Αγκυρας, με τη Γαλλία να αυτοαποκλείεται από τα αμυντικές προμήθειες, αλλά και τις κατασκευές δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Με δεδομένη μάλιστα τη διπλωματική παρεμβατική εμβέλεια της Αγκυρας στη Μέση Ανατολή, το Παρίσι κινδυνεύει να δει να συρρικνώνεται το περιθώριο ελιγμών του στη Δαμασκό και τη Βηρυτό.

Δεύτερον, στους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς, καθώς η εμμονή στην Ειδική Σχέση είναι σοβαρό εμπόδιο στον ευρωπαϊκό συντονισμό με τη Βρετανία και σε μικρότερο αλλά όχι αμελητέο βαθμό και με τη Γερμανία. Ακόμη και η διασφάλιση χρονικού ορίζοντα ώστε ο Σαρκοζί να απεγκλωβιστεί ευπρεπώς από τη σημερινή του θέση για την Τουρκία θα κοστίσει προφανώς υποχωρήσεις σε άλλα ευρωπαϊκά μέτωπα.

Τούτων λεχθέντων εύλογα προκύπτει το ερώτημα για τα κίνητρα που οδήγησαν τον Σαρκοζί στη σημερινή του θέση για την Τουρκία:

Πρώτον, η παραδοσιακή αλλεργία σε κάθε περαιτέρω διεύρυνση που χαρακτηρίζει τη γαλλική ευρωπαϊκή πολιτική. Ας θυμηθούμε ότι ο Μιτεράν στα τέλη του 1989 στην προσπάθειά του να ματαιώσει την εγκαθίδρυση προνομιακής επιρροής της Γερμανίας στην Ανατολική Ευρώπη, πρότεινε αντί της πλήρους ένταξης μια Ειδική Σχέση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

Δεύτερον, γιατί η άρνηση ευρωπαϊκής προοπτικής με επίκληση κατά κύριο λόγο της θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Τουρκίας διευκόλυνε τον Σαρκοζί να διεισδύσει σε σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης του Λεπέν, χωρίς να υιοθετήσει αντιαραβική ρητορική, μια επιλογή που θα είχε υψηλό κόστος τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας στην πολυάριθμη αραβομουσουλμανική κοινότητα, όσο και στο εξωτερικό στις σχέσεις δηλαδή με τον Αραβικό Κόσμο και ιδιαίτερα με την Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο.

imerisia.gr

8 σχόλια:

  1. Ο έγκριτος δημοσιογράφος κύριος Γιώργος Καπόπουλος μιας και διαθέτει τόσο ψύχραιμη ματιά και άποψη για την τουρκική ένταξη ως προς την στάση της Γαλλίας απέναντι σ’ αυτή την ένταξη και θεωρεί ότι υπάρχει διάσταση στις απόψεις Παρισιού – Βερολίνου ας μας αναλύσει το ίδιο ψύχραιμα και με επιχειρήματα τι σημαίνει αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρωζώνη και τυχαίνει να έχουν έδρα την Λευκωσία παραδείγματος χάριν και δεν έχουν πρόσβαση στην τουρκική αγορά ενώ μια ομοειδής επιχείρηση που έχει έδρα την Βιέννη έχει προνομιακή θέση στην τουρκική αγορά μόνο και μόνο επειδή είναι αυστριακή και όχι κυπριακή… Ακόμα ας μας πει ψύχραιμα πάντα, σε βάθος χρόνου μιας και σύμφωνα με τα λεγόμενά του η τουρκική ένταξη πρέπει να είναι πλήρης, η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση τούρκων πολιτών στην ελληνική επικράτεια, είναι ή δεν είναι ακύρωση εκ των πραγμάτων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821; Αλλά ακόμα και με ειδικές προβλέψεις για την μη ελεύθερη εγκατάσταση ο κύριος Καπόπουλος μπορεί να μας αναλύσει ποια κονδύλια θα απαιτηθούν για την ευρωπαϊκή κοινωνική σύγκληση στην Τουρκία σε ένα μέσο αποδεκτό ευρωπαϊκό επίπεδο και από πού αυτά τα κονδύλια θα αντληθούν; Ποιες κοινωνικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληρώσουν το μάρμαρο της τουρκικής ένταξης ψύχραιμε κύριε Καπόπουλε;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. einai lipiro oti i gallia (stin opia zo) tha piestei na dexthei tin tourkia. einai episis lipiro oti oi politikoi mas den katalabainoun oti tourkia stin europi simainei prota pao ola tin doriforiopohsi tis elladas kai ton politiko afanismo tis. kai meta fisika tis europis. sproxnoume ton eauto mas sto gremo. o panagiotis kondylis bebaia ta problepse ola ayta, distixos den itan politikos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λέτε να βγάλουν το Σαρκό στη σέντρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ο κ. Καπόπουλος έχει την άποψή του. Ο Σαρκοζί τη δική του. Κάποιος, νομίζω, συμβούλεψε τον κ. Καπόπουλο να μας ανακοινώσει τις πιέσεις που μπορουν να ασκήσουν στη Γαλλία οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί, οι Τούρκοι και αρκετοί Γάλλοι ώστε να αλλάξει απόψεις. Ο κ. Καπόπουλος ανέλαβε ευπειθώς να το κάνει. Τούτο πάντως δεν σημαίνει ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα εμμείνουν σταθερά στη θέση τους για ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Έχω επανειλημμένα σημειώσει ότι αυτό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους μία άπό τις οποίες είναι και τα ειδικά γαλλικα συμφέροντα στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Καπόπουλος ζει και αναπνέει να δει την Τουρκία στην ΕΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγώ τώρα δεν κατάλαβα αυτά που γράφονται,είναι απόψεις του δημοσιογράφοu η κάποια σοβαρή ευρωπαϊκή ερευνα.ΑΝ εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Αγκυρας η γαλλία θα έχει πρόβλημα,είναι να γελάς αφού δεν έχει κάνει βήμα η τουρκια σε αυτό το θέμα και ουσιαστικά ο παπανδρέου πήγε στην κύπρο να δει τι θα κάνει η κύπρος στο θέμα αυτό,μιας και πολλά κεφαλαια έχουν σχέσει με την κύπρο.Ομως εδώ είναι η ουσία, αν η τουρκια εφαρμόσει το πρωτόκολλο θα έχει ελεγχθεί πολιτικά από την ευρώπη,που κάτι τέτοιο δεν πρόκεται να γίνει για τους απλούς λόγους:πρώτα οι τούρκοι δεν θέλουν,για τους γνωστούς εθνικούς τους λόγους και φυσικά οι πάτρωνες τους αμερικανοι δεν θέλουν άλλους μέσα στα πόδια τους δηλαδή ευρωπαίους να επεμβαίνουν στα εσωτερικά τις τουρκίας,και να τους χαλάνε τις δουλειές.τώρα που βλέπει ότι η γερμανία θέλει την τουρκια καινούργιο και αυτό.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολο το αρθρο βασιζεται στην υποθετικη πρόταση της πρωτης γραμμης.

    " Αν η Τουρκία εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Αγκυρας, τότε ο Δεκέμβριος από σκληρή δοκιμασία για τον Ερντογάν θα γίνει διπλωματικός πονοκέφαλος για τον Σαρκοζί" Εξυπακούεται οτι η τουρκια ΔΕΝ θα εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, οπότε το υπόλοιπο αρθρο ειναι "λόγια του αέρα". Προσθέτω οτι ειναι κακό-οσμος αέρας. Μακκις Friss Τσιαβόλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υποθετικό μεν, αλλά και αρκετά "προειδοποιητικό". Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.