24/10/09

Ουκρανία: Ο φιλορώσος Γιανουκόβιτς αντίπαλος της Τιμοσένκο στις επόμενες εκλογές

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Βίκτορ Γιανούκοβιτς διορίστηκε από το κόμμα του υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Ιανουαρίου, ένα δημοψήφισμα για το οποίο φέρεται ως φαβορί από όλες τις σφυγμομετρήσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Οι περίπου 600 σύνεδροι που μετείχαν στο συνέδριο του κόμματος ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Γιανούκοβιτς.

Σε ομιλία του πριν την ψηφοφορία ο υποψήφιος υποσχέθηκε να κάνει την Ουκρανία μια χώρα ουδέτερη, θέτοντας τέλος στην πολιτική του απερχόμενου προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο ο οποίος παρά την αντίρρηση της Ρωσίας, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

"Επιθυμώ να δώσω στην Ουκρανία μια νέα εξωτερική πολιτική, η Ουκρανία θα γίνει ένα κράτος εκτός των μπλοκ", ανέφερε ο κ. Γιανούκοβιτς.

Δεσμεύτηκε επίσης να "ανανεώσει τη συνεργασία με τη Ρωσία" η οποία έχει πολύ δύσκολες σχέσεις με την Ουκρανία, αφότου ξέσπασε η πορτοκαλί επανάσταση που έφερε τελικώς στην προεδρία τον φιλοδυτικό κ. Γιούσενκο στα τέλη του 2004.

Στις σφυγμομετρήσεις ο κ. Γιανούκοβιτς συγκεντρώνει το 22-27% της προτίμησης των Ουκρανών, αρκετά μπροστά από την αντίπαλό του για το προεδρικό αξίωμα, νυν πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο η οποία λαμβάνει το 13-16% της πρόθεσης ψήφου.
nooz.gr

1 σχόλιο:

  1. Αν πετύχει η γραμμή της συνεπούς ουδετερότητος για την Ουκρανία τότε παύει η ένταση των αγωγών στην Μαύρη Θάλασσα,τελειώνει το άγχος της Ρωσίας για έξοδο των ενεργειακών πρώτων υλών της στη Δύση,τη γλυτώνουν τα ψάρια από τα σκαψίματα και τα υποβρύχια έργα και η Τουρκία μένει με τους σωλήνες στο χέρι ή τουλάχιστον οι συμφωνίες θα αλλάξουν χαρακτήρα.
    Η συζήτηση και ο προβληματισμός στην Ουκρανική πολιτική σκηνή μπορεί να έχει ως αφορμή και αυτές τις όποιες επιτυχίες της Ρωσίας στην έρευνα για εναλλακτικούς δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
    Η Ουκρανία βλέπει ότι αρχίζει σταδιακά να χάνει έδαφος και να υποβαθμίζεται η σπουδαιότητα της σαν χώρας διελεύσεως των ενεργειακών πρώτων υλών.
    Και μου φαίνεται πως αρχίζει να το ξανασκέπτεται.
    Πιστεύω πως η άνοδος και η επικράτηση άλλης λογικής στην Ουκρανική πολιτική σκηνή θα έχει άμεσες και θετικές επιδράσεις σε μας και αντίστοιχα υποβάθμιση της Τουρκίας.
    Αν η Ουκρανία λογικεύσει τις απαιτήσεις της τότε "όποιος θέλει ακολουθεί και όλοι οι καλοί χωράνε ,αλλά ιδιοτροπίες τέλος"
    Πάτα γκάζι Γιανούκοβιτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.